24 вересня 2009 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Володимир Полохало провів зустріч з ректорами приватних вищих навчальних закладів. Зустріч відбулась на базі Європейського університету.

 

Під час зустрічі, зазначалось, що приватна освіта стала реальною складовою системи освіти в Україні, визначила свою нішу, свої специфічні функції, які поступово і послідовно реалізуються.

 

Зростання кількості приватних вищих навчальних закладів почалось на початку 90-х років як загальноєвропейська тенденція пов’язана з зростанням попиту на вищу освіту. Тепер в Україні налічується близько 200 приватних вузів, в яких здобувають освіту понад 433,5 тисяч студентів (15,4%).  

 

Сьогодні в приватних вищих навчальних закладах активно займаються інноваційною та науковою діяльністю, розробляються авторські програми і концепції. Так, у Європейському університеті широке застосування одержали тренінгові методи навчання з усіх спеціальностей, що дає можливість сформувати цілісну концепцію підготовки фахівця.

 

Володимир Полохало підкреслив, що «починаючи з 1991 року українська вища школа довела доцільність свого існування». До переваг функціонування приватного сектору вищої освіти він відніс такі як: залучення додаткових не бюджетних коштів, зростання доступності в отриманні вищої освіти, підвищення здорової конкурентності між університетами.

 

Він додав, що «в кожній цивілізованій державі уряд підтримує приватну освіту, яка виконує не лише соціальну, але й важливу економічну функцію, і розглядає її як партнера на довгострокову перспективу».

 

Водночас Голова Комітету зауважив, що, на жаль, трапляються приклади неякісної та навіть протиправної роботи деяких приватних вузів, що стосуються заборгованості по заробітній платі співробітникам, низької якості навчального процесу, або й навіть серйозних фінансових порушень.

 

Тому, сьогодні існує гостра необхідність привести організаційну і освітню діяльність приватних вищих навчальних закладів у відповідність до норм чинного законодавства України. «Приватні вищі навчальні заклади повинні працювати в єдиному правовому полі з державними» - сказав Полохало.

 

Під час зустрічі також зверталась увага на те, що відкритим питанням залишається відсутність пільг по оподаткуванню, пенсійне забезпечення науково-педагогічних працівників.

 

Голова Комітету нагадав, що раніше Комітет зініціював внесення змін до законодавства, передбачивши повне фінансування науково-педагогічної пенсії для працівників приватних вищих навчальних закладів, але після поправок внесених Президентом України цей закон ухвалили в редакції, яка зобов’язала вищі навчальні заклади фінансувати пенсію за власний рахунок.

 

Також, він поінформував, що на даний час в Комітеті на розгляді знаходяться  проекти законів, які повинні врегулювання питання діяльності приватних закладів освіти.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00