ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: СИСТЕМУ

ПРОФТЕХОСВІТИ ПОТРІБНО РЯТУВАТИ НЕГАЙНО


Система професійно-технічної освіти опинилася на межі руйнування внаслідок прийняття Закону «Про Державний бюджет на 2016 рік». Про це ішлося 29 січня на Всеукраїнській нараді з проблем та ризиків подальшого функціонування системи професійно-технічної освіти в контексті прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік».                                                          .

Відповідно до діючого Закону про Держбюджет, з 1 січня 2016 року видатки на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних закладах та інших навчальних закладах, розташованих у містах обласного значення, плануються з  2016 року у відповідних бюджетах міст обласного значення, а на інших територіях - у відповідних обласних бюджетах та бюджеті міста Києва. Також, згідно із Законом, необхідно забезпечити передачу з державної у комунальну власність майна відповідних установ, закладів та організацій. Багато міст не мають коштів на утримання професійно-технічних навчальних закладів і вирішили відмовити їм у фінансуванні. Частина міських і обласних рад виділила тільки від 10 до 50 % від минулорічних обсягів фінансування. Багато міськрад відмовляються фінансувати підготовку професій, які не потрібні місцевій економіці, але затребувані на національному ринку праці. Українські діти обмежуються у виборі професії – тими закладами, які є і фінансуються за місцем проживання. Порушується конституційне право, передбачене ч. 3 статті 53 Конституції України - стосовно доступності і безоплатності професійно-технічної освіти.                                                    

 

Зважаючи на гостроту ситуації, до Комітету надійшло понад 100 звернень від міських, обласних рад, колективів професійно-технічних навчальних закладів, роботодавців, громадських організацій. На нараді обговорювалися пропозиції, викладені у відповідних законопроектах, які зареєстровані у Верховній Раді. Зокрема, голова Комітету з питань освіти і науки Лілія Гриневич підкреслила: «Ми повинні передати фінансування професійно-технічних закладів у містах обласного підпорядкування на рівень обласних бюджетів. Тільки навчальні заклади обласних центрів можуть фінансуватися з міських бюджетів, бо в обласних центрів більше фінансових можливостей. При цьому маємо надати для дофінансування професійно-технічної освіти субвенції державного бюджету на отримання середньої освіти та підготовку робітничих кадрів. Адже слід врахувати, що учні у ПТНЗ здобувають загальну середню освіту, а отже на це має надаватися освітня субвенція як і в загальноосвітніх школах. Окрім того слід, принаймні частково, підтримати фінансування професійної підготовки відповідною субвенцією, особливо в частині гостродефіцитних, необхідних для країни професій».

 

Відповідні зміни до Законів України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», Бюджетного кодексу України Комітет з питань науки та освіти найближчим часом винесе на розгляд Верховної Ради України.

 

«Під загрозою не просто система підготовки кваліфікованих робітників, а долі десятків тисяч людей. В системі професійно-технічної освіти України – 795 закладів, навчаються 292 тис. учнів. Третина з них – з малозабезпечених сімей, сироти, тощо. Не маємо права забирати в них майбутнє, зробивши заручниками недолугості бюрократів. Систему профтехосвіти слід рятувати негайно», - наголосили голова Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич.

 

У нараді брали участь представники міністерств та відомств, народні депутати, керівники професійно-технічних навчальних закладів, голови регіональних осередків асоціації працівників професійно-технічної освіти, представники департаментів освіти і науки обласних державних адміністрацій, що опікується питаннями професійно-технічної освіти.

 

Відео засідання доступне для перегляду за посиланням: http://pedpresa.ua/148124-online-6.html .

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00