1871 вступник отримав 200 балів з математичного блоку НМТ. Це найкращий результат з-поміж інших предметів

Про це повідомили в Українському Центрі оцінювання якості освіти.

Там оприлюднили порівняльну таблицю кількості випускників, що найкраще впоралися і отримали 200 балів з того чи іншого предмету. Наприклад, на другому місці – українська мова (1095 абітурієнтів отримали 200 балів), а на третьому – англійська (706 вступників). З великими відривом четверте місце посіла історія України – всього 273 учні досягли тут максимального результату.

Цього року 200 балів за один предмет отримали 3227 осіб. У двох предметах НМТ досягли максимального результату 408 учасників основної сесії. А 200 балів з усіх предметів отримали 50 вступників. Загалом за підсумками основної сесії свої результати отримав 260 381 учасник.

А тим часом в УЦОЯО збирають історії успіху цьогорічних абітурієнтів. Там закликають тих, хто отримав максимально можливу кількість балів з одного, двох або трьох предметів НМТ, поділитися своїми секретами. Для цього просять заповнити форму «НМТ-2023: історії успіху».

 

У межах програми Європейського Союзу «Горизонт Європа» триває формування консорціумів і подання заявок на участь у низці конкурсів Європейської інноваційної ради EIC TRANSITION

Пропозиції, що подаються на конкурси, мають ґрунтуватися на вже досягнутих результатах, що принаймні відповідають рівню TRL 3 (експериментальне підтвердження концепції) або, в ідеалі, – рівню TRL 4 (технологія, що перевірена в лабораторії).

Конкурси EIC TRANSITION – це інструмент фінансової підтримки інноваційної діяльності, яка має на меті доведення та перевірку нової технології як в лабораторії, так і в середовищі, відповідному реальним умовам її застосування (TRL 5/6), та розроблення бізнес-пропозиції та бізнес-моделі з метою майбутньої комерціалізації інновацій.

EIC Transition Open – один зі згаданих конкурсів передбачає можливість фінансування проєктів у будь-якій галузі науки, технологій чи їх застосування, а також фінансування проєктів, орієнтованих на виклики у конкретних сферах.

Загальною метою цього конкурсу є просування технологічного застосування світлових станів у керованих нелінійних системах та розроблення нових платформ для частотних гребінок у масштабі чіпа.

Перелік відкритих сьогодні конкурсів EIC TRANSITION та їх детальні умови.

Термін подання заявок: 27 вересня 2023 року.

 

На платформі Дія.Освіта презентують освітній серіал і симулятор про професію адміністратора

Що входить у функції адміністратора, у чому полягає магія «першого враження», що важливо для іміджу людини на front desk - про ці та інші питання у новому серіалі на платформі Дія.Освіта розповідає Тетяна Біла, адміністраторка з понад 15-річним досвідом роботи.

Освітній серіал містить 7 серій, які розкривають такі теми: освіта та професійні навички адміністратора; організація робочого місця адміністратора; функції та обов’язки адміністратора; комунікація з клієнтом; юридичний аспект професії; інструменти роботи адміністратора; переваги й недоліки професії.

Освітній серіал та симулятор про професію адміністратора будуть корисними не лише охочим змінити місце роботи, а й внутрішньо переміщеним особам та батькам після декретної відпустки. Завдяки симулятору професії кожен може зрозуміти, як минає типовий робочий день адміністратора.

Переглянути освітній серіал:

https://osvita.diia.gov.ua/courses/administrator

Пройти симулятор:

https://osvita.diia.gov.ua/simulators/administrator-simulator

 

Мрій та Досягай: ООН Жінки та Impact Force за підтримки Мінцифри запускають нову освітню програму для жінок

Жінки відіграватимуть ключову роль у відбудові економіки країни та її майбутнього після війни. Саме тому освітні програми, спрямовані на розвиток цифрових та підприємницьких навичок, - це ключ до зростання їхнього потенціалу вже зараз.

Жіноча освітня онлайн-академія «Мрій та Досягай» від ООН Жінки та Impact Force допоможе українським переселенкам знайти нові можливості та стабільність у важкі часи. Мета програми - забезпечити цифрову грамотність, економічну самодостатність та фінансову безпеку українських жінок і їхніх родин. Завдяки здобутим знанням і розвинутим навичкам у підприємництві та цифрових технологіях жінки зможуть розпочати власні бізнеси, знайти роботу або розширити свої професійні можливості.

Основна частина навчання міститиме 11 модулів і проходитиме онлайн. Навчання буде зосереджене на темах діджитал-маркетингу, бізнес-стратегії, продажів та інтегрування стійкої моделі соціально відповідального бізнесу.

Подати заявку на участь у програмі можна до 30 червня 2023 року. Реєстрація на відбір доступна за посиланням.

 

Відкриття Школи Супергероїв у Національному інституті раку

29 червня 2023 року в поліклінічному відділенні державного некомерційного підприємства «Національний інститут раку» відкрився освітній осередок державної установи «Школа супергероїв». В урочистому заході взяли участь заступниця Міністра освіти і науки України й засновниця Школи супергероїв Євгенія Смірнова, журналістка та кураторка проекту «Право на освіту» й ДУ «Школа супергероїв» Наталія Мосейчук, заступник президента благодійної асоціації Swiss4Ukraine, ведуча рубрики в програмі «Сніданок. Вихідний» від 1+1 Антоніна Лесик, Олена Парфьонова – співголова ГО «Батьки СОС», членкиня піклувальної ради Школи, директорка ДНП «Національний інститут раку» - Олена Єфіменко та завідувач науково-дослідного відділення дитячої онкології - Григорій Климнюк.

Це вже другий освітній центр «Школи супергероїв» в Києві, але він став першим осередком, який відкрився тут під час війни. Відтепер діти, що перебувають на лікуванні в НІР, зможуть жити тут і зараз, помічати свої досягнення й щохвилини вчитися новому. І головне - отримувати від цього задоволення та впевнено йти до одужання.

Учасникам заходу провели екскурсію класом Школи Супергероїв. Зокрема, вони взяли участь у відкритому уроці географії, долучилися до прямої онлайн-трансляції уроку математики з відділення й поспілкувалися із супергероями, дізнаючись про їхні враження від навчання в Школі.

Зараз в Україні працює 8 освітніх центрів ДУ «Школа супергероїв», що забезпечують право на освіту дітей, які перебувають на стаціонарному лікуванні в різних куточках країни.

 

Відбулось засідання Комітету Європарламенту з питань культури та освіти (CULT Committee) з комітетами ВРУ

28 червня 2023 року відбулось засідання Комітету Європарламенту з питань культури та освіти (CULT Committee) за участю представників комітетів Верховної Ради України для обговорення тем, які становлять спільний інтерес. Зокрема у засіданні взяли участь Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак та голова підкомітету з питань освіти впродовж життя, позашкільної освіти та адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук.

Метою засідання став обмін думками щодо можливих і необхідних заходів підтримки України з боку ЄС, визначення шляхів співпраці у сферах, які є компетенцією Комітету Європарламенту з питань культури та освіти (CULT Committee) та відповідних комітетів Верховної Ради України, зокрема які стосуються, освітньої та молодіжної політики, медіа-політики, культурної спадщини, спорту тощо.

У своїх виступах Сергій Бабак та Роман Грищук порушили питання узгодження законодавства України з acquis Європейського Союзу, у першу чергу у зв’язку з необхідністю підготовки та ухвалення нових законів, які регулюють питання освіти дорослих та професійної (професійно-технічної) освіти, відновлення освітньої інфраструктури, забезпечення доступу до освіти в умовах війни, розвитку професійної (професійно-технічної) освіти, що є однією з умов успішної повоєнної відбудови України тощо.

Учасники засідання погодились, що така зустріч є важливим кроком узгодження подальших спільних дій, у тому числі щодо підтримки та подолання поточних проблем української системи освіти, які виникли у зв’язку з військовою агресією, та з огляду на майбутній розвиток України.

 

Відбулася фінальна конференція «Кращі навички для розвитку України»

27 червня 2023 року відбулася фінальна конференція Програми EU4Skills «Кращі навички для розвитку України». Вона була присвячена обговоренню результатів проєкту за 4 роки.

Під час заходу учасники обговорили, як проект допоміг впровадженню реформи профтехосвіти на національному та регіональному рівнях, а також окреслили кроки, необхідні для розвитку сфери профтехосвіти.

Серед найголовніших досягнень: реформування закладів професійної освіти в 7 регіонах України, у яких відбулася не тільки модернізація інфраструктури профтехів, але й проведено понад 700 різних заходів, у яких узяли участь приблизно 55 тис осіб. Крім того, загалом до різних заходів, охоплених програмою, було залучено понад 300 профтехів України.

Важливим етапом програми стала популяризації професійної освіти. Різними комунікаційними шляхами вдалося розповісти про реформу майже 15 млн українців.

У події взяли участь представники профільних міністерств та установ, обласних департаментів освіти, навчально-методичних центрів, керівники закладів професійно-технічної освіти, з якими співпрацювала Програма, представники роботодавців та громадських організацій.

 

На Одещині відкрили кулінарний хаб

Одеська область увійшла в перелік трьох пілотних областей, в межах якого передбачено створення центрів підготовки кухарів системи шкільного харчування. Один з таких кулінарних хабів запрацював на базі ДНЗ «Одеський центр професійно-технічної освіти». Саме тут, на сучасному технологічному обладнанні, агенти змін навчатимуть і передаватимуть досвід шкільним кухарям з усього регіону.

Двадцять майстрів виробничого навчання, пройшовши теоретичну підготовку на новітньому обладнанні в межах 2-денного навчання, опановуватимуть нові підходи в приготуванні страв під керівництвом провідних шеф-кухарів громадської організації «Культ Фуд». Такі хаби планується створити в кожному із семи районів Одещини.

 

Положення про дуальну форму здобуття фахової передвищої та вищої освіти зареєстровано в Міністерстві юстиції України

Міністерством юстиції України зареєстровано наказ Міністерства освіти і науки України від 13 квітня 2023 року № 426, який затверджує Положення про дуальну форму здобуття фахової передвищої та вищої освіти.

Положення визначає особливості дуальної форми здобуття фахової передвищої і вищої освіти, що передбачає поєднання навчання в закладах освіти та в інших суб’єктів освітньої діяльності з навчанням на робочих місцях на підприємствах, в установах та організаціях для набуття певної кваліфікації.

Метою Положення є реалізація студентоцентрованого підходу через орієнтацію на задоволення очікувань здобувачів освіти щодо успішної роботи за фахом, формування в них сучасних знань практичного характеру, умінь і навичок професійної діяльності та командної роботи на реальних робочих місцях і у виробничому середовищі, підвищення готовності, полегшення та пришвидшення переходу випускників зі сфери освіти до трудової сфери, а також підвищення загалом їхньої конкурентоспроможності на ринку праці. Особливої актуальності застосування дуальної форми здобуття освіти набуває в аспекті вирішення завдань швидкого повоєнного відновлення економіки України, задоволення попиту на висококваліфіковані кадри із затребуваними навичками, а також перспектив інтеграції України в ЄС. В Європейському Союзі дуальна освіта є одним із драйверів цифрової та «зеленої» трансформації.

У положенні висвітлено питання функцій основних учасників дуальної форми здобуття освіти, особливостей планування освітнього процесу та його організації.

 

Стартував третій антарктичний аукціон для допомоги полярнику-саперу

Національний антарктичний науковий центр оголосив третій благодійний аукціон для допомоги колезі-полярнику, механіку 25-ї та 27-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ) Максиму Білоусу. Нині він проходить службу в лавах ЗСУ і займається підготовкою групи інженерів-саперів.

За виручені кошти планують закупити спорядження для підрозділу: тактичні окуляри, GPS-навігатор, далекоміри, прилад нічного бачення тощо.

Серед лотів – персональна онлайн-екскурсія станцією «Академік Вернадський», ексклюзивна антарктична вишиванка, ювілейна монета, набір листівок від біолога 27-ї та 28-ї УАЕ Сергія Глотова, сувенірний штурвал, на якому зображені пінгвіни та відомий серед туристів бар «Фарадей». Також команда Центру підготувала для аукціону добірку унікальних шевронів.

Лоти виставлені на сторінках НАНЦ у фейсбуці та інстаграмі.

 

Відбулася зустріч із шотландською організацією «Reusing IT»

26 червня 2023 року у Міністерстві освіти і науки України відбулася робоча зустріч із шотландською організацією Reusing IT.

Reusing IT – це організація, яка надає високоякісні, професійно відремонтовані комп’ютери для повторного використання сім’ям із низьким рівнем доходу, а також закордонним організаціям, які працюють у сфері освіти. Організація вже передала в Україну 2000 ПК на потреби освітян та школярів.

На сьогоднішній зустрічі з Reusing IT, а також представниками Закарпатського фонду підтримки підприємництва «Тес фонд» та «Благодійного фонду «Стей сейф Юкрейн» були обговорені актуальні потреби та співпраця в майбутньому.

Завдяки співпраці з партнерами на потреби української освіти доставлено понад 100 тис. девайсів.

 

Відбувся фест «Гуртуйсь! Гартуйсь! Готуйсь!»

З 23 по 25 червня 2023 року в Ужгороді Українська академія лідерства спільно з GoGlobal провели масштабний фест «База: Гуртуйсь! Гартуйсь! Готуйсь!» для активної української молоді. Це були три дні з насиченою програмою, яка допомогла учасникам прокачати свої інтелектуальні, емоційні та фізичні здібності. Серед менторів фестивалю: головна редакторка Української правди Севгіль Мусаєва, письменник та волонтер Андрій Любка, державний секретар КМУ Олександр Ярема, експерт з комунікацій та ютюбер Ярема Дух, засновниця PR-агенції Eter Альона Лапенко.

Концепт фесту включив різні тематичні блоки та воркшопи, постійний нетворкінг з іншими учасниками, а також вечори біля вогнища з творчими перформансами. Це чудова можливість знайти нових друзів для спільних ініціатив.

Крім того, кожен учасник міг влаштувати свій майстер-клас і поділитися своїм досвідом та ідеями зі своїми однолітками.

 

Уряд підтримав розпорядження Про затвердження персонального складу піклувальної ради ДУ «Школа супергероїв»

24 червня 2023 року на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України підтримав розпорядження № 556-р «Про затвердження персонального складу піклувальної ради державної установи «Школа супергероїв».

Зазначений нормативно-правовий акт був розроблений з метою стабільного та прозорого функціонування ДУ «Школа супергероїв» як публічної, відкритої до дітей та батьків установи. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2021 р. № 1160 «Деякі питання забезпечення організації та надання освітніх послуг дітям, які перебувають на стаціонарному лікуванні або яким надається реабілітаційна допомога». До членів піклувальної ради увійшли політики, громадські діячі, досвідчені освітяни, лідери думок українського суспільства.

Саме представники піклувальної ради зможуть забезпечити демократичний та прозорий конкурс на посаду директора ДУ «Школа супергероїв», сприяти стабільному функціонуванню і сталому розвитку, залучати додаткові фінансові ресурси для забезпечення освітнього процесу та облаштування освітніх просторів у лікарнях, а також долучати до навчання дітей, які перебувають на лікуванні, органи державної влади, місцевого самоврядування, громадськість та донорів.

 

Уряд призначив заступницю Міністра освіти і науки України з питань дошкілля – Євгенію Смірнову

24 червня 2023 року на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України призначив заступницю Міністра освіти і науки України з питань дошкілля - Євгенію Смірнову.

Євгенія Смірнова — громадська діячка, яка започаткувала соціальний проект «Школа супергероїв». Цей проект забезпечує доступ до освіти дітей, які перебувають на лікуванні. Євгенія започаткувала мережу освітніх центрів у закладах охорони здоров’я через залучення волонтерів і меценатів та створила у перших восьми лікарнях інноваційні освітні простори, у яких кожен елемент дизайну та оснащення продумані і мають сенс. Завдяки активній адвокаційній роботі Школа супергероїв наприкінці 2021 стала державною установою.

Життєвий оптимізм, активність і цілеспрямованість допомагають Євгенії досягати поставлених цілей, а підвищена здатність генерувати ідеї забезпечує неперервний процес гармонійного розвитку та покращення впроваджених ініціатив.

 

Оновлено склад Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України

20 червня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 344/2023 «Питання складу Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України». Цей документ передбачає внесення змін до Указу Президента України від 30 жовтня 2019 року № 784/2019, а також оновлення складу Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України.

Відповідно до Указу № 344/2023 до складу згаданої Комісії від Міністерства освіти і науки України увійшов заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Євген Кудрявець.

Комісія створена з метою забезпечення координації заходів щодо інтеграції України у євроатлантичний безпековий простір, підвищення ефективності виконання пріоритетних завдань із досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства в Організації Північноатлантичного договору (НАТО), у тому числі в рамках річних національних програм співробітництва Україна – НАТО.

Комісія також готуватиме та вноситиме Президентові України пропозицій щодо розвитку співробітництва між Україною та НАТО, визначення шляхів та способів вирішення проблемних питань у сфері євроатлантичної інтеграції України тощо.

 

3328 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 265 повністю зруйновано

Станом на 18 червня 2023 року 3063 заклади освіти пошкоджено та 265 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку