ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: ПРОЕКТ БАЗОВОГО ЗАКОНУ ПРО ОСВІТУ ВИХОДИТЬ НА ФІНІШНУ ПРЯМУ

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти рекомендував Верховній Раді України відвести 30 днів на підготовку до повторного першого читання проекту Закону України «Про освіту» № 3491 (доопрацьований).

 

Таке рішення прийнято на розширеному засіданні Комітету, яке відбулося 27 січня. Крім народних депутатів у заході взяли участь науковці Національної академії педагогічних наук України, керівники відділів освіти місцевих органів самоврядування, керівники дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних та вищих навчальних закладів навчальних закладів, громадські експерти.

 

Нагадаємо, 25 листопада 2015 року Комітет на розширеному засіданні прийняв рішення направити проект Закону в Кабінет міністрів на доопрацювання. Учасники засідання 27 січня відзначили, що після доопрацювання законопроект суттєво покращився. Зокрема – в частині доступу до освіти осіб з особливими потребами, національної системи кваліфікацій, атестації та сертифікації вчителів, громадського самоврядування в системі освіти, структури професійної освіти, визначення академічної доброчесності, визначені гарантії доступу до позашкільної освіти та економічної діяльності закладів освіти.

 

Водночас, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді направити законопроект на підготовку до повторного першого читання. Законопроект має дати чіткі відповіді на важливі виклики реформування загальної середньої освіти, вважає Лілія Гриневич, Голова Комітету з питань науки і освіти.

 

“На порядку денному кілька ключових питань освітньої реформи. Зокрема, маємо чітко визначити структуру середньої освіти та її тривалість. Переконана, має бути 12 років, упродовж яких діти будуть отримувати компетентності, необхідні в сучасному світі. Водночас, маємо відповісти, як забезпечити необхідну підготовку вчителів. Як змінюватиметься мережа навчальних закладів, щоб кожна дитина могла вчитися в кращих умовах. Як забезпечити, щоб кожна людина протягом життя завжди мала змогу вчитися – за потреби і бажання”, – зазначила Голова Комітету.

 

За її словами, головне завдання на етапі доопрацювання Закону – щоб суспільство зрозуміло і прийняло перспективи, які відкриває реформа освіти та було передбачено механізми для її реалізації. Інакше Закон не буде працювати, бо його не підтримають педагоги, батьки, роботодавці.

 

«Базовий закон про освіту має накреслити карту освітньої реформи, яка буде прозорою і зрозумілою для усього суспільства», – наголосила Лілія Гриневич.

 

На підготовку законопроекту до повторного внесення на перше слухання Комітет рекомендує Парламенту відвести 30 днів.

 

“Місяця вистачить, щоб підготувати справді якісний і дієвий базовий закон про освіту, спільно з експертами МОН і громадянським суспільством”, - підсумувала Лілія Гриневич. Відео трансляції засідання Комітету доступне за посиланням: http://iportal.rada.gov.ua/news/Novyny/123480.html

 

На розширеному засіданні Комітету з питань науки та освіти 27 січня 2016 року також слухали про проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: “Законодавче забезпечення розвитку Національної інноваційної системи: стан та шляхи вирішення” у червні 2016 року та про затвердження плану роботи Комітету на період четвертої сесії восьмого скликання.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00