ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: КОМІТЕТ СПОДІВАЄТЬСЯ НА ЦІКАВІ

ТЕРМІНОЛОГІЧНІ ПРОПОЗИЦІЇ ВІД УЧАСНИКІВ КРУГЛОГО СТОЛУ

 

15 лютого 2016 року Голова Комітету з питань науки і освіти взяла участь у засіданні круглого столу «Сучасна система освіти України: терміни та їх визначення». Круглий стіл став результатом обговорення проекту Закону «Про освіту», яке відбулося у Комітеті Верховної Ради України і під час якого Лілія Гриневич звернулася до представників університету з проханням організувати термінологічну дискусію в Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова з залученням усіх зацікавлених сторін.

     За словами Голови Комітету, правильне визначення усіх термінів у новому законодавстві є ключовим, бо законодавство буде створювати правову основу для розвитку освіти України на наступне двадцятиліття. «Ми зараз дуже інтенсивно працюємо над проектом Закону «Про освіту». Є його доопрацьована редакція уряду, але тривають постійні засідання тематичних робочих груп, де відбувається доопрацювання прогалин, які є в цьому законопроекті. Ми зустрічаємо дещо хибні уявлення, які могли бути закладені до законопроекту, коли він писався. В зв’язку з цим нам потрібно за час доопрацювання законопроекту пройти по кожному терміну», – повідомила Лілія Гриневич.

     Оскільки на круглому столі були присутні фахівці з різних сфер та ланок освіти, Голова Комітету попросила присутніх проглянути ту термінологічну базу, яка закладається у Закон, та є суттєво оновленою: «Зрозуміло, що ми базуємося на міжнародних зобов’язаннях, які має Україна в сфері освіти. Як відомо, ще за часів Радянського Союзу було ратифіковано відповідні пакти про економічні, соціальні, культурні права людини, про політичні і громадянські права. Ми є правонаступниками цієї ратифікації і, відповідно, повинні дотримуватися цих документів так само, як і цілої низки міжнародних договорів з прав людини».

     Також Лілія Гриневич звернула увагу присутніх на те, що коли дискутується новий проект Закону «Про освіту», слід пам’ятати, що триває робота над оновленням Конституції України. Працює Конституційна Комісія, зустріч з членами якої нещодавно відбулася в Комітеті з питань науки і освіти. На зустрічі обговорювали необхідність оновлення статті 53 по суті і термінологічно. Лілія Гриневич також привернула увагу присутніх до того, що існує міжнародна стандартна класифікація освіти. «Ми прагнемо через нове законодавство бути зрозумілими і відкритими для світу, щоб стати частиною європейського освітнього простору і, відповідно, маємо чітко розуміти ті правила і стандартизовані підходи, які сьогодні існують у освітньому просторі різних країн і є спільними. Має бути зрозуміло, на якому рівні рамки кваліфікацій відповідно до міжнародної системи кваліфікацій ми знаходимося», – сказала вона.

     Завершуючи слово до учасників, Лілія Гриневич висловила сподівання на цікаві пропозиції за результатами круглого столу для Комітету з питань науки і освіти.

Відео виступу доступне за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=9fz5VwvAU8Q.  

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00