Вступна кампанія 2023 завершена

01 грудня 2023 року офіційно завершилася цьогорічна вступна кампанія: електронні кабінети вступників, створені 2023 року, припинили роботу, через них більше неможливо подати заяви.

Тож якщо ви плануєте вступати наступного року, вам потрібно буде реєструвати новий електронний кабінет.

Такий процес відбувається щороку. Це дозволяє впровадити зміни в системі роботи електронних кабінетів відповідно до положень нової вступної кампанії.

Що очікувати від вступної 2024, коли реєструвати кабінети та подавати заяви - про все це дізнаєтеся на сайті.

 

У Львові відбулася конференція, присвячена суспільно орієнтованому навчанню

З 28 до 30 листопада 2023 року в Українському католицькому університеті (УКУ) представники шести провідних європейських й українських університетів поділилися прикладами найкращих проектів і перспективами розвитку суспільно орієнтованого навчання в Україні.

Суспільно орієнтоване навчання - це інноваційний освітній підхід, мета якого підвищити громадську залученість студентів і викладачів, щоб здійснювати позитивні суспільні зміни у процесі навчання. Такий підхід сприяє розвитку командної роботи, лідерства, критичного мислення та інклюзивної освіти.

Спікерами й учасниками заходу стали представники академічної спільноти, викладачі й студенти Українського католицького університету, Сумського державного університету, НТУ «Дніпровська політехніка» та інших українських ЗВО, учителі-практики, громадські організації, а також закордонні партнери з університетів KU Leuven (Бельгія), Università LUMSA (Італія), Katholische Universität Eichstätt-Ingolstadt (Німеччина).

 

В Україні створять нові стандарти для будівництва укриттів у закладах освіти

30 листопада 2023 року Міністерство освіти і науки України підписало меморандум про взаєморозуміння з Житомирською міською радою та Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні щодо створення нових стандартів для укриттів.

Його мета - створення проектно-технічної документації та дизайн-проектів для укриттів у закладах освіти, які будуть використовуватися для побудови нових укриттів у школах і дитячих садочках в Україні.

Такі проекти укриттів враховуватимуть потреби дітей задля психологічного та фізіологічного комфорту й відповідатимуть новим державним будівельним нормам.

Розроблена проектна документація буде в загальному доступі для всіх громад України і завантажена в додаток «Дія». Це дозволить всім громадам зекономити кошти та суттєво скоротити терміни для початку будівництва укриттів.

У межах підписаного меморандуму буде розроблено проектно-кошторисну документацію для садочків на 100, 150, 200 і 250 осіб проектної потужності та для шкіл на 200, 300, 500, 700 осіб.

 

Відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

29 листопада 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. На засіданні було розглянуто три питання, щодо яких народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли такі рішення:

підтримати подання об’єднаної Конкурсної комісії про присудження у 2023 році 50 Премій Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік переможцям конкурсного відбору та рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови Верховної Ради України «Про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік» до порядку денного 10 сесії Верховної Ради України IX скликання і за наслідками його розгляду прийняти за основу та в цілому;

рекомендувати Верховній Раді України відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти» від 14 вересня 2006 року № 131-V, та статті 96 і частини третьої статті 138 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» включити проект Постанови Верховної Ради України «Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти» (реєстр. № 10130 від 01.12.2023) до порядку денного 10 сесії Верховної Ради України IX скликання і за наслідками його розгляду прийняти за основу та в цілому;

затвердити перелік законопроектів, які пропонуються до Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2024 рік та направити пропозиції до Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2024 рік Голові Верховної Ради України.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Відбулася практична конференція «Імплементація Стратегії гендерної рівності в освіті до 2030 року: рух уперед»

29 листопада 2023 року в Києві відбулася практична конференція «Імплементація Стратегії гендерної рівності в освіті до 2030 року: рух уперед» за участю першої леді України Олени Зеленської. Захід був спрямований на оцінювання та підсилення впровадження Стратегії гендерної рівності в освіті в Україні.

Захід проводився за участю Міністерства освіти і науки України, Офісу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Офісу Апарату урядової уповноваженої з питань гендерної політики за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні та Посольства Швеції. На конференцію також було запрошено освітянство, зокрема керівництво обласних та міських департаментів /управлінь у сфері освіти і науки, громадські організації, представниці/-ки міжнародних та донорських організацій.

Практична конференція мала на меті переглянути і підсилити прогрес в імплементації Стратегії за допомогою презентації національних перспективних гендерно чутливих освітніх практик та зарубіжного релевантного досвіду.

Основними акцентами заходу визначено потужний політичний сигнал щодо важливості конкретних практичних кроків з упровадження Стратегії з боку закладів освіти в межах повсякденних освітніх ініціатив. Крім того, обговорено палітру потенційних інструментів, які можуть використати заклади освіти в реалізації Стратегії.

 

За підтримки Швеції облаштують укриття у дитсадках та школах

За час повномасштабного вторгнення сфера освіти в Україні сильно постраждала. Зокрема, від лютого 2022 року майже 3 500 дитячих садків, шкіл та інших закладів освіти були пошкоджені, понад 360 з них - зруйновані. Відновлення освітньої інфраструктури потребує багато ресурсів, саме тому міжнародні партнерства нині відіграють надважливу роль.

Нещодавно Швеція виділила понад 6,5 млн доларів на підтримку Програми екстреної допомоги Україні від ЮНЕСКО. Кошти, зокрема, спрямують на відновлення й відбудову освітньої інфраструктури в Україні - спорудження укриттів у дитячих садках і школах.

За інформацією МОНУ.

 

Відбулося розширене засідання Міжвідомчої координаційної ради

28 листопада 2023 року, у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської з розроблення та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я відбулося восьме, розширене засідання Міжвідомчої координаційної ради (МКР) з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України.

У зустрічі взяли участь Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Упродовж заходу кожне з 11 міністерств-учасників підбило проміжні підсумки в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я та презентувало свої проєкти.

Міністерство освіти і науки України повідомило про результати забезпечення психологічною підтримкою учасників освітнього процесу:

·  понад 190 тис. педагогічних працівників пройшли навчання у сфері ментального здоров’я;

·  понад 186 тис. учителів і учнів опанували навички психологічної підтримки;

·  фахівці психологічної служби надали понад 4,5 млн консультацій;

·  50 тис. освітян узяли участь у супервізійних та інтервізійних групах із різних тем;

·  внесено зміни та подано пропозиції до нормативно-правових актів;

·  розроблено матеріали науково-методичного забезпечення (24 одиниці) тощо.

 

Про перерозподіл деяких видатків: рішення Уряду

24 листопада 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2023 рік».

Його мета – дофінансувати наукові роботи та науково-технічні (експериментальні) розробки молодих учених, які працюють або навчаються у ЗВО та наукових установах.

Дофінансування стало можливим завдяки заощадженню коштів за бюджетною програмою «Виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного та освітнього співробітництва, участь у рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій». Вивільнені кошти спрямують на збільшення обсягу видатків розвитку за бюджетною програмою «Наукова і науково-технічна діяльність закладів вищої освіти та наукових установ».

Цим коштом молоді вчені зможуть завершити наукові роботи та науково-технічні (експериментальні) розробки, які розпочали у 2022 та 2023 роках.

Рішення сприятиме активізації наукових досліджень, підвищенню якості наукових результатів, наблизить результати до міжнародних вимог, підвищить їхню конкурентоспроможність на ринку наукових послуг, а також сприятиме утриманню наукового потенціалу в Україні.

 

Комітет з Державних премій України в галузі науки і техніки перейменовано на Комітет з Національної премії України імені Бориса Патона

Відповідний Указ підписав Президент України Володимир Зеленський.

Головою Комітету з Національної премії України імені Бориса Патона призначено Президента Національної академії наук України академіка Анатолія Загороднього.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 26 листопада 2023 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку