17 червня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі в соціальних мережах, можна за посиланням:

https://www.facebook.com/100055058484279/videos/2733703033454608/

 

Під час засідання були прийняті рішення про рекомендації Верховній Раді України:

 прийняти у першому читанні за основу проекти законів України:

про внесення змін до Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» щодо формування комплексного підходу до внутрішньої політики у ветеранській сфері (реєстр. № 11007 від 12.02.2024);

про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення вивчення основ домедичної допомоги (реєстр. № 11142 від 02.04.2024);

про внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо забезпечення використання гуманітарної допомоги для відновлення втрачених або пошкоджених виробничих потужностей комунальних підприємств та безперервного надання якісних послуг для населення (реєстр. № 11165 від 11.04.2024);

про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо виплати одноразової допомоги здобувачам освіти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа (реєстр. № 11040 від 26.02.2024).

визначитися під час голосування на своєму засіданні головному комітету щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мотивації військової служби» (реєстр. № 11012 від 13.02.2024.

повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи  проект Закону України  «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо розширення переліку набувачів гуманітарної допомоги» (реєстр. № 11155-2 від 24.04.2024).

Комітетом з питань освіти, науки та інновацій також було заслухано питання про діяльність першого освітнього омбудсмена та Служби освітнього омбудсмена у 2019-2024 роках.

Під час засідання Комітету було оголошено про початок формування складу робочих груп з опрацювання законопроектів до другого читання:

про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо питань дослідницької інфраструктури та підтримки молодих вчених (реєстр. № 10218 від 06.11.2023);

про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо встановлення цільових показників діяльності керівників наукових установ, визначення стратегій і перспективних напрямів діяльності наукових установ (реєстр. № 10424 від 22.01.2024);

про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо розширення прав органів студентського самоврядування та забезпечення прав здобувачів вищої освіти (реєстр. № 10279 від 22.11.2023);

про академічну доброчесність (реєстр. № 10392 від 08.01.2024).

 

20-21 червня відбувається у Львові освітній фестиваль «Вчителі майбутнього»

У фестивалі приймають участь Голова Комітету Сергій Бабак,  заступник Голови Комітету Сергій Колебошин, Міністр освіти і науки Оксен Лісовий та інші учасники.

 Цьогоріч усі події фестивалю об’єднає спільна тема: «Сила освіти під час війни».

 

Кабінетом Міністрів України внесено зміни до Порядку забезпечення підручниками та посібниками здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників

Зміни, затверджені постановою КМУ № 705 від 13.06.2024 р., стосуються питань:

роботи видавництв,

конкурсного відбору підручників,

вартості повторного видання підручників за кошти державного бюджету,

доставки, розвантаження, збереження, комплектування і отримання закладами освіти підручників та посібників.

 

Команда вчених досліджує перспективну молекулу для нових ліків

Проєкт «Антибіотики наступного покоління, спрямовані проти грамнегативних патогенів» переміг у «Конкурсному відборі на додаткові грантові можливості Нідерландської дослідницької ради (NWO) для українських вчених: Партнерська ініціатива NWO-НФДУ 2023».

Проєкт спрямований на вивчення перспективної молекули, яка у майбутньому може стати основою нових ліків. За попередніми даними, нова молекула може конкурувати з доклінічними сполуками кращих світових фармацевтичних кампаній. Більш детально з інформацією про дослідження пропонуємо ознайомитись за посиланням

 

Оприлюднено результати щорічного академічного рейтингу українських університетів

Центр міжнародних проєктів "Євроосвіта», в партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence, презентував наступний, вісімнадцятий академічний рейтинг закладів вищої освіти України "Топ-200 Україна 2024"

https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=8252

 

Оцінювання діяльності українських університетів у 2024 році здійснювалося на основі використання 6 міжнародних і 4 національних показників, таких як академічна, науково-видавнича діяльність, оцінка науково-дослідницьких досягнень через порівняння сайтів університетів, досягнення в розрізі Цілей сталого розвитку ООН та оцінювання впливу університетів на суспільство в чотирьох широких сферах: дослідження, інформаційно-просвітницька робота, управління та навчання.

Більш детально пропонуємо ознайомитись з матеріалами за посиланням

 

Більшість вступників уже пройшла національний мультипредметний тест

Одразу після тестування учасники НМТ бачили на екранах моніторів, скільки набрали тестових балів, тож могли визначити свої результати за шкалою 100-200 балів, самостійно попрацювавши з відповідними таблицями.

Однак для подання документів до закладів вищої освіти цього недостатньо: результати учасників мають бути опрацьовані УЦОЯО, розміщені в персональних кабінетах і згодом передані до ЄДЕБО. 

Усі учасники основних сесій НМТ отримають свої результати на інформаційних сторінках до 2 липня.

За інформацію Українського центру оцінювання якості освіти для учасників,  яким потрібно подати до закордонного закладу освіти оригінал документа з результатами НМТ: 28 червня в персональному кабінеті з’явиться опція, за допомогою якої можна замовити витяг з відомостей результатів НМТ.

Більше інформації за посиланням.

 

Основна сесія випробувань для вступу на магістерські програми, а також до аспірантури проходитиме з 24 червня до 15 липня 2024 року

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив інформацію про те, як буде відбуватись проходження основної сесії ЄВІ / ЄФВВ, а саме:

- які документи потрібні для допуску;

- про час початку проведення вступного випробування;

- інструкцію, що робити у разі виникнення технічних несправностей комп’ютера, некоректної роботи програми, виникнення будь-яких інших нестандартних ситуацій тощо.

Пропонуємо ознайомитись за посиланням   

 

Серед переможців Всесвітньої олімпіади геніїв у США з напрямку «Робототехніка» є випускники Луцького ліцею № 9

Фінал конкурсу проєктів екологічного спрямування відбувся 10-14 червня у Рочестерському технологічному інституті штату Нью-Йорк. До змагань долучилися школярі із 67 країн світу. У робототехніці було більш ніж 40 команд і дві з них були з України були.

Серед учасників Всесвітньої олімпіади геніїв - 51 учень і учениця Малої академії наук України. Під час змагання підлітки презентували власні проєкти у таких категоріях, як "Креативне письмо", "Мистецтво", "Бізнес", "Короткометражний фільм", "Музика", "Наука", "Програмування" та "Робототехніка". Українська делегація привезла 46 нагород – 10 золотих медалей, 15 срібних, 9 бронзових, 11 почесних і гранпрі.

 

24-27 червня відбудеться Національний EdCamp ТОЧКА СТІЙКОСТІ-2024 - масштабна подія для педагогів, організатором якої виступає громадська організація EdCamp Ukraine

Участь у Національному EdCamp ТОЧКА СТІЙКОСТІ-2024 приймуть народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій, представники Міністерства освіти і науки України, директор з питань освіти та навичок Організації економічного співробітництва та розвитку, засновник досліджень PISA і ДоСЕН - Андреас Шляйхер, а разом із ним — архітектори успішних освітніх систем в інших країнах.

Найважливіші теми у програмі EdCamp ТОЧКА СТІЙКОСТІ-2024: 

- соціально-емоційні навички: дані, інструменти та методики соціально-емоційного навчання,

- цифрова безпека: можливості для освітян із підвищення інформаційної гігієни та цифрової грамотності,

- рішення для педагогічної освіти: презентації прогресивних програм і методик для студентства педвишів та підвищення кваліфікації освітянства,

- Україна в міжнародних дослідженнях: вимірювання соціально-емоційних навичок ДоСЕН, дослідження вчителювання Talis+.

Протягом події загалом відбудеться 21 сесія із обговореннями, презентаціями, переглядами фільмів, віртуальною фотовиставкою, кінозалами, п’ятихвилинними виступами українського вчительства, освітніми розробками, які можна буде використати у своєму закладі освіти вже завтра, благодійними акціями, подарунками тощо.

Більше про (не)конференцію можна дізнатися на сторінці сайту.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку