05 березня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г.

У засіданні брали участь представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Офісу Президента України, Міністерства фінансів України, Інституту модернізації змісту освіти МОН, Національної академії педагогічних наук.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням:

https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka/videos/1116638542866442

 

Під час засідання були розглянуті питання:

 

Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо розширення прав органів студентського самоврядування та забезпечення прав здобувачів вищої освіти (реєстр. № 10279 від 22.11.2023), поданий н.д. України Ю.М. Гришиною та іншими народними депутатами України

Заслухавши інформацію Голови Комітету С. Бабака, заступника Міністра  Міністерства освіти і науки України М. Винницького, голови підкомітету з питань вищої освіти Ю. Гришиної та обговоривши  положення законопроекту, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді України:

1.1. Відповідно до п.1 частини першої статті 114 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо розширення прав органів студентського самоврядування та забезпечення прав здобувачів вищої освіти (реєстр. № 10279 від 22.11.2023), поданий народним депутатом України Гришиною Ю.М. та іншими народними депутатами України, прийняти за основу з урахуванням таких пропозицій народних депутатів України - членів Комітету до розділу І проекту Закону:

1) підпункт 2 пункту 3 виключити;

2) в абзаці третьому підпункту 18 пункту 8 цифри «0,6» замінити цифрами «0,5».

1.2. Доручити Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням пропозицій і поправок суб′єктів права законодавчої ініціативи, пропозицій, висловлених у висновку Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 05 березня 2024 року, відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України, голову підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Гришину Ю.М.

 

Контрольне питання «Про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти у 2024/2025 навчальному році»

У порядку здійснення контрольних функцій Комітет повторно розглянув на своєму засіданні 05 березня 2024 року питання про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти у 2024/2025 навчальному році та відзначає, що ключовими проблемними питаннями, які потребують вирішення, є:

порушення вимог чинного законодавства в частині запровадження інтерактивного електронного додатку до підручника та обов’язкової апробації навчальної літератури, закупівля якої здійснюється за кошти державного бюджету;

організація своєчасної (до початку навчального року) доставки підручників та навчальних посібників безпосередньо до закладів загальної середньої освіти, у тому числі навчальної літератури для дітей з порушенням зору та дітей з навчанням мовами національних меншин;

вдосконалення процедури конкурсного відбору підручників та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників.

Заслухавши інформацію Голови Комітету С. Бабака, заступника Голови Комітету С. Колебошина, представників Міністерства освіти і науки України, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій вирішив  рекомендувати Кабінету Міністрів України:

 1. Внести зміни до Положення про програмно-апаратний комплекс «Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 грудня 2021 року № 1255, в частині розширення завдань та функціональних можливостей автоматизованого комплексу менеджменту щодо формування та використання фонду (у тому числі резервного) навчальної літератури у закладах освіти.

2. Вжити невідкладних заходів з метою виконання  положень Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та якості навчальної літератури» № 1951-ІХ від 14.12.2021 року,  у тому числі щодо підготовки та затвердження МОН України Вимог до інтерактивного електронного додатку до підручника та Порядку проведення апробації начальної літератури для закладів загальної середньої освіти.

Крім того, Комітет звертається до Міністерства освіти і науки України з рекомендацією:

- підготувати проекти змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 січня 2019 р. № 41 «Про затвердження Порядку забезпечення підручниками та посібниками здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників» та постанови Кабінету Міністрів України від 19 лютого 2020 р. № 131 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації загальнодержавних заходів у сфері освіти», спрямовані на організацію своєчасної доставки підручників та навчальних посібників до закладів загальної середньої освіти, а також на оптимізацію процесів підготовки, адаптації/ перекладу, експертизи, друку та доставки підручників для дітей з порушенням зору та навчанням мовами національних меншин;

- прискорити затвердження оновленого Порядку конкурсного відбору підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників.

Окрім цих рекомендацій, Комітет з питань освіти, науки та інновацій звертається до Міністерства освіти і науки України з переліком питань, у тому числі озвучених під час цього засідання, та очікує отримати відповідні матеріали.

 

Різне

У Різному Іваном Кириленком було порушено питання щодо норми Закону України «Про запобігання корупції», яке прямо впливає на систему освіти і стосується конфлікту інтересів та внутрішнього суміщення, зокрема в закладах освіти та наукових установ.

Голова Комітету запропонував народним депутатам України – членам Комітету на наступному засіданні Комітету висловитись щодо доцільності проведення спільного засідання разом з Комітетами Верховної Ради України з питань антикорупційної політики та з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування для знаходження спільного рішення, зважаючи на те, що в Міністерстві освіти і науки України вже є відповідні напрацювання для вирішення ситуації, однак вирішення цього питання потребує узгодження позицій на різних рівнях.  

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00