09 лютого 2023

Понад 6 тис. ноутбуків та спортивне спорядження передано до закладів освіти Одещини

Протягом 2022 року завдяки домовленостям з компанією «Google» та ЮНЕСКО як продовження ініціативи «Ноутбук кожному вчителю» Одеська область отримала сучасні ноутбуки Chromebook у кількості 2061 одиниця.

За сприяння Фундації Олени Зеленської у межах ініціативи Глобальної бізнес-коаліції для освіти (GBC-Education) та проєкту «Цифровий актив для України» компаній «HP» та «Microsoft» педагоги Одещини отримали сучасні ноутбуки у кількості 4020 одиниць та 46 одиниць спортивного спорядження для дитячо-юнацьких спортивних шкіл Одещини та закладів загальної середньої освіти (НУШ). Кожен із наборів містить спортивний інвентар, який передбачений для забезпечення фізкультурно-оздоровчих та рухових активностей груп до 90 дітей.

Наразі ЮНІСЕФ допоміг з обладнанням понад 1 тис. укриттів в закладах освіти, у виданні підручника з математики для 5 класу «Нової української школи», який було видано накладом 475,5 тис. примірників.

 

Триває прийом заявок на участь у щорічному конкурсі «Молодий вчений року»

Конкурс проводиться з метою визнання досягнень молодих науковців України у різних галузях знань. Конкурс налічує 5 тематичних блоків, у які входять 100 різних номінацій.

У Конкурсі можуть брати участь молоді вчені віком до 35 років включно, які мають вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня та віком до 40 років включно, які мають науковий ступінь доктора наук.

Формат проведення конкурсу – онлайн.

З Положенням Конкурсу, переліком номінацій та критеріями їх оцінювання детально можна ознайомитись на сайті.

Для участі у конкурсі необхідно до 01 березня 2023 року подати заявку в електронній формі за посиланням.

Результати конкурсу будуть оголошені на офіційному сайті Конкурсу та інформаційних ресурсах Організатора, а також на офіційному сайті Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України до 20.05.2023 р. Урочиста церемонія нагородження лауреатів конкурсу відбудеться 20 травня 2023 року.

 

08 лютого 2023

Відбулося засідання Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій

На засіданні було розглянуто 5 питань. Народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення:

- підтримати законопроекти:

проект Закону про дошкільну освіту, реєстр. № 8030 від 13.09.2022 (за основу);

проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань, реєстр. № 8313 від 27.12.2022 (за основу);

- запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про Конституційний Суд України” щодо порядку формування Дорадчої групи експертів (реєстр. № 8302 від 23.12.2022) Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту;

- за наслідками розгляду в першому читанні відхилити законопроект про дошкільну освіту, реєстр. № 8030-1 від 29.09.2022;

- інформацію про роботу Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій за восьму сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання взяти до відома.

Більш детальна інформація про роботу Комітету розміщена за посиланням: https://kno.rada.gov.ua/news/dijaln_komit/zvit_rc/76035.html.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Науковий парк «Academ.Сity»

08 лютого 2023 року на засіданні Президії НАН України було укладено Угоду про співпрацю та Меморандум про взаєморозуміння щодо створення наукового парку «Academ.Сity» між Національною академією наук України та Київською міською військовою адміністрацією.

Угода передбачає співпрацю сторін щодо вирішення актуальних питань розвитку міста Києва та підвищення ефективності функціонування міського господарства шляхом залучення науково-технічного потенціалу столичних наукових організацій Академії. Результати наукових досліджень, виконаних в установах НАН України, відкривають можливості для розроблення на їхній основі ефективних для використання в міському господарстві технічних рішень.

 

07 лютого 2023

«Бути поруч» - освітній серіал про підтримку психічного здоров’я

Міністерство освіти і науки спільно з ЮНІСЕФ, портал «Дія.Цифрова освіта» створили серіал для вчителів, вихователів, волонтерів і всіх, хто працює з дітьми, щоб ліпше зрозуміти почуття та емоційні реакції.

Українцям цей серіал допоможе: зрозуміти, як війна впливає на дітей і чим може допомогти спеціаліст; отримати рекомендації щодо того, як уникнути повторної травматизації дитини, як побудувати спілкування з нею, як почати розмову про важкий досвід; навчитися розпізнавати посттравматичний стресовий розлад за його симптомами; набути навички підтримки психічного здоров’я дітей під час навчання; дізнатися, як правильне харчування та фізична активність можуть допомогти поліпшити психічне здоров’я; навчитися застосовувати прості практики для відновлення власного спокою та стабілізації стану дітей, формування психологічної стійкості.

 

06 лютого 2023

Відбулися засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

 

І. Підкомітет з питань науки та інновацій.

Запропоновано Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні проект Закону про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо виборів керівника наукової установи (реєстр. № 6236 від 01.11.2021), проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Конституційний Суд України” щодо порядку формування Дорадчої групи експертів (реєстр. № 8302 від 23.12.2022) та ухвалити рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні повернути зазначені законопроекти суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

ІІ. Підкомітет з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти.

Запропоновано Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань (реєстр. № 8313 від 27.12.2022) та ухвалити рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами його розгляду у першому читанні прийняти зазначений законопроект за основу з подальшим його доопрацюванням з урахуванням пропозиції Комітету.

 

ІІІ. Підкомітет з питань раннього розвитку та дошкільної освіти.

Запропоновано Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні проект Закону про дошкільну освіту (реєстр. № 8030 від 13.09.2022), проект Закону про дошкільну освіту (реєстр. № 8030-1 від 29.09.2022) та ухвалити рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект реєстр. № 8030 - прийняти за основу, законопроект 8030-1 - відхилити.

 

Прийнято за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року»

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року (реєстр. № 8228-1 від 29.11.2022), поданий Кабінетом Міністрів України, був розглянутий на пленарному засіданні Верховної Ради України 06 лютого 2023 року.

Верховна Рада України ухвалила рішення прийняти за основу цей законопроект та доручила Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій його доопрацювати з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строк подання таких поправок і пропозицій наполовину, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Прийняття цього Закону дозволить Міністерству освіти і науки України розробити та затвердити Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році, який дасть поштовх для подальшої роботи з організації національного мультипредметного тестування як конкурсного критерію доступу до освітніх послуг.


Міністри освіти України і Німеччини визначили ключові напрями співпраці

06 лютого 2023 року до міста Києва прибула Федеральна Міністерка освіти та досліджень Федеративної Республіки Німеччина Беттіна Штарк-Ватцінгер та німецька делегація освітян.

У межах робочого візиту Міністри освіти України і Німеччини відвідали Київське вище професійне училище будівництва та дизайну, де ознайомилися із впровадженням реформи професійної освіти.

Колеги обговорили теперішню ситуацію з освітнім процесом, масштаби руйнувань дитячих садків, шкіл, профтехів, університетів та наукових установ, виклики у сфері освіти та науки і пріоритетні напрями подальшої співпраці.

Особливу увагу присвятили питанням розвитку науки і досліджень, формування альянсу у професійній освіті та здобуття якісної освіти українськими дітьми і молоддю незалежно від місця їхнього перебування.

Беттіна Штарк-Ватцінгер зазначила, що це будуть ключові напрями, які першочергово підтримуватиме німецька сторона.

Німеччина передала Україні 15 шкільних автобусів для підвезення учнів та вчителів до шкіл.

У минулому році понад 6 тис. українських випускників мали змогу скласти НМТ у тимчасових екзаменаційних центрах шести міст Німеччини, аби вступити до українських університетів. 

У деяких школах Німеччини започатковано викладання української мови та літератури, історії, географії, культури та традицій. Це сприяє підтриманню зв'язку з Батьківщиною.

Уже близько 30-ти років на постійній основі реалізуються спільні науково-дослідні проєкти за пріоритетними для наших країн напрямами. За цей час впроваджено орієнтовно 200 спільних проєктів, постійно здійснюється обмін науковцями.

Вагомою є підтримка Німеччини у сфері професійно-технічної освіти.

 

05 лютого 2023

Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності»

12 січня 2023 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності».

03 лютого 2023 року зазначений Закон України був підписаний Президентом України та набрав чинності.

Реалізація акта дозволить продовжити фінансування у 2023 році розпочатих у попередні роки наукових досліджень і науково-технічних розробок, а також уможливить проведення конкурсних відборів нових досліджень і науково-технічних розробок відповідно до затверджених Верховною Радою України пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки і пріоритетних напрямів інноваційної діяльності в Україні.

 

Розпочався фінал ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

04 лютого 2023 року в обласних центрах та місті Києві відбувся фінальний етап ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

У Конкурсі взяли участь учні 5-11 класів закладів загальної середньої освіти, здобувачі військових ліцеїв, закладів професійної освіти, студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти усіх форм власності та курсанти військових закладів вищої освіти Збройних сил України.

До змагань активно долучилися українські учні та студенти, які проживають за кордоном. Мовно-літературні змагання щорічно відбуваються у Канаді, Молдові, Італії, Іспанії, Індії, Бельгії, Ірані, Словаччині, Польщі, Йорданії, Туреччині та інших країнах.

 

Відбулася всеукраїнська нарада з питань позашкільної освіти

Відбулася всеукраїнська нарада з питань позашкільної освіти за участю народного депутата України - члена Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Романа Грищука, працівників структурних підрозділів Міністерства освіти і науки України, регіональних департаментів/управлінь освітою, закладів позашкільної освіти, членів Міжнародної асоціації позашкільної освіти.

Головна мета зустрічі – обговорення актуальних питань функціонування закладів позашкільної освіти в умовах воєнного стану, напрацювання та затвердження плану державно-громадського партнерства на 2023 рік.

Президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти презентувала спільний план роботи в умовах воєнного стану на 2023 рік та зазначила, що головними пріоритетами для розвитку позашкільної освіти в Україні є налагодження державно-громадського партнерства, вивчення міжнародного досвіду розвитку креативних навичок здобувачів освіти, а також цифровізації сфери на шляху до євроінтеграції освіти.

 

38 педагогів закладів профосвіти пройшли дводенне навчання сучасних сантехнічних технологій

38 майстрів виробничого навчання та викладачів спецтехнологій закладів професійної освіти вивчили нові підходи до водопостачання, водовідведення і опалення будинків. Навчання пройшло в межах дводенної конференції «Інновації в сантехнічній освіті», яка відбулась наприкінці січня в Києві.

Конференція складалася з теоретичних і практичних блоків. Лекторами теорії стали представники сантехнічних компаній. Вони розповідали про нові рішення, які застосовують для опалення будинків, очищення питної води, монтажу та обслуговування бойлерів, електричних котлів тощо. Одразу після теорії учасники отримали практичне завдання за попередньою темою і разом із технічними експертами мали його виконати.

Загалом представники бізнесу провели 10 теоретичних блоків і, відповідно, 10 практик.

Всеукраїнська навчально-практична конференція «Інновації в сантехнічній освіті» проходила в межах проекту «Публічно-приватне партнерство для поліпшення сантехнічної освіти в Україні» (EdUP). Проєкт впроваджується за фінансової підтримки Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва (SDC), ТОВ «Геберіт Трейдинг» і виконується Швейцарською фундацією технічного співробітництва з розвитку «Свісконтакт» за підтримки Міністерства освіти і науки України.

 

3075 навчальних закладів зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 437 повністю зруйновано

Станом на 05 лютого 2023 року 2638 закладів пошкоджено та 437 зруйновано повністю - про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку