Відбудеться всеукраїнський Тиждень громадянського суспільства

Міністерство культури та інформаційної політики України оголосило всеукраїнський Тиждень громадянського суспільства, який відбудеться з 9 по 15 вересня 2024 року. Захід організовується відповідно до плану заходів щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021–2026 роки.

Партнерами у проведенні Тижня виступають Секретаріат Кабінету Міністрів України, центральні органи виконавчої влади, обласні військові адміністрації, а також команда проекту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України».

Участь можуть узяти всі зацікавлені організації та особи. Для цього створено дві реєстраційні форми:

Для організаторів заходів - до 2 вересня 2024 року.

Для учасників - до 5 вересня 2024 року.

Візуальні матеріали для поширення інформації про Тиждень громадянського суспільства доступні за покликанням.

 

МОН оприлюднило рекомендації щодо організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти на 2024/2025 навчальний рік

Міністерство освіти і науки України опублікувало рекомендації щодо організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти (ЗДО) на 2024/2025 навчальний рік. Документ містить важливі настанови для забезпечення якісної та безпечної дошкільної освіти в умовах сучасних викликів.

Головне: у рекомендаціях окреслено пріоритетні напрями роботи ЗДО - гарантування безпеки освітнього середовища, доступність та якість освіти для всіх дітей, зокрема дітей з ООП та дітей із сімей внутрішньо переміщених осіб.

Особливу увагу надали організації роботи закладів в умовах воєнного стану. Документ передбачає можливість організації освітнього процесу в очному, змішаному та дистанційному форматі залежно від безпекової ситуації. У контексті психолого-педагогічної підтримки надаються рекомендації щодо емоційно-психологічної підтримки дітей і педагогів, алгоритми роботи з дітьми з родин ВПО та військовослужбовців.

Документ також містить інформацію про новий Закон України «Про дошкільну освіту» та інші важливі нормативні документи, перелік рекомендованих освітніх програм і матеріалів, онлайн-ресурсів для використання під час проведення занять, інформацію про платформу НУМО.

Повний текст рекомендацій доступний за покликанням.

 

Українці взяли понад 15 тисяч ваучерів на навчання: які професії обирають

Від початку 2024 року вже 15,6 тисячі українців отримали ваучер на навчання за державний кошт і зможуть здобути нову професію чи спеціальність, або підвищити свій професійний рівень. Це дозволить їм стати більш конкурентними на ринку праці. Держава профінансувала їх навчання вже на 114 млн грн. Про це повідомили у Міністерстві економіки України.

Серед найбільш популярних спеціальностей та професій, за якими навчаються за ваучерами цього року, є: медсестринство (видано 2951 ваучер); психологія (1861); дошкільна освіта (778); медицина (420); кухар (1516); водій (1148); тракторист (542); кондитер (380).

Отримати ваучер можуть окремі категорії громадян, які при цьому мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні та не проходили навчання за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття протягом останніх 3-х років.

Щоб отримати ваучер на навчання необхідно:

обрати спеціальність, професію та місце навчання;

подати заявку онлайн на вебсайті Державної служби зайнятості або звернутися до будь-якого центру зайнятості із заявою та документами.

 

відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

28 серпня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, на якому було розглянуто низку питань.

Під час засідання народні депутати України – члени комітету прийняли рішення  рекомендувати Верховній Раді України:

прийняти у першому читанні за основу подані Кабінетом Міністрів України проекти законів України:

Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» щодо фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони (реєстр. № 11417 від 18.07.2024);

Про Єдину інформаційну систему соціальної сфери (реєстр. № 11377 від 24.06.2024);

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів захисту прав та інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та інших вразливих груп дітей (реєстр. № 11311 від 31.05.2024).

Комітет з питань освіти, науки та інновацій на своєму засіданні також заслухав доповідь директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяни Вакуленко про результати складання здобувачами вищої освіти єдиного вступного іспиту у 2024 році за результатами основної та додаткової сесій.

Під час засідання народні депутати України – члени Комітету одностайно затвердили зміни до складу робочої групи щодо підготовки проекту Закону України «Про академічну доброчесність» до другого читання (протокол № 153).

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

176 закладів освіти підтвердили участь у пілотному проЕкті державних грантів

За інформацією Міністерства освіти і науки України, станом на 28 серпня 2024 року, 176 державних та приватних закладів з різних регіонів України долучилися до пілотного проекту із впровадження державних грантів.

Нагадуємо, що перелік закладів постійно оновлюється та збільшується. Оновлення можна відстежувати на офіційному сайті Вступ–2024 за покликанням.

Детальніше про особливості отримання державних грантів - за покликанням.

 

В Україні ще в чотирьох університетах викладатимуть курс із відкритих даних

На пресконференції у Львівському національному університеті імені Івана Франка за сприяння Міністерства цифрової трансформації України відбулася презентація курсу «Журналістика даних».

Журналістика даних – це один із трендів у медіа в усьому світі. Журналісти, зокрема розслідувачі, беруть за основу для матеріалів відкриті дані: бюджети міст, декларації посадовців, рішення судів, інформацію про забудовників тощо. Однак з відкритими даними треба вміти працювати, така робота вимагає спеціальних знань та навичок.

Одне з ключових завдань Міністерства цифрової трансформації України в межах розвитку сфери відкритих даних - створити цілісну екосистему open data-освіти. Тому цього року модульний курс «Журналістика даних» викладатимуть ще в чотирьох закладах вищої освіти:

Львівському національному університеті імені Івана Франка;

Національному університеті «Запорізька політехніка»;

Волинському національному університеті імені Лесі Українки;

Українському католицькому університеті.

Завдяки цьому курсу університети зможуть підготувати нове покоління фахівців, здатних працювати з великими обсягами даних. Вісім модулів будуть присвячені: концепції, практикам, нормативно-правовій базі відкритих даних; пошуку й використанню різних джерел даних; основам роботи з машиночитанною інформацією; засобам автоматизації роботи з даними; ключовим поняттям датажурналістики; навичкам роботи з публічними реєстрами за допомогою АРІ; практичним кейсам використання відкритих даних у журналістиці; інструментам і методам візуалізації даних.

Більше на сайті.

 

Ще три школи отримають укриття завдяки Уряду Литви та платформі UNITED24

27 серпня 2024 року Уряд виділив 175,42 млн грн на капітальний ремонт і будівництво укриттів у трьох школах. Це кошти, які Україна отримала в межах урядової підтримки Литви через фандрейзингову платформу UNITED24.

Зокрема, Кабінет Міністрів України затвердив постанову «Про розподіл у 2024 році коштів з рахунка для задоволення потреб освіти і науки, відкритого Міністерством освіти і науки в Національному банку, на забезпечення безпечного освітнього середовища».

84,37 млн грн виділено на будівництво протирадіаційного укриття Біленьківського ліцею «Лідер» (Запорізька область);

78,06 млн грн спрямували на будівництво захисної споруди цивільного захисту в Лозівському ліцеї №12 (Харківська область);

за 12,98 млн грн зроблять капітальний ремонт захисної споруди цивільного захисту Пушкарівського ліцею Верхньодніпровської міської ради (Дніпропетровська область).

Дякуємо за підтримку української освіти уряду Литви і платформі UNITED24. Нагадаємо, це не перші укриття, які будують і ремонтують завдяки цій допомозі. Раніше кошти виділили на три заклади освіти в Одеській, Дніпропетровській і Сумській області.

 

На Чернігівщині за кошти Уряду Латвії відновили Талалаївський ліцей, що постраждав від ворожих обстрілів

У селі Талалаївка, Чернігівської області відбулося урочисте відкриття відновленого ліцею. Будівля навчального закладу постраждала під час окупації російськими військами – вибуховими хвилями та обстрілами було повністю пошкоджено фасад.

Відновити ліцей до початку нового навчального року вдалося за рахунок коштів Латвійської Республіки. Відтепер ліцей має утеплений фасад, облаштований пандус, налаштовані системи водопостачання та водовідведення, відновлене опалення та оновлені меблі. ,

Талалаївський ліцей – не єдиний заклад, який відновлюється в рамках Меморандуму. Наразі на Чернігівщині вже відновлено Киїнський дошкільний навчальний заклад "Малятко", де проведено капітальний ремонт фасаду, та Старобілоуський ліцей, де проведено капітальний ремонт даху.

В рамках програми “Латвія для Чернігова: реконструкція соціальної інфраструктури” також ремонтуються харчоблок дитячої лікарні та дитячий садок. Завершення ремонтних робіт очікується до кінця року.

Більше на сайті МРГТІ України,

 

Інформаційний день Програми ЄС Еразмус+ для закладів професійної освіти

22 серпня 2024 року відбувся Інформаційний день Програми ЄС Еразмус+ для закладів професійної освіти.

Захід організовано Міністерством освіти і науки України у співпраці з Департаментом освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, Національним Еразмус+ офісом в Україні та Уманським гуманітарно-педагогічним коледжем ім. Т.Г.Шевченка.

До участі у заході долучились близько 20 представників закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти, навчально-методичних (науково-методичних) центрів (кабінетів) професійно-технічної освіти м. Умань та Черкаської області.

Вероніка ТКАЧЕНКО, менеджерка Національного Еразмус+ офісу в Україні, презентувала можливості для закладів професійної освіти України в межах Програми Еразмус+, особливості конкурсів та нововведення для українських організацій. Висвітлено можливості мобільності у сфері професійної освіти, проектів співпраці (Розвиток потенціалу професійної освіти - CBVET, Партнерства співпраці, Альянси для інновацій, Центри професійної досконалості у сфері VET).

До уваги закладів професійної освіти! Триває другий раунд конкурсу з Партнерств співпраці КА220-VET! Кінцевий термін подання заявок 01 жовтня 2024 року.

Презентація спікерки.

Детальніше про конкурс за покликанням.

 

3793 Заклади освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 25 серпня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 вересня 2024 00:00
30 серпня 2024 15:15
28 серпня 2024 11:00
26 серпня 2024 16:53
22 серпня 2024 12:20
14 серпня 2024 16:36
18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00