Відбулося ПРОДОвЖЕННЯ засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

27 вересня 2024 року відбулося продовження засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, розпочате 25 вересня 2024 року, на якому розглядався проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік» (реєстр. 12000 від 14.09.2024), поданий Кабінетом Міністрів України.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, Міністра освіти і науки України Оксена Лісового, заступника Міністра фінансів України Романа Єрмоличева та провівши обговорення питання щодо прогнозних показників фінансового забезпечення сфери освіти і науки у 2025 році, народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення продовжити обговорення на наступному засіданні 30 вересня після надання стейкхолдерами додаткових обґрунтувань щодо збільшення потреб фінансування за державними програмами.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Гарвардський університет підтримує Глобальну коаліцію українських студій

Глобальна коаліція Українських студій має на меті обʼєднати найбільші центри вивчення українознавства у світі, щоб поширювати правду про нашу державу, її історію, літературу. Для розвитку цієї ініціативи українська делегація на чолі з Першою леді Оленою Зеленською та за участю першого заступника Міністра освіти і науки України Євгена Кудрявця та радниці Президента Ольги Будник зустрілися з представниками Гарвардського університету.

У цьому закладі діє Український науковий інститут, який вивчає і поширює знання про Україну вже пів століття. Діяльність закладу освіти дала старт для розвитку Коаліцій.

Саме тому надзвичайно цінною була зустріч з Сергієм Плохієм, професором Гарвардського університету, українським та американським істориком, який очолює Український науковий інститут Гарвардського університету. Тож головною темою зустрічі стало обговорення розвитку та розширення співпраці задля популяризації вивчення та дослідження української культури, історії, мови та літератури. Також провели круглий стіл з діячами інституту, зокрема його колишніми директорами Романом Шпорлюком, Григорієм Грабовичем, Майклом Флаєром.

Більше за покликанням.

 

Мінстратегпром організував ярмарку вакансій у Київському політехнічному інституті

26 вересня 2024 року пройшов ярмарок вакансій оборонних підприємств для студентів Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Захід організували з метою ознайомлення студентів із оборонною галуззю як роботодавцем загалом. У перспективі, цей захід має на меті працевлаштування студентів та випускників ЗВО на оборонних підприємствах України.

До участі запросили представників дев’яти державних та приватних підприємств оборонно-промислового комплексу. Вони представляли різні сфери галузі: засоби РЕБ та зв’язку, БпЛА, наземні роботизовані системи, техніка для гуманітарного розмінування та ремонт техніки військового призначення.

Захід відвідали близько 1000 студентів.

Більше на сайті Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.

 

Уряд затвердив зміни, які поліпшать діяльність державної установи «Школа супергероїв»

26 вересня 2024 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 346 та від 28 жовтня 2021 р. № 1160 », що має розширити можливості надання освітніх послуг для дітей, які перебувають на лікуванні чи реабілітації в закладах охорони здоров’я.

Які зміни очікують на організаційні та освітні процеси «Школи супергероїв»?

Освіта стане безперервною не тільки для дітей, які проходять лікування та реабілітацію у закладах охорони здоров’я в Україні, а й за кордоном, щоб мінімізувати освітні втрати через пропуск занять.

Педагогічні працівники будуть забезпечені державними гарантіями так само, як і педагоги закладів освіти.

Планується залучити вчителів іноземних мов, а також вчителів спеціальної освіти для дітей, які перебувають у психіатричних відділеннях або закладах із надання психіатричної допомоги, з метою проведення корекційно-розвиткових активностей.

Дізнатися більше про діяльність «Школи супергероїв» можна тут.

 

Уряд ухвалив рішення про реорганізацію Львівського національного університету природокористування

26 вересня 2024 року Уряд ухвалив рішення про реорганізацію Львівського національного університету природокористування через його приєднання до Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького.

Новий альянс сприятиме створенню у Львові конкурентоспроможного агротехнологічного університету на базі двох локацій: Львова і Дублян, які співпрацюватимуть у сфері підготовки фахівців для аграрного сектору та ветеринарної медицини, і розвитку високотехнологічних інновацій.

Серед особливостей модернізації:

Студенти, які вже розпочали навчання, продовжать його за обраними спеціальностями та освітніми програмами зі збереженням усіх попередніх умов (форми фінансування, вартості контракту / наявності бюджетного місця). Студенти в результаті реорганізації абсолютно захищені.

Також відповідно до трудового законодавства України, у результаті реорганізації гарантії прав та інтересів працівників будуть забезпечені.

Важливий крок для створення сильного університету з розширеними можливостями для розвитку освітніх програм та підвищення якості підготовки фахівців.

 

Школи на прифронтових територіях отримають грошову допомогу від ЮНІСЕФ

26 вересня 2024 року Уряд ухвалив постанову «Про реалізацію спільного з Дитячим фондом Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) проекту щодо надання грошової допомоги закладам загальної середньої освіти на 2024/25 навчальний рік».

Акт затверджує Порядок та умови отримання грошової допомоги від ЮНІСЕФ закладами загальної середньої освіти. Розмір допомоги кожному закладу становитиме 290 500 гривень і надаватиметься разово протягом 2024–2025 років. Загальна сума проекту становить понад 100 мільйонів гривень.

Ці кошти можуть використовуватися на ремонт і модернізацію шкільних їдалень, а також на підготовку до зимового сезону.

Отримати допомогу можуть школи, розташовані у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Чернігівській, Харківській і Херсонській областях.

 

Уряд затвердив спрямування субвенції на облаштування ще 3 шкільних укриттів

У межах донабору проектів ремонту й будівництва укриттів у школах Кабінет Міністрів України на своєму засіданні, 26 вересня 2024 року, затвердив розподіл субвенції з державного до місцевих бюджетів.

Серед затверджених проектів:

Запорізька область - будівництво 1 протирадіаційного укриття;

Херсонська область - будівництво 1 протирадіаційного укриття;

Київська область - продовження будівництва 1 протирадіаційного укриття, розпочатого торік.

Загальна вартість проектів у донаборі становить 59,56 млн грн.

Перелік громад та обсяг розподіленої субвенції можна знайти за посиланням.

 

Денис Шмигаль: У кожній області повинен бути щонайменше один військовий ліцей

Питання зведення та утримання фортифікаційних споруд, а також розвиток військової освіти розглянув Кабінет Міністрів під час виїзного засідання в Миколаєві 26 вересня 2024 року.

Як повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, всі питання, які виникають в регіонах, Уряд тримає на контролі й виділяє необхідні ресурси для їх вирішення. Так, у 2024 році Миколаївській області спрямовано понад 3,2 млрд грн на відновлення, функціонування критичної, освітньої, медичної інфраструктури та на будівництво оборонних рубежів.

Безпосередньо на зведення фортифікаційних споруд регіон отримав 567 млн грн. Наразі роботи виконані на 100%, а об’єкти передано на баланс обласної військової адміністрації.

Ще одним аспектом безпеки, за словами Прем’єр-міністра, є розвиток військової освіти.

Зокрема, Міністерству оборони доручено розглянути можливість створення закладу на базі Горохівської філії Надбузького професійного аграрного ліцею.

В одному з навчальних закладів Миколаєва Денис Шмигаль оглянув реконструйоване укриття площею більш ніж 900 квадратних метрів, де одночасно можуть розміститися понад 500 учнів.

Під час поїздки Глава Уряду також вручив студентам закладів вищої освіти Миколаєва сертифікати на академічну стипендію Кабінету Міністрів на перший семестр цього навчального року.

 

Понад мільйон підручників отримали учні 5 класів за підтримки Японського агентства міжнародного співробітництва

26 вересня 2024 року відбулась офіційна церемонія вручення 1 089 838 підручників з української мови, української та зарубіжної літератури, які Міністерству освіти і науки України передало Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA).

Друк і передання підручників є однією з фаз Грантової програми  - «Невідкладне покращення обладнання для надання освітніх послуг». Загалом на друк і передання підручників було витрачено 3 514 216,67 євро (141 135 873,47 грн) грантової допомоги.

Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі висловив глибоку повагу всім освітянам, які щодня невтомно працюють для захисту майбутнього українських дітей.

У межах першої фази Грантової програми, Японське агентство міжнародного співробітництва вже передало комп’ютерне та інше обладнання для 85 цифрових освітніх центрів (digital learning centers — DLC).

Зокрема, у лютому JICA передало 85 генераторів та 1700 планшетів для дев’яти областей: Дніпропетровської, Донецької, Миколаївської, Одеської, Харківської, Херсонської, Запорізької, Луганської та Сумської.

Більше на сайті МОНУ.

 

Відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

25 вересня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Під час засідання було розглянуто питання про результати складання національного мультипредметного тесту у 2024 році для вступу на навчання для здобуття ступеня бакалавра.

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко доповіла про перебіг, результати та проблеми складання національного мультипредметного тесту у 2024 році для вступу на навчання для здобуття ступеня бакалавра.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Відбувся Український форум якості освіти (UQAF-2024)

25-26 вересня 2024 року Національне агентство забезпечення якості вищої освіти проводило щорічний Український форум якості освіти (Ukrainian Quality Assurance Forum) UQAF–2024, який є національною комунікаційною платформою українських освітян та ключових стейкхолдерів для обговорення розбудови системи забезпечення якості вищої освіти та академічної доброчесності в Україні.

Предметом дискусій стали новий дизайн системи забезпечення якості в Україні, тренди європейської інтеграції вищої освіти, актуальні питання взаємодії ринку праці та системи вищої освіти, адаптація ролі університетів до потреб воєнного часу й післявоєнної відбудови економіки України.

 

Iron Women: безоплатна програма перекваліфікації для жінок

Стартує безоплатна програма з перекваліфікації жінок, які хочуть здобути навички управління будівельною технікою. Жінки зможуть пройти навчання на операторок екскаватора та фронтального навантажувача. Програма «Iron Women» реалізується шведською неприбутковою організацією Beredskapslyftet у партнерстві з Volvo Construction Equipment та ETS Group в рамках проекту Reskilling Ukraine за інформаційної підтримки Міністерства економіки України.

Участь в програмі можуть взяти жінки від 18 років, які мають дійсне водійське посвідчення будь-якої категорії та досвід водіння. Участь у програмі є безоплатною. Навчання, проживання та харчування покриваються коштом проекту Reskilling Ukraine. Подати заявку на участь в програмі.

Заявки приймаються до 06 жовтня 2024 року. Початок навчання - жовтень 2024 року.

Більше на сайті Міністерства економіки України.


Відбувся Всеукраїнський форум «Позашкільна освіта українським дітям»

25 вересня 2024 року до Дня позашкілля відбувся Всеукраїнський форум «Позашкільна освіта українським дітям». Це подія, що об’єднує державних і громадських діячів, вчених, практиків.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак привітав учасників форуму та  усіх позашкільників.

Сергій Бабак зазначив, що Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій завжди підтримував позашкілля, стояв і стоїть на дотриманні законодавства щодо захисту та реалізації прав дітей на позашкільну освіту.

 

До Верховної Ради України народними депутатами України подано проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної компанії 2025 року

23 вересня 2024 року до Верховної Ради України народними депутатами України подано проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної компанії 2025 року (реєстр. № 12053).

Враховуючи продовження правового режиму воєнного стану, який спричинений військовою агресією російської федерації, необхідно забезпечити організацію вступної кампанії 2025 року в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

З міркувань безпеки вступників та працівників закладів освіти шляхом прийняття зазначеного проекту Закону пропонується:

продовжити у 2025 році практику проведення вступних випробувань в електронному форматі з використанням організаційно-технологічних процесів зовнішнього незалежного оцінювання для конкурсного відбору на навчання у закладах фахової передвищої, вищої освіти;

звільнити здобувачів освіти, які у 2025 році завершують здобуття кожного рівня повної загальної середньої освіти, від проходження державної підсумкової атестації.

 

Буковинський державний медичний університет виграв три грантові проекти від ЄС

Буковинський державний медичний університет (БДМУ) виграв три грантові проекти, які фінансуються Європейським Союзом: щодо цифрової трансформації медичної освіти в Україні, застосування цифрових технологій в освіті та застосування штучного інтелекту до кореляції між забруднювачами повітря та неінфекційними респіраторними захворюваннями. Загальна вартість виділених Україні коштів - понад 740 тис. євро.

Проект «ClimAIr» має на меті розширити знання на основі доказів про зміну клімату, забруднення повітря та неінфекційні респіраторні захворювання, використовуючи інструменти штучного інтелекту. Проект виконуватиме консорціум науково-дослідницьких інституцій з України, Іспанії, Румунії, Люксембурга, Італії, Ірландії, Туреччини, Польщі, Фінляндії, Греції, Німеччини, Франції, Бельгії, Австрії, Швейцарії. Він триватиме з 1 листопада 2024 року до 30 жовтня 2029 року. Загальний бюджет проекту - 7 961 520,92 євро, грант ЄС для України (БДМУ) — 213 476,25 євро.

Проект «D-CREDO» має на меті підвищити навички студентів-медиків щодо використання цифрових освітніх інструментів. Основним його завданням є розвиток нових і розширення наявних навчальних модулів із клінічного мислення, зокрема з віртуальними пацієнтами. Проект триватиме з 1 вересня 2024 року до 31 серпня 2027 року, його виконуватиме консорціум науково-дослідницьких інституцій з України, Польщі, Німеччини, Нідерландів та Австрії. Загальний бюджет проекту - 400 000 євро, БДМУ отримав 42 100 євро.

Проект «UkraineDigiTrans» працюватиме над підвищенням педагогічної майстерності та рівня професійних компетенцій. Він передбачає створення навчальних пакетів для підготовки викладачів; розробку ресурсів для пілотного впровадження; розвиток навчальних програм; впровадження модифікованих/нових курсів у закладах-партнерах; акредитацію нових курсів; а також сприяння підтримці сталих мереж співпраці. Проект виконуватиме консорціум науково-дослідницьких інституцій з України, Фінляндії та Греції. До нього долучаться також Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Одеський національний медичний університет, Львівський національний університет імені Івана Франка та Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. Проект триватиме з 10 жовтня 2024 року до 9 жовтня 2027 року. Загальний бюджет проекту становить 830 079 євро, у т. ч. грант ЄС у розмірі 799 366,08 євро, а грант ЄС для України - 488 830,36 євро.

Більше на сайті МОЗ України.

 

3793 заклади освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 15 вересня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку