21 грудня 2023 року Президентом України підписано Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України»

Закон прийнято з метою забезпечення безперешкодної реалізації права громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території України, на продовження освіти шляхом відновлення механізму визнання результатів такого навчання.

Особи, які проходили навчання на тимчасово окупованій території України, матимуть змогу підтвердити свої знання та отримати українські документи про освіту. Для рівня вищої освіти також передбачається продовження навчання за індивідуальною освітньою траєкторією, яка має передбачати вивчення української мови, історії України, проходження спеціального курсу про наслідки російської агресії і протидію російській пропаганді, формування загальнокультурних та громадянських компетентностей.

 

21 грудня 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності»

Закон прийнято з метою актуалізації чинних пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності з урахуванням дії воєнного стану в Україні та визначення окремо в пріоритетах сегменту національної безпеки і оборони.

Строк дії пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності продовжено до кінця припинення або скасування дії воєнного стану, який введений Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» і затверджений Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX (зі змінами), та до 31 грудня наступного року після цього.

Крім того, цим Законом передбачено надання Уряду доручення щодо формування та подання оновленого пакету проектів законів про визначення пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності, спрямованих на повоєнну відбудову України, з визначенням конкретних механізмів їх забезпечення.

 

CRDF Global надає грантову підтримку для українських учених, техніків та інженерів

Представництво Фонду цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global) пропонує українським науковцям отримати такі види грантової підтримки:

Грантова підтримка для відвідування міжнародних наукових заходів (конференції, семінари, тренінги тощо) для українських учених, технічних спеціалістів та інженерів, які працюють в сфері хімічних, біологічних, радіологічних, ядерних та дотичних до них напрямків наукових розробок та досліджень. Успішні заявники мають можливість отримати $1,500 на покриття витрат, пов’язаних із поїздкою. Заявки повинні мати чітко визначену мету, зокрема обґрунтування та переваги для просування заявника в наукових дослідженнях та/або кар’єрному розвитку. Здійснення доповіді чи презентації результатів не є обов`язковою вимогою для отримання грантової підтримки.

Розглядаються міжнародні заходи, що будуть відбуватися протягом усього 2024 року.

Більше інформації щодо аплікаційної форми та необхідних документів можна знайти за покликанням.

Грантова підтримка на публікацію статей для українських учених, технічних спеціалістів та інженерів, які працюють в сфері хімічних, біологічних, радіологічних, ядерних та дотичних до них напрямів наукових розробок та досліджень. Успішні заявники мають можливість отримати до $2,500 на покриття витрат, пов’язаних з публікацією. Заявники повинні надати підтвердження, що статтю було прийнято відповідним рецензованим виданням.

Щоб дізнатися більше про цю можливість, перейдіть за покликанням.

Для подання заявки необхідно надіслати всі документи на електронну адресу: uascience@crdfglobal.org.

Кінцевий термін приймання заявок – 31 січня 2024 року.

 

20 грудня 2023 року Верховна Рада України прийняла Постанову Верховної Ради України «Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти»

Постановою присуджено 44 Премії педагогічним працівникам закладів освіти у розмірі шістдесяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб кожна, що складає 161 040 гривень.

Відбір, висунення кандидатур для присудження Премії здійснювався обласними радами, кандидатури затверджувались рішенням відповідної обласної ради. Обласні ради, Київська міська рада подавали клопотання до Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій для ухвалення відповідного рішення.

Прийняття Постанови сприятиме підвищенню авторитету та престижу педагогічних працівників та їх ролі в суспільстві, фінансовому забезпеченню педагогів – переможців конкурсного відбору, створенню умов для реалізації інтелектуального потенціалу педагогів в їх сфері діяльності, заохоченню педагогічних працівників до творчої, результативної праці.

 

20 грудня 2023 року Верховна Рада України прийняла Постанову Верховної Ради України «Про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік»

Постановою присуджено 50 Премій Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік у розмірі шістдесяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб кожна, що складає 161 040 гривень.

Висунення кандидатур на присудження Премії проводилося вченими радами, відповідні пропозиції розглядалися центральними органами виконавчої влади, президіями національних академій наук України та подавалися до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій для ухвалення відповідного рішення.

Загалом на зазначений конкурс уже під час воєнного стану у 2022 році було подано і Комітетом отримано 62 роботи 108 претендентів. Отже, конкурс становив 1,24 роботи на одну Премію.

Прийняття вказаної Постанови сприятиме збереженню наукового потенціалу, підвищенню престижу наукових працівників та їх ролі у суспільстві, фінансовому забезпеченню молодих науковців – переможців конкурсного відбору, закріпленню молодих учених у вітчизняних наукових установах, створенню умов для реалізації інтелектуального потенціалу науковців у сфері наукової і науково-технічної діяльності, розвитку науки та науково-технічної діяльності, підвищенню обороноздатності держави, стимулюванню її інноваційного розвитку.

 

20 грудня 2023 року на базі Національного фонду досліджень України відкрили Офіс «Горизонт Європа» в Україні

Офіс «Горизонт Європа» відкрили в межах Рамкової програми Горизонт Європа, який допоможе інтегрувати українських інноваторів у європейський дослідницький простір, а також сприятиме інтеграції між науковими комʼюніті ЄС та України. Це найбільша програма Європейського Союзу з фінансування науки та інновацій з бюджетом 95,5 млрд євро на період 2021-2027 рр.

Сергій Бабак, Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, взяв участь у відкритті Офісу «Горизонт Європа» в Україні. У своєму вітальному слові зазначив, що Україна пройшла довгий шлях для того, щоб така подія відбулася, а також відзначив, що відкриття Офісу у 2023 році:

- це практична підтримка та важливий крок для подальшого налагодження наукових зв’язків, зближення вітчизняної наукової та інноваційної сфери з Євросоюзом та інтеграція до Європейського дослідницького простору;

- це потужна інвестиція Європейського Союзу із високою доданою вартістю для України та внесок в європейську науку. Більш широке залучення українців до передових досліджень та технологій посилює спроможність та конкурентоздатність європейської науки;

- для українських учених участь у цій програмі – це не тільки доступ до грантового фінансування Європейського Союзу, а й долучення до спільних загальноєвропейських досліджень, опанування нових методів і підходів їх здійснення, доступ до найсучаснішої дослідницької інфраструктури.

«Я впевнений, що через певний час роботи Офісу ми побачимо збільшення якісних і кількісних показників участі українських учасників у Рамковій Програмі «Горизонт Європа», - зазначив у своєму виступі Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

 

Ще 1 мільярд гривень: Уряд виділив додаткове фінансування на НУШ

19 грудня 2023 року Уряд виділив 1 млрд грн на закупівлю мультимедійного обладнання для 5–6 класів Нової української школи. Разом із субвенцією, спрямованою восени, фінансування на НУШ у 2023 році становить 1,47 млрд грн.

Виділення фінансування дасть змогу збільшити кількість навчальних кабінетів, забезпечених мультимедійною технікою.

Її наявність допоможе вчителям викладати навчальний матеріал із більшою ефективністю, демонструючи його класу. Переглядаючи зображення, тексти, відео, учні зможуть глибше зрозуміти матеріал та економити час на його опрацюванні. Також мультимедійне обладнання буде помічним для організації змішаного навчання учнів, які підʼєднуються до уроків із дому.

Кошти держсубвенції для НУШ, тепер це сумарно 1,47 млрд грн, можна буде використовувати 2023 і 2024 року відповідно до частини четвертої статті 1032 Бюджетного кодексу України: «залишки коштів за освітньою субвенцією на кінець бюджетного періоду зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використовуються у наступному бюджетному періоді з урахуванням цільового призначення субвенції та на оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти державної та комунальної власності, зазначених у частині першій цієї статті».

Ще 1,5 млрд грн на Нову українську школу виділено в державному бюджеті на наступний рік.

Більше на сайті МОНУ.

 

Відбулася зустріч з учителями математики, української мови і літератури, які склали зовнішнє оцінювання професійних компетентностей у 2023 році

18 грудня 2023 року у Міністерстві освіти і науки України вчителі математики, української мови і літератури, які склали зовнішнє оцінювання професійних компетентностей у 2023 році, зустрілися з Міністром освіти і науки України Оксеном Лісовим, Головою Державної служби якості освіти України Русланом Гураком та директоркою Українського центру оцінювання якості освіти Тетяною Вакуленко. Разом вони обговорили структуру та складнощі сертифікації, плани на наступний рік.

Сертифікація передбачає три етапи, а взяти участь в оцінюванні вчителі можуть за власним бажанням. Цьогоріч його вперше змогли пройти вчителі першого (адаптаційного) рівня базової освіти, до цього пілот проекту сертифікації охоплював лише вчителів початкової школи.

Учителі, які успішно пройдуть сертифікацію, отримуватимуть доплату в розмірі 20% до посадового окладу протягом трьох років, а також матимуть можливість не проходити атестацію.

Більше інформації на сайті.

 

18 грудня 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

Під час засідання народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України:

проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності (реєстр. № 10307 від 30.11.2023) прийняти за основу і в цілому з урахуванням пропозиції Комітету щодо забезпечення продовження строку дії пріоритетних напрямів на безперервний період до кінця календарного року, наступного за роком, в якому відбудеться припинення або скасування дії воєнного стану, тобто двічі в тексті законопроекту слова «протягом наступного календарного року» замінити словами та числами «до 31 грудня наступного року»;

прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення правого регулювання окремих питань надомної та дистанційної роботи (реєстр. № 10164-1 від 06.11.2023) та доопрацювати його до другого читання з урахуванням пропозицій, висловлених Комітетом;

прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі (реєстр. № 10249 від 10.11.2023) та доопрацювати його до другого читання з урахуванням пропозицій, запропонованих у Висновку Комітету;

прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» щодо вдосконалення процедури передачі окремого індивідуально визначеного майна (крім нерухомого майна) з державної у комунальну власність (реєстр. № 10167 від 20.10.2023);

відправити на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін до статті 60-2 Кодексу законів про працю України щодо дистанційної роботи (реєстр. № 10164 від 20.10.2023);

відправити на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права» для забезпечення та реалізації освітнього процесу (реєстр. № 10082 від 22.09.2023).

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій також ухвалив рішення у зв’язку з виявленими порушеннями норм Положення про іменні стипендії Верховної Ради України від 05 лютого 2019 року № 2676-VIII в частині подання від наукової установи зняти з подальшого конкурсного відбору на Стипендії на 2024 рік роботу Семенець-Орлової Інни Андріївни, доктора наук з державного управління, завідувача відділу ГО «РеСУРС» «Забезпечення розвитку командного потенціалу та резилієнтності молодих вчених в інтеграції бізнесу-науки-освіти (на етапі повоєнного відновлення України)».

Перелік подань на конкурс на Стипендію на 2024 рік буде опубліковано в установленому порядку в газеті Верховної Ради України «Голос України» та розміщено на офіційному веб-сайті Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням:

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій | Facebook

 

18 грудня 2023 року у Бучі відкрили першу в Україні фабрику-кухню

Реалізація проекту, розробленого та втіленого завдяки ініціативі Першої леді України Олени Зеленської та за підтримки Фонду Говарда Баффета, стала важливим кроком у розвитку системи харчування дітей та початком нової епохи в підході до організації цього процесу в закладах освіти, коли всі діти в країні, незалежно від місця проживання, мають рівний доступ до здорової їжі в закладах освіти.

До урочистостей з нагоди завершення будівництва фабрики-кухні в Бучі долучились ініціаторка проекту Перша леді Олена Зеленська, меценат Говард Баффет, заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків, заступник Міністра охорони здоров’я Ігор Кузін, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, очільники Київської та Харківської обласних військових адміністрацій, Голова міста Бучі та представники низки міжнародних організацій: Програми розвитку ООН, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Всесвітньої продовольчої програми та Європейського інвестиційного банку.

Під час відвідин нового підприємства гості ознайомились із системою його роботи та з функціонуванням окремих технологічних зон фабрики-кухні, поспілкувалися з персоналом закладу та взяли участь у приготуванні страв та дегустації. Після короткої екскурсії учасники зустрічі обговорили результати реалізації проекту, подальші кроки та початок будівництва фабрики-кухні на Харківщині.

 

Як навчати дітей мінної безпеки: новий онлайн-курс для освітян, рятувальників та поліцейських

18 грудня 2023 року Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з МОН, МВС та ДСНС запустили онлайн-курс «Як навчати дітей мінної безпеки» для освітян, рятувальників та поліцейських, присвячений ефективному викладанню мінної безпеки дітям і підліткам з огляду на їхні вікові та психологічні особливості в інтерактивній формі, що відповідає міжнародним нормам мінної просвіти.

Приблизно 30% території України потенційно забруднено мінами та нерозірваними боєприпасами, що створює особливу небезпеку для молодших поколінь українців. Саме тому важливо формувати культуру безпечної поведінки серед дітей і молоді. Курс доступний на сайті bezpeka.info.

 

Офіцер освітнього середовища забезпечуватиме весь спектр безпеки у закладах освіти

Міністерство внутрішніх справ України зосередилося на запуску проекту офіцерів освітнього середовища – працівників поліції, які дбатимуть про безпеку дітей у закладах освіти. Про це Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко заявив у своїй доповіді на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що відбувся у Львові.

У кожному освітньому закладі мають бути встановлені спецрамки та металошукачі. Першочергово почнуть із закладів освіти, які працюють в очному режимі, в населених пунктах, наближених до лінії зіткнення, та російського і білоруського кордонів.

Наразі відібрано перших 500 офіцерів освітнього середовища з числа діючих працівників поліції. Рекрутингова кампанія стартує на початку наступного року.

За інформацією Міністерства внутрішніх справ України, навчальна програма для офіцерів освітнього середовища вже розроблена. Підготовка триватиме за формулою 4+2: 4 місяці навчання та 2 місяці практичних тренувань. Кандидати, які пройдуть відбір, отримають від МВС екіпірування та бодікамери. Відео з цих нагрудних камер буде зберігатися на серверах поліції.

 

ДСЯО: Пороговий бал успішного проходження сертифікації серед учителів математики та вчителів української мови і літератури

П’ятий рік поспіль Державна служба якості освіти України спільно з Міністерством освіти і науки України та Українським центром оцінювання якості освіти України проводять сертифікацію педагогічних працівників, мета якої — виявляти і заохочувати педагогічних працівників з високим рівнем педагогічної майстерності, які впроваджують у своїй професійній діяльності прогресивні ідеї та новації.

Цього року вперше відбулася сертифікація серед учителів математики та вчителів української мови і літератури, які реалізують Державний стандарту базової освіти на першому циклі (у 5-6-х класах).

15 грудня 2023 року комісія Державної служби якості освіти України визначила пороговий бал для успішного проходження сертифікації серед учителів математики та вчителів української мови і літератури.

«161 учитель математики, набравши 99 балів і більше, та 341 учитель української мови і літератури, набравши 102 бали і більше, успішно пройшли сертифікацію. Варто окремо зауважити, що четверо вчителів математики та 18 учителів української мови і літератури набрали максимальні 125 балів. У своїх електронних кабінетах педагоги отримають сертифікати, дійсні протягом трьох років», - повідомив Голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак за підсумками роботи комісії.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 17 грудня 2023 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку