Вступ 2023: Реєстрація електронних кабінетів: запитання – відповіді

Де взяти пароль для кабінету? Чи можна зареєструвати електронний кабінет вступника за логіном та паролем від кабінету УЦОЯО? Що робити, якщо я не встиг активувати кабінет за 15 хвилин? Як діяти, якщо я зареєстрував кабінет на пошту, до якої не маю доступу? Як завантажити документи в кабінет? Чи треба завантажувати додаток до свідоцтва про освіту? Як мені подати заяву на творчий конкурс (співбесіду), якщо в кабінеті недоступно подання заяв? Не можу зареєструвати кабінет, бо видає помилку, що робити?

На всі ці та інші питання цьогорічним вступникам Міністерство освіти і науки України надає роз’яснення: https://mon.gov.ua/ua/news/reyestraciya-elektronnih-kabinetiv-zapitannya-vidpovidi.

 

Українська команда бере участь у 34-й Міжнародній біологічній олімпіаді (ІВО)

З 03 до 10 липня 2023 року у місті Аль-Айн (Об'єднані Арабські Емірати) проходить 34-та Міжнародна біологічна олімпіада (ІВО), у якій бере участь українська команда.

У цих інтелектуальних випробуваннях змагаються 305 юних біологів у складі команд із 76 країн світу.

Нашу державу на олімпіаді представляють одинадцятикласники з Вінницької, Волинської, Київської та Хмельницької областей, які є переможцями четвертого етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології 2023 року:

Дар'я Бевз (ліцей № 1 міста Хмільника Вінницької області),

Яна Кошелюк (Луцький ліцей № 21 імені Михайла Кравчука Луцької міської ради),

Микола Бальзамов (Вишнівський академічний ліцей № 1 Вишнівської міської ради Бучанського району Київської області),

Олександр Починок (Хмельницький ліцей ІІ-ІІІ ступенів Хмельницької обласної ради).

Учасники олімпіади стоячи вітали команду України на Міжнародній біологічній олімпіаді.

 

У Нідерландах з 2024 року у школі не можна буде користуватися мобільними телефонами, планшетами та смартгодинниками

Про це повідомили в The Guardian.

Винятки зроблять для уроків цифрових навичок та для дітей з особливими освітніми потребами. В решті там вважають, що гаджети лише відволікають від навчального процесу.

«Хоча мобільні телефони пов’язані з нашим життям, їм не місце в класі», - коментує Міністр освіти Робберт Дейкграаф.

Він додає, що наукові дослідження показують, що мобільні телефони заважають учням зосередитися. Така норма стала можливою завдяки угоді між міністерством, школами та суспільними організаціями. Кожен заклад зможе сам вирішити, як і якою мірою імплементувати обмеження у життя. Проте влада втрутиться у процес, якщо нововведення не покажуть ефекту до літа 2024 року.

 

Проект «Навчаємось разом» допоміг надрукувати понад 361 тис. підручників для 5-х класів НУШ

Проект «Навчаємось разом», що співфінансується ЄС та Міністерством закордонних справ Фінляндії, допоміг забезпечити 5-ті класи Нової української школи підручниками. На виділені донорами 1,2 млн євро проект через українські друкарні, які було обрано через відкритий конкурс за правилами ЄС, надрукував 361 367 примірників підручників природничої галузі для п’ятого класу за новими модельними навчальними програмами НУШ:

«Пізнаємо природу» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І);

«Пізнаємо природу» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (Коршевнюк Т. В., Ярошенко О. Г.);

«Пізнаємо природу» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (Мідак Л. Я., Фоменко Н. В., Гайда В. Я., Подолюк С. М., Кравець В. І., Кравець І. В., Олійник І. В., Пушкар З. М., Банах С. В., Стахурська В. П., Козловська Л. П.);

«Пізнаємо природу» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (Шаламов Р. В., Ягенська Г. В.);

«Пізнаємо природу» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (Янкавець О. О., Дубчак О. Д., Ільченко Г. В.);

«Природничі науки» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (Засєкіна Т. М., Білик Ж. І., Лашевська Г. А.);

«Довкілля» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (Григорович О. В., Болотіна Ю. В., Романов М. В.).

Підручники розповсюдили серед визначених Міністерством освіти і науки України та Інститутом модернізації змісту освіти обласних логістичних центрів.

 

QS World University Rankings представив перелік топових університетів світу 2024

QS World University Rankings вважається одним із найбільш впливових глобальних рейтингів університетів. Це вже 20-й випуск, у якому представлені 1500 закладів у 104 містах. Результати базуються на аналізі 17,5 млн наукових робіт і експертних думках понад 240 тис. викладачів і роботодавців.

Особливістю цього рейтингу є те, що він єдиний виокремлює можливість працевлаштування студентів після закінчення навчання та стабільність університетів. Цьогоріч у рейтингу з’явилися три нові показники: сталість, результати працевлаштування та міжнародна дослідницька мережа.

Рейтинг оцінює університети за такими показниками, як репутація в академічному середовищі (40 %); цитованість наукових публікацій представників університету (20 %); співвідношення кількості викладачів і студентів (20 %); ставлення роботодавців до випускників (10 %); відносна чисельність іноземних викладачів і студентів (по 5 %).

До першої 1500 увійшли такі українські заклади вищої освіти:

Київський національний університет імені Тараса Шевченка (найкращі 681-690 рейтингу);

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (найкращі 691-700 рейтингу);

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (найкращі 731-740 рейтингу);

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (найкращі 901-950 рейтингу);

НУ «Львівська політехніка» (найкращі 951-1000 рейтингу);

Сумський державний університет (найкращі 951-1000 рейтингу);

Національний університет «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА) (найкращі 1001-1200 рейтингу);

Одеський національний університет імені І.І.Мечникова (найкращі 1001-1200 рейтингу);

Львівський національний університет імені Івана Франка (найкращі 1201-1400 рейтингу);

Харківський національний університет радіоелектроніки (найкращі 1201-1400 рейтингу);

Національний університет біоресурсів і природокористування України (найкращі 1201-1400 рейтингу);

 

Розпочинається державна атестація наукових установ у ІІ півріччі 2023 року

Міністерство освіти і науки України повідомляє, що 05 липня 2023 року розпочинається прийом заявок та інформаційних матеріалів від наукових установ для проходження державної атестації у ІІ півріччі 2023 року.

Інформаційні матеріали мають бути внесені в інформаційно-аналітичну систему за посиланням до 05 серпня 2023 року.

Рекомендації щодо заповнення інформаційних матеріалів розміщено на офіційному вебсайті Міністерства за посиланням.

 

Стартувала «Школа підготовки стратегів»

05 липня стартувала «Школа підготовки стратегів» - ініціатива Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) та Вищої школи публічного управління разом із проектом «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

Цю інноваційну освітню платформу для державних службовців категорії «А» створено на основі Вищої школи публічного управління. Серед навчальних кейсів, які викладатимуть досвідчені викладачі і тренери, – стратегії розвитку певних сфер державного управління, окремих органів державної влади та особистого розвитку керівника.

Учасниками першої «Школи підготовки стратегів» стали 45 державних службовців категорії «А».

 

Відбулася конференція «Нова школа, нові обрії»

04 липня 2023 року відбулася фінальна конференція фінського проекту «Навчаємось разом» - «Нова школа, нові обрії», під час якої було підбито підсумки діяльність проекту щодо підтримки реформи «Нова українська школа».

Протягом 5-річної діяльності проект «Навчаємось разом», що співфінансується ЄС та Міністерством закордонних справ Фінляндії, досяг значних успіхів у підтримці реформи «Нова українська школа», водночас ЄС та Фінляндія продовжать підтримувати українську освіту.

Під час конференції проект «Навчаємось разом» прозвітував про свої досягнення з 2019 року. Так, проект систематично підтримував професійний розвиток педагогів, зокрема під час пандемії COVID-19 і війни в Україні. Було проведено 34 навчальні курси, найважливішими темами яких були педагогіка початкової освіти, інклюзивна освіта, практики оцінювання, професійний розвиток та практика наставництва, цифрові інструменти для вчителів.

Діяльність проекту допомогла 15,8 млн українців та понад 2,1 млн українських освітян ліпше зрозуміти особливості реформи НУШ та її вплив на майбутнє дітей та України. Зокрема, проект запустив НУШ хаб – ресурс із навчальними матеріалами для освітян – та провів понад 12 тематичних комунікаційних кампаній.

Проект також працював над створенням сучасного освітнього середовища. Так, наприклад, Конструктором навчальних планів та програм, користується вже понад 12 200 освітян, які створили 411 тестових навчальних програм.

Тренінгові програми щодо ефективного управління школою, використання нових професійних стандартів та впровадження реформи НУШ успішно прослухали 544 директори та 314 тренери. А на основі курсу «Академія ефективного управління школою» створено та затверджено Типову програму підвищення кваліфікації для новопризначених директорів ЗЗСО.

Докладніше про діяльність проекту, його результати та продукти можна дізнатись у НУШ хабі.

 

Завершився Всеукраїнський профорієнтаційний фестиваль «Велич і героїзм професійної освіти України»

З 15 по 30 червня тривав Всеукраїнський профорієнтаційний фестиваль «Велич і героїзм професійної освіти України». На завершення фестивалю 03 липня 2023 року відбувся круглий стіл «Освіта в легкій промисловості України». Учасники обговорили напрями розвитку професійної освіти у галузі легкої промисловості та зокрема, забезпечення навчальних закладів освітньою літературою відповідного профілю.

У заході взяли участь представники Міністерства освіти і науки України, бізнесу, закладів професійної освіти з всіх регіонів країни, а також представники обласних навчально-методичних центрів.

У межах фестивалю організатори підготували інформацію про 120 найкращих закладів професійної освіти швейного профілю у 24 регіонах України. Знайти їх перелік можна за посиланням.

 

Почалася реєстрація електронних кабінетів для більшості вступників

01 липня 2023 року почався ключовий етап вступної кампанії – реєстрація електронних кабінетів для більшості вступників. Вона здійснюється на сайті.

Більш детально з інформацією можна ознайомитися на сайті Міністерства освіти і науки України: https://mon.gov.ua/ua/news/pochalasya-reyestraciya-elektronnih-kabinetiv-dlya-bilshosti-vstupnikiv.

 

Розпочато прийняття заяв від вступників до закладів ФПО

30 червня 2023 року почалося прийняття заяв від вступників до закладів фахової передвищої освіти на основі базової середньої освіти (9-ти класів).

Подати заяви на бюджет та контракт можна до 13 липня (18:00). Після цього можливі додаткові набори лише на контракт, якщо це передбачено Правилами прийому закладу освіти (до 30 листопада).

Для подання заяви онлайн вступнику необхідно зареєструвати електронний кабінет або увійти в уже створений раніше на сайті.

Радимо ознайомитися з докладними інструкціями з реєстрації електронних кабінетів та подання заяв: у текстовому форматі; відеороз'яснення.

Нагадуємо, що другий рік поспіль випускники 9-х класів мають можливість онлайн-вступу. Нині вступники вже створили 35 тис. електронних кабінетів, що на 11 тис. більше, ніж торік у цей же час.

 

Над розробкою стратегії освіти працюватимуть освітяни з усієї України

1690 освітян з усієї України подали свої заявки для роботи над Національною стратегією освіти і науки до 2030 року. Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки України.

Там завершили 1-й етап відкритої реєстрації до експертних робочих груп. Всі залучені вже отримали листа з подальшими інструкціями. Зараз триває процес створення переліку проблем, після чого фахівці МОН узагальнять пропозиції та розпочнеться фасилітація робочих груп.

«Тішимося, що тепер МОН працюватиме із громадськими організаціями, фондами та експертами в синергії», - коментують у міністерстві.

 

У рубрику «Сучасне дошкілля під крилами захисту» додано нові матеріали

Міністерство освіти і науки України спільно з ДУ «Український інститут розвитку освіти» додали нові матеріали до рубрики «Сучасне дошкілля під крилами захисту», які доцільно використовувати у спілкуванні з дітьми дошкільного віку.

Педагоги-практики закладів дошкільної освіти №8 «Золотий півник» Білоцерківської міської ради Київської області, №20 «Чебурашка» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, ЗДО №73 Вінницької міської ради, пропонують відеоматеріали з різних видів діяльності із дошкільнятами: малювання, аплікації, ліплення (освітня лінія «Дитина в світі мистецтва»); анімовані друзі легко та цікаво ознайомлять із приголосними та голосними звуками, пограють у мовленнєві ігри. Дошкільнята познайомляться з різновидами вишиванок, закріплять правила безпечного поводження з предметами навколишнього середовища під час ігрової діяльності, простими та корисними правилами безпечного поводження під час літньої спеки тощо.

 

Дайджест проекту «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні»

Кожна зустріч із дітьми – це нові емоції, знання, досвід, які отримують всі учасники проєкту.

Ознайомитися з випуском новин, які містить дайджест проекту можна за посиланням.

У цьому дайджесті:

інформація про успішну реалізацію проекту;

інтерактивні маршрутизатори;

добірка корисних та цікавих ютуб-каналів;

поради фахівців для батьків.

 

Відбулася Міжнародна наукова конференція «Юридична наука в умовах протидії іноземній військовій агресії: історія та сучасність»

30 червня 2023 року в режимі онлайн відбулася Міжнародна наукова конференція «Юридична наука в умовах протидії іноземній військовій агресії: історія та сучасність».

Організаторами заходу стали Інститут держави і права імені В.М. Корецького НАН України, Міжнародна асоціація істориків права й Комісія історії українського права при Президії НАН України.

Участь у конференції взяли 34 науковці, які представляли всі куточки України, зокрема і прифронтові міста Харків, Запоріжжя, Дніпро, а також навчальні заклади Польщі та Туреччини. Частина вітчизняних учених наразі релокована за межі країни (Польща, Австрія, Канада тощо).

Конференція проходила у 5 послідовних тематичних панелях:

1. Право, освіта та наука в час війни.

2. Ідеологічне підґрунтя спротиву військовій агресії Російської Федерації.

3. Проблемні питання війни та миру в історичному вимірі.

4. Актуальні питання історико-правових досліджень.

5. Українські вчені на війні та про війну.

З повним відеозаписом конференції можна ознайомитися на YouTube-каналі Міжнародної асоціації істориків права.

 

Відбувся II студентський науковий пікнік Academ Open Air 2023

30 червня 2023 року в Києві відбувся II студентський науковий пікнік Academ Open Air 2023.

Очна частина Academ Open Air 2023 відбувалася на галявині Інституту металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України та складалася з виступів запрошених спікерів. Своїми науковими шляхами та натхненням поділилися науковці з різних інститутів НАН України: Інституту металофізики ім. Г.В. Курдюмова, Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця, Інституту математики, Інституту молекулярної біології та генетики, Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова, Інституту проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича, Інституту електрозварювання  ім. Є.О. Патона.

Після офіційної частини пікніка всі учасники мали можливість взяти участь у грі-знайомстві «Капелюх», поспілкуватися з науковцями та між собою, відвідати фудкорт. Значне зацікавлення відвідувачів також викликали клітка з зеленим щуром, 3D-принтер тугоплавких матеріалів, зона VR. У рамках інтерактивної частини заходу науковці продемонстрували феєричні наукові експерименти.

Організатори Academ Open Air 2023 сподіваються, що їм вдалося досягнути основної мети заходу – зробити науку ближчою для молодого покоління, показати величезний потенціал Національної академії наук, продемонструвати, скільки різних напрямів можна досліджувати, у яких лабораторіях працювати та з якими людьми готувати наукові статті.

Більше інформації про подію – на сайті Київського академічного університету (КАУ).

 

Відбувся форум «Освіта Івано-Франківської області: розвиток в умовах війни»

29 червня 2023 року на базі Католицького ліцею відбувся форум «Освіта Івано-Франківської області: розвиток в умовах війни». Організатори форуму – швейцарсько-український проєкт «DECIDE» у партнерстві з Івано-Франківською обласною державною адміністрацією, за участі представників Міністерства освіти і науки України.

У межах форуму було презентовано Стратегію розвитку освіти Івано-Франківщини на 2023-2027 роки та проведено тематичні дискусії. Учасників форуму поінформували про результати та співпрацю швейцарсько-українського проєкту «DECIDE» та Івано-Франківської обласної державної адміністрації, що триває з 2020 року, також під час зустрічі обговорили напрями майбутньої роботи.

В умовах повномасштабної війни західні регіони України стали прихистком для багатьох українців, які втратили домівки та звичне життя. Тут, на новому місці, опинилися школярі та педпрацівники, а частина місцевих жителів – виїхала за кордон. Та попри все у регіоні продовжують упроваджувати ініціативи у сфері освіти, а також напрацьовують плани на майбутнє.

 

Довгострокова програма підтримки українських науковців – в дії

29 червня 2023 року у Варшаві (Польща) відбулося чергове засідання міжнародної координаційної групи високого рівня з підтримки і розвитку української науки. У засіданні взяли участь Президент Польської академії наук (ПАН) Марек Конажевський, Президент Національної академії наук США Марша Макнатт, Президент Данської королівської академії Марі-Луїза Нош, Президент Національної академії наук (НАН) України Анатолій Загородній, начальник Відділу міжнародних зв’язків НАН України Анатолій Мирончук, повноважні представники Королівського товариства Великої Британії, Австралійської академії наук, Шведської королівської академії історії, літератури і старожитностей, Національної академії наук Німеччини «Леопольдина».

Учасники зустрічі обговорили актуальні та нагальні питання підтримки розвитку наукової сфери України, стан реалізації Плану дій з підтримки української науки.

Крім того, під час конференції, присвяченої довгостроковій програмній підтримці українських вчених, було оголошено результати конкурсу програми підтримки українських дослідницьких команд, започаткованої Польською академією наук спільно з Національною академією наук США, яка, за словами очільника ПАН, сьогодні є найбільшою і наймасштабнішою у світі.

За 174 заявками, представленими на конкурс, відібрано 18 команд-переможців (88 дослідників), серед яких – 11 дослідницьких колективів з установ НАН України. Це – Головна астрономічна обсерваторія, Інститут економіки та прогнозування, Інститут фізіології імені О.О. Богомольця, Фізико-технічний інститут низьких температур ім. Б.І. Вєркіна, Інститут біоколоїдної хімії ім. Ф.Д. Овчаренка, Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова, Інститут проблем матеріалознавства ім.І.М.Францевича, Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Інститут органічної хімії, Інститут фізики та Радіоастрономічний інститут.

Після презентації усіх проєктів-переможців для учасників довгострокової програми підтримки українських наукових колективів організували семінар «Дослідницький ландшафт Польщі», на якому були представлені ініціативи та проекти Польського національного наукового центру, Національного агентства академічних обмінів Польщі, Фундації польської науки та програми Польської академії наук PAN Excellence in Science Department – PASIFIC.

По завершенні конференції академік Анатолій Загородній вручив Золоту медаль імені В. І. Вернадського НАН України професорові комп’ютерних наук Інституту системних досліджень ПАН іноземному членові НАН України Янушу Кацпжику за видатні досягнення в галузі штучного інтелекту, теорії прийняття рішень та робототехніки, якої його удостоїли за підсумками конкурсу 2022 року.

 

Співпраця професійно-технічної освіти з бізнесом: джерела стійкості, виклики та потенціал розвитку

У Чернівцях відбулася зустріч представників місцевого та релокованого бізнесу з директорами закладів професійної (професійно-технічної) освіти, ініційована Департаментом освіти і науки Чернівецької ОВА та Департаментом регіонального розвитку Чернівецької ОВА.

Під час заходу учасники обговорили пропозицію закладів профосвіти щодо можливості підготовки кваліфікованих робітників та умов організації практики із подальшим працевлаштуванням на підприємствах.

Представники бізнесу озвучили запит щодо потреб, навичок, термінів та умов підготовки працівників, які необхідні підприємствам.

За підсумками зустрічі учасники домовилися створити електронну платформу для спілкування та взаємодії.

 

Найкращим знавцям дисципліни «Захист України» вручили обласні почесні відзнаки

28 червня 2023 року у Черкасах відбулася урочистість з нагоди відзначення найкращих випускників закладів загальної середньої освіти – відмінників предмета «Захист України», які знаннями та вміннями довели готовність захищати Україну.

Учням вручили обласні почесні відзнаки «Відмінник Захисту України», та полотнища Державного прапору України.

Обласну почесну відзнаку «Відмінник Захисту України» отримали також юні козаки рою «Терен» Тернівського ліцею Тернівської сільської ради Черкаського району, які стали найкращими у ІІ (обласному) етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри («Сокіл», «Джура») 2023 року. Загалом обласною відзнакою нагороджено 62 учні.

 

3450 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 331 повністю зруйновано

Станом на 02 липня 2023 року 3119 закладів освіти пошкоджено та 331 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку