Щодо закінчення 2023/2024 навчального року

З огляду на повідомлення в медіа щодо закінчення навчального року й установлення дат канікул у школах, Міністерство освіти і науки України нагадує:

Згідно з Указом Президента України від 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан. Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» під час дії воєнного стану тривалість навчального року встановлює Кабінет Міністрів України. Так, постановою від 28 липня 2023 р. № 782 він визначив, що 2023/2024 навчальний рік триває з 1 вересня 2023 до 28 червня 2024 року. Водночас це не суперечить призупиненій у дії частині 3 статті 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту», згідно з якою навчальний рік закінчується не пізніше 1 липня. Тобто, як і раніше, навчальний рік триває до кінця червня (29-30 червня цьогоріч - вихідні).

Згідно з цим законом структуру й тривалість навчального року, навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу визначає педагогічна рада закладу освіти в межах часу, передбаченого освітньою програмою, відповідно до обсягу навчального навантаження в навчальному плані й з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку дітей, особливостей регіону тощо.

Тривалість канікул у закладах освіти протягом навчального року не може становити менш як 30 календарних днів.

Отже, заклад освіти самостійно визначає тривалість навчального року (тобто дату завершення занять), спираючись на встановлені урядом дати його закінчення. Також школа визначає дати канікул, необхідність і день проведення свята останнього дзвоника тощо.

 

Порядок проведення НМТ-2024 набув чинності

Документ містить інформацію про основні засади підготовки та проведення національного мультипредметного тесту, особливості складання основних і додаткових сесій в тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), визначення результатів, подання і розгляду апеляційних заяв тощо.

Основне про НМТ–2024:

узяти участь у НМТ можуть особи, які мають повну загальну середню освіту або завершать її здобувати цього року та зареєструються на тестування відповідно до вимог законодавства;

зареєструватися на НМТ можна на сайті УЦОЯО. На цьому етапі необхідно ввести персональні дані, додати необхідні документи та, окрім трьох основних предметів, обрати один вибірковий. Під час реєстрації необхідно обрати місце для складання НМТ. Це може бути населений пункт як в Україні, так і за кордоном. Терміни реєстрації повідомимо згодом;

основна та додаткова сесії триватимуть з 14 травня до 19 липня 2024 року.

Процедура тестування:

чотири предмети необхідно скласти в один день у визначеному ТЕЦ;

на складання тесту з одного предмета буде відведено по 60 хвилин;

після складання перших двох предметів передбачено перерву - 20 хвилин;

Детальніше ознайомтеся з Порядком проведення НМТ–2024, щоб знати свої права та обовʼязки під час тестування.

Усю важливу інформацію про НМТ та вступ–2024 повідомили на офіційних сторінках Міністерства освіти і науки України у соцмережах та на сайті.

 

Відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

13 лютого 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Під час засідання народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати народним депутатам України – членам Комітету внести поправки і пропозиції до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (реєстр. № 10449 від 30.01.2024), ухваленому в першому читанні.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням:

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій |Facebook

 

Уряд ухвалив рішення щодо реорганізації наукових установ, підпорядкованих МОНУ

13 лютого 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження, у яких йдеться про реорганізацію двох наукових установ: Інституту фізичної оптики імені О.Г. Влоха Міністерства освіти і науки України та Науково-дослідного інституту українознавства. Перший має об’єднати наукові спроможності із Львівським національним університетом імені Івана Франка, другий - Київським національним університетом імені Тараса Шевченка.

Зазначені рішення ухвалені з метою оптимізації мережі наукових установ та закладів вищої освіти, поліпшення управління, посилення кадрового потенціалу, дослідницької бази, можливостей додаткового залучення конкурсного і позабюджетного фінансування наукової діяльності дослідницьких інституцій. Водночас це дасть можливість університетам посилити дослідницьку складову в освітньому процесі.

 

Українську інженерно-педагогічну академію приєднають до ХНУ імені В.Н.Каразіна

13 лютого 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження «Про реорганізацію Української інженерно-педагогічної академії» (УІПА). Це означає, що академію невдовзі приєднають до одного з визнаних лідерів української вищої освіти - Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна (ХНУ).

Таке рішення ухвалено в контексті модернізації мережі ЗВО, що сприятиме створенню потужних університетів, які зможуть задовольняти потреби регіонального ринку праці та створювати більше можливостей здобуття якісної вищої освіти, розвивати важливі для держави напрями підготовки фахівців.

 

Відбулося засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти

12 лютого 2024 року відбулося засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти, на якому учасники обговорили реформу системи вищої освіти та виклики, з якими стикається вища освіта в Україні, а також поділилися планами і рішеннями щодо їхнього подолання.

Учасники засідання висловилися за створення робочих груп з питань модернізації мережі, зокрема на регіональному рівні. Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій разом з Міністерством освіти і науки України продовжуватиме тісну й плідну співпрацю із Спілкою ректорів України щодо всіх трансформаційних ініціатив.

Читайте детальніше про засідання.

 

МОНУ ініціює створення єдиної айдентики для профтехів

Зміна іміджу профтехосвіти є однією з ключових цілей на 2024 рік. Вона, зокрема, передбачає створення єдиної системи дизайну для всіх профтехів країни. За її розроблення відповідатиме дизайн-бюро «Spiilka».

Проект триватиме з лютого до квітня і матиме три ключові етапи: презентацію дизайн-концепту, розроблення UX- та UI-концепту та дизайну і фінальну презентацію брендбуку.

Згодом брендбук буде протестовано на 10 обраних закладах профтехосвіти і розповсюджено на решту профтехів країни.

Для розуміння цільової аудиторії - учнів профтехів, їхніх уподобань та цінностей - команда вже провела глибинні інтерв’ю, дослідила наявні сайти профтехів і поспілкувалася з директорами пілотних закладів, які першими адаптують дизайн.

Більше інформації на сайті.

 

Безоплатна англійська для дітей: онлайн-школа All Right приєдналася до мовної програми Future Perfect

Онлайн-школа з вивчення англійської мови All Right відкрила безоплатний доступ для українських дітей віком від 4 до 12 років. У межах мовної програми Future Perfect школа надасть доступ до освітніх можливостей на два роки. Це допоможе більшій кількості дітей опанувати англійську мову та розширить перспективи їхнього розвитку й самореалізації. Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Вебплатформу All Right створили з урахуванням деяких вимог для забезпечення часткової безбар’єрності для людей з інвалідністю.

Щоб скористатися можливістю, реєструйтеся на сторінці «Безкоштовна англійська для дітей з України» тут.

 

Відбулась презентація результатів дослідження впливу на освіту повномасштабного вторгнення

Заступник Голови Комітету С.Колебошин взяв участь у презентації результатів дослідження «Війна та освіта. Два роки повномасштабного вторгнення» (10 лютого 2024 року), організованої Міжнародним благодійним фондом savED разом із дослідницькою агенцією VoxPopuli Agency та програмою «U-LEAD з Європою» за підтримки Міністерства освіти і науки України.  

Повний звіт за результатми дослідження можна переглянути за покликаннями українською та англійською мовами.

 

Що зміниться у базовому фінансуванні напрямів наукової діяльності ЗВО

09 лютого 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки пріоритетних напрямів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у закладах вищої освіти».

Це рішення дасть змогу вдосконалити механізм розподілу бюджетних коштів, спрямованих на розвиток наукового напряму, а також врегулювати фінансування реорганізованих закладів вищої освіти (ЗВО).

Про основні положення постанови детальніше.

Завдяки цій постанові ЗВО зможуть отримати додаткову фінансову підтримку для розвитку дослідницької інфраструктури, оновлення та модернізації матеріально-технічної бази.

 

Уряд вніс зміни до конкурсного відбору українських проектів у межах коштів програми ЄС «Горизонт 2020»

09 лютого 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до Положення про конкурсний відбір наукових, науково-технічних робіт та проектів, які фінансуються за рахунок зовнішнього інструменту допомоги Європейського Союзу для виконання зобов’язань України у Рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

Зміни, що впроваджуються: збільшення обсягу підтримки інноваційних проектів та розвитку інноваційної екосистеми ЗВО та наукових установ; розширення кола учасників; встановлення додаткових вимог до учасників конкурсного добору; надання переваги учасникам, які у разі перемоги у конкурсі, планують також подати заявку на фінансування за програмою «Горизонт Європа»; запровадження критеріїв, за якими обиратимуть переможців у разі рівного розподілу балів, надаючи перевагу роботі / проекту та інш.

Для вчених це рішення створить сприятливі умови для співпраці з бізнесом, для ЗВО та наукових установ — можливості для фінансування наукової діяльності, а для інноваційного бізнесу — умови для розбудови партнерств із науковим сектором.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 12 лютого 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку