Відбулася робоча зустріч щодо підготовки законопроекту про академічну доброчесність

16 червня 2023 року в Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій відбулася робоча зустріч Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Голови Комітету Сергія Бабака, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної з експертами з академічної доброчесності та розробниками двох законопроектів про академічну доброчесність.

Учасники зустрічі обговорили переваги і проблеми обох законопроектів і погодилися з пропозицією Голови Верховної Ради та Голови Комітету про необхідність об’єднання зусиль і створення єдиного спільного законопроекту, який має увібрати в себе кращі положення з кожного із законопроектів.

 

Відбулася нарада директорів (начальників) департаментів (управлінь) освіти і науки обласних державних (військових) адміністрацій

16 червня 2023 року за ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій та за участі Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, заступника Міністра освіти і науки України Андрія Сташківа проведено нараду директорів (начальників) департаментів (управлінь) освіти і науки обласних державних (військових) адміністрацій, Київської, Одеської, Дніпровської, Харківської, Львівської міських рад з обговорення можливих змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» та інших нормативно-правових актів, якими регламентуються питання функціонування закладів загальної середньої освіти та спільного напрацювання комплексу змін та доповнень до чинного законодавства України про освіту.

Відбулася відверта, фахова розмова щодо шляхів вдосконалення законодавства про загальну середню освіту, досягнуто домовленості спільного опрацювання змін та доповнень до спеціального Закону України «Про повну загальну середню освіту».

 

МОНУ упроваджує нові підходи в науковій освіті для школярів

Міністерство освіти і науки України та Смітсонівський інститут (США) підписали Меморандум про співпрацю з метою розвитку наукової освіти.

Підписання меморандуму відбулось у Посольсві України в США за сприяння Посольства та Надзвичайного та Повноважного Посла України у США Оксани Маркарової.

Меморандум підписаний з метою підтримки молоді в Україні та охоплює співпрацю та обговорення щодо:

прикладних ресурсних комплектів наукового навчання, які можна застосовувати у різному виконанні, зокрема як для формальних освітніх просторів, таких як школи, так і для неформальних навчальних просторів, таких як музеї, або у місцях тимчасового чи постійного проживання родин;

підтримки вчителів через професійний розвиток, який може передбачати курування Смітсонівським інститутом (за погодженням з Міністерством) можливостей професійного навчання через платформи дистанційного навчання;

доступу учнів початкових класів (5-11 років) в українських цифрових навчальних центрах до особливих цифрових активів, які наявні в бібліотеці цифрового освітнього контенту Смітсонівського інституту «Дистанційне навчання» (наприклад, електронних книг, цифрових освітніх ігор, симуляцій, освітніх відеороликів).

 

На платформі «Online Mentor Science&Business» відкрили доступ до знань з інноваційного розвитку

У 2022 році було запроваджено проєкт «Online Mentor Science&Business». Близько 140 учасників доєдналися до інноваційного освітнього інструменту та отримали сертифікати про успішне проходження навчання.

Міністерство освіти і науки України та Український фонд стартапів відкриває доступ до знань стосовно створення та розвитку стартапу. Це надає можливість усім охочим познайомитися зі стартап-екосистемою України, навчитися створювати та вести інноваційний бізнес, дізнатися про можливості для комерціалізації інноваційних ідей/наукоємних рішень та підготуватися до участі в майбутніх івентах, конкурсах для залучення фінансування, пошуку інвесторів та розвитку стартапу.

Також інформуємо, що до партнерів проєкту доєднався Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій.

Учасники, які зареєструються за посиланням, одержать лінк на телеграм-канал.

 

МОН та Єврокомісія підписали двосторонній документ «Домовленість про співробітництво з питань освіти між Європейською комісією та МОН України»

15 червня 2023 року Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий та віцепрезидент Європейської комісії Маргарітіс Схінас підписали рамковий документ про співробітництво у сфері освіти між Європейською комісією та Міністерством освіти і науки України.

Сторони планують здійснювати спільні заходи, серед яких:

сприяння подальшій співпраці між закладами загальної середньої освіти та надання стороною ЄС підтримки вимушено переміщеним учням, зокрема через використання онлайн-платформ;

забезпечення українських учнів підручниками для Нової української школи;

розширення участі українських закладів освіти, установ, організацій у програмі ЄС з освіти, навчання, молоді та спорту Erasmus+;

сприяння взаємному визнанню академічних кваліфікацій;

участь Міністерства освіти і науки України в робочих групах та заходах у межах Європейського освітнього простору;

залучення Міністерства освіти і науки України до роботи європейської освітньої інформаційної мережі Eurydice Network;

підвищення спроможності українських спортивних та молодіжних організацій через розширення для них можливостей в межах програми Erasmus+.

 

Українські учні долучилися до фіналу міжнародної олімпіади з креативності у США

За допомогою МАН і міжнародних спонсорів українська команда виборола 8-ме місце у своїй категорії в олімпіаді Destination Imagination, Inc. На такий фінал українська команда потрапила вперше.

Про це повідомили їхні тренерки Ольга Морозова та Анна Широкова.

На заході були представлені понад 500 команд з усього світу.

Глобальне співтовариство Destination Imagination об’єднує основне переконання, що коли студенти мають свободу рости та співпрацювати без обмежень, їхня впевненість вибухає і світ відкривається для них по-новому. Зокрема, вони організовують міжнародну олімпіаду з креативності для учнів віком від 5 до 18 років.

 

Відбувся круглий стіл на тему «Використання штучного інтелекту в освіті: CHATGPT і більше»

14 червня 2023 року проведено круглий стіл на тему «Використання штучного інтелекту в освіті: CHATGPT і більше», на якому відбулося експертне обговорення перспективних підходів до застосування технологій штучного інтелекту в освіті, потенційних проблем етичного та безпечного використання різних моделей штучного інтелекту, який все більше стає предметом уваги дослідників з огляду на зміни, пов’язані з його використанням у різних сферах діяльності.

Захід організовано Офісом підтримки вченого, ДНУ «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації» спільно з іншими установами.

Під час заходу також відбулася презентація тренінгів (майстер-класів) для молодих учених.

 

Відбулася конференція «Впровадження реформи професійної освіти»

12-13 червня профтехосвітяни, представники департаментів освіти і науки і навчально-методичних центрів профтехосвіти відвідали конференцію «Впровадження реформи професійної освіти», що відбулася у Львові.

На заході презентували прогрес реформи професійної освіти та новації у Національній системі кваліфікацій, обговорили функціонування профтехів під час війни та розвиток цифрових освітніх інструментів. Окрему увагу надали створенню і діяльності центрів кар’єри та кар’єрному консультуванню, а також розвитку підприємницьких навичок в учнів.

На конференції профтехам передали 800 ноутбуків, які закупив польський Фонд міжнародної солідарності на потреби профосвіти в Україні. Їх розподілили між 52 закладами, які мали найбільшу потребу у комп’ютерній техніці.

Захід організували Міністерство освіти і науки України спільно з Програмою ЄС «EU4Skills: кращі навички для сучасної України».

 

Нагороджено переможців ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

14 червня 2023 року в Національному музеї Тараса Шевченка відбулась урочиста церемонія нагородження переможців ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Переможцям ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу вручили дипломи та цінні подарунки.

Щирі слова любові та пошани до творчості Кобзаря висловили переможці конкурсу Юлія КАПІТАНЮК, учениця 11 класу комунального закладу загальної середньої освіти «Луцький ліцей № 22 Луцької міської ради», та Павло ВАДАТУРСЬКИЙ, учень 9 класу Балтського ліцею № 2 Балтської міської ради Одеської області.

Учасники свята вшанувати Тараса Шевченка покладанням квітів до його пам’ятника.

 

Україна отримала право на доступ до повнотекстових електронних ресурсів на платформі Research4Life як країна Групи А (вільний доступ)

У січні 2023 року було оновлено статус України на офіційному вебсайті Research4Life із зазначенням про включення держави до групи країн А, організації та вчені з яких мають безкоштовний доступ до ресурсів платформи.

Українським науковцям стала доступною більшість контенту Research4Life (за інформацією, яка нещодавно публікувалася на порталі, обсяг контенту платформи досяг 200 тис. одиниць – журналів, книг, баз даних).

Обов’язковою умовою отримання доступу є реєстрація установи на порталі Research4Life, після чого установа отримує дані для входу (логін та пароль), які використовуються виключно її працівниками.

Інформація про порядок реєстрації установи міститься на сайті Державної науково-технічної бібліотеки України за посиланням: https://dntb.gov.ua/research4life .

 

Дистанційна школа України «Оптіма» впроваджує благодійну програму для українських школярів

Дистанційна школа України «Оптіма» пропонує унікальну можливість учням 1-11 класів безоплатно отримати доступ до освітніх матеріалів із двох будь-яких предметів на 3 місяці. Ініціатива реалізується за підтримки Благодійного фонду «За майбутнє дітей».

Українські діти мають право на якісну шкільну освіту попри будь-які обставини, тому програма доступна не тільки в Україні, а й за кордоном. Незалежно від того, де перебуває родина, учень зможе надолужити шкільну програму.

Благодійна програма передбачає тестування на початку й наприкінці навчання. Це дозволить оцінити прогрес і наочно побачити освітні результати.

Щоб узяти участь у програмі, потрібно заповнити форму на сайті школи.

 

Дайджест проекту «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні»

Літо, життя проекту і щоденні справи в дошкіллі – таке поєднання нових знахідок у дайджесті проєкту «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні».

У цьому спецвипуску: інформація про цікаві практики в межах проекту; інтерактивний маршрутизатор; авторські розробки педагогів.

Проект «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні» реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація працівників дошкільної освіти» у межах «Спільно» — програми Дитячого фонду ООН (UNICEF Ukraine) для підтримки сімей з дітьми, які постраждали від війни, за інформаційної підтримки Міністерства освіти і науки України та Українського інституту розвитку освіти.

 

Відбувся Всеукраїнський челендж з математики

Змагання «ЗНО математика BOT Challenge» п’ятий рік поспіль заохочує українських школярів поліпшити знання з математики. У 2023 доєдналася рекордна кількість учасників з усієї України - 37506.

Перше місце посів Єгор Максимов, учень Херсонського фізико-технічного ліцею, його результат - 3234 бали. Крім нього, призові місця в «ЗНО математика BOT Challenge» 2023 року посіли ще двоє школярів - Ольга Пустякова з Миколаєва з результатом у 3215 балів та Іван Харківський із Харкова - 3018 балів.

Під час змагань учасники розв’язали понад 141 тисячу задач з математики, а також передивилися низку відео з поясненнями складних тем та вебінари про кар’єру в ІТ від практиків ІТ-компанії «SoftServe». Найбільше у челенджі взяло участь учнів із Київської, Львівської, Харківської та Дніпропетровської областей.

 

Прийнято Закон України «Про внесення зміни до розділу XІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про освіту" щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану»

10 червня 2023 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення зміни до розділу XІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про освіту" щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану».

Законом подовжено перехідний період для здобуття загальної середньої освіти особами, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і які розпочали здобуття загальної середньої освіти до 01 вересня 2018 року мовою відповідної національної меншини.

Такий підхід дозволить забезпечити реалізацію прав відповідних осіб в умовах триваючої збройної агресії російської федерації.

 

Прийнято розпорядження КМУ «Про розподіл резерву освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році»

09 червня 2023 року з метою підтримки деокупованих територіальних громад було затверджено чергове розпорядження Кабінету Міністрів України «Про розподіл резерву коштів освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році».

Розпорядження передбачає розподіл резерву освітньої субвенції між місцевими бюджетами в обсязі 74,9 млн грн, що дасть змогу здійснювати оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у деокупованих громадах Харківської та Херсонської областей, адміністративно-територіальні одиниці яких відновили освітній процес, а саме:

Великобурлуцька, Кіндрашівська, Курилівська, Петропавлівська, Вовчанська, Куп’янська територіальні громади Харківської області,

а також:

Станіславської, Борозенської, Милівської, Бериславської, Дар’ївської – Херсонської області.

 

У Чернівцях відбувся обласний фестиваль науки і техніки «ТЕХНОФЕСТ – 2023»

Приблизно 2 тисячі буковинців узяли участь у захопливих дослідах та демонстраціях законів фізики та хімії. Керівники технічних гуртків та їхні вихованці показали неймовірні експерименти.

У межах фестивалю представили сучасне високотехнологічне обладнання та проєкти, пов’язані з використанням роботів у житті людини. Також відбулися змагання автономних роботів-сумоїстів на платформі «Lego» та робоавтомобілів на платформі «Arduino». Відвідувачі заходу змогли самостійно конструювати та програмувати роботів.

Також на фестивалі організували мінітрасу, де охочі могли взяти участь у перегонах трасових автомоделей, виготовлених позашкільниками. Шанувальники мистецтва та креативу насолоджувалися виставкою від вихованців гуртка «Художня кераміка» і фотографувались у цікавих масках, створених вихованцями гуртка «Моделювання та конструювання одягу».

Ще однією знахідкою заходу були дрони, сконструйовані студентами Чернівецького політехнічного фахового коледжу.

 

3290 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 262 повністю зруйновано

Станом на 11 червня 2023 року 3028 закладів освіти пошкоджено та 262 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку