Прийнята Постанова Верховною Радою України «Про призначення у 2024 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук»

22 серпня 2024 року Верховною Радою України прийнято Постанову «Про призначення у 2024 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук», якою призначаються у 2024 році 50 іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук. Розмір кожної такої стипендії становить щомісячно п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб, установлених на 1 січня 2024 року.

Зазначена Постанова Верховної Ради України є підтримкою  наукової діяльності молодих дослідників та була розроблена народними депутатами України – членами Комітету з питань освіти, науки та інновацій з метою створення можливостей та стимулів для проведення наукових досліджень в Україні в рамках пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки у 2024 році.

 

Освітня серпнева конференція відбудеться онлайн 26 серпня

Конференція відбудеться 26 серпня з 10.00 до 18.30.

Подія розпочнеться на головній сцені, де заплановано панелі «Освіта рухає світ», «Чесна розмова про освіту» за участю Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій С.Бабака, Міністра освіти і науки О.Лісового, профільних експертів та освітян.

Спікери розкажуть про трансформацію системи освіти та її роль у розвитку суспільства. 

Під час заходу учасники обговорюватимуть теми відновлення доступу до освіти, освіти як державної стратегії, а також навчання в умовах війни, реформа профільної середньої освіти та розвиток професійно-технічної освіти, а також інші актуальні теми.

Приєднатись до освітянської конференції можна буде за покликанням.

ПРОГРАМА КОНФЕРЕНЦІЇ

 

Відбулись засідання підкомітетів Комітету з питань освіти, науки та інновацій 23 серпня 2024 року

Під час засідання підкомітетів були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій ухвалити висновки про підтримку таких законопроектів у першому читанні за основу:

- «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» щодо фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони» (реєстр. № № 11417 від 18.07.2024), поданий Кабінетом Міністрів України.

- «Про Єдину інформаційну систему соціальної сфери» (реєстр. № № 11377 від 24.06.2024), поданий Кабінетом Міністрів України.

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів захисту прав та інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та інших вразливих груп дітей» (реєстр. № 11311 від 31.05.2024), поданий Кабінетом Міністрів України.

 

 МОН України пропонує до громадського обговорення проєкти програм іспитів з основ Конституції України та з історії України для іноземців, осіб без громадянства, які мають намір бути прийнятими до громадянства України

За інформацією прес-служби Міністерства освіти і науки України, Міністерство освіти і науки пропонує до громадського обговорення проекти програм іспитів з основ Конституції України та з історії України для іноземців, осіб без громадянства, які мають намір бути прийнятими до громадянства України.

Зауваження та пропозиції до зазначеного проекту акта приймаються до 12 вересня 2024 року в Google-форми:

основи Конституції України

історія України

 

МОН пропонує для громадського обговорення проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку, вихованців та учнів»

За інформацією прес-служби Міністерства освіти і науки України, Міністерство освіти і науки пропонує для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку, вихованців та учнів».

Проєкт акта розроблено з метою врегулювання чіткого механізму взаємодії між закладом освіти (або органом управління у сфері освіти) зі службою у справах дітей та органами Національної поліції, а також термінів опрацювання і передачі інформації про дітей, не охоплених навчанням, узгодження дій щодо розв’язання проблемних питань під час ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку, вихованців та учнів.

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту акта приймаються у довільній формі до 05 вересня 2024 року. 

 

МОН пропонує до громадського обговорення проєкт розпорядження КМУ «Про схвалення Концепції підтримки та розвитку кадрового потенціалу сфери наукової і науково-технічної діяльності «Національна система дослідників України»

За інформацією прес-служби Міністерства освіти і науки України, Міністерство освіти і науки України пропонує до громадського обговорення проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції підтримки та розвитку кадрового потенціалу сфери наукової і науково-технічної діяльності «Національна система дослідників України».

Проект розпорядження розроблено з метою забезпечення підтримки та розвитку наукового кадрового потенціалу, уповільнення трудової міграції науковців за межі країни, або через зміну сфери діяльності, посилення наукового експертного середовища, підвищення престижності професії наукового працівника, підтримку та заохочення молодих вчених, підвищення якості наукового кадрового потенціалу, а також розширення і консолідації наукової спільноти.

Зауваження та пропозиції до проєкту розпорядження приймаються Міністерством освіти і науки України до 09 вересня 2024 року.

 

Понад 160 закладів вищої освіти підтвердили участь у пілотному проекті державних грантів

У поточному році вступники на контракт, які вступають  на денну або дуальну форму навчання, можуть отримати державний грант.  

Наразі вже 166 державних та приватних закладів з різних регіонів України долучилися до пілотного проекту із впровадження державних грантів. Це інформація станом на 22 серпня 2024 року.

Перелік університетів постійно оновлюється та збільшується. Оновлення можна відстежувати на офіційному сайті Вступ–2024 за покликанням.

Більше інформації за покликанням.

 

Уряд виділив 5 млрд на укриття в прифронтових школах

Уряд затвердив дотацію у розмірі 5 млрд гривень на облаштування укриттів у школах та закладах професійно-технічної освіти. Кошти розподілено між 77 закладами освіти у 8 прифронтових та прикордонних з росією областях.

Планується облаштувати 24 укриття у закладах професійно-технічної освіти та 53 укриття у школах.

Під час вибору закладів освіти для участі в програмі враховувалося, до якої зони ризику належить громада, наявність понад 200 учнів у закладі (виняток — громади, у яких в жодному закладі немає укриття) та можливість підвезення дітей з інших шкіл, а також можливість організації позмінного навчання.

Особливу увагу надано тим закладам, де навчання проводиться суто дистанційно через відсутність укриттів.

Умовою потрапляння до переліку закладів освіти, де облаштують укриття, була наявність проектно-кошторисної документації та заявки на цифровій платформі DREAM.

Такий підхід, а також співпраця з областями дали змогу ретельно визначити пріоритетність кожного об'єкта.

У Міністерстві освіти і науки очікують, що, забезпечуючи ефективне використання виділених коштів і покращення безпекової інфраструктури освітніх закладів, вдасться повернути якомога більше дітей до очного навчання.

ДІЗНАТИСЬ БІЛЬШЕ  

 

Розпочався конкурс проектів досліджень і розробок молодих учених

Міністерство освіти і науки України відповідно до свого наказу «Про оголошення у 2024 році конкурсного відбору проектів фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених» № 1160 від 16.08.2024 року з 19 серпня 2024 року оголошує конкурсний відбір проектів фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених, які працюють (навчаються) у закладах вищої освіти та наукових установах, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України, виконання яких розпочнеться з 2025 року за рахунок коштів загального фонду державного бюджету.

Тематика наукових розробок і проектів може бути присвячена таким галузям:

- національна безпека та оборона;

- математика та статистика;

- фізика, ядерна фізика та астрономія;

- хімія, хімічні технології та фармація;

- науки про Землю та навколишнє середовище;

- біологія, біотехнології, медицина та реабілітація;

- інформаційні технології та електроніка;

- безпечна, чиста енергетика та енергоефективність;

- механічна інженерія та машинобудування;

- промислові і будівельні технології, логістика, транспорт; сільськогосподарські та ветеринарні науки;

- розвиток людського капіталу, соціальні науки та журналістика; економічні перетворення, бізнес, адміністрування та право;

- гуманітарні науки і мистецтво.

Подання заявок про участь у конкурсі відбуватиметься через Національну електронну науково-інформаційну систему з 2 вересня 2024 року.

Безпосереднє подання проектів на конкурс триватиме до 30 вересня 2024 року.

ДІЗНАТИСЬ БІЛЬШЕ

 

Українські підручники вперше потрапили до коротких списків BELMA 2024

Best European Learning Materials Award оголосила шортлист навчальних видань, що можуть отримати нагороду у 2024 році. Серед номінантів на відзнаку вперше опинилися два українські підручники.

Короткий список претендентів з’явився на сайті нагороди. До нього ввійшли 35 шкільних підручників із різних країн Європи. До переліку також потрапили два видання харківського видавництва «Ранок» — «Німецька мова (2-й рік навчання)» та «Німецька мова (3-й рік навчання)» Світлани Сотникової та Ганни Гоголєвої.

Організатори премії зазначили, що цьогоріч за нагороду змагаються навчальні матеріали одразу 27 видавництв з усієї Європи.

Переможців BELMA 2024 оголосять уже цієї осені у Франкфурті під час найбільшої книжкової ярмарки у світі. 

До відома: Best European Learning Materials Award — одна з найпрестижніших нагород для навчальних видань, що вручається щороку за найкращі навчальні матеріали з усієї Європи. До складу журі входять вісім експертів із розробки навчальних програм, викладання та видавничої справи. Якщо порівнювати, це така сама за престижністю нагорода, як Пулітцеровська премія в журналістиці та Букерівська — в літературі. Церемонію нагородження організовує European educational Publishers group спільно з Франкфуртським книжковим ярмарком.

 

Оголошено умови конкурсу «Учитель року - 2025»

Міністерство освіти і науки України визначило умови та порядок проведення головного конкурсу для вчителів — «Учитель року — 2025».

Участь у конкурсі можуть взяти вчителі, які мають не менше 3 років педагогічного стажу та працюють в школі чи закладі профтехосвіти.

Цьогоріч вчителі змагатимуться в номінаціях «Зарубіжна література», «Історія», «Технології / Трудове навчання», «Хімія».

Упродовж конкурсу учасники проходитимуть такі випробування: 

«Зарубіжна література» — «Аналіз поетичного твору», «Майстерка», «Методичний експромт», «Тестування», «Урок»; 

«Історія» — «Методичний експромт», «Методичний практикум», «Практична робота», «Тестування», «Урок»;

«Технології / Трудове навчання» — «Дорожня карта творчого проєкту», «Майстерка», «Методичний практикум», «Тестування», «Урок»; 

«Хімія» — «Дослідження», «Практична робота», «Тестування», «Урок», «Хімічний експеримент».

Початок реєстрації — із 23 вересня до 14 жовтня 2024 року на офіційній сторінці конкурсу в розділі «Реєстрація учасників 2025».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку