ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: ПОТРІБЕН ЗАКОН, ЯКИЙ ВИЗНАЧИТЬ ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ ОСВІТИ НА ДЕСЯТИЛІТТЯ

 

На цьому Голова Комітету наголосила 25 листопада 2015 року під час  розширеного засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти про проект Закону України «Про освіту».

 «Незважаючи на кризову ситуацію в країні, нам необхідно прийняти такий закон, який визначить перспективи розвитку української освіти на десятиліття», - сказала Голова Комітету. За словами Лілії Гриневич, до Комітету надійшло більше п’ятиста звернень із зауваженнями до законопроекту від громадських організацій, педагогічних колективів, профспілок і обласних державних адміністрацій. Така увага суспільства засвідчує необхідність доопрацювання законопроекту із врахуванням позицій різних стейкхолдерів, які залучені в освітню сферу, та задля забезпечення законодавчих гарантій підвищення інвестиційної привабливості системи освіти, спрямованих на економічне зростання і культурний розвиток країни в цілому.

Голова Комітету повідомила, що робоча група, куди увійшли співробітники секретаріату Комітету, Міністерства освіти і науки України,  представники громадськості, академій, освітніх установ та відомств, виявила системні недоліки законопроекту, які не дозволять вирішити повною мірою покладені на нього завдання удосконалити правові механізми реалізації конституційного права громадян на рівний доступ до якісної освіти на всіх рівнях, забезпечення децентралізації управління системою освіти, чіткого розмежування повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування тощо, які заявлені у Пояснювальній записці до проекту Закону.

На думку Лілії Гриневич, питання регулювання економічної діяльності закладів освіти, зокрема, відсутність чіткої системи фінансування системи освіти, сертифікації як мотиваційного механізму зацікавленості педагогічних працівників, державно-громадського партнерства в управлінні освітою та опису Національної системи кваліфікацій не можуть залишатися невирішеними і мають знайти своє місце у тексті Закону.

Також, серед інших питань, потребують особливої уваги законодавче закріплення Національної рамки кваліфікацій та опис її рівнів, визначення статусу та повноважень органу управління національною системою кваліфікацій, реалізація засад державно-громадського партнерства в управлінні освітою, забезпечення умов для розвитку позашкільної освіти та можливості отримувати якісні освітні послуги особам з особливими потребами.

Серед новацій законопроекту Голова Комітету відзначила важливість забезпечення державою обсягами бюджетних видатків на освіту в розмірі не менше 7 % внутрішнього валового продукту, охоплення законом різних видів освіти, запровадження 12-річної програми здобуття повної загальної середньої освіти та законодавче визначення відповідальності держави за участь України в міжнародних порівняльних оцінюваннях освітніх досягнень (PISA, TIMSS, PIRLS).

Комітет рекомендував Верховній Раді України проект закону України «Про освіту», внесений Кабінетом Міністрів України, повернути суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

У засіданні взяли участь народні депутати України Л. Гриневич, О. Скрипник, О. Співаковський, Т. Кремінь, В. Литвин, О. Марченко, Міністр освіти і науки України С. Квіт, представники міністерств та відомств, освітніх установ та організацій, експерти і представники громадськості.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00