Де ввели карантин у школах: деталі

Через зростання кількості хворих на інфекційні захворювання частина шкіл по всій Україні перейшли на дистанційне навчання.

Список таких регіонів опублікували у виданні «Освіта 24».

Дистанційне навчання запровадили на Вінничині. Частково перейшли на дистанційне навчання або карантинні обмеження школи Закарпаття, Хмельниччини та Рівного. Карантин оголосили і в частині шкіл Чернігова й у Сумах. На Львівщині карантинні обмеження ввели 34 школи.

Наразі школи Києва навчаються у звичному форматі, однак і для них щоденно зростає ризик карантинних обмежень через кількість хворих - пишуть у КМДА.

 

Прикарпатський національний університет переміг на конкурсі NAWA

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (ПНУ) став переможцем конкурсу від NAWA (Польського національного агентства з питань академічного обміну), який базується на спільних українсько-польських науково-дослідних проектах.

ПНУ візьме участь у європейському консорціумі EU4DUAL, мета якого підтримати членів української академічної спільноти. Цей проєкт триватиме один рік, на його реалізацію NAWA виділило понад 180 тисяч доларів.

Більше на сайті МОНУ.

 

Оновлено масив даних щодо майна установ освіти і науки в АС «Юридичні особи»

У Міністерстві освіти і науки України повідомили про отримання перших звітів за оновленим механізмом про актуальну інформацію наявності державних активів, які знаходяться на балансах закладів освіти, наукових установ, державних підприємств та інших юридичних осіб, що належать до сфери управління МОНУ.

Про забезпечення ефективності функціонування автоматизованої системи «Юридичні особи» у цих структурах йшлося у наказі МОН № 1199. Оновлений механізм передбачає, зокрема, що МОН та юридичні особи, йому підпорядковані, мають щокварталу повідомляти про держмайно, яке перебуває на їхньому балансі. Крім цього окремо - про управлінські рішення щодо об’єктів державного майна: їх списання, приймання-передачу іншим юридичним особам або органам державного управління тощо.

Мета цього рішення - підвищити прозорість та якість інформації про об’єкти державного нерухомого майна (будівлі, споруди, об’єкти інфраструктури, транспорт тощо) у зазначених структурах.

Дізнатися більше .

 

На Буковині відкрили Центр професійного та креативного розвитку

У межах проєкту «Об’єднання громад задля сталого економічного зростання», ініціативи «Мери за економічне зростання» за підтримки Агенції розвитку громад Буковини в Мамалигівському ліцеї Чернівецької області запрацював Центр професійного та креативного розвитку. Тут облаштовано три нові майстерні: столярно-слюсарну, швейну та кулінарну. Завдяки цьому школярі громади матимуть можливість опановувати нові професійні навички та професії на сучасному обладнанні.

Креативна атмосфера в новоствореному центрі сприятиме здійсненню мрій учнівства: разом із документом про загальну середню освіту, школярі зможуть набути корисних навичок та опанувати бажану професію.

Читати більше .

 

Як говорити про російсько-українську війну в школі

05 лютого 2024 року відбулася презентація посібника «Як говорити про російсько-українську війну в школі. Уроки стійкості, боротьби та перемог».

Спікери події висвітлили, що саме варто розповідати дітям про війну, на чому акцентувати та які техніки, завдання можна використовувати в розмовах з ними.

У Міністерстві освіти і науки України окремо виділили ключові тези таких розмов.

Користуватися посібником можна як на заняттях у школі, так і в позаурочний час. Щоб посприяти формуванню усвідомленої ідентичності учнівства, становленню їхньої активної громадянської позиції та розвитку критичного мислення, запрошуємо ознайомитися з посібником і користуватися ним.

 

Стали відомі деталі НМТ 2024

Міністерство освіти і науки України затвердило, що цьогоріч національний мультипредметний тест проведуть з 14 травня до 19 липня. Про це повідомили на сторінці МОНУ.

Вступники складатимуть іспит із чотирьох предметів, три з яких визначено, а один - на вибір.

Український центр оцінювання якості освіти затвердив загальні характеристики предметних тестів основного й додаткового блоків національного мультипредметного тесту 2024 року та схеми нарахування балів за виконання їхніх завдань.

 

У межах національної антибулінгової програми «Дружній простір» створили посібник з уроками психології для школярів

Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки України.

Навчально-методичний посібник «Як ти? Уроки з психології для школярів (10–14 років)» пропонує розробки занять, що спрямовані на профілактику булінгу й підвищення поінформованості учнів про власний психологічний стан. Посібник можуть використовувати педагоги й фахівці, які працюють з учнями 5–8 класів.

Складається посібник як з теоретичної частини про психологічні особливості учнівства, так і з методичних рекомендацій для проведення уроків психології з таких тем, як самооцінка, самоцінність, стресостійкість, взаємодія в команді, конфлікти, толерантність, емоційний інтелект тощо.

Посібник доступний в електронному варіанті.

Також за цими покликаннями можна переглянути відеоінструкції з проведення уроків: youtu.be/21WTEN3L1Y0, youtu.be/yJwYmmesAqY.

 

Чи можуть сторонні заходити в укриття під час навчання: роз’яснення

Укриття закладів освіти під час навчання за очною формою доступні тільки для учасників освітнього процесу.

Такі зміни були затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2023 р. № 1331 «Деякі питання ведення обліку об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту».

Також на це звернув увагу освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Він пояснив і поточні вимоги до укриттів.

Також кожен охочий може подати відгуки та пропозиції щодо стану та функціонування укриттів через портал «Дія», зокрема через мобільний додаток «Дія», щоб уповноважені органи могли вжити відповідні заходи в межах повноважень. До того ж у «Дії» можна оцінити стан укриттів.

 

З’явилася нова українська платформа для любителів книжок

Українська соцмережа LitCom запустила проект «Книжковий сомельє», що дозволяє користувачам ділитися враженнями від книг.

Про це засновники повідомили порталу «Читомо».

Користувачі можуть залишати свої відгуки про різноманітні літературні твори й додавати фото з книжкою із хештегом #книжковийсомельє. Кожен учасник мережі може стати «сомельє» для інших читачів і порадити їм цікаві книги. Ініціатива LitCom має на меті створити спільноту любителів читання та обміну літературними враженнями.

Там уже опублікували свої відгуки правозахисниця Олена Сотник, мовний омбудсмен Тарас Кремінь, «мама» комікс-персонажа «Кота Інжира» Олена Павлова, телеведуча Леся Вакулюк та інші. Цей проєкт дозволяє не лише ділитися своїми враженнями, а й отримувати рекомендації від інших користувачів. LitCom надає можливість обговорювати книжки, а також публікує добірки літературних творів та поради для батьків. Соцмережу LitCom заснували наприкінці 2022 року.

 

Україна взяла участь у BЕТТ UK 2024

24–26 січня 2024 року в Лондоні українська делегація відвідала Bett UK 2024 - наймасштабніший міжнародний майданчик для презентації освітніх продуктів та технологій. До складу делегації увійшли й EdTech-стартапи, які пройшли відбір у листопаді 2023 року. Загалом у ньому взяло участь 29 команд, вісім з яких представили Україну на події в Лондоні.

За три дні понад 230 учасників Bett відвідали український стенд та поспілкувалися з українськими стартаперами. Серед них представники урядів, фундацій, університетів, шкіл та садочків. Зокрема, розпочали переговори з Oxford University, University of Arts London, University of Liverpool, урядами Ізраїлю, Індії та Польщі щодо використання українських продуктів.

Також за організації Фонду Президента України відбулася окрема пітчинг-сесія, у якій взяло участь п’ять українських стартапів. Так вони змогли залучити додаткові інвестиції від провідних венчурних фондів Великої Британії. 

Команда Фонду Президента України зустрілася з міжнародними організаціями і партнерами та вже домовилася про участь України в Bett UK 2025.

Більше на сайті МОНУ.

 

Завершилася реєстрація на сертифікацію вчителів, - МОН

У Міністерстві освіти і науки України повідомили про завершення реєстрація для участі в сертифікації педагогічних працівників 2024 року, яка тривала з 15 до 30 січня. За цей час сервісом скористалися 4053 користувачі.

Нині регіональні центри вже опрацювали всі отримані реєстраційні документи й підготували реєстраційні повідомлення в кількості:

1239 – для вчителів початкових класів;

501 – для вчителів української мови й літератури;

423 – для вчителів математики;

411 – для вчителів історії та громадянських дисциплін.

Для них на сайті УЦОЯО створено кабінети учасників сертифікації. Отримати дані для входу також можна через спеціальний сервіс на сайті УЦОЯО.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 04 лютого 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку