Оголошено конкурс на здобуття Премії НАН України «За популяризацію науки» за 2023 рік

Комітет з присудження Премії Національної академії наук України «За популяризацію науки» з 1 січня до 29 лютого 2024 року проводить прийом подань для участі у конкурсі на здобуття Премії НАН України «За популяризацію науки» за 2023 рік.

Порядок висунення кандидатів та оформлення документів для участі у конкурсі викладено у відповідному документі.

Лауреатам Премії буде вручено Диплом та грошову винагороду на щорічній сесії Загальних зборів НАН України.

 

Конкурс проектів з виконання наукових досліджень і розробок «Дослідницькі інфраструктури для проведення передових наукових досліджень»

Національний фонд досліджень України ухвалив рішення про оголошення нового конкурсу проєктів з виконання наукових досліджень і розробок «Дослідницькі інфраструктури для проведення передових наукових досліджень».

Термін подання заявок: з 31 грудня 2023 року, 00:01 до 14 лютого 2024 року, 23:59 (за київським часом)

УМОВИ КОНКУРСУ

За інформацією Національного фонду досліджень України.

 

10 січня 2024 року Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності»  

Закон прийнято з метою актуалізації чинних пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності з урахуванням дії воєнного стану в Україні та визначення окремо в пріоритетах сегменту національної безпеки і оборони.

Прийнятим актом продовжено строк дії пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності до кінця припинення або скасування дії воєнного стану, який введений Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» і затверджений Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX (зі змінами), та до 31 грудня наступного року після цього.

Окрім того, цим Законом надано Уряду доручення щодо формування та подання оновленого пакету проектів законів про визначення пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності, спрямованих на повоєнну відбудову України, з визначенням конкретних механізмів їх забезпечення.

 

На Одещині школи відмовилися від терміну «молдовська мова»

Найбільше представників молдовської національної меншини в Україні проживають в Одеській області. Загалом у регіоні налічується понад 700 закладів загальної середньої освіти різних типів і форм власності. У 16 з них освітній процес провадився українською і молдовською мовами.

З вересня 2023 року три школи з 16-ти, враховуючи свідомий вибір батьківської громадськості, педагогічних колективів, обрали для вивчення румунську мову як офіційну мову Європейського Союзу, змінивши статути та освітні програми.

Школи ухвалили рішення відмовитися від використання назви «молдовська» та змінили його у статутних документах закладів та освітніх програмах. Тож офіційно всі школи Одеської області, що раніше навчали «молдовською», відтепер навчають державною мовою Республіки Молдова – румунською.

Забезпечити умови для розвитку мовної, культурної, релігійної самобутності національних меншин - це частина євроінтеграційного курсу України.

Більше інформації на сайті МОН України.

 

В Україні запустили освітній курс «Щастя» для вчителів

Стартує освітній курс «Щастя», адаптований для українських вчителів на основі популярного курсу Єльського університету «Science of Well-being» («Наука благополуччя»). Це спільний проєкт львівського педагога Петра Сітека, відзначеного премією Global Teacher Prize Ukraine 2023 у категорії «молодий вчитель», та громадської спілки «Освіторія» за фінансової підтримки Finn Church Aid (FCA).

Освітній курс «Щастя» для українських вчителів, покликаний допомогти вчителям більше дізнатися про себе, подолати упередження, прищепити нові «щасливі» звички та поширювати здобуті знання серед учнів. Вони розширюватимуть позитивний вплив на освітню систему та підвищуватимуть рівень щастя серед підлітків, як в Україні, так і за її межами.

Реєстрація на освітній курс триватиме до 31 січня 2024 року.

Заповнити форму реєстрації можна за посиланням.

 

OPEN CALL для талановитих студентів, науковців, дослідників у сфері DEEP-TECH

Vacuum Deep Tech Acceleration починає реалізовувати проект за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

1-3 березня 2024 року в Києві проект розпочнеться конкурсним добором у межах хакатону «Інновації у сфері глибоких технологій», що відбудеться в гібридному форматі. Участь зможуть узяти як індивідуальні учасники (студенти, науковці, фінансисти, дизайнери-маркетологи, розробники), так і сформовані команди.

Open Call триватиме до 12 лютого 2024 року.

Більше інформації на сайті МОН України.

 

Для модернізації сховищ, які потребують оновлення, у держбюджеті закладено 2,5 млрд грн, - Прем’єр-міністр

Стан шкільних укриттів під особливим контролем. Наразі ними забезпечені 88% шкіл та 93% учнів і вчителів. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 09 січня 2024 року.

«Мета — довести цей показник практично до 100%. А також модернізувати сховища, які потребують оновлення. Для цього в держбюджеті закладено 2,5 млрд грн. Будемо контролювати їх ефективне використання місцевою владою», - наголосив Денис Шмигаль.

Також у школах Уряд формує Службу освітньої безпеки. Присутність навчених офіцерів поліції, як відзначив Денис Шмигаль, захистить дітей від різноманітних загроз.

 

28 нових інклюзивних шкільних автобусів отримали громади Житомирщини

Міністерство освіти і науки України поінформувало, що 28 закладів загальної середньої освіти на Житомирщині отримали шкільні автобуси, які спеціально обладнано для маломобільних груп населення. Відтепер діти з інвалідністю матимуть доступ до очного навчання разом з однолітками.

У 2023 році на закупівлю шкільних автобусів спрямували майже 92 мільйони гривень: держава виділила 47 мільйонів гривень та понад 45 мільйонів гривень виділили громади. За ці кошти вдалося придбати 462 автобуси, з них - 51 спеціально обладнаний для перевезення маломобільних груп населення.

Щоб усі діти на рівних умовах могли відвідувати школи очно, навчатися та спілкуватися з однолітками, державна і обласна влади спільно з громадами працюють для відновлення шкільного автопарку.

 

Відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

08 січня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Під час засідання народні депутати України – члени Комітету розглянули питання стосовно кандидатур до складу постійних делегацій Верхової Ради України у парламентських органах міжнародних організацій. За наслідками обговорення було затверджено пропозиції щодо відповідних кандидатур від Комітету.

 

Київський школяр став наймолодшим гросмейстером у світі

14-річний український шахіст Ігор Самуненков отримав звання міжнародного гросмейстера. Про це пише «Суспільне.Спорт».

Ігор почав свою професійну кар’єру в шахах у віці восьми років. У 2021 році він отримав звання майстра ФІДЕ, а в 2022 році піднявся на ще вищий рівень, ставши міжнародним майстром.

Це досягнення робить Самуненкова наймолодшим гросмейстером у світі на сьогоднішній день. Він випередив попереднього рекордсмена, американця Абгіманью Мішру, на чотири місяці. Мішра став гросмейстером у віці 12 років 4 місяці та 25 днів у 2021 році.

Ігор Самуненков також став четвертим наймолодшим гросмейстером в історії України. Він є багаторазовим чемпіоном і призером чемпіонатів України в різних вікових категоріях та відзначився сенсаційною перемогою у Суперфіналі юнацького Гран-прі із шахів у 2021 році. У 2023 році він посів 39-те місце на чемпіонаті Європи з бліцу та зараз посідає 27-ме місце в юніорському рейтингу ФІДЕ.

Більше про досягнення хлопця можна прочитати на сайті Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ).

 

Уряд виділив кошти для відновлення опорного навчального закладу у Вишгородському районі Київської області, - МОН

05 січня 2024 року Кабінет Міністрів України затвердив розподіл коштів із поточного рахунку МОН у Національному банку для надходження коштів благодійної пожертви, гуманітарної допомоги, грантів і дарунків. 23 мільйони гривень буде передано Київській області на відновлення опорного навчального закладу Марʼянівське навчально-виховне об’єднання «Загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів – дитячий садочок», який було пошкоджено внаслідок російської збройної агресії.

Це рішення затверджено постановою Уряду «Про внесення змін до додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2023 р. № 1111».

Постановою  визначено механізм використання коштів, що надійшли на рахунок для задоволення потреб освіти й науки, тобто поточний рахунок МОН, відкритий у Національному банку для надходження коштів у національній та іноземній валютах від фізичних і юридичних осіб, резидентів та нерезидентів як благодійної пожертви, гуманітарної допомоги, грантів, дарунків.

 

Уряд погодив законопроект про зміни у фінансуванні здобуття вищої освіти з 2024 року, - МОН

05 січня 2024 року Кабінет Міністрів України погодив проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам». Невдовзі законопроект надійде на розгляд до Верховної Ради України.

Мета законопроекту - розширити інструменти державного фінансування вищої освіти через розвиток принципу співфінансування оплати навчання з боку держави та фізичних (юридичних) осіб та підвищити ефективність використання держресурсів.

Більше інформації на сайті.

 

Незабаром буде відкрито три ліцеї військово-патріотичного спрямуванням для дітей поранених або загиблих співробітників

Очільник Міністерства внутрішніх справ України Ігор Клименко розповів в ефірі телемарафону «Єдині новини» про плани відкрити навчальні заклади військово-патріотичного спрямування.

Міністр внутрішніх справ України підкреслив, що діти військових, які отримали травму, поранення або загинули на війні, отримуватимуть допомогу, супроводження та підготовку до вступу в заклади вищої освіти МВС.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 08 січня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку