Початок навчального року - Уряд визначив дату

Кабінет Міністрів України затвердив постанову «Про початок навчального року під час воєнного стану в Україні».

У зв’язку із зупиненням дії частини третьої статті 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо тривалості, дати початку та закінчення навчального року, а також надання відповідних повноважень Уряду, постанова врегульовує питання організованого початку 2024/2025 навчального року.

У закладах загальної середньої освіти тривалість 2024/2025 навчального року визначено з 2 вересня 2024 року до 30 червня 2025 року. Визначаючи це, Уряд орієнтувався на відсутність звернень від абсолютної більшості громад щодо початку навчального року раніше і потребу в часі на ретельну підготовку закладів освіти до приймання учнів.

Також у документі окреслено, що обласні та Київська міська військові адміністрації спільно із засновниками закладів освіти мають забезпечити організований початок навчального року залежно від безпекової ситуації.

Водночас нагадаємо, що в межах затвердженої Урядом тривалості навчального року педагогічна рада визначає структуру й тривалість навчального року в закладі загальної середньої освіти, навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу. Визначаючи це, вона враховує час, передбачений освітньою програмою, обсяг навчального навантаження в навчальному плані й вікові особливості, фізичний, психічний та інтелектуальний розвиток дітей, особливості регіону тощо.

Тривалість канікул у закладах освіти впродовж навчального року не може становити менш як 30 календарних днів.

Отже, заклад освіти може самостійно визначати структуру навчального року та форми організації освітнього процесу. Зокрема, з огляду на те, наскільки навчання в умовах війни вплинуло на психічний стан та інтелектуальний розвиток учнів, чи є в них освітні втрати, якою є безпекова та енергетична ситуація тощо.

 

Скільки екранного часу дозволяти дітям

Враховуючи, що сучасні діти отримують смартфони у все більш ранньому віці, а також мають доступ до телевізорів, планшетів, відеоігор та інших технологій вдома, а відтак проводять набагато більше часу перед екраном, що надає перевантанження зорової системи, ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України» розмістив на своєму сайті рекомендації, скільки часу дитина може сидіти перед екраном.

До 2 років: нульовий час перед екраном, за винятком відеочату з сім’єю чи друзями;

Від 2 до 5 років: не більше однієї години на день для спільного перегляду з батьками, братом чи сестрою;

5-17 років: зазвичай не більше двох годин на день, за винятком домашніх завдань.

Встановлюючи правила, потрібно враховувати не тільки загальний час, який дитина проводить перед екраном, а й стежте за частими перервами, адже це оберігає зорову систему від перевантаження та запобігає звиканню.

Посилання на відео: відео.

Джерело інформації: ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України»

Про базові правила екранного часу читайте на сайті Національної академії медичних наук.

 

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС ТВОРЧИХ РОБІТ СЕРЕД МОЛОДІ

Національне агентство України з питань державної служби та Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу оголошують Всеукраїнський конкурс творчих робіт серед молоді.

Мета: пошук, підтримка та розвиток амбітної та вмотивованої молоді, розширення участі молоді у формуванні та реалізації державної політики, формування інтересу молоді до державної служби та покращення іміджу державних службовців.

Учасниками можуть бути молоді люди віком 14–35 років (індивідуально або у складі творчих колективів).

Номінації 2024 року:

«Рівні права і можливості в системі освіти в умовах воєнного стану»

«Публічна служба моєї мрії»

«Відновлення України на шляху до сталого розвитку: інструменти ефективності в державних установах»

«Молодь в системі публічного управління: кращі практики та перспективи»

Робити приймаються до 30 вересня 2024 року.

Детальна інформація доступна за покликанням.

 

Денис Шмигаль на Херсонщині ознайомився з підготовкою до навчального року

Під час робочої поїздки на Херсонщину 25 липня Прем’єр-міністр Денис Шмигаль ознайомився з підготовкою до навчального року та опалювального сезону в регіоні. Також у центрі уваги - умови лікування у медичних закладах області.

Зокрема, урядова команда оглянула укриття та організацію освітнього процесу в одному із закладів середньої освіти, який готується з вересня відчинити двері для учнів. За підтримки ЮНІСЕФ та Асоціації інноваційної та цифрової освіти в ньому облаштовано цифровий освітній центр.

В укритті школи є два навчальні приміщення, необхідні меблі, резервне освітлення, вентиляція та інтернет - усе для повноцінного й безпечного навчання.

«Таких закладів у прифронтових регіонах має ставати більше. Уряд цьому сприятиме. Зокрема, цьогоріч Херсонській області ми виділили майже 169 млн грн на облаштування безпечних умов у школах», - зазначив Денис Шмигаль.

Більше на сайті КМУ.

 

Більше вибору для учнівства: Уряд затвердив державний стандарт профільної середньої освіти

25 липня 2024 року Кабінет Міністрів України затвердив Державний стандарт профільної середньої освіти. Стандарт будуть застосовувати в академічних ліцеях (10–12 класи), закладах професійної (професійно-технічної), а також фахової передвищої та спеціалізованої освіти (щодо здобуття повної загальної середньої освіти).

Цей стандарт передбачає можливість формувати індивідуальну освітню траєкторію: навчатися за академічним або професійним спрямуванням. Учні шкіл та студенти ЗП(Т)О і ФПО зможуть обирати профіль навчання, який пропонуватиме навчальні предмети / інтегровані курси для поглибленого чи професійно орієнтованого вивчення, а також предмети / інтегровані курси поза профілем.

Навчатися за новим стандартом учнівство й студентство почнуть з 1 вересня 2027 року (перша паралель / перший потік Нової української школи). До цього часу відбуватиметься підготовка до реформи: затвердження типової освітньої програми й модельних навчальних програм різних інтегрованих курсів і навчальних предметів, пілотування, зміна мережі закладів освіти, зокрема створення ліцеїв тощо. Уже з 2025 року розпочнеться пілотування стандарту.

 

Офіцери СОБ удосконалюють свої знання задля створення безпечного освітнього середовища в українських школах

Національна поліція України, повідомляє, що для поліцейських підрозділів «Служби освітньої безпеки», які вже пройшли навчання в провідних закладах вищої освіти системи МВС, проводяться додаткові тренінги. Правоохоронці опановують нові навички для подальшої ефективної комунікації з учасниками освітнього процесу.

Мета цих тренінгів – допомогти поліцейським покращити практичні вміння, необхідні для ефективного виконання своїх функцій.

Офіцери СОБ проходять тренінги за такими напрямками: подолання стресових ситуацій в освітньому середовищі; запобігання та протидія вчинення домашнього насильства; захист прав дітей в інформаційному просторі; взаємодія із закладами загальної середньої освіти; удосконалення навичок з надання домедичної допомоги, порядок дій під час сигналу «Повітряна тривога», замінування та інших надзвичайних ситуацій.

Читати більше за покликанням.

 

9 МЕДАЛЕЙ: ЗДОБУТОК УКРАЇНСЬКИХ СТУДЕНТІВ НА ЄВРОПЕЙСЬКИХ УНІВЕРСИТЕТСЬКИХ ІГРАХ

В Угорщині завершилися шості Європейські університетські ігри. В завершальний день змагань скарбничка української команди поповнилася ще двома бронзовими нагородами. На третю сходинку п’єдесталу піднялися студенти Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, які стали бронзовими призерами у парних змаганнях: Поліна Ткач і Вячеслав Яковлев у міксті, Поліна Ткач і Ярослава Ванцаровська у дівчат.

Таким чином загальний здобуток українських студентів на European Universities Games - 9 медалей: 2 золоті; 3 срібні; 4 бронзові.

Читати більше на сайті МОНУ.

Комітет ВРУ з питань освіти, науки та інновацій вітає переможців!

 

НОВІ МОЖЛИВОСТІ У СФЕРІ ШІ: AMAZON ОГОЛОШУЄ КОНКУРС TRUSTED AI CHALLENGE

Amazon запрошує студентів взяти участь у глобальному університетському конкурсі з розробки безпечних інновацій у сфері генеративного штучного інтелекту Amazon Trusted AI Challenge.

Мета конкурсу – визначити способи, за допомогою яких розробники великої мовної моделі (LLM) зможуть передбачити та зменшити ризики безпеки, запобігти написанню шкідливого коду із використанням ШІ та сприяти його безпечному та відповідальному використанню.

Це унікальна можливість для демонстрації своїх навичок у сфері ШІ, внеску у розвиток безпечних технологій ШІ, отримання цінного досвіду та фінансової підтримки.

Процес відбору та нагороди:

до 10 команд будуть відібрані для участі у листопаді 2024 року;

змагання триватимуть протягом навчального року;

кожна з 10 обраних команд отримає спонсорство у розмірі $250,000;

команди-переможці мають шанс виграти додаткові призи на загальну суму $700,000.

Заявки приймаються до 01 вересня 2024 року.

Детальна інформація та подання заявки тут - Trusted AI Challenge.

 

НТУ «ХПІ» ПРИЄДНАВСЯ ДО АЛЬЯНСУ ПРОВІДНИХ УНІВЕРСИТЕТІВ ЄВРОПИ

НТУ «ХПІ» став єдиним українським закладом вищої освіти, який увійшов до міжнародного консорціуму університетів «UNINOVIS Alliance». Такий результат став наслідком успішного співробітництва Харківського Політеху з Університетом Вюрцбурга-Швайнфурта (Німеччина) протягом останніх років: активних обмінів студентів і викладачів, участі у міжнародних конференціях тощо. Альянс відкриває нові можливості для харківських політехніків у розвитку міжнародної співпраці, покращенні якості освіти, збільшенні доступу до передових наукових досліджень. UNINOVIS об’єднує 8 європейських університетів у Франції, Литві, Німеччині, Фінляндії, Іспанії, Італії, Албанії та України.

Серед основних цілей консорціуму: збереження Європи на передовій цифрових процесів; просування сучасної педагогіки та інновацій; створення транс’європейського центру для розширення взаємодії між членами Альянсу та європейським суспільством. Координатор UNINOVIS – Університет Сорбонна Париж Норд у Франції.

Читати більше за покликанням.

 

НАУКОВА СПІЛЬНОТА УКРАЇНИ ВІДЗНАЧЕНА НАГОРОДОЮ «СМІЛИВІСТЬ ДУМАТИ»

Щороку міжнародна мережа академічних інституцій Scholars at Risk (SAR) відзначає вчених з усього світу, які демонструють взірцеву прихильність захисту і просуванню академічних свобод.

У 2024 році нагородою «Сміливість думати» були вшановані вчені України – за мужність, стійкість і непохитну відданість своїй справі попри війну. Відзнаку від усієї української академічної спільноти прийняв Маріупольський державний університет, як переміщений, але нескорений заклад освіти.

Урочисте вручення відбулося на Всесвітньому конгресі SAR у Вільнюсі.

З нагоди присудження нагороди представник видання University World News поспілкувався з українськими освітянами, серед яких ректор Маріупольського університету Микола Трофименко, завідувач кафедри міжнародної економіки й туризму Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Юрій Дяченко, завідувач кафедри історії та філософії Бердянського державного педагогічного університету Ігор Лиман.

З матеріалом також можна ознайомитися на сайті медіаресурсу.

 

УКРАЇНСЬКІ ШКОЛЯРІ ЗДОБУЛИ ЗОЛОТО НА МІЖНАРОДНОМУ ТУРНІРІ ЮНИХ ФІЗИКІВ

З 10 по 16 липня 2024 року в Будапешті (Угорщина) відбувся Міжнародний турнір юних фізиків, де українська команда виборола золоті медалі. У змаганнях взяли участь 38 команд з різних країн, що зробило цей турнір рекордним за кількістю учасників.

Україну гідно представляла збірна команда харківських ліцеїв № 27 та № 161 «Імпульс». Наші учні посіли друге абсолютне місце, поступившись лише Сінгапуру, та розділили золоті медалі з командами Сінгапуру, Польщі та Тайваню.

До складу української команди увійшли: Анна Бєляєва, Антон Бухтатий, Антон Матяш, Софя Федоскіна, Кирило Владико.

Ця перемога демонструє, що українські учні здатні досягати визначних успіхів на міжнародному рівні навіть у складних умовах.

Комітет вітає переможців та їхніх наставників з цим видатним досягненням та висловлює подяку за гідне представлення України на світовій арені!

 

СТАРТУЄ ДОБІР НА АКСЕЛЕРАЦІЙНУ ПРОГРАМУ LAB2MARKET UA 2.0

Міністерство освіти і науки України та IP офіс запускає другий сезон всеукраїнської підприємницької програми Lab2Market UA 2.0, яку спрямовано на перетворення наукових ідей і винаходів на успішні бізнес-проєкти.

Lab2Market UA 2.0 базується на методології Lean Startup та фокусується на визначенні оптимальних бізнес-моделей. Учасники здобуватимуть знання та навички для успішної комерціалізації результатів наукових досліджень під керівництвом досвідчених менторів та підприємців.

Для кого:

науковці, дослідники, винахідники та вчені;

менеджери із трансферу технологій ЗВО та наукових установ;

стартапери та підприємці, які прагнуть комерціалізувати свої ідеї та розробки.

Також до кожної команди буде залучено маркетолога, учасники отримають фідбек від бізнесу відповідної галузі, а у фіналі буде презентація проєктів перед потенційними інвесторами.

Старт програми: 16 вересня 2024 року.

Дізнатися більше

Заповнити заявку

 

Науковці Академії створили і розвивають інтернет-ресурс про українських біженців і переселенців

Науковці двох підрозділів Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського – Національної юридичної бібліотеки України й Інституту інформаційних технологій – розробили і регулярно наповнюють інформаційно-аналітичний ресурс «Біженці та вимушено переміщені особи (Refugees and internally displaced persons)».

Це структурована база даних про національні та міжнародні напрацювання у сфері захисту прав біженців і вимушених переселенців, їхню інтеграцію в нові громади, використання соціального потенціалу внутрішньо переміщених осіб, їхнє широке залучення до розвитку територіальних громад, адаптацію біженців до умов життя у країні перебування, вплив шукачів захисту на держави, що надали притулок.

Ресурс складається з чотирьох основних розділів: правового, інформаційного, наукового, організаційно-методичного.

Мета проєкту – висвітлення проблем, пов’язаних із появою в Україні внутрішньо переміщених осіб як категорії українських громадян, змушених полишити місце постійного проживання через окупацію російською федерацією Криму й частини територій Донецької та Луганської областей у 2014 році, а також після початку повномасштабного російського воєнного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.

Сайт у системному вигляді представляє архів інформаційно-аналітичного бюлетеню «Вимушені переселенці: стан, проблеми, перспективи».

Читати більше.

 

VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Наукова еліта у розвитку держав»

15 липня 2024 року відбулася VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Наукова еліта у розвитку держав».

Організаторами заходу виступили Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерство освіти і науки України, Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти», Державна служба якості освіти України, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, Національна академія педагогічних наук України, Український державний університет імені Михайла Драгоманова, Міжнародна асоціація позашкільної освіти, Національний центр «Мала академія наук України».

Основною метою конференції було обговорення стратегічних питань освіти і науки в умовах воєнного стану та в період повоєнного оновлення України, розширення міжнародного партнерства.

 

Головна астрономічна обсерваторія НАН України відзначила 80-річний ювілей

15-17 липня цього року в Києві у Головній астрономічній обсерваторії (ГАО) НАН України відбулася Міжнародна наукова конференція «Головна астрономічна обсерваторія НАН України - від 1944 р. і надалі. Вплив міжнародної співпраці», присвячена 80-річному ювілею установи.

У великій конференц-залі зібралися співробітники ГАО НАН України, колеги з інших українських обсерваторій та запрошені гості. Багато учасників, у тому числі іноземних, долучилися до заходу дистанційно.

Цікавими доповідями були насичені три сесії конференції, що тривали 16 липня та першу половину 17 липня:

«Астрономія в Україні: сьогодні та надалі. Погляд з боку України. Виступ представників наукових установ України».

«Астрономія в Україні: сьогодні та надалі. Погляд з-за кордону. Міжнародна співпраця».

«Головна астрономічна обсерваторія НАН України: від ідеї створення до визнання. Виступ з науковими доповідями працівників обсерваторії».

Докладну інформацію про історію ГАО НАН України, її діяльність та наукові здобутки подано в книзі «Головна астрономічна обсерваторія Національної академії наук України: від ідеї створення до міжнародного визнання / За редакцією Я.С. Яцківа» (Київ: Наукова думка, 2024. — 528 с. ISBN 978-966-00-1942-36). Pdf-файл книжки вміщено за посиланням.

Читати більше.

 

3793 Заклади освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 26 липня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку