Голові

Комітету Верховної Ради України

з питань науки і освіти

ПОЛОХАЛО В.І.

 

ІНФОРМАЦІЯ

про роботу місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області щодо дотримання вимог  Законів України в частині створення належних  умов для навчання дітей у районах, що постраждали

 від стихійного лиха 23-27 липня 2008 року

 

          Відповідно до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти в період з 9 по 13 вересня 2008 року в Івано-Франківській області вивчалося питання про роботу місцевих органів державної виконавчої влади і органів місцевого самоврядування щодо дотримання вимог  Законів України в частині створення належних умов для навчання дітей у районах, що постраждали від стихійного лиха, яке сталося 23-27 липня 2008 року. Вивчення проводилося з відома і при сприянні заступника голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Гладія Василя Івановича і Першого заступника  начальника управління освіти і науки  Івано-Франківської обласної державної адміністрації Будзака Івана Васильовича в таких районах: Надвірнянський район: Битківська ЗОШ І-ІІІ ст., Битківська ЗОШ І-ІІІ ст. №2, Делятинський НВК (ЗОШ І-ІІІ ст. - ддз); Верховинський район: Велико-Ходаківська ЗОШ І-ІІ ст., Ільцівська ЗОШ І-ІІІ ст., Красницька ЗОШ І-ІІ ст., Криворівненьська ЗОШ І-ІІІ ст., Верхньо-Ясенівська ЗОШ І-ІІІ ст., Устириківська ЗОШ І-ІІ ст.; Косівський район: Снідавська ЗОШ І-ІІІ ст., Яворів-Безульківська ЗОШ І-ІІ ст., Яворівська ЗОШ І-ІІІ ст.; Коломийський район: Ганівська ЗОШ І ст., Тростянківська ЗОШ І ст.

Крім того використовувалися інші аналітичні та інформаційні матеріали про ситуацію з відновлення постраждалих від повені  об’єктів освіти.

         

          За оперативною інформацією, управління освіти і науки облдержадміністрації внаслідок стихійного лиха, що сталося  23-27 липня 2008 року в області  було пошкоджено 137 навчальних закладів ( в тому числі 103-школи, 16-дошкільних навчальних закладів, 10 - шкіл-інтернатів обласного підпорядкування, 5- позашкільних закладів, 3- професійно-технічні навчальні заклади).

         Відповідно до актів обстеження і дефектних актів та  кошторисів навчальним закладам  нанесено збитків на суму – 13,7 млн.грн. Найбільше матеріальних збитків було нанесено закладам освіти таких районів: Долинський – 3,8 млн.грн., Надвірнянський – 2,01 тис. грн.,  Галицький – 2,2 млн.грн. Верховинський – 0,6 млн.грн., Снятинський – 0,4 млн.грн..

         Для організації проведення відновлювальних робіт в області, районах і містах відповідними розпорядчими документами були створені штаби, які очолили перші заступники голів обласної і районних державних адміністрацій. Аналогічні структури управління в умовах надзвичайної ситуації були створені в органах управління освітою. Серед питань, які розглядалися на засіданнях штабів були питання узгодження графіків і визначення об’ємів доставки харчових продуктів, питної води, медикаментів; відселення населення із зон підтоплення в безпечні місця; організація громадського порядку; організація роботи по відновленню об’єктів, в тому числі закладів освіти; допомога при визначені категорійності пошкоджених будівель тощо. Все це дало змогу організовано і своєчасно розпочати новий 2008/2009 навчальний рік в усіх навчальних закладах області.

            За оперативними даними станом на 12 вересня 2008 року завершено ремонтно-відновлювальні роботи в 79  школах, 13 садках та 4 позашкільних закладах. Включено до списків 1588  студентів з числа сімей, які постраждали від стихійного лиха, і які навчаються за кошти фізичних осіб і мають право на переведення на навчання за рахунок коштів державного або місцевого бюджету.

         На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 02.08.2008р. №689 «Про затвердження Порядку використання у 2008 році субвенцій з державного бюджету обласним бюджетом Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей, міському бюджету м.Чернівців для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року» із змінами включено до списків на виплату матеріальної допомоги в розмірі 1 тис.грн. – 6238 дітей та 1978 студентів. Виплачено вказану суму відповідно 6096 дітям та 1637 студентам, 228 дітей, постраждалих від стихії, оздоровлювалися в оздоровчих таборах МДЦ «Артек», Полтавській, Сумській областях та м.Києві. Завершується підготовка кошторисної документації на реконструкцію, проведення капітальних ремонтів об’єктів освіти.

 

        Разом з тим в організації роботи місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області щодо дотримання вимог Законів України в частині створення належних умов для навчання дітей, які постраждали від стихійного лиха мають місце певні організаційні прорахунки, недоліки і упущення.

           Так, порушуються вимоги статті 14 Закону України «Про освіту» щодо повноважень органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в галузі освіти, що стосуються формування мережі навчальних закладів, зміцнення їх матеріальної бази, організації господарського обслуговування тощо. Так, Надвірнянська районна рада рішенням від 19 серпня 2008 р. № 362-14 погодила реорганізацію Битківської ЗОШ І-ІІ  ст. у ЗОШ І-ІІІ ст. №1. Внаслідок чого у Битківській ЗОШ І-ІІІ залишилося навчатися всього 29 учнів. Школа не має нормальних умов для навчання дітей. Мають місце серйозні недоліки в роботі керівництва школи щодо організації навчального процесу: відсутній розклад, класні журнали не заповнені, особові справи на учнів 1-го класу не заведені, у книзі видачі документів про освіту відсутні відомості про видачу документів про освіту випускникам минулого року. У зв’язку із скороченням контингенту учнів не в повній мірі вирішене питання про працевлаштування педагогічних працівників. Дорога до школи зруйнована.

 

 

          У новоствореній Битківський ЗОШ І-ІІІ ст. №1, директор Чіх Василь Васильович, де  навчається 496 учнів,(частина учнів перейшла з Битківської ЗОШ І-ІІІ ст.) відсутній облік дітей із сімей, які постраждали від повені (всього 27 дітей і 3 працівники). Дирекція школи немає жодних відомостей, як використані кошти, передбачені відповідною постановою Уряду на дітей. Відсутній розпорядчий документу про організацію навчального процесу,  про формування класів, шкільна документація не оформлена, розклад тимчасовий. Педагогічне навантаження педагогічних працівників остаточно не визначене, а відтак тарифікація не проведена. Через відсутність підїзду не розпочаті роботи по добудові навчального корпусу, вартість робіт в цінах 2006 р. складає 8,5 млн. грн..

           У Делятинському НВК (ЗОШ І-ІІІ ст. - ддз), дир. Савчук Олег Михайлович, в якому навчається 382 учні, потребує негайного вирішення питання про заміну зруйнованої покрівлі, потребують ремонту під’їзні шляхи. Великоформатні вікна не забезпечують належного збереження тепла. Як і у вищезазначених навчальних закладах дирекція не мала відомостей про використання коштів, виділення яких передбачене відповідною постановою Уряду на дітей із сімей, що постраждали від стихії.

           Практично в усіх відвіданих навчальних закладах 8-класники не забезпечені підручниками, обмаль художньої і методичної літератури, навчальні кабінети не поповнюються. В окремих випадках діти змушені переказувати один одному зміст художніх творів, вивчення яких передбачене шкільними програмами.

            На наш погляд більшої підтримки від держави, від органів державної виконавчої влади і органів місцевого самоврядування потребують педагогічні працівники, житло і господарства яких потерпіли від стихійного лиха. Так, в

Ільцівський  ЗОШ І-ІІІ ст.Верховинського району (директор Магнич Марія Дмитрівна) працює вчителем Атаманюк Марія Дмитрівна, інвалід 3-ї групи. На утриманні якої шестеро членів родини. Чоловік працює бібліотекарем в цій же школі. Шестидесятирічний батько - Бельмега Дмитро Дмитрович був звільнений з Гринявського держлісгоспу.  Від зсуву грунту знищено город, пасіку, будівельні матеріали, запаси палива. Чудом вцілілий будинок вчительки знаходиться під загрозою руйнування від повторного зсуву грунту.

           Проте питання про проведення повторного обстеження і визначення категорії органами місцевої влади не вирішується. Передбачені державою кошти в сумі 15-20 тис. не дають можливості розпочати будівництво нового житла  у безпечному місці.  В силу специфіки педагогічної роботи ні вчителька, ні її чоловік не мають змоги добиватися перегляду справи у багаточисельних організаціях. Про ситуацію, що склалася проінформовано голову Верховинської райдержадміністрації Кермощуку П.Д.

          Окрім проблем, викликаних наслідками стихії, мають місце й інші. Так, у  Криворівненьська ЗОШ І-ІІІ ст. (директор Федорчак Михайло Танасійович) із-за неможливості відшукати в районі спеціальної техніки-екскаватори, підйомні крани, затримується початок робіт реконструкції теплотраси. Порушуються законодавчі акти про безпеку дітей, які змушені добиратися до школи по центральній автотрасі з інтенсивним дорожнім рухом. Місцеві органи ДАІ на звернення директора школи не реагують.

          До цього часу не вирішене питання про штатні розписи ЗОНЗ. Мало чисельна районна ланка управління освітою (райво) практично втратила вплив на систему освіти. Навчальна база більшості шкіл не відповідає вимогам, що ставить під загрозу запровадження профільного навчання у старших класах. року. Порушуються вимоги чинного законодавства, щодо доступності до закладів освіти, практично не ставиться питання про експлуатацію шкільних автобусів, організації контролю за фізичним станом перевізників.

 

           Потребує прискорення вирішення питання про оформлення Актів на право навчальних закладів володіти землею.

         Про результати проінформовано Першого заступника  начальника управління освіти і науки  Івано-Франківської обласної державної адміністрації Будзака Івана Васильовича.

 

 

.                                  Заступник завідуючого

секретаріатом Комітету

Верховної Ради України

з питань науки і освіти

О.Домаранський

 

          14 жовтня 2008р

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“VI скликання”

19 грудня 2012 12:53
19 грудня 2012 12:47
14 листопада 2012 15:26
14 листопада 2012 15:25
14 листопада 2012 15:23
14 листопада 2012 15:12
02 листопада 2012 10:42
25 жовтня 2012 15:05
18 липня 2011 13:04
15 липня 2011 15:24