Уряд ухвалив постанову «Про початок навчального року під час дії воєнного стану в Україні»

28 липня 2023 року на черговому засіданні Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про початок навчального року під час дії воєнного стану в Україні».

Метою постанови є зменшення загроз життя і здоров’я здобувачів освіти та працівників закладів освіти у період дії воєнного стану через урегулювання питання організованого початку 2023/2024 навчального року.

Організація освітнього процесу залежить від конкретної безпекової ситуації в кожному населеному пункті. Обласні військові адміністрації і засновники закладів освіти в цих умовах повинні ухвалювати  рішення, що необхідні для збереження життя та здоров’я населення.

Акт визначає тривалість навчального року, а також завдання обласним та Київській міській військовим адміністраціям щодо забезпечення його організованого початку спільно із засновниками закладів освіти залежно від безпекової ситуації.

 

В межах програми Європейського союзу «Горизонт Європа» триває формування консорціумів і подання заявок на участь у конкурсі Стартових грантів Європейської дослідницької ради 2024 року (ERC Starting Grant 2024).

Європейська дослідницька рада є провідною організацією Європейського союзу, що створена для фінансування передових наукових досліджень. Стартові гранти Європейської дослідницької ради призначені для підтримки науковців будь-якої національності з досвідом дослідницької діяльності 2-7 років після отримання PhD ступеня та багатообіцяючим науковим доробком. Апліканти мають продемонструвати новаторський характер, амбітність та здійсненність своєї дослідницької пропозиції та можуть подавати заявку на етапі формування і створення ними власної незалежної дослідницької групи чи програми. Стартові гранти можуть надаватися на суму до 1,5 млн. Євро на період до 5 років.

В межах гранту може надаватися додаткове фінансування в розмірі до 1 млн. Євро для покриття витрат на переїзд виконавців до країн ЄС або асоційованих країн, закупівлі необхідного обладнання та/або оплати доступу до великих інфраструктурних об’єктів та/або інших витрат на виконання експериментальних та польових досліджень, за винятком витрат на персонал.

Додаткову інформацію щодо конкурсу можна отримати за цим посиланням.

Термін подання заявок: 24 жовтня 2023 року.

Інформація щодо усіх поточних конкурсів за програмою «Горизонт Європа» доступна на порталі.

 

Уряд прийняв важливі зміни, які відкривають можливість проведення конкурсів Національного фонду досліджень із залученням закордонних наукових фондів

Урядом прийнято зміни до деяких постанов, які стосуються діяльності Національного фонду досліджень України.

Зокрема внесено зміни до Положення про Національний фонд досліджень України, Порядку формування та використання коштів Національного фонду досліджень України та Порядку конкурсного відбору та фінансування Національним фондом досліджень проєктів з виконання наукових досліджень і розробок.

Відтепер Національний фонд досліджень України отримав можливість проведення конкурсів відповідно до порядку, який включатиме всі напрями грантової підтримки, визначені Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», зокрема для розвитку матеріально-технічної бази закладів вищої освіти та наукових установ, а також їх дослідницької інфраструктури, наукової мобільності, підтримки молодих вчених та популяризації науки.

Окрім розблокування усіх напрямів грантової підтримки важливим досягненням стало надання можливості Фонду проводити двосторонні та багатосторонні конкурси за участю закордонних фондів, установ, організацій тощо. Це рішення стане каталізатором міжнародного співробітництва між Фондом та закордонними партнерами.

Найближчим часом очікується оголошення Фондом першого спільного конкурсного відбору наукових проєктів разом зі Швейцарським національним науковим фондом (Swiss National Science Foundation). Також Фонд вже розпочав активну роботу з провідними організаціями США, Польщі, Естонії, Латвії та Литви для підтримки української наукової екосистеми шляхом розробки спільних багатосторонніх ініціатив та залучення фінансування з-за кордону.

Прийняття акту надасть додаткові можливості для наукової спільноти, сприятиме ефективній діяльності Фонду, вдосконаленню процедури проведення Фондом конкурсних відборів проектів та широкій участі Фонду у міжнародному науково-технічному співробітництві.

 

Оновлено Типовий перелік обладнання та інвентарю для фізкультурно-спортивних приміщень закладів освіти

У Міністерстві освіти і науки України інформують, що набув чинності наказ Міністерства від 31.05.2023 № 648, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 16 червня 2023 р. за № 1007/40063, яким затверджено оновлений Типовий перелік обладнання та інвентарю для фізкультурно-спортивних приміщень закладів освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти.

Типовий перелік забезпечує єдині підходи до оснащення обладнанням та інвентарем фізкультурно-спортивних приміщень закладів освіти державної та комунальної форм власності, що поліпшує освітній процес уроків фізичної культури, а універсальність дає можливість використовувати його у позаурочній діяльності.

До удосконаленого Типового переліку додано обладнання та інвентар відповідно до нових, сучасних варіативних модулів, що внесені до оновленої модельної навчальної програми з фізичної культури для закладів загальної середньої освіти.

 

Освітяни зможуть безкоштовно скористатися платформою для впровадження НУШ

Платформа «Навчання і Технології» (НІТ) відкриває безкоштовний доступ до своїх послуг для всіх нових користувачів.

Ця можливість дозволить педагогам, адміністрації та учням ознайомитися з усіма перевагами платформи та оцінити її потенціал перед прийняттям остаточного рішення про використання її у своїх навчальних закладах. Окрім того, професійна команда проводить навчання для користувачів та надає технічну підтримку навчальним закладам, допомагаючи їм успішно впроваджувати інструменти протягом всього навчального року.

НІТ дозволяє ефективно впроваджувати Нову українську школу, сприяє зручності та швидкості обміну інформацією між педагогами, батьками та учнями, а також надає можливість аналізувати результативність навчання просто зі смартфону.

Платформа «Навчання і Технології» здобула перше місце на Всеукраїнському конкурсі на найкращу електронну систему керування навчанням (електронний журнал/щоденник) для закладів загальної середньої освіти Львівської міської територіальної громади.

Річний безкоштовний доступ до платформи НІТ стане доступним для нових освітніх закладів вже з серпня місяця, що дасть їм достатньо часу для ознайомлення з усіма її можливостями та підготовки до успішного впровадження власного навчального процесу.

 

Відбувся ІІІ етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)

На Львівщині відбувся ІІІ (всеукраїнський) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – «Джура – 2023: Галицька Січ».

Завершальний всеукраїнський етап гри розпочався 15 липня 2023 року. До участі доєдналися 26 команд (роїв) – це 208 учасників з різних куточків нашої держави.

Рої показали високий рівень підготовки. Протягом 9 днів учасники таборування демонстрували вміння та навички.

Конкурс «Таборування»:

І місце рій «Крилаті воїни» місто Київ, ІІ місце – рій «Ратиборець» Чернігівської області, ІІІ місце – рій «Тустань» Львівської області.

Конкурс «Туристсько-спортивна смуга перешкод»:

І місце – рій «Світла варта» Львівської області, ІІ місце – Звягільська Січ» Житомирської області, ІІІ місце – рій «Відважні» Кіровоградської області.

Конкурс «Стрільба з пневматичної зброї»:

І місце – рій «Вогняні вовки» Харківської області, ІІ місце – рій «Тустань» Львівської області, ІІІ місце – рій «Звягільська Січ» Житомирської області.

Конкурс «Метання гранати»:

І місце – рій «Нащадки козацької слави» Хмельницької області, ІІ місце – рій «Альфа» Закарпатської області, ІІІ місце – рій «Покровська Січ» Дніпропетровської області.

Гра-вікторина «Відун»:

І місце – рій «Молоді козаки» Донецької області, ІІ місце – рій «Крилаті воїни» м. Київ, ІІІ місце – рій «Вогняні вовки» Харківської області.

Більш детальна інформація на сайті Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді за посиланням.

 

Стартує ініціатива швейцарсько-українського проєкту DECIDE з відбудови шкіл в Україні, зруйнованих під час війни

Відбулася пресконференція, на якій оголосили громади, що візьмуть участь у відборі ініціативи проєкту DECIDЕ з відбудови шкіл, що постраждали від руйнувань під час бойових дій. За підсумками відбору DECIDE обере до 25 територіальних громад, у закладах освіти яких облаштують до 15 укриттів загальною площею до 100 м2 та до 9 укриттів площею до 500 м2.

Зокрема, укриття на базі закладів освіти відремонтують:

до 15 ТГ у Чернігівській області; 

до 5 ТГ в Одеській області;

до 5 ТГ у Полтавській області.

Деталі щодо конкурсного відбору і реєстрація – тут.

 

МОНУ затвердило методичні рекомендації щодо забезпечення якісного вивчення, викладання та використання англійської мови у ЗВО України

Міністерство освіти і науки України відповідно до «Концептуальних засад державної політики щодо розвитку англійської мови у сфері вищої освіти», які розроблено у партнерстві з Британською Радою, а також основних принципів законопроекту «Про застосування англійської мови в Україні», рекомендацій Ради Європи з мовної освіти (CEFR), Європейської довідкової рамки ключових компетентностей для навчання впродовж життя розробило Методичні рекомендації щодо забезпечення якісного вивчення, викладання та використання англійської мови у закладах вищої освіти України.

Методичні рекомендації враховують завдання сучасної іншомовної освіти, модернізаційні процеси в освітньому просторі України, національні пріоритети з удосконалення викладання, вивчення та використання англійської мови, потреби учасників освітнього процесу.

Методичні рекомендації затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 25.07.2023 за № 898.

Документ передбачає рекомендації керівництву закладів вищої освіти України, викладачам англійської мови за професійним спрямуванням та англійської мови для академічних цілей, викладачам фахових дисциплін англійською мовою, іншим працівникам ЗВО.

 

26 липня 2023 відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

На засіданні було розглянуто 4 питання. Народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення:

проект Закону України «Про застосування англійської мови в Україні» (реєстр. № 9432 від 28.06.2023, внесений Президентом України) прийняти за основу;

проект Закону України «Про застосування англійської мови в Україні» (реєстр. № 9432-1 від 12.07.2023) відхилити;

повторно розглянути питання: «Про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками системи загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році» на засіданні Комітету 06 вересня 2023 року, а Міністерству освіти і науки України надати додаткові інформаційні, статистичні та аналітичні матеріали;

підтримати внесення змін до Рішення Комітету від 12 липня 2023 року «Про подання об’єднаної Конкурсної комісії та проекту Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук»; подати на заміну проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук» (реєстр. № 9509 від 18.07.2023) із супровідними документами та рекомендувати Верховній Раді України включити поданий на заміну проект Постанови до порядку денного 9 сесії IX скликання Верховної Ради України і за наслідками його розгляду прийняти за основу та в цілому.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Уже третя перемога Поліського національного університету у конкурсі Європейської програми Horizon

Команда Поліського національного університету здобула для університету ще одну перемогу у програмі Європейського Союзу «Horizon Europe», яка є найбільшою міжнародною грантовою програмою, що підтримує провідні наукові дослідження.

Проект «Розвиток потенціалу та аналітичних інструментів для підтримки спільної аграрної політики після 2027 року» (скорочена назва – ACT4CAP27) об’єднав 12 учасників із Нідерландів, Німеччини, Австрії, Швеції, Іспанії, України, Великої Британії, Італії, Бельгії, Угорщини. Бюджет проекту становить 5,9 млн євро.

Роль Поліського університету в проекті фокусується на питаннях прогнозування впливу війни в Україні та її очікуваного вступу до ЄС на розвиток внутрішнього та європейських аграрних ринків.

Поліський національний університет у 2022 році вже виборов перемогу у грантовій програмі «Horizon Europe» у складі консорціуму AGROSUS із проектом «Agroecological strategies for sustainable weed management in key European crops». До складу консорціуму увійшли представники 16 партнерів (університети, громадські організації, підприємства, організації фермерів і консультантів) із 11 країн ЄС та асоційованих країн (Іспанії, Італії, Польщі, Португалії, Туреччини, Естонії, Німеччини, Ісландії, Румунії та ін.). Бюджет проекту становить 4,7 млн євро.

Ще один проект Поліського національного університету переміг у конкурсному відборі Рамкової програми ЄС «Горизонт 2020». Понад 6,1 млн гривень отримав університет, за кошт яких на базі закладу встановлено надпотужний програмно-технічний комплекс управління геопросторовими даними. Він є ще одним елементом сучасної інфраструктури у сфері космічного моніторингу Землі, яка активно розвивається в університеті останніми роками. Такий комплекс дозволить забезпечити ефективне використання космічних та геоінформаційних технологій у проведенні наукових досліджень та вирішенні практичних завдань безпекового, соціального, економічного, екологічного та інформаційного характеру. Також комплекс буде використовуватися під час підготовки фахівців за освітніми програмами «Національна безпека», «Комп’ютеризовані та інформаційні системи безпеки» та «Кібербезпека».

 

25 липня 2023 року відбулося спільне засідання підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях та підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій

Народними депутатами України – членами Комітету були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити наступні рішення:

проект Закону України «Про застосування англійської мови в Україні» (реєстр. № 9432 від 28.06.2023, внесений Президентом України) прийняття за основу;

проект Закону України «Про застосування англійської мови в Україні» (реєстр. № 9432-1 від 12.07.2023) відхилити.

 

Чотири бронзові медалі у здобутку команди України на 55-й міжнародній хімічній олімпіаді

Завершилася 55-а Міжнародна хімічна олімпіада, яка проходила з 16 до 25 липня цього року в Цюріху (Швейцарія). Загалом в олімпіаді взяли участь понад 350 учасників у складі команд із 89 країн світу.

Українську команду представили чотири школярі, які здобули чотири бронзові медалі:

Камалова Еліна Максимівна, випускниця Комунального закладу «Харківський ліцей № 144 Харківської міської ради»;

Комарницький Олег Степанович, випускник Львівського фізико-математичного ліцею-інтернату при Львівському національному університеті імені Івана Франка;

Омелянчук Владислав Сергійович, випускник Шепетівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія» Хмельницької області;

Соколов Олександр Володимирович, випускник Кременчуцького ліцею № 4 «Кремінь» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області.

 

В Україні відновила роботу онлайн-бібліотека книг шрифтом Брайля

Через повномасштабне вторгнення рф в Україну онлайн-бібліотека шрифтом Брайля вимушено перестала функціонувати. Нині роботу бібліотеки відновлено.

Тепер література шрифтом Брайля стала доступнішою – через портал можна замовити будь-яку книгу у тимчасове безоплатне користування. Пересилання книг – безкоштовне (відправлення секограмою або за кошт організаторів). Послуга доступна як фізичним особам, так і організаціям.

Головна мета – надати доступ до книг людям, які мають порушення зору.

У бібліотеці представлено літературу, видану в Україні за останні роки.

Крім того, на платформі є навчальна опція. Спеціально в межах роботи онлайн-бібліотеки можна пройти відеокурс «Вивчаємо Брайль».

Усі можливості сайту за посиланням.

 

Українські студенти та студентки – найкращі на Європейських іграх єдиноборств!

У Європейських іграх єдиноборств – European Universities Combat Championships, – що відбувалися у місті Загреб (Хорватія) узяли участь понад тисяча студентів із 398 університетів із 31 країни Європи. Україну представляли 75 студентів і студенток із 36 університетів.

За три дні змагань студентська збірна України має аж 41 медаль: 4 золоті, 9 срібних і 18 бронзових.

Маємо такі здобутки:

кікбоксинг - 10 медалей: 4 золоті, 2 срібні, 4 бронзові;

карате - 15 медалей: 2 золоті, 6 срібних, 7 бронзових;

дзюдо - 9 медалей: 3 золоті, 6 бронзових;

тхеквондо (ВТФ) - 7 медалей: 5 золотих, 1 срібна, 1 бронзова.

Окрім перемоги в командному заліку серед країн, три українські університети увійшли до першої двадцятки змагань:

9 місце - Сумський державний університет: 2 золоті, 5 бронзових медалей;

11 місце - Донбаська державна машинобудівна академія: 2 золоті медалі;

15 місце - Національний університет фізичного виховання і спорту України: 1 золота, 2 срібні та 1 бронзова медалі.

Радіємо успіхам українських студентів та бажаємо подальших перемог!

 

Серед внутрішніх переселенців зростає попит на професійне навчання

Серед внутрішніх переселенців зростає попит на професійне навчання. Про це йшлося на міжвідомчій нараді з питань працевлаштування та професійного навчання внутрішньо переміщених осіб під головуванням Віце-прем’єр-міністра- Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

У заході взяли участь представники Мінреінтеграції, Мінекономіки, Мінсоцполітики, Державної служби зайнятості, обласних військових адміністрацій, інших відомств та організацій.

За інформацією Держслужби зайнятості, збільшилася кількість переселенців, які готові долучитися до програми ваучерів на навчання. Так, лише з 1 червня від ВПО надійшло 1353 заявки, що значно більше, ніж подавалося від початку року. Покращенню статистики серед ВПО сприяло запровадження можливості подавати заявки на отримання ваучера онлайн.

Наразі серед професій і спеціальностей, які люди обирають для навчання, переважає робітнича сфера. За видами ваучерів найбільший попит мають такі професії-спеціальності: медсестринство, кухарство, психологія, водії автотранспортних засобів, соціальна робота, електрогазозварювання, охоронна діяльність, тракторист.

 

Як абітурієнту з ТОТ вступити до вишу без документа про повну загальну середню освіту

Якщо вступник із тимчасово окупованої території не має документів про повну загальну середню освіту, то йому спочатку потрібно скласти державну підсумкову атестацію як екстерн.

Для цього необхідно подати заяву в один з освітніх центрів: «Крим – Україна» або «Донбас – Україна». Вони створені на базі закладів вищої або фахової передвищої освіти, куди абітурієнт планує вступати. Обраний для вступу заклад скерує його до прикріпленої школи.

Скласти ДПА також можна онлайн, провівши дистанційну співбесіду з відеофіксацією.

Після цього абітурієнт повинен подати до освітнього центру відповідні документи. Подати їх можна й онлайн, надіславши на електронну адресу обраного освітнього центру.

Загалом вступна кампанія 2023 року проходить у два етапи: перший – з 19 до 31 липня (зарахування на бюджет), другий – до 23 вересня (зарахування на контракт).

Докладнішу інформацію про цьогорічну вступну кампанію можна дізнатися за посиланням.

 

Забезпечення закладів освіти ґаджетами – тепер усе на інтерактивній мапі

МОН разом із Мінцифрою запускають публічну інформаційну панель — дашборд! У ньому розміщено інформацію про розподіл комп’ютерного обладнання, яке передають партнери з розвитку для задоволення освітніх потреб і забезпечення доступу до освіти учнів і вчителів в умовах війни.

У дашборді є дані з лютого 2022 року, їх можна фільтрувати за областями, населеними пунктами, закладами освіти, партнерами з розвитку, користувачами (учитель/учень), кількістю і типом (ноутбук/планшет) переданого обладнання. Дашборд показує локації девайсів, автоматично обчислює, скільки їх отримав конкретний заклад освіти та яка потреба залишається в межах тієї чи іншої області.

Інформацію в дашборді надалі будуть наповнювати, зокрема на основі звітів департаментів (управлінь) освіти і науки обласних та Київської міської військових адміністрацій. Зазвичай саме вони відповідають за отримання, передавання, реєстрацію та моніторинг використання девайсів.

Важливо не лише передати обладнання на локації, а й моніторити його фактичне використання. Девайси, які передаватимуть на потреби освіти, автоматично від’єднуватимуть до електронної системи менеджменту. Тож МОН і ОВА матимуть доступ до оперативних даних щодо статусу роботи кожного ноутбука чи планшета та його фактичного використання.


Збірна України перемогла на Європейській дівочій олімпіаді з інформатики

З 15 до 21 липня 2023 року у Швеції відбулася Європейська дівоча олімпіада з інформатики. У конкурсі взяли участь 127 дівчат з Європи та 59 з інших країн світу.

У збірній Україні було чотири учасниці, які вибороли почесні місця та нагороди:

Аліса Потьомкіна з Києва посіла третє місце й отримала золоту медаль;

Дарина Карпенко з Хмельницькою посіла четверте місце та отримала золоту медаль;

Дар’я Лобас зі Львова посіла 19-те місце й отримала срібну медаль;

Ольга Воляник з Хмельницького посіла 33-те місце і отримала бронзову медаль.

Також в олімпіаді брали участь три українки від інших команд:

Уляна Маланяк із Хмельниччини представляла Австрію, вона посіла 15 місце й отримала срібну медаль, тернопільчанка Каріна Ковальська, що грала за Нідерланди, посіла 92-ге місце, а одеситка Катерина Оселедець представляла Люксембург і посіла 110-те місце.

Сумарно молоді українки вибороли дві золоті, одну срібну та одну бронзову медалі. Збірна України та Польщі забрали додому найбільшу кількість нагород.

 

21 липня 2023 року Уряд України ухвалив постанову «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2022 р. № 472 та від 08 листопада 2022 р. № 1256»

Зазначеною постановою передбачено:

1. Викладення в новій редакції Порядку використання коштів з рахунка для задоволення потреб освіти і науки (відповідно до змін до Бюджетного кодексу України);

2. Внесення змін у додаток до Порядку використання офіційних рахунків для пожертв на підтримку України «United24».

Прийняття цього рішення значно удосконалює роботу комісії з питань розподілу коштів для задоволення потреб освіти і науки, утвореною Міністерством освіти і науки України, та надає можливість використовувати кошти, які надходять на рахунок Міністерства у Національному банку України («United24» Освіта та наука) у формі добровільних внесків (благодійних пожертв) від фізичних та юридичних осіб приватного та/або публічного права для фінансового забезпечення заходів з ліквідації наслідків збройної агресії проти України, відновлення, підтримки і розвитку освіти і науки України.

Нагадуємо, 05 травня 2023 року, Президент України Володимир Зеленський оголосив про новий напрям роботи платформи UNITED24 «Освіта і наука». Його амбасадорами стали лауреати Нобелівської премії Пол Нерс, Едвард Мозер та Мей-Бритт Мозер, а також Іванна Сахно.

 

Відбулася Міжнародна освітня конференція «Українсько-німецькі розмови про освіту»

18-19 липня 2023 року в Мюнхені (Федеративна Республіка Німеччина) проходила Міжнародна освітня конференція «Українсько-німецькі розмови про освіту», ініційована мюнхенською освітньою установою «Schlau Schule». Завдяки спільним зусиллям Міністерства освіти і науки України, Міністерства освіти і культури Баварії, Генерального консульства України в Мюнхені, українських та німецьких педагогів, експертів, журналістів було продовжено міжнаціональний освітній діалог.

Протягом двох конференційних днів було проведено багато перемовин стосовно організації безпечного, комфортного, розвивального освітнього процесу для учнів з України, умов та форм їхнього навчання, зв’язків з українськими закладами загальної середньої освіти, визнання Німеччиною дипломів про вищу освіту наших вчителів, можливостей щодо вивчення української мови як другої іноземної в німецьких школах, у яких навчаються діти з України.

Яскравою подією для учасників заходу стало вручення свідоцтв про повну загальну середню освіту випускникам української школи в Мюнхені. Свідоцтво з відзнакою отримала учениця 11 класу Анастасія Буткевич.

 

Стартував конкурс у 29-ту Українську антарктичну експедицію

Національний антарктичний науковий центр розпочав конкурс у 29-ту Українську антарктичну експедицію на 2024-2025 рр. Відповідне оголошення було розміщено на сайті НАНЦ.

У команду зимівників, що впродовж року працюватимуть на станції «Академік Вернадський», потрібні: науковці за напрямами науки про життя, геологія та геофізика, фізичні науки; лікар; кухар; сисадмін; системний механік; дизеліст-електрик.

Конкурс не має жодних обмежень за статтю, віком чи іншими ознаками. Головними критеріями під час відбору є освіта, фаховий рівень та досвід кандидата чи кандидатки, а також здатність до роботи в умовах Антарктики та закритого колективу.

Для участі у конкурсі необхідно до 15 серпня 2023 року надіслати до НАНЦ заяву та документи, що підтверджують освіту та фаховий рівень. Зразок заяви, докладний перелік документів, а також подальші етапи конкурсу можна переглянути в офіційному оголошенні. Там же зазначені як загальні вимоги до учасників команди, так і специфічні – до кожного науковця чи фахівця.

Нагадуємо, що до 31 липня триває прийом заявок на стипендійні та грантові програми для молодих вчених, оголошені Антарктичним комітетом з наукових досліджень (SCAR) разом з іншими дослідницькими організаціями.

 

3536 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 337 повністю зруйновано

Станом на 23 липня 2023 року 3199 закладів освіти пошкоджено та 337 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку