Оголошено конкурс «Найкращий молодий вчений Академії»

З ініціативи Ради молодих вчених НАН України та за підтримки Національної академії наук України цьогоріч започатковується конкурс «Найкращий молодий вчений Академії», який проводитиметься щороку і буде приурочений до святкування дня заснування Національної академії наук України.

Організатори запрошують представників наукової молодіжної спільноти НАН України презентувати свої науково-дослідницькі здобутки за такими номінаціями:

·  інформаційні науки та математика;

·  фізика та астрономія;

·  технічні науки;

·  науки про Землю та сталий розвиток;

·  матеріалознавство;

·  нанотехнології;

·  енергетика;

·  хімія;

·  біологія;

·  біотехнологія;

·  економіка, менеджмент та соціологія;

·  історія, філософія та право;

·  літературознавство, мовознавство, народознавство та мистецтвознавство.

Дедлайн подання матеріалів – 29 вересня 2023 року.

Після експертного оцінювання та рейтингування буде визначено 20 переможців, які отримають дипломи і нагородні відзнаки. Для призерів конкурсу буде передбачено й додаткові форми підтримки, серед яких – цінні подарунки і фінансова винагорода.

Аби взяти участь у конкурсі, потрібно заповнити анкету. ДОКЛАДНІШЕ

 

Стартує другий етап навчання з питань психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в умовах надзвичайної ситуації

21 серпня поточного року розпочинається другий етап навчання в межах програми курсу підвищення кваліфікації «Зміцнення потенціалу практичних психологів закладів освіти». У ньому можуть узяти участь практичні психологи, які працюють у закладах освіти України, навчання безкоштовне.

Курс запровадило Міністерство освіти і науки України за підтримки Юнеско та уряду Японії в межах Національної програми з охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ініційованої першою леді України. Курс має на меті посилити потенціал практичних психологів, які працюють у системі освіти України, з питань психічного здоров’я і психосоціальної підтримки в умовах війни та післявоєнний час.

Під час навчання практичні психологи зможуть опанувати нові навички, поділитися досвідом, дізнатися про інструменти й матеріали, передбачені міжнародними стандартами, що сприятиме посиленню їхньої спроможності ефективно реагувати на виклики сьогодення.

Долучайтеся до другого етапу навчання.

 

Відбудеться перша сесія воркшопу з копірайтингу для ефективної комунікації профтехів

Текст – це фундамент будь-якої комунікації: він може як привернути увагу цільової аудиторії, так і звести нанівець роботу цілої команди маркетологів. Профтехосвітян запрошують навчитися писати ефективно на безкоштовному воркшопі з копірайтингу.

Дата: 16 серпня 2023 року о 13:00 у Zoom. Посилання на воркшоп буде надіслано за годину до початку.

У програмі: текст як основа якісної комунікації; написання зрозумілих для аудиторії текстів – переклад з ділової мови на розмовну; правила та аксіоми для написання ідеальних текстів; створення текстів для різних соцмереж – рекомендації щодо об’єму, використання хештегів і розміщення тексту на картинках.

На воркшопі буде багато практики, а саме: перекладання з ділової мови, розрізняння вдалих і невдалих текстів.

Реєстрація обов’язкова за посиланням.

 

Реформа шкільного харчування: модернізація шкільних харчоблоків

Делегація Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України взяла участь в партнерській зустрічі щодо впровадження ініційованої першою леді Оленою Зеленською реформи шкільного харчування. У ній також взяли участь представники Міністерства освіти та науки України, Держпродспоживслужби України, обласних військових адміністрацій та Національної асоціації громадського харчування.

У фокусі зустрічі – модернізація шкільних харчоблоків та реалізація проекту будівництва фабрик-кухонь.

У рамках партнерської зустрічі делегація Мінінфраструктури відвідала школи та дитсадки Петропавлівської Борщагівки, Білогородки, а також ознайомилась з ходом будівництва фабрики-кухні в Бучі.

Така фабрика-кухня зможе охопити понад 7,5 тисяч дітей. Очікується, що споживачами продукції нової Фабрики-кухні буде 31 школа Бучі та населених пунктів Бучанської, Немішаївської, Бородянської громад Київської області.

 

11 медалей України: у Китаї завершилася ХХХІ Всесвітня літня універсіада

Збірна України посіла 13 загальнокомандне місце серед 115 країн-учасниць, а невдовзі повернеться додому з 11 нагородами – 4 золотими, 4 срібними і 3 бронзовими!

Цьогоріч студентські змагання тривали з 28 липня до 8 серпня. У них узяли участь 7000 учасників зі 115 країн. Представники 900 університетів змагалися за медалі у 18 видах спорту.

Від України на універсіаду поїхав 61 спортсмен з 28 університетів та 15 областей України. Наші студенти змагалися в 10 видах спорту: легка атлетика, бадмінтон, художня гімнастика, спортивна гімнастика, дзюдо, волейбол, тхеквондо, стрільба з луку, ушу і фехтування.

Найкращими студентами, які представили збірну України стали: художня гімнастка Христина Погранична здобула 2 золоті медалі та 1 срібну. Легкі атлети Владислав Лавський, Юлія Лобан та Роман Петрук – золото, срібло та бронзу відповідно. У спортивній гімнастиці Назар Чепурний виборов золоту нагороду. Фехтувальник Ян Сич отримав срібло. Команда з художніх гімнасток Ніколь Красюк, Дар?я Щербакова, Діана Довганюк, Марта Борис, Анастасія Пташник, Дарія Іваник здобули срібло та бронзу. А у тхеквандо спортсмен Андрій Гарбар отримав бронзу у ваговій категорії понад 87 кг у тхеквондо.

Навіть у такі важкі часи наша молодь продовжує досягати успіхів, виборювати перемоги й рухатися вперед. Амбітні, сильні, непереможні. Пишаємось і бажаємо успіхів!

 

09-10 серпня 2023 відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

На засіданні було розглянуто 3 питання. Народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення:

повторно розглянути питання: «Про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів» на засіданні Комітету 30 серпня 2023 року, а Кабінету Міністрів України, Міністерству економіки України, Міністерству освіти і науки України надати додаткові інформаційні, статистичні та аналітичні матеріали;

затвердити:

Пропозиції Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до проекту порядку денного десятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (вересень 2023 року – січень 2024 року);

План роботи Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на період десятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Продовжується реалізація проектів, спрямованих на формування безпечного освітнього середовища

Міністерство внутрішніх справ України продовжує реалізацію власних проектів, які спрямовані на формування безпечного освітнього середовища. Про це Глава МВС Ігор Клименко повідомив за підсумками наради з Міністром освіти та науки Оксеном Лісовим, заступником Керівника Офісу Президента Олексієм Кулебою та керівниками ОВА щодо підготовки до нового навчального року.

Ігор Клименко зазначив, що ДСНС спільно з поліцією систематично проводять комісійні обстеження укриттів, у тому числі тих, які знаходяться на території закладів освіти та поінформував, що МВС продовжує: підготовку спеціалістів з безпеки; розширення мережі класів безпеки (в Україні вже створено майже 1500); впровадження паспорта безпеки кожного навчального закладу; посилення безпекових заходів у закладах освіти (охорона, сигналізація, відеоспостереження) тощо.

 

Розпочалася реєстрація вчителів на курс «Безпекові технології»

Розпочалася реєстрація на пілотний навчальний курс для опанування основ сучасних технологічних безпекових рішень Security TechEd, що проходить у межах оновлення дисципліни «Захист України». Він триватиме з 10 серпня до 10 жовтня 2023 року. У цьому курсі зможуть узяти участь до 1000 вчителів шкіл із різних куточків України, які надалі навчатимуть цих навичок учнів.

Першочергово курс призначений для вчителів захисту України, але також зареєструватися можуть учителі інших предметів. Курс адаптований, не потребує спеціальних знань. У підготовці програми враховували рекомендації вчителів і методистів, які долучитися до сил безпеки і оборони та набули бойового досвіду.

На курсі учасники навчаться самостійно і системно працювати зі збором інформації за будь-яких обставин, проводити розвідку на основі відкритих джерел, оцінювати погодні умови, орієнтуватися на місцевості, розуміти специфіку роботи з програмним забезпеченням та технікою. Дізнаються про радіозв’язок, маскування, кібербезпеку, здобудуть базові знання з радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби. А практична частина відбуватиметься в ігровій формі. Учителі поділяться на дві команди, розвідають місцезнаходження одна одної і нанесуть відповідні позначки на карту.

Щоб потрапити на теоретичний курс, реєструйтеся.

 

Прийнято за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення вивчення правил безпеки дорожнього руху»

09 серпня 2023 року Парламент України прийняв в першому читанні за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення вивчення правил безпеки дорожнього руху.

Основним завданням даного законопроекту є забезпечення підвищення безпеки дорожнього руху.

Проектом пропонується внести зміни до законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про повну загальну середню освіту» в частині відображення у стандартах освіти обов’язковості набуття дітьми компетентностей і знань про безпеку дорожнього руху. Також передбачено залучення батьків до вивчення правил дорожнього руху, які своїми настановами та поведінкою мають сприяти набуттю дітьми такої компетентності.

Прийняття законопроекту та його реалізація забезпечить підвищення рівня знань Правил дорожнього руху, підвищення культури безпеки руху, виховання свідомих учасників дорожнього руху.

 

Верховна Рада України призначила іменні стипендії для молодих учених – докторів наук за 2023 рік

09 серпня 2023 року Верховною Радою України прийнято Постанову «Про призначення у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук», якою призначено 48 іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук із щомісячною виплатою кожної у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня 2023 року.

Реалізація Постанови забезпечить виконання 48-ми стипендіальних робіт молодими вченими – докторами наук з актуальних та перспективних тематик, а також сприятиме здійсненню адресної підтримки молодих учених України – докторів наук і створенню додаткових можливостей та стимулів для проведення ними в Україні фундаментальних і прикладних наукових досліджень, підвищенню престижу наукових працівників та їх ролі у суспільстві, закріпленню молодих учених у вітчизняних наукових установах і закладах вищої освіти, а також розвитку науки та науково-технічної діяльності, стимулюванню інноваційного розвитку держави.

Комітет вітає стипендіатів 2023 року і бажає міцного здоров’я, щастя, плідної роботи та успіхів у дослідженнях на благо України, задля нашої Перемоги!

 

Уряд вніс зміни до Порядку та умов надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти

08 серпня 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку та умов надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти». Цим актом встановлено, що державна цільова підтримка також буде надаватись особам, стосовно яких установлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та їхнім дітям.

Зазначена постанова була розроблена на виконання законів України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання державної цільової підтримки окремим категоріям осіб у сферах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти».

Актом передбачено доповнення переліку категорій осіб, яким надається державна цільова підтримка в частині осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та їхнім дітям.

Крім того, постановою передбачено узгодження категорій осіб, яким надається ДЦП, відповідно до внесених змін у закони України «Про професійну (професійно-технічну) освіту», «Про фахову передвищу освіту» та «Про вищу освіту».

 

Американське фізичне товариство оголосило дві нові програми підтримки для українських фізиків

Американське фізичне товариство (American Physical Society (APS)) оголосило дві нові програми підтримки для фізиків та студентів-фізиків, які постраждали від російського вторгнення в Україну:

1. Програма видатних студентів APS – Україна.

Студенти-магістри, аспіранти та молоді вчені-фізики можуть отримати до $2,000 на покриття витрат на поїздку для усної доповіді чи постерної презентації на засіданнях APS та засіданнях, схвалених APS або Міжнародним союзом теоретичної та прикладної фізики (IUPAP). Гранти можуть бути розширені до $5,000 для пропозицій, що включають додатково дослідницькі візити до лабораторії чи наукового партнера.

Дедлайн: 29 вересня 2023 року.   ПОДАТИ ЗАЯВКУ

2. Програма міжнародних дослідницьких поїздок APS – Україна.

Фізики можуть отримати до $5,000 на покриття витрат на поїздку для відвідування закордонних наукових партнерів тривалістю не менше 1 місяця.

Дедлайн: 29 вересня 2023 року.   ПОДАТИ ЗАЯВКУ

 

Стартує новий курс для вчителів: «Навчати(ся): що розповісти про доброчесність на уроці»

Офіс доброчесності Національного агентства з питань запобігання корупції запустив курс підвищення кваліфікації для вчителів – «Навчати(ся): що розповісти про доброчесність на уроці».

На курсі освітяни підвищать обізнаність про доброчесність, те, як вона пов’язана з корупцією та негативні наслідки останньої. А також дізнаються, як правильно обговорювати ці теми з учнями та отримають дієві інструменти для роботи.

Курс пропонує ґрунтовні теоретичні знання, а також наголошує на важливості формування цінних моральних якостей учнів та розвитку критичного мислення.

Знайти більше інформації про курс, а також зареєструватися зможете на платформі Study.NAZK.

Зверніть увагу, щоб долучитися до курсу, спочатку потрібно зареєструватися на платформі Study.NAZK.


В Україні створили застосунок для дітей із розладами аутистичного спектра та синдромом дефіциту уваги і гіперактивності

Про це повідомила ГО «Говори!». Там вже встигли затестувати застосунок. Зокрема, там зазначили, що він:

надзвичайно доступний та інтуїтивно зрозумілий у користуванні;

у застосунку немає реклами;

він працює в офлайн-режимі без під’єднання до інтернету;

можна обирати рівень складності ігор;

можна змінювати кольори застосунку;

застосунок доступний українською, англійською, румунською та ще однією мовою.

«BrainyTrain — це веселий мобільний тренажер, який допоможе діткам з РАС і СДУГ розвивати свої когнітивні навички у веселий та захоплюючий спосіб! Наразі в застосунку доступні дві мінігри: Memo і таблиці Шульте, за допомогою яких усі охочі можуть покращити пам’ять, концентрацію, увагу», - прокоментував автор застосунку айтівець Олександр Костєв.

Щоб завантажити застосунок на свій смартфон, можна скористатися посиланнями на Google PlayMarket та AppStore.

 

CRDF Global оголосив мікрогранти для підтримки вчених, техніків та інженерів у публікації їхніх наукових статей та участі у конференціях

Представництво Фонду цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global) від імені Бюро Міжнародної безпеки та нерозповсюдження Офісу зменшення загроз Державного департаменту США (ISN/CTR) оголошує конкурс мікрогрантів для підтримки вчених, технічних спеціалістів та інженерів (ВТІІ) у публікації наукових статей у рецензованих міжнародних журналах.

Ця можливість сприятиме професійному розвитку та визнанню українських науковців, дозволить їм створити потужний список публікацій, що має вирішальне значення для кар'єрного зростання, розширення наукових кордонів, залучення до співпраці та інших професійних можливостей. Крім того, ця грантова підтримка сприяє інклюзивності, розширює можливості для публікацій, сприяє професійному росту, налагодженню міжнародної співпраці та сприяє загальному розвитку наукових знань у сфері CBRNE.

Докладніше за посиланням.

Дедлайн подання документів: 25 серпня 2023 року.

А також CRDF Global оголосив грант на участь у конференціях для науковців, техніків та інженерів.

Конкурс має обмежену кількість грантів на підтримку подорожей у розмірі до 1500 доларів США для успішних заявників. Осінні гранти 2023 року покривають видатки транспортування в період з 1 вересня 2023 року до 31 грудня 2023 року. Приймання заявок завершиться після отримання перших 50 заявок 1 вересня 2023 року.

Щоб дізнатися більше про цю можливість, перейдіть за посиланням.

Дедлайн подання документів: 01 вересня 2023 року.

 

Стати email-маркетологом: новий освітній серіал від Мінцифри та SendPulse

Мінцифри разом з платформою автоматизації маркетингу SendPulse створили освітній серіал для кожного, хто хоче спробувати себе в ролі email-маркетолога.

Під час перегляду серіалу дізнаєтеся: з чого почати шлях в email-маркетингу; як аналізувати ключові показники ефективності; як виглядає «анатомія» грамотного листа; як створювати якісні розсилки; що таке ланцюжки тригерів в email-маркетингу; якою має бути успішна email-стратегія; як знайти першу роботу у сфері.

Переглянути освітній серіал можна за посиланням: https://osvita.diia.gov.ua/courses/email-marketing.

 

Освітні курси для підвищення кваліфікації вчителів від компанії EdPro

Компанія з розроблення інтерактивного обладнання та освітніх рішень EdPro долучилася до ініціативи з відновлення освітнього процесу «Школо, ми разом!».

EdPro розробляють і проводять онлайн-курси для підвищення кваліфікації вчителів у використанні технологій на уроках. Їхні курси вже пройшли понад 30 000 учасників, а 8 600 отримали сертифікати. До 31 серпня вчителі всіх предметів можуть пройти безплатні освітні курси і набути практичні навички роботи з освітньою системою «Mozaik» та програмою «МozaBook». MozaBook – це інтерактивна презентаційна програма, яка дозволяє урізноманітнювати уроки та робити їх інтерактивнішими. Використовуючи програму можна в кілька кліків відкрити цифрові підручники і доповнити їх цифровим вмістом: відео, аудіо, 3D-сценами і завданнями.

За успішне проходження освітніх курсів усі учасники отримують сертифікати про підвищення кваліфікації педагогічних працівників від 10 до 20 академічних годин кожен.

Детальну інформацію про освітні курси, форми реєстрації та відеоуроки шукайте на сторінці.

 

Оголошено переможців конкурсу архітектурних проектів із відновлення Північної Салтівки

Компанія WZMH Architects, провідне архітектурне бюро з Канади, завершило черговий етап власної довготермінової ініціативи Rebuild Ukraine – архітектурного конкурсу – та оголосило його результати. Rebuild Ukraine Architecture Competition зосереджений на пошуку шляхів швидкого відновлення Північної Салтівки, одного з найгустонаселеніших районів Харкова, що найбільше постраждав від російських бомбардувань. Так, у Харкові 150 000 осіб утратили житло, а понад 500 багатоповерхових будинків не підлягають відновленню, 300 з яких припадають саме на Салтівку.

Загалом на конкурс Rebuild Ukraine було зареєстровано 369 учасників (210 команд), 220 з яких професійні архітектори та 149 студенти. До фіналу потрапило 110 учасників, які запропонували 46 архітектурних проектів і тільки 9 з них отримали грошову винагороду.

Конкурс проходив за підтримки Посольства України в Канаді, Міністерства освіти і науки України та Харківської міської ради.

Проект Rebuild Ukraine – це третій конкурс із низки заходів, спрямованих на пошук оптимальних ідей відбудови українських міст. Конкурс орієнтований на архітекторів і студентів архітектурних спеціальностей.

 

Підвищення рівня цифрової грамотності українців: Мінцифри презентує оновлену Рамку цифрової компетентності громадян

Міністерство цифрової трансформації України опрацювало коментарі від громадян до проекту оновленої Рамки цифрової компетентності. Це документ, мета якого – підвищити рівень цифрових компетентностей українців. Рамка допоможе зміцнити державну політику та спланувати освітні ініціативи для підвищення рівня цифрової грамотності й практичного використання IT різними цільовими групами населення.

Оновлена версія Рамки (DigComp UA 2.2) передбачає:

новітні технології, зокрема штучний інтелект (ШІ) на основі машинного навчання (МН), доповнену реальність (AR), віртуальну реальність (VR), вбудовані (embedded) та носимі (wearable) технології, інтернет речей (IoT) тощо;

нові державні електронні інформаційні ресурси, реєстри та послуги;

нові виклики сьогодення, зокрема різке збільшення кількості ВПО, біженців та громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях чи змушені працювати й навчатися дистанційно;

виклики широкомасштабної інформаційної війни, пропаганди та кіберзагроз з боку країни-агресора.

На основі оновленої Рамки буде розроблено Цифрограм 3.0 – тест, що допоможе виявити загальний рівень цифрової грамотності людини і зорієнтує, які саме компетенції варто вдосконалити.

 

Рубрику «Сучасне дошкілля під крилами захисту» оновлено

Міністерство освіти і науки спільно з ДУ «Український інститут розвитку освіти» додали матеріали до рубрики «Сучасне дошкілля під крилами захисту», які доцільно використовувати у спілкуванні з дітьми дошкільного віку.

Педагоги-практики закладу дошкільної освіти №30 «Журавлик» міста Павлограда Дніпропетровської області пропонують відеоматеріали з різних видів діяльності із дошкільнятами: мультфільм за однойменною казкою Тетяни Небесної «До чужого вулика – зась!». Засобами казки можна пояснити дітям дошкільного віку, що зараз в Україні війна, але наша армія зупиняє всі сили ворога і дбає про нашу безпеку. Тільки зусиллями багатьох людей, сміливих і відважних можна перемогти ворога; з допомогою казкового фартушка інтегроване заняття для дітей середнього віку, під час якого малята зможуть легко і послідовно переказувати літературний твір за допомогою мнемотаблиці; заняття «У Євгеніївни на подвір’ї», за освітнім напрямом «Дитина у природному довкіллі», де зможуть розширити уявлення про свійських птахів та закріпити назви птахів та їхніх дитинчат; за допомогою цікавих і захопливих дослідів в домашніх умовах отримати елементарні знання про властивості овочів; відеозаняття «До іграшкової крамниці разом із музикою» за освітнім напрямом «Дитина у світі мистецтва», в якому запропоновані твори українського композитора В.С.Косенка; терапевтична казка «Птах світла», яка допоможе здійснити профілактику негативних проявів психіки дитини.

 

Оголошується Третій щорічний конкурс історій “Громадянське суспільство, бізнес та влада – кращі практики співпраці”

Понад півтора року українці спільно намагаються захистити нашу державу. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, організації громадянського суспільства і бізнес разом наближають перемогу щодня.

Проект «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України, Секретаріатом Кабінету Міністрів України, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Національною соціальною службою України запускає Третій щорічний конкурс історій «Громадянське суспільство, бізнес та влада – кращі практики співпраці».

Мета цього конкурсу – популяризувати успішну тристоронню співпрацю між секторами та результати їхньої спільної роботи задля розвитку суспільства відповідальних громадян та сильної, незалежної, вільної України.

У 2020-му році вже було проведено інформаційну кампанію “Громадянське суспільство та влада – кращі практики співпраці", а у 2022-му році – інформаційну кампанію “Громадянське суспільство, бізнес та влада – кращі практики співпраці”.

За результатами цього конкурсу буде створено Збірник історій про кращі спільні проєкти організацій громадянського суспільства, бізнесу та органів влади. Збірник буде поширено на ресурсах усіх партнерів Конкурсу, а про окремі історії зі Збірника заплановано зробити короткі відеоролики.

Якщо ви хочете поділитись досвідом втілення проекту/ініціативи, в якому взяли участь ці три сектори, розкажіть про свою історію у цій реєстраційній формі до 14 вересня 2023 року включно.

 

Мінветеранів з партнерами запускають освітні програми для ветеранів та їхніх сімей у Центрах ветеранського розвитку

У серпні Міністерство у справах ветеранів України спільно з ІТ-компанією EPAM Україна запускають освітні ініціативи для ветеранів, ветеранок та членів їхніх родин. Навчання відбуватиметься у Центрах ветеранського розвитку, які за сприяння Мінветеранів створено у Дніпрі, Вінниці, Львові та Миколаєві на базах провідних вишів.

Участь у навчальних програмах – безкоштовна та має на меті ознайомити українських ветеранів та членів їхніх сімей з кар’єрними можливостями в ІТ, а також опанувати одну із сучасних професій – в межах переходу від військової служби до цивільного життя.

Для новачків ІТ-експерти EPAM проведуть серію ознайомчих офлайн-зустрічей, які допоможуть відповісти на питання про те, які є професії та можливості для розвитку в ІТ, як влаштована галузь, з чого варто почати перехід тощо.

Для охочих опанувати професію інженера хмарних технологій Amazon Web Service (AWS) експерти EPAM пропонують пройти спеціальні різнорівневі програми в онлайн-форматі.

На старті навчання учасники AWS Cloud Practioner Essentials та Architecting on AWS зможуть отримати необхідну підтримку з боку досвідчених наставників.  

Докладніше – за посиланням

 

Міністр освіти і науки разом із заступниками відвідали ХНУ імені В. Н. Каразіна

04 серпня 2023 року під час робочої поїздки до Харкова Оксен Лісовий зі своїми заступниками Михайлом Винницьким та Андрієм Сташківим завітали до закладів освіти міста й області. Першим на черзі став Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна.

Керівництво МОН разом із начальником Харківської обласної військової адміністрації Олегом Синєгубовим, ректором Тетяною Кагановською та проректорами університету обговорили актуальні та перспективні питання розвитку освіти й науки в університеті.

Каразінський університет підготував виставку стартапів і наукових розробок університету. Науковці також продемонстрували напрацювання в галузі обороноздатності держави. Зокрема, презентували кейс про доведення радіаційної безпеки розміщення й експлуатації на проммайданчику Запорізької АЕС – найбільшого у світовій практиці сховища відпрацьованого ядерного палива сухим методом.

Один з найбільш актуальних стартапів Каразінського університету — відновлення земель сільськогосподарського призначення за допомогою інноваційних технологій. За допомогою розробок учених стане можливим розмінування територій, створення інвентаризаційних баз геоданих, цифрове картографування пошкоджених земель і конструювання сталих агроландшафтів.

Каразінці також представили проект «Центр ветеранського розвитку», який у перспективі реалізується за підтримки Міністерства у справах ветеранів, Харківською обласною військовою адміністрацією та Каразінським університетом.

Наприкінці зустрічі представники міністерства разом з науковцями відвідали:

лабораторію біологічного факультету «Біомед», що розташований в безпечному середовищі;

корпуси ННІ Фізико-технічний факультет, які нині пошкоджені внаслідок повномасштабного вторгнення;

навчальний центр Ландау-Центр, створений з метою стимулювати відродження втраченого інтересу до науки (насамперед у молоді) і заснувати унікальний у межах України перший приуніверситетський центр інтелектуального дозвілля для харків’ян і гостей міста.

Зараз у планах університету – створити та оновити понад 100 інтерактивних об’єктів, розробити новий зовнішній простір, зону входу та внутрішній простір. А також облаштувати усю територію за принципами інклюзивності.

 

Уряд підтримав створення в Україні Офісу програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа»

04 серпня 2023 року на засіданні Кабінету Міністрів України схвалено проект акта «Деякі питання діяльності Національного фонду досліджень» з метою створення на базі фонду Офісу «Горизонт Європа» в Україні.

Ухвалення акта відкриває можливість для підписання грантової угоди між Національним фондом досліджень та Європейською комісією, яка забезпечить фінансування Офісу «Горизонт Європа» в Україні на найближчі 3 роки.

Рішення про створення Офісу на базі Національного фонду досліджень України було ініційовано ЄС за результатами І Засідання Спільного комітету Україна-ЄС з досліджень та інновацій, що відбулось 17-18 листопада 2022 року. Відповідно до нього Національному фонду досліджень України буде надано грант в обсязі 1,5 млн євро без участі в конкурсних процедурах Європейської Комісії.

Загалом робота Офісу «Горизонт Європа» в Україні сприятиме формуванню та реалізації нових наукових та інноваційних проєктів в межах програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа», розвитку людського капіталу, поверненню вчених в Україну та подальшій інтеграції України до Європейського Союзу та європейського дослідницького простору.

 

Визначено пороговий бал успішного проходження сертифікації вчителів початкових класів 2023 року

04 серпня 2023 року відбулося засідання комісії, утвореної Державною службою якості освіти, що визначила кількість балів, мінімально достатніх для видачі сертифіката за результатами третього етапу сертифікації педагогічних працівників серед учителів початкових класів.

824 вчителі початкових класів успішно пройшли сертифікацію цьогоріч, набравши 114 і більше балів за результатами вивчення практичного досвіду роботи, зокрема максимальні 140 балів отримали 46 вчителів.

В умовах воєнного стану на сертифікацію зареєструвалося 1386 учителів початкових класів (при квоті 2500 осіб), з них 921 успішно склали незалежне тестуванні та допущені до другого етапу сертифікації – самооцінювання власної педагогічної майстерності (здійснюється за допомогою інформаційно-аналітичної системи EvaluEd). До третього етапу сертифікації – вивчення практичного досвіду роботи вчителів – допущено 917 учителів.

Нагадуємо, пороговий бал щороку визначає комісія, утворена Державною службою якості освіти. До складу комісії, окрім працівників Служби, входять сертифіковані вчителі-практики, які є експертами водночас, наукові та науково-педагогічні працівники з числа розробників професійного стандарту вчителя.

 

Успіхи України на 6 день Всесвітньої універсіади – золото, срібло, бронза

Українські студенти здобули третю золоту медаль на Всесвітній універсіаді! Студент Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій Владислав Лавський став чемпіоном зі стрибків у висоту – підкорив планку у 2,25 метра!

У стрибках у висоту маємо ще одну медаль – бронзову. Її здобув студент Житомирського державного університету імені Івана Франка Роман Петрук, узявши висоту 2,2 метра.

Срібло у фехтуванні на шпагах здобув студент Харківського національного педагогічного університету імені Сковороди Ян Сич. На шляху до фіналу він виграв 10 поєдинків.

Також завершилися індивідуальні змагання у тхеквондо (ВТФ) — бронзову нагороду здобув Андрій Гарбар.

Студентська збірна України має вже 9 нагород: 3 золоті, 3 срібні, 3 бронзові медалі!

 

3570 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 341 повністю зруйновано

Станом на 06 липня 2023 року 3229 закладів освіти пошкоджено та 341 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку