15 грудня 2023 року відбулися засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

І. Засідання підкомітету з питань науки та інновацій

Народні депутати України – члени Комітету розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності (реєстр. № 10307 від 30.11.2023), визначили його актуальним і необхідним до прийняття в поточному році та запропонували Комітету включити цей законопроект до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України ІХ скликання, розглянути в поточному році і прийняти законопроект за основу та в цілому з урахуванням уточнення Комітету щодо забезпечення продовження строку дії пріоритетних напрямів на безперервний період до кінця календарного року, наступного за роком, в якому відбудеться припинення або скасування дії воєнного стану, тобто двічі в тексті законопроекту слова «протягом наступного календарного року» замінити словами та числами «до 31 грудня наступного року».

 

ІІ. Засідання підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу

Народними депутатами України – членами Комітету були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити рішення рекомендувати Верховній Раді Україні за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу:

проект Закону про внесення змін до Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» щодо вдосконалення процедури передачі окремого індивідуально визначеного майна (крім нерухомого майна) з державної у комунальну власність (реєстр. № 10167 від 20.10.2023);

проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям Закону України «Про адміністративну процедуру» (реєстр. № 10161 від 18.10.2023).

 

ІІІ. Засідання підкомітету з питань вищої освіти

Народними депутатами України – членами Комітету було прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити рішення рекомендувати Верховній Раді Україні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі (реєстр. № 10249 від 10.11.2023), прийняти за основу, та доопрацювати до другого читання з урахуванням пропозицій, запропонованих Комітетом.

 

ІV. Засідання підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях

Народними депутатами України – членами Комітету були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити  рішення рекомендувати Верховній Раді Україні:

прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення правого регулювання окремих питань надомної та дистанційної роботи (реєстр. № 10164-1 від 06.11.2023), та доопрацювати його до другого читання з урахуванням пропозицій, висловлених Комітетом;

відправити на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін до статті 60-2 Кодексу законів про працю України щодо дистанційної роботи (реєстр. № 10164 від 20.10.2023);

відправити на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права» для забезпечення та реалізації освітнього процесу (реєстр. № 10082 від 22.09.2023).

 

Уряд схвалив Стратегію утвердження української національної та громадянської ідентичності

Уряд схвалив Стратегію утвердження української національної та громадянської ідентичності. Постанова стане фундаментом для формування потужного громадянського суспільства, сильної нації та міцної держави.

Метою Стратегії є формування та утвердження української національної та громадянської ідентичності у громадян та закордонних українців.

Для цього будуть використовувати методи національно-патріотичного, військово-патріотичного виховання та громадянської освіти, на основі національних цінностей України.

Органи влади та інститути громадянського суспільства будуть реалізовувати Стратегію за такими напрямами:

·  утвердження української національної та громадянської ідентичності;

· взаємопідтримка та співпраця щодо формування української національної та громадянської ідентичності між органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та інститутами громадянського суспільства;

· формування системи кадрового забезпечення;

· сприяння розвитку інфраструктури.

 

Моделі профільної середньої освіти в різних країнах – головне із семінару МОН І ОЕСР

Яку модель профільної середньої освіти варто обрати Україні та який досвід у цьому мають інші країни? У світі є кілька моделей профільної середньої освіти, тому перш ніж ухвалювати рішення, потрібно оцінити плюси й мінуси кожної.

Про це говорили під час семінару «Моделі профільної середньої освіти - перспективи для України». На запрошення Міністерства освіти і науки України до нього наживо долучився директор із питань освіти та навичок Організації економічного співробітництва та розвитку Андреас Шляйхер. А онлайн приєдналися творці освітньої політики з Естонії, Англії, Польщі, Німеччини та Франції, щоб розповісти про моделі профільної середньої освіти у своїх країнах.

Семінар відбувався в партнерстві з Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Європейського Союзу.

Нова модель профільної середньої освіти запрацює в Україні з 2027 року, коли перший потік учнів Нової української школи перейде в 10 клас. 2025 року, із дворічним випередженням, розпочнеться пілотування.

Більше інформації на сайті МОНУ за покликанням.

 

Відбулася презентація глобальної інноваційної візії України

14 грудня 2023 року відбулася презентація глобальної інноваційної візії України. На заході було представлено документ, який містить аналіз місця України у світових інноваційних рейтингах, міжнародний досвід з розвитку інновацій, основні інноваційні тренди, пріоритетні цілі України 2030 та стратегію інновацій. Головними кроками стратегії інновацій України стане прискорення економічного зростання, визначення пріоритетних галузей для України, зміцнення екосистеми інновацій, створення найзручніших умов для розвитку бізнесу.

Переглянути презентації можна на Facebook-сторінках  Мінцифри  та Міністерства освіти та науки України.

 

Методичний порадник для освітян щодо використання принципів ОДГ/ОПЛ

Експерти DECIDE у межах спільної з МОН ініціативи «Стаємо сильнішими разом!» розробили «Стаємо сильнішими разом: методичний порадник з використання ресурсів ОДГ/ОПЛ у роботі з дитячими спільнотами задля сприяння інтеграції дітей, які опинилися в умовах війни».

Порадник призначений для педагогічних працівників закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти.

У ньому йдеться про соціальні, психологічні й педагогічні аспекти інтеграції дітей, які опинилися в умовах війни. Крім того, з нього можна дізнатися про розвиток дружньої атмосфери в дитячій спільноті, дослідження прав людини і правдитини, прийняття різноманітності, спільне погодження правил та конструктивне розв'язання конфліктів.

Порадник також містить добірку навчальних активностей, які покликані розвивати в дітей когнітивні, поведінкові, соціальні й емоційні навички, необхідні для соціальної адаптації, інтеграції, інклюзивності й самореалізації особистостей та спільнот. Активності можна використовувати не лише для сприяння інтеграції дітей, а й для розвитку демократичної взаємодії, емпатійного спілкування та шанобливого ставлення до прав людини і прав дитини в дитячих спільнотах.

Також від DECIDE доступна серія вебінарів у ютубі для педагогів і батьків, яка допоможе ліпше розуміти дітей та працювати з ними під час війни.

 

Відбулося засідання Ради безбар’єрності

11 грудня 2023 року відбулося підсумкове в 2023 році засідання Ради безбар’єрності за участю Першої леді України Олени Зеленської та під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Засідання пройшло за участю Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, міністрів, голів профільних комітетів Верховної Ради, офіційних представників системи ООН в Україні, представників судової влади і центральної виборчої комісії, міжнародних організацій, Ради Європи, високоповажних послів Європейського Союзу і Канади, начальників обласних військових адміністрацій, представників громадянського суспільства.

Олена Зеленська зазначила, що на другому році повномасштабної війни українці відчувають ще більший запит на безбар’єрні рішення. Від цього сьогодні залежить не лише якість життя, а й безпека громад.

Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору до 2030 року ініційовано Першою леді України Оленою Зеленською. Стратегія спрямована на формування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної й освітньої безбар’єрності для всіх груп населення.

 

Голови дипломатичних місій країн ЄС відвідали Закарпаття

11 грудня 2023 року посол Європейського Союзу в Україні Katarina Mathernova разом з главами дипломатичних місій країн ЄС відвідали Закарпаття.

У заході взяла участь голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, співголова депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною Юлія Гришина.

Під час візиту високопосадовці відвідали заклади освіти, де навчаються представники угорської національної спільноти. Також їх ознайомили з щойно прийнятим Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів стосовно прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах».

Окрему вдячність посли країн ЄС висловили Президенту України Володимиру Зеленському за лідерство та швидке підписання Закону.

Під час зустрічі представники угорських національних спільнот Закарпаття опублікували відкрите звернення до голови Європейської ради Шарля Мішеля та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, в якому звернулися з проханням підтримати рішення щодо відкриття перемовин про членство України в ЄС під час засідання Євроради, яке відбудеться 14-15 грудня 2023 року. Аналогічне звернення до прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо зробили і лідери словацької національної спільноти.

 

Відбулося нагородження стипендіями Президента України

11 грудня 2023 року переможці Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів і Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України отримали стипендії Президента України.

Урочистості з нагоди нагородження відбулися в залі засідань Вченої ради Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Лауреатів стипендії привітали Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, Президент Малої академії наук України Станіслав Довгий, народна депутатка України Анна Пуртова, Віцепрезидент Київської торгово-промислової палати Володимир Коляденко, радник командувача Сил територіальної оборони України Павло Тесленко і директор Інституту модернізації змісту освіти Євген Баженков.

Цю нагороду щорічно призначають молодим людям, які виявляють глибокий інтерес до вивчення наукових дисциплін поза шкільною програмою, прагнуть проводити наукові дослідження, беруть участь у конференціях, виставках, перемагають в олімпіадах.

Загалом за час існування нагороди лауреатами стипендії Президента України стали майже 4 500 школярів і студентів, які мають високі досягнення в освіті та науці. Цьогоріч серед переможців 168 стипендій отримали школярі 8-11-тих класів, 102 - студенти закладів вищої освіти України.

Вітаємо стипендіатів та бажаємо успіхів у наукових звершеннях!

 

НАНЦ долучився до міжнародного проекту з дослідження розповсюдження силіконів в Антарктиці

Українські вчені візьмуть участь у дослідженні можливого розповсюдження в Антарктиці силіконів. Це передбачено угодою про співпрацю, підписаною між Національним антарктичним науковим центром та Silicones Europe – неприбутковою торговельною організацією, що представляє інтереси головних виробників силіконів в Європі.

Йдеться про виявлення циклічних летких метилсилоксанів. Саме ця група силіконових рідин часто використовується в косметичних засобах, наприклад, шампунях, кондиціонерах для волосся, дезодорантах, а також в промислових продуктах – хімічних розчинниках, рідинах для промислового чищення тощо.

Оскільки ці речовини є широковживаними, важливо оцінити рівень їхнього розповсюдження в довкіллі. Вивчення того, чи присутні вони в Антарктиці, допоможе зрозуміти, чи переносяться згадані силікони повітряними та водними масами на великі дистанції.

У межах проекту на Антарктичному півострові та навколо нього (район станції «Академік Вернадський») планується відібрати проби:

· Повітря, використовуючи спеціальні ловушки;

· Донних осадів;

· Фітопланктону та крилю в океанічних водах з борту «Ноосфери»;

· Антарктичних ґрунтів та мохів.

Подібні дослідження проведуть також учасники Польської антарктичної програми неподалік їхньої станції «Арцтовський».

Планується, що в травні всі проби відправлять у Норвегію. Там вчені аналізуватимуть, чи присутні в них визначені силіконові рідини і в яких концентраціях. До кінця 2024 маємо отримати попередні результати досліджень.

Українські науковці отримають новий досвід міжнародної співпраці заради глобальної мети – попередження забруднення нашої планети.

 

Науковець представив Україну у міжнародному дослідному інфраструктурному проекті DONES

Заступник генерального директора ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут», академік НАН України Ігор Гаркуша разом із представниками 17 країн-учасниць та Європейською комісією від імені програми «EURATOM», а також консорціумом європейських термоядерних лабораторій (EUROfusion) та Fusion for Energy (F4E) взяв участь у засіданні другого керівного комітету DONES.

Україна взяла участь у засіданні Комітету вперше. Це сталося завдяки тому, що у жовтні наша держава набула статусу спостерігача у міжнародному дослідному інфраструктурному проекті – The International Fusion Materials Irradiation Facility, Demo Oriented NEutron Source (IFMIF-DONES).

Ігор Гаркуша очолює українську дослідницьку ланку в консорціумі проекту «EUROfusion», у межах якого відбувається реалізація європейської дорожньої карти досліджень із керованого термоядерного синтезу задля створення прототипу термоядерної станції DEMO та промислової термоядерної електростанції до 2050 року.

Участь у DONES дозволить нашим науковцям мати безпосередній доступ до результатів досліджень, а Україна продовжить розвивати необхідні знання та експертизу за напрямом термоядерного синтезу, які дозволять створювати, експлуатувати і розвивати власну термоядерну енергетику й будуть забезпечувати енергетичну безпеку та енергетичну незалежність у майбутньому.

Вітаємо наукову спільноту України з важливим інтеграційним кроком до посилення міжнародного співробітництва!

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 10 грудня 2023 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку