03 червня 2023

03 червня відбудеться конференція для освітян

IT-компанія Genesis разом з Мінцифри та МОН України запускає першу масштабну конференцію для освітян Innovating Education.

Подія відбудеться 03 червня 2023 року та стане майданчиком, де представники закладів освіти, бізнесу та держави обговорять інноваційні технології в освіті; співпрацю держави та продуктового ІТ-бізнесу для модернізації навчання; підготовку студентів до роботи в ІТ; розвиток ІТ-підприємництва та бізнес-навичок у студентів; використання цифрових технологій у навчанні та IT-освіті.

Тема конференції – Взаємодія держави та IT-бізнесу. Серед спікерів - Віце-прем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, співзасновник та CEO Genesis Володимир Многолєтній.

Взяти участь у події офлайн або онлайн можуть керівники закладів освіти, викладачі вишів, освітяни, які впроваджують цифрові технології, а також усі, хто цікавиться освітніми інноваціями.

Для цього потрібно зареєструватися на сайті конференції.

Більше деталей та програма заходу доступні за посиланням https://bit.ly/innovating_education_mintsifra.

 

02 червня 2023

До Дня захисту дітей відбувся Національний форум: «Родина для кожної дитини»

У Міжнародний день захисту дітей відбувся Національний форум «Родина для кожної дитини» за участю Першої леді України Олени Зеленської, представників Офісу уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України та ЮНІСЕФ.

На першій сесії «Обійми родини. Врятоване дитинство» виступив заступник Міністра освіти і науки Андрій Сташків: «Саме реформа деінституціалізації, коли дитина переходить із закритого закладу до сімейної форми виховання і відвідує звичайну школу, є одним зі шляхів вирішення проблеми соціалізації цих дітей. Інклюзія – це виклик для всіх. Наше суспільство не звикло, що діти з особливими потребами відвідують звичайні школи. Тому ми розробляємо нову концепцію психологічної служби шкіл, де батьки, учні та вчителі будуть отримувати якісну психологічну підтримку для уникнення конфліктів. З початку повномасштабного вторгнення було евакуйовано понад 300 дітей з дитячих будинків. І виклик для нас – повернути їх в Україну, надавши всі потрібні умови для цього. Це і модернізація закладів, і створення інклюзивного, безпечного освітнього простору, впровадження нового змісту освіти, який дозволить дітям реалізуватися, здобути професії, про які вони мріють».

До присутніх також звернулися Перший заступник Міністра охорони здоров’я Сергій Дубров, радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін, дитячий омбудсман Польщі Миколай Павляк, уповноважений у справах, заступник голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло, голова Національної соціальної сервісної служби України Василь Луцик, громадський активіст Кирило Невдоха та посол доброї волі ЮНІСЕФ Орландо Блум.

У межах форуму відбулася дискусія з батьками з прийомних родин та дитячих будинків сімейного типу з усієї України. Обговорили підготовку нових сімей та їхню психологічну підтримку, виклики з якими стикаються переміщені сім’ї, роль громади в підтримці сімей, підтримку дітей з інвалідністю та їхніх родин та підготовку до повернення дітей із-за кордону.

Створення сприятливих умов для розвитку дітей – спільне завдання батьків, громади та держави.

 

У львівській лікарні відкрили «Школу супергероїв»!

У дитячій лікарні Святого Миколая у Львові відкрили освітній осередок державної установи «Школа супергероїв». На заході були присутні членкиня піклувальної ради ДУ «Школа супергероїв», ексміністерка освіти і науки України Лілія Гриневич, журналістка, кураторка проєкту «Право на освіту» й «Школа супергероїв» Наталія Мосейчук, міський голова Львова Андрій Садовий, виконувачка обов’язків директора «Школи супергероїв» Євгенія Смірнова.

Відтепер діти, що перебувають у лікарні Святого Миколая, зможуть розкривати свої таланти, навчатися професій і йти в ногу з життям навіть у лікарняних палатах. Освітній центр створили завдяки фінансовій підтримці міжнародної юридичної компанії «Dentons».

Важливо надати дітям, які перебувають на лікуванні, можливість залишатися в освітньому процесі. Для цього вже працюють 9 освітніх центрів «Школи супергероїв» по всій Україні. Для дітей відсутність навчальної програми означає вимушений вихід з освітнього процесу та соціального життя, що негативно впливає на їхній психологічний стан, швидкість одужання та ускладнює повернення до школи і звичайного життя. У лікарні Львова вже 400 дітей отримали 1600 освітніх послуг у «Школі супергероїв» із командою 19 фахівців, ці цифри планують збільшити втричі.

ДУ «Школа супергероїв» створена за ініціативою Офісу Президента, уряду України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України та підтримки першої леді України.

 

Як громадському фаховому об’єднанню пройти акредитацію для здійснення незалежного оцінювання закладів освіти

01 червня 2023 року відбулася зустріч із представниками неурядових організацій та освітянською спільнотою «Громадська акредитація: якісна школа очима професійних спільнот» на базі Києво-Могилянської бізнес-школи.

Громадська акредитація - це унікальна нова процедура, що дасть нову якість освіти. Держава вперше на законодавчому рівні делегує повноваження оцінювати діяльність шкіл неурядовим організаціям, що пройдуть акредитацію.

Повноваження акредитувати громадські фахові об’єднання (ГФО) для визнання їх спроможності здійснювати незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності закладів освіти щодо ефективності внутрішньої системи забезпечення якості освіти та забезпечення досягнення здобувачами освіти результатів навчання, передбачених державними стандартами освіти та освітніми програмами, покладені на Державну службу якості освіти.

Процедура акредитації ГФО триває не більше 25 робочих днів з дня подачі заяви.

На допомогу представникам ГФО презентовано рекомендації «Громадська акредитація: як досягти успіху», що містять поради, як правильно підготувати й подати документи для проходження процедури акредитації.

 

01 червня 2023

У Міжнародний день захисту дітей Уряд ухвалив дві важливі постанови шкільного харчування

01 червня 2023 року, у Міжнародний день захисту дітей, на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України ухвалив дві важливі постанови, які стосуються шкільного харчування:

«Про реалізацію спільного з Всесвітньою продовольчою програмою при Організації Об’єднаних Націй (ВПП ООН) проєкту щодо надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році». Постанова передбачає надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році для відшкодування коштів, витрачених на організацію гарячого харчування учнів 1-4 класів, та забезпечить вдосконалення організації харчування у закладах загальної середньої освіти, що вплине на спроможність територіальних громад забезпечити гаряче харчування для здобувачів освіти;

«Про внесення змін до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Ухвалена постанова забезпечить удосконалення організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, у яких організація гарячого харчування є неможливою та\або економічно недоцільною. Постанову доповнює Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305, новим пунктом, що надасть можливість додати технологічні моделі організації харчування та у закладах дошкільної освіти допустити організацію кейтерингу.

 

З 01 червня 2023 року Міністерством освіти і науки України оголошується проведення конкурсу на здобуття Премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій

Премія Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій присуджується щороку за особливі досягнення у розробленні і впровадженні інноваційних технологій у виробництво та виведення на ринок вітчизняної інноваційної продукції.

Кабінетом Міністрів України щороку присуджується до 5 Премій та визначається її розмір.

На здобуття Премії можуть висуватися роботи з розроблення і впровадження інноваційних технологій, результатом яких є реалізовані інноваційні проєкти.

Висунуті на здобуття Премії роботи приймаються на розгляд за умови, що їх результати застосовані на практиці не менш ніж за рік до дати їх висунення на здобуття Премії.

Авторський колектив роботи повинен складатися не більш як з десяти осіб і включати безпосередніх виконавців роботи, творчий внесок яких є найвагоміший.

Підприємства, установи та організації подають щороку до 01 серпня року, в якому оголошено конкурс, міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, Національній академії наук, Національній академії медичних наук, Національній академії аграрних наук клопотання про присудження Премії, які зі свого боку повинні відібрати до 5 робіт і подати їх до 01 жовтня у Міністерство освіти і науки України.

Перелік і форми документів, вимоги до їхнього оформлення, процедуру подання та контактну інформацію можна переглянути тут.

 

Уряд Соціалістичної Республіки В’єтнам надає стипендії на 2023-2024 навчальний рік

Відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом Соціалістичної Республіки В’єтнам про співробітництво в галузі освіти в’єтнамська сторона надає:

25 стипендій для здобуття вищої освіти за освітніми рівнями «бакалавр» та/або «магістр» у закладах вищої освіти за філологічними, природничими і технічними спеціальностями;

10 стипендій для навчання в аспірантурі закладів вищої освіти;

5 стипендій для наукового стажування.

Перелік необхідних документів та аплікаційна форма встановленого зразка додається.

Міністерство освіти і науки України прийматиме заявки (заповнена анкета та необхідні документи) в електронному та паперовому форматах до 15 червня 2023 року.

Поштова адреса: проспект Берестейський, 10, 01135, Київ, Україна, Міністерство освіти і науки України, Управління міжнародного співробітництва та протоколу.

Примітка: Стипендії на навчання у В’єтнамі 2023.

В електронному форматі скановані PDF документи необхідно надіслати на електронну адресу МОН scholarshipsmon@gmail.com, зазначивши у темі листа «Стипендії на навчання у В’єтнамі 2023».

 

31 травня 2023

Відбулося чергове засідання Президії НАН України

31 травня 2023 року під головуванням Президента НАН України академіка Анатолія Загороднього відбулося чергове засідання Президії Національної академії наук України.

На початку зібрання академік Анатолій Загородній вручив вченим НАН України Відзнаку Ради національної безпеки і оборони України, Подяки Київського міського голови, а також дипломи переможцям конкурсу у 2022 році на здобуття іменної стипендії академіка НАН України Б.Є.Патона для молодих учених Національної академії наук України – кандидатів наук (докторів філософії) і докторів наук.

Далі із доповіддю «Цифрова автентифікація. Досягнення та перспективи» виступив декан факультету комп’ютерних наук та кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, головний науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем НАН та МОН України член-кореспондент НАН України Анатолій Анісімов.

Із доповіддю «Спектроскопічні маркери біологічних молекул та їх застосування в біотехнологіях та медицині: стан і перспективи» виступила в.о.завідувача відділу фізики біологічних систем Інституту фізики НАН України доктор фізико-математичних наук Галина Довбешко.

 

Розпочато відбір українських студентських стартапів на участь в University Startup World Cup

Український фонд стартапів спільно з Venture Cup за підтримки Міністерства освіти і науки України, YEP, Academ.City, 1991 Accelerator, Inscience та Vacuum Deep Tech Acceleration оголошують про початок відбору українських студентських стартапів для участі в University Startup World Cup.

За результатами відбору переможець отримає місце на сцені Venture Cup в Данії, щоб презентувати проєкт і позмагатися за звання «Найкращого університетського стартапу у світі».

Під час підготовки до фіналу у команди буде можливість узяти участь у буткемпі (курсі, на якому учасники занурюються у певну професію за короткий відтинок часу) онлайн із потужними промовцями, отримати індивідуальні поради від провідних експертів індустрії та підготуватися до фінального представлення на міжнародній арені.

Дедлайн приймання заявок: 11 червня 2023 р.

Визначення фіналіста: 15 червня 2023 р.

Фінал: 13-14 вересня 2023 р. у місті Копенгаген, Данія.

Реєстрація за посиланням.

 

Перемоги учнівської збірної України на Європейських іграх єдиноборств серед учнів - EUROPEAN OPEN SCHOOL COMBAT GAMES

Україну представляли 246 учнів з усіх регіонів. Вони змагалися у п?яти видах спорту: греко-римська і вільна боротьба, дзюдо, самбо і тхеквондо ВТФ.

Уже у перший день змагань наші спортсмени мали призові місця! А саме:

·  тхеквондо ВТФ - 13 медалей: 9 золотих, 3 срібні і 1 бронзова

·  самбо - 18 медалей: 5 золотих, 7 срібних, 6 бронзових

·  греко-римська боротьба - 14 медалей: 5 золотих, 4 срібні, 5 бронзових

·  вільна боротьба - 15 медалей: 6 золотих, 6 срібних, 3 бронзові

·  боротьба жінки - 15 медалей: 6 золотих, 5 срібних, 4 бронзові

·  дзюдо - 7 медалей: 3 срібні, 4 бронзові.

Вітаємо усіх українських спортсменів з блискучим виступом! Вболіваємо за збірну!

 

SchoolToGo запрошує учнів на безкоштовну літню онлайн-школу

SchoolToGo – це онлайн-школа, яка пропонує учням 1-11 класу акредитоване онлайн-навчання відповідно до української шкільної програми.

Наразі школа запрошує всіх охочих учнів 1-10 класів приєднатися до БЕЗКОШТОВНОЇ літньої школи онлайн!

Що буде в літній школі:

·  інтенсивний курс з базових предметів;

·  онлайн-уроки з учителями щодня з понеділка до п’ятниці за розкладом;

·  можливість приєднуватися до всіх уроків за розкладом або ж обирати лише потрібні для вивчення предмети;

·  доступ до навчальних матеріалів 24/7;

·  підтримка вчителів-предметників онлайн;

·  для дошкільнят – програма підготовки до 1 класу «Впевнений старт».

Навчання розпочинається 19 червня 2023 року і триватиме до 18 серпня 2023 року.

Дізнатися детальну інформацію та зареєструватися для навчання в літній школі можна за цим посиланням.

 

30 травня 2023

Відбулася нарада щодо внутрішньо переміщених осіб

30 травня 2023 року в Міністерстві освіти і науки України відбулася робоча нарада народних депутатів України з Міністром освіти і науки України Оксеном Лісовим щодо внутрішньо переміщених осіб.

Модератор наради – Сергій Колебошин, народний депутат України, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Головними питаннями обговорення між представниками міністерства та народними депутатами були проблеми внутрішньо переміщених осіб, а саме:

кількість гуртожитків закладів вищої освіти та перспектива розміщення в них ВПО;

можливість працевлаштування, перепідготовка чи перенавчання ВПО;

наявність місць у школах та зарахування ВПО;

працевлаштування внутрішньо переміщених вчителів;

освітня субвенція для деокупованих територій.

За підсумками наради сторони домовилися про проведення міністерством аналізу нерухомого майна закладів вищої освіти (гуртожитки, корпуси тощо) та підготовки відповідного переліку об’єктів нерухомості для подальшого опрацювання алгоритму передання приміщень (майна) у користування внутрішньо переміщеним особам.

 

Наслідки військової агресії рф для української Антарктичної програми

30 травня 2023 року в Гельсінкі (Фінляндія) розпочалася 45-та Консультативна нарада з Договору про Антарктику.

Консультативні наради відбуваються щороку за участю держав-сторін Договору про Антарктику. Учасники обмінюються інформацією, проводять взаємні консультації з питань Антарктики, а також розробляють та рекомендують своїм урядам заходи для здійснення принципів і цілей Договору. На нараді розв’язують найголовніші питання спільного управління та взаємодії в Антарктиді. Учасниками Договору є 56 країн, але право голосу мають лише 29 Консультативних сторін, серед яких Україна. Представляли нашу державу директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий та керівник відділу міжнародного співробітництва НАНЦ Андрій Федчук.

На відкритті наради виступила держсекретарка Міністерства закордонних справ Фінляндії Іоанна Сумувуорі, яка засудила повномасштабну російську агресію. Натомість представники рф висловилися проти так званої «політизації» роботи системи Договору про Антарктику, що нібито негативно впливає на міжнародну співпрацю сторін, а масштаб впливу війни на українську антарктичну програму не є очевидним.

Напередодні засідання за підтримки фінської сторони була організована фотовиставка «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність» для висвітлення роботи НАНЦ в умовах російської агресії. На виставці представлені світлини про хронологію досліджень України в Антарктиці, унікальну природу континенту.

Країни консультативних сторін Договору, окрім Китаю, засудили російську агресію.

Щиро дякуємо всім державам за висловлену підтримку України!

 

ЄДКІ поза межами України. Алгоритм дій для студентів

На час дії воєнного стану вітчизняні та іноземні студенти, які зараз перебувають поза межами України, можуть здати єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ) за місцем свого перебування або проживання.

Мова йде про ухвалену Урядом України постанову «Про внесення змін до Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань “22 Охорона здоров’я”». Таке рішення забезпечило реалізацію права кожного на здобуття вищої освіти.

З алгоритмом дій для здобувача освіти, який складатиме іспит КРОК 1, іспит з англійської мови професійного спрямування та іспит КРОК 2 за межами території України більш детально можна ознайомитися на офіційній сторінці Міністерства охорони здоров’я України за посиланням.

 

29 травня 2023

Відбулося засідання Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій

На засіданні було розглянуто проект Закону України “Про внесення зміни до розділу XІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону Украі?ни “Про освіту” щодо врегулювання окремих питань освітньоі? діяльності в умовах воєнного стану”, поданий народним депутатом України Корнієнком О.С. та іншими народними депутатами України (реєстр. № 9332 від 26.05.2023).

Заслухавши інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України включити зазначений проект Закону України до порядку денного 9 сесії IX скликання Верховної Ради України, визначити його невідкладним та скоротити строки внесення альтернативних законопроектів до даного законопроекту наполовину.

 

Прийнято Постанову Верховної Ради України Про деякі питання реалізації у 2023 році Постанови Верховної Ради України «Про Премію Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти»

29 травня 2023 року Верховною Радою України прийнято Постанову Верховної Ради України Про деякі питання реалізації у 2023 році Постанови Верховної Ради України «Про Премію Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти», якою призупинені норми Постанови Верховної Ради України «Про Премію Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти» від 29 січня 2021 року № 1157-IX у 2023 році як таких, оскільки їх неможливо зреалізувати належним чином через особливості організації вступної кампанії 2023 року.

В результаті прийняття цієї Постанови у 2023 році з’явиться можливість перерозподілу коштів з виплати грошової частини у розмірі 5 млн гривень на здійснення заходів з відсічі військової агресії російської федерації проти України та захисту держави.

 

Відбулося засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

29 травня 2023 року відбулися засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

І. Підкомітет з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу.

Народними депутатами України – членами Комітету були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити наступні рішення:

запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів шахрайства та іншої незаконної діяльності у сфері фінансових послуг та ринків фінансових послуг, які здійснюються з використанням інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем та електронних комунікаційних мереж (реєстр. № 9264 від 12.05.2023) Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України, визначеного головним з опрацювання цієї Постанови;

запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” щодо забезпечення українським спортсменам можливості виїжджати в умовах воєнного стану за кордон для участі у міжнародних змаганнях та інших спортивних заходах (реєстр. № 9074 від 03.03.2023) та проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” щодо особливостей виїзду за кордон в особливий період студентів та інших громадян, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (реєстр. № 9075 від 03.03.2023) Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

ІІ. Спільне засідання підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях та підкомітету з питань вищої освіти.

Народними депутатами України – членами Комітету було розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми (доопрацьований відповідно до рішення Комітету від 02.11.2022, протокол № 109).

Опрацювавши законопроекти реєстр.№ 6393 і реєстр.№ 6393-1 та враховуючи, що обидва законопроекти потребують суттєвого доопрацювання та розширення сфер застосування (зокрема в частині сфери культури, охорони здоров’я, соціальних послуг тощо), народні депутати України – члени Комітету дійшли висновку про необхідність комплексного підходу до питання вдосконалення законодавства стосовно протидії булінгу (цькуванню) та у зв’язку із зазначеним вважають за доцільне внести на розгляд Верховної Ради України у порядку, встановленому частиною другою статті 110 Регламенту Верховної Ради України, доопрацьований народними депутатами України – членами Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій законопроект з урахуванням основних положень законопроектів реєстр. №№ 6393, 6393-1.

На засіданні підкомітетів з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях та з питань вищої освіти було рекомендовано підтримати доопрацьований народними депутатами України – членами Комітету з питань освіти, науки та інновацій законопроект з новою назвою «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми», а законопроекти реєстр. № 6393 і реєстр. № 6393-1 – відхилити.

ІІІ. Підкомітет з питань науки та інновацій.

Народними депутатами України – членами Комітету були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити наступні рішення:

проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо вилучення земель державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій, які не використовуються за призначенням, та передачі громадам для облаштування спортивно-оздоровчих парків, будівництва спортивно-оздоровчої інфраструктури, реабілітаційних центрів, виділення земельних ділянок учасникам бойових дій (реєстр. № 9086 від 06.03.2023) за результатами його розгляду в першому читанні відхилити;

проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу Украі?ни щодо вилучення земель, які не використовуються за призначенням державними сільськогосподарськими підприємствами установами, організаціями, що не здійснюють свою господарську діяльність в установленому порядку, та передачі громадам для облаштування спортивно-оздоровчих парків, будівництва спортивно-оздоровчоі? інфраструктури, реабілітаціи?них центрів, виділення земельних ділянок учасникам бои?ових діи? (реєстр. № 9086-1 від 20.03.2023) за результатами його розгляду в першому читанні відхилити.

 

Проведено Всеукраїнську краєзнавчу конференцію «Україна пам’ятає і світ не забуде»

З січня до травня 2023 року в закладах освіти України проводилася Всеукраїнська краєзнавча акція учнівської молоді «Україна пам’ятає і світ не забуде», головною метою якої є виховання у дітей та учнівської молоді ціннісних орієнтирів та патріотизму на основі знань історії України.

Всеукраїнська акція здійснювалася за підтримки Міністерства освіти і науки України у співпраці з Українським інститутом національної пам’яті та Правлінням Національної спілки краєзнавців України.

Учнівська молодь активно долучилася до участі в дослідницькій роботі та масових заходах акції.

Завершенням акції стала Всеукраїнська краєзнавча конференція учнівської молоді «Україна пам’ятає і світ не забуде», яка відбулася 25 травня 2023 року.

Конференцію проводили у 4 секціях, на які було надіслано 126 краєзнавчо-дослідницьких робіт з 22 областей України та міста Києва.

Учасники конференції продемонстрували знання джерел, дослідили свідчення очевидців у загальній характеристиці Голодомору 1932-1933 років; виявили зв’язки між подіями, які характеризують репресивну політику комуністичного тоталітарного режиму стосовно українського селянства і подіями повсякденного життя селянських родин у 30-х роках ХХ століття; дослідили вплив руйнівних процесів колективізації та Голодомору 1932-1933 років на населення українського села в межах регіонів свого проживання.

Загалом проведення Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської молоді «Україна пам’ятає і світ не забуде» засвідчує практичну значущість зібраних юними краєзнавцями і педагогами історичних матеріалів, вивчення подій і фактів, політичних, економічних та соціальних чинників, що призвели до Голодомору в Україні в 20-30-ті роки ХХ століття.

 

28 травня 2023

Підтвердження кваліфікації для переселенців: перелік центрів і професійних стандартів

Через війну багато внутрішніх переселенців втратили документи про освіту чи попередню роботу. Щоб офіційно працевлаштуватися за професією, їм потрібно підтвердити свою кваліфікацію.

Це можна зробити, звернувшись до кваліфікаційного центру. У таких центрах також присвоюють професійні кваліфікації на основі неформального навчання та підтверджують кваліфікацію, здобуту за кордоном.

Наразі вже більше 1 тисячі людей скористалися такою можливістю.

З переліком діючих кваліфікаційних центрів, затверджених професійних стандартів і поданих заявок на затвердження таких стандартів можна ознайомитися за посиланням.

 

Уряд вніс зміни до постанови КМУ від 19 травня 2021 р. № 497

26 травня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив зміни до постанови від 19 травня 2021 р. № 497 «Про атестацію здобувачів ступеня фахової передвищої освіти та ступенів вищої освіти на першому (бакалаврському) та другому (магістерському) рівнях у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту». Внесені зміни передбачають звільнення від проходження єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) як форми атестації деяких категорій здобувачів вищої та фахової передвищої освіти. Потреба у звільненні від проходження ЄДКІ обумовлена участю таких здобувачів освіти у захисті України та подоланні наслідків агресії російської федерації.

Тож на час воєнного стану та одного року після його припинення від проходження ЄДКІ з метою атестації звільняють здобувачів освіти таких галузей знань: 25 Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону, 26 Цивільна безпека, а також здобувачів, які є військовослужбовцями, поліцейськими, рятувальниками.

Постанова передбачає відтермінування запровадження ЄДКІ для здобувачів бакалаврського рівня вищої освіти за спеціальностями 143 Атомна енергетика, 272 Авіаційний транспорт, 273 Залізничний транспорт та для здобувачів фахової передвищої освіти галузі знань 27 Транспорт.

Усі здобувачі, звільнені від складання ЄДКІ, проходитимуть атестацію у формі, визначеній закладом освіти.

 

Визначено переможців конкурсу юних дослідників «Кристали» імені Євгена Гладишевського

27 травня 2023 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка назвали імена переможців Всеукраїнського конкурсу юних дослідників «Кристали» імені Євгена Гладишевського.

Підведення підсумків Конкурсу відбувалося у змішаному форматі, під час відкриття з вітальним словом виступили Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий та ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник.

Змагання відбувається вже вчотирнадцяте і цьогоріч об’єднало понад 2000 школярів з усієї України. Участь у них узяли учні середньої та старшої вікової категорій. Дослідники віком 6-12 років вирощували кристали з кухонної солі та цукру. Учні віком 13-18 років готували тези наукових досліджень на тему «Кристали: магія і технології». Організатори отримали 255 заявок у старшій категорії, у середній – майже 2 тисячі.

Переможцями Конкурсу серед школярів старшої вікової категорії стали:

1 місце – Ростислав Білий, учень 7 класу Ліцею № 28 Львівської міської ради, робота «Чарівні і небезпечні кристали моноурату натрію»; 

2 місце – Анна Кравчук, учениця 10 класу СЗШ № 67 міста Львова, робота «Солодка магія»; 

2 місце – Вікторія Шведчикова, учениця 8 класу філії «Дмитрівська ЗШ» ОНЗ «Дмитрівська ЗШ І-ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка» Кіровоградської області, робота «Родохрозит – магічний оберіг злагоди, краси та успіху. Одержання родохрозиту в лабораторії»;

3 місце – Руслан Авраменко, курсант I курсу Відокремленого структурного підрозділу «Морський коледж Херсонської державної морської академії», робота «Кіавтуїт і пейніт – найрідкісніші кристали землі»;

3 місце – Анастасія Алаєва, учениця 7 класу Прелесненської гімназії, що на Донеччині, робота «Таємниці кристалізації води»;

3 місце – Владислав Волощук, учень 9 класу Тернівського ліцею Джулинської сільської ради Вінницької області, робота «Сапфірові суглоби».

Серед учасників середньої вікової категорії журі визначало переможців у декількох номінаціях:

у номінації «Найякісніший кристал» перемогу здобули Вікторія Єременко (учениця 7 класу Луцького ліцею №28 Луцької міської ради Волинської області) та Евеліна Рак (учениця 5 класу Великокринківського ліцею Глобинської міської ради Полтавської області);

у номінації «Найбільший кристал» – Павло Юрків (учень 7 класу Дрогобицького наукового ліцею імені Богдана Лепкого Львівської області) та Анна Іванс (учениця 4 класу Великокринківського ліцею Глобинської міської ради Полтавської області);

у номінації «Найоригінальніший кристал» – Катерина Ліпич (учениця 5 класу ліцею №87 міста Ковеля Волинської області) та Данило Бокшай (учень 4 класу Ужгородської початкової школи «Первоцвіт» Ужгородської міської ради Закарпатської області);

у номінації «Віртуальний кристал» – Макар Кравцов (учень 6 класу Кулажинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Гребінківської міської ради Полтавської області) та Андрій Новак (учень 3 класу Миколаївської гімназії №6 Миколаївської міської ради Миколаївської області).

Організували Всеукраїнський конкурс Львівський національний університет імені Івана Франка та Мала академія наук учнівської молоді.

 

Команда від України повернулася з Міжнародної науково-технічної виставки «REGENERON ISEF -2023»

25 травня 2023 року повернулася команда, яка представляла Україну на Міжнародній науково-технічній виставці «Regeneron ISEF -2023», що відбувалася 13-19 травня в місті Даллас (США).

Незважаючи на військову агресію росії проти України, долаючи безліч перешкод, українська команда змогла взяти участь у цій науково-технічній виставці міжнародного рівня.

Формат участі передбачає відбіркові етапи на 420 місцевих афілійованих конкурсах серед учнів 9-12 класів або відповідних освітніх еквівалентів, переможцям яких надається можливість випробувати себе та свої наукові роботи у 22 різних категоріях на світовому масштабі.

Цьогоріч на виставці було зареєстровано понад 1800 учасників з різних країн світу. Право представляти Україну вибороли четверо українських учнів – переможці Всеукраїнського конкурсу «Еко-Техно Україна 2023», що відбувся у місті Києві з 28 лютого до 3 березня цього року, організаторами якого були: Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України та Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»:

·  Сидорчук Ілля, учень 9 класу ліцею №30 місто Житомир, здобувач освіти Житомирського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді. Тема проєкту: «Отримання енергії від водоспадів». Робота Іллі цього року виборола спеціальну нагороду (диплом та грошову премію у розмірі 1000 доларів США) від міжнародної організації TUBITAK. TUBITAK є провідним агентством з фінансування та проведення досліджень.

·  Командний проєкт: «Альтернативні джерела гемопоетичних стовбурових клітин». Голод Валерія, учениця 11-В класу Українського медичного ліцею НМУ імені О.О. Богомольця міста Києва; Топорова Ірина , учениця 11-А класу Спеціалізованої школи №194 «Перспектива» міста Києва. 

·  Громовий Денис, учень 10 класу гімназії №31 Черкаської міської ради. Тема проєкту: «Сервіс-гід для самостійних екскурсій в панорамних місцях».

Керівник команди – Білько Денис Іванович, кандидат біологічних наук, доцент Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Організатором підготовки участі команди у міжнародній виставці став Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України.

Міжнародна науково-технічна виставка «Regeneron ISEF», якій вже понад 70 років є програмою Товариства науки і найбільшим у світі глобальним науковим конкурсом для старшокласників. Через міжнародну мережу місцевих, регіональних та національних наукових ярмарків учнів заохочують до наукового пошуку. Щовесни фіналісти афілійованих конкурсів отримують можливість позмагатися за нагороди та стипендії на суму майже 9 млн доларів.

Оцінювання робіт учасників проводять як журі виставки ISEF, так і більш ніж 50 урядових та не урядових організацій, університетів, які надають спеціальні винагороди та заохочення.

 

3267 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 261 повністю зруйнований

Станом на 28 травня 2023 року 3006 закладів освіти пошкоджено та 261 зруйнований повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку