12 травня 2023

Відбувся урочистий захід з вручення дипломів та відзнак лауреатам Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік

Урочистий захід відбувся 12 травня 2023 року.

На початку заходу відбулася зустріч лауреатів Премії Верховної Ради України молодим ученим із заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергієм Колебошиним, на якій молоді учені поставили низку актуальних питань та висловлювали пропозиції щодо розвитку науки в Україні.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав молодих учених та урочисто вручив дипломи та відзнаки лауреатам Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік. Молоді вчені також змогли провести діалог з нагальних проблем в галузі науки з Головою Верховної Ради України.

 

Підбито підсумки Всеукраїнського конкурсу із квітникарства та ландшафтного дизайну «Квітуча Україна»

З 9 до 11 травня 2023 року Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді за підтримки Міністерства освіти і науки України провів Всеукраїнський конкурс із квітникарства та ландшафтного дизайну «Квітуча Україна».

У фіналі змагань взяли участь 35 команд із 16 областей України. Журі визнало найкращими проекти, підготовлені вихованцями таких закладів освіти:

проект «Дерево життя» від КЗЗСО «Одерадівський ліцей № 37 Луцької міської ради» (Волинська область);

проект «Потяг Перемоги» від Василівської філії I-II ступенів КЗ «Гурівський ліцей Гурівської сільської ради» (Кіровоградська область);

проект «Козацькому роду нема переводу» від КЗ ЛОР «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді»;

проект «Квітка надії» від Новочервищанського ліцею Прилісненської сільської ради (Волинська область).

Відеозапис фіналу конкурсу розміщено на ютуб-каналі НЕНЦ.

 

11 травня 2023

Відбулися Комітетські слухання на тему: «Освітні втрати й освітні розриви на рівні загальної середньої освіти: вимірювання та механізми подолання»

11 травня 2023 року відбулись слухання у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на тему: «Освітні втрати й освітні розриви на рівні загальної середньої освіти: вимірювання та механізми подолання», в яких взяли участь народні депутати – члени Комітету, Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко, Голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак, Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов, академік-секретар Відділення загальної середньої освіти і цифровізації освітніх систем НАПН України Олександр Ляшенко, представники державних установ і відомств, органів управління освітою, педагогічні працівники, представники Світового Банку, експертного середовища (вітчизняні та міжнародні фахівці) та громадського сектору.

Учасники слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій відзначили актуальність питання щодо освітніх втрат і освітніх розривів, викликаних пандемією COVID-19 та повномасштабним російським вторгнення, визначення шляхів їх вимірювання та механізмів подолання.

Метою цих слухань стала актуалізація питання формування цілісної державної політики щодо вимірювання освітніх втрат і освітніх розривів, які є наслідком пандемії COVID-19 та війни в Україні, а також механізмів їх подолання.

Під час слухань було обговорено низку проблемних питань, а також учасниками слухань фактично запропоновано комплекс заходів, необхідних для розроблення системи вимірювання освітніх втрат і освітніх розривів, а також конкретних механізмів компенсації освітніх втрат і освітніх розривів.

 

Відбувся Світовий освітній форум 2023!

Цього тижня відбувся Світовий освітній форум 2023, участь у якому взяла делегація Міністерства освіти і науки України на чолі із заступником Міністра з питань європейської інтеграції.

Участь у ньому стратегічно важлива для сектору освіти та обміну досвідом із міністерствами інших країн, а їх було понад 120. Також за ці декілька днів наша делегація встигла провести двосторонні зустрічі з партнерами, на яких були розглянуті та обговорені питання щодо відбудови освітніх закладів та реформа НУШ; психологічної підтримки освітян; допомоги для дітей, що навчаються за кордоном та планують повернутися в Україну; співпраці з Microsoft та Google; співпраці зі Світовим банком.

 

Презентовано освітні програми з підготовки кадрів для звільнених територій і Криму

За участі Віце-прем'єр-міністра - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук у Києві відбулася презентація магістерських програм з публічного управління й адміністрування на деокупованих територіях.

У заході також взяли участь: заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба, Постійна представниця Президента в АРК Таміла Ташева, Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина та ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров.

Зокрема, було представлено освітньо-наукову програму «Постконфліктне врядування» й освітньо-професійну програму «Урядування на повоєнних територіях». Вони напрацьовані КНУ імені Тараса Шевченка з групою експертів.

Фахівці, підготовлені за цими програмами, матимуть необхідні знання для роботи на деокупованих територіях, в тому числі АР Крим і м. Севастополі після їх звільнення.

 

10 травня 2023

Відбулася зустріч з Представництвом Президента України в АРК: «Кримське питання»

10 травня 2023 року у Верховній Раді України відбулося засідання голів комітетів ВРУ і офісу Постійного представника Президента України в АР Крим. Під час зустрічі було обговорено драфт документу «Деокупований Крим: першочергові кроки держави», підготовлений Офісом Таміли Ташевої. Це перший важливий крок для напрацювання політик і змін до законодавства щодо реінтеграції Кримського півострова.

 

Відбулося розширене засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров'я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок агресії рф проти України

У межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я відбулося розширене засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров'я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок агресії рф проти України.

Захід відбувся під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля за участю дружини Президента України Олени Зеленської, Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народних депутатів України, представників центральних органів виконавчої влади, начальників ОВА, представників Офісу Глави держави, Координаційного центру з психічного здоров’я при КМУ та міжнародних організацій – представництв ООН, ВООЗ, ЮНІСЕФ, Міжнародної організації з міграції, ЮНЕСКО в Україні, Фонду ООН у галузі народонаселення, Світового банку, USAID, Швейцарського бюро розвитку, ПРООН.

Різні міністерства презентували пріоритетні проекти, що загалом створюють ланцюжок системи психосоціальної послуги.

Міністерства освіти і науки України презентувало проект – «Психосоціальна підтримка та психологічна допомога на всіх рівнях освіти», в якому передбачається впровадження навичок психологічної стійкості на всіх рівнях освіти – від дошкільної до вищої, а також трансформацію психологічної служби в системі освіти.

Супровід у розробленні та впровадженні Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською, забезпечує Координаційний центр із психічного здоров'я при Кабінеті Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.

 

Розпочався Всеукраїнський онлайн-марафон для дошкілля «ВзаємоДІЯ»

З 10 до 19 травня 2023 року відбудеться Всеукраїнський онлайн-марафон «ВзаємоДІЯ» для працівників закладів дошкільної освіти. Захід організований Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація працівників дошкільної освіти» у межах проєкту «СПІЛЬНО» – програми Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ за підтримки Міністерства освіти і науки та Українського інституту розвитку освіти.

На марафоні розглянуть такі теми:

як організувати роботу закладу дошкільної освіти в умовах кризи;

який формат організації освітнього процесу застосовувати: дистанційний чи змішаний;

як організувати роботу з дітьми з особливими освітніми потребами, психологічний супровід дітей дошкільного віку, педагогів та батьків.

Теми вебінарів стануть у пригоді керівникам закладів дошкільної освіти, педагогам, практичним психологам, батькам, викладачам закладів вищої освіти, представникам органів управління освітою, методичним службам. Нині уже зареєстровано понад 25 тисяч учасників.

Розклад зустрічей та реєстрація за посиланням.

Всеукраїнський онлайн-марафон «ВзаємоДІЯ» реалізується у межах проекту «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні».

 

09 травня 2023

Оновлено перелік пріоритетних тематичних напрямів наукових досліджень і науково-технічних розробок

09 травня 2023 року на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято постанову, яка оновлює перелік пріоритетних тематичних напрямів наукових досліджень і науково-технічних розробок з урахуванням потреб періоду воєнного стану та відновлення України від наслідків війни.

Оновлений перелік містить понад 60 напрямів, об’єднаних за шістьма визначеними законодавством пріоритетними сферами розвитку науки і техніки: фундаментальні наукові дослідження із найбільш важливих проблем, розвиток інформаційно-комунікаційних технологій, дослідження у сфері енергетики, раціонального природокористування, медицини, нових речовин та матеріалів. До списку увійшли напрями, які відповідають потребам сфери безпеки та оборони, що вкрай важливо за нинішніх умов.

Для актуалізації переліку пріоритетних напрямів були використані результати прогнозно-аналітичного дослідження, в якому взяли участь науковці та представники реального сектору економіки, а також експертна група, до складу якої увійшли провідні вчені наукових установ Національної академії наук України та національних галузевих академій наук, інших наукових установ та закладів вищої освіти.

Рішення забезпечує реалізацію у 2023 році пріоритетних тематичних напрямів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок, які фінансуються за кошти державного бюджету.

 

Визначено імена переможців ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

09 травня 2023 року підписано наказ Міністерства освіти і науки України, який затверджує список переможців ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

У фіналі конкурсу, що відбувався в дистанційній формі 24 березня 2023 року, змагалися 806 знавців української мови із закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

Відповідно до нової редакції Положення про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, що затверджена наказом МОН від 18 жовтня 2022 року № 924, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24 листопада 2022 року за № 1461/38797, переможцями конкурсу стали 72 учасники. У кожній із 12 конкурсних категорій буде визначено одного переможця, який посів перше місце, два переможця, які посіли друге місце, три переможця, які посіли третє місце, згідно з рейтингом результатів.

Учасники мовного змагання демонстрували знання української мови, розмірковували у творах про волонтерство, норми життя суспільства під час війни, значення почесної відзнаки «Місто-герой України». Також висловлювали думки щодо інформаційної гігієни, правил спілкування в соціальних мережах та давали рекомендації, як зацікавити учнів під час онлайн-навчання.

Відповідно до Положення про стипендії Президента України переможцям Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, затвердженого Указом Президента України від 3 жовтня 2008 року № 899, переможцям конкурсу, які посіли перше місце, буде призначено стипендію Президента України.

 

Відбулася зустріч з представниками Всесвітньої федерації профспілок «Інтернаціонал освіти»

09 травня 2023 року відбулася зустріч Міністра освіти і науки Оксена Лісового з делегацією Всесвітньої федерації профспілок «Інтернаціонал освіти» на чолі з Генеральним секретарем паном Девідом Едвардсом.

Обговорили пріоритетні питання у розвитку освіти в Україні:

безпека освітнього середовища;

впровадження реформ для побудови стійкої, спроможної системи освіти, заснованої на довірі й професіоналізмі та орієнтованої на постійне самовдосконалення;

співпраця міністерства з міжнародними неурядовими організаціями та комунікація із профспілками працівників освіти.

Генеральний секретар Девід Едвардс висловив українцям підтримку від імені американського народу та наголосив на важливості створення умов для повернення тимчасово переміщених педагогічних працівників та здобувачів освіти до країни.

 Інтернаціонал освіти – це всесвітня федерація профспілок, яка об’єднує понад 32 млн учителів та допоміжного персоналу освіти у 178 країнах і територіях.

 

08 травня 2023

Австралійська академія наук запустила програму підтримки українських науковців, які постраждали від війни

Австралійська академія наук у партнерстві з Фондом Breakthrough Prize запустила програму підтримки українських дослідників, які постраждали від війни з Росією. Допомога включає два напрями, кожен з яких сприяє наданню практичної підтримки, що дозволяє українським науковцям продовжувати науково-технічну діяльність.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЦЮ ПРОГРАМУ

 

У КМДА оголосили дати прийому документів до 5-х класів

Цьогоріч прийом документів до 5-х класів триватиме до 16 червня поточного року включно.

Про це повідомили у Київській міській державній адміністрації.

Конкурсний відбір відбудеться 22 або 23 червня (залежно від дати НМТ). Він можливий за умови, що школи отримають більшу кількість заявок, аніж передбачено місць. Також у КМДА закликали створити безпечні умови для цього процесу.

«Це (продовження прийому документів - ред.) обумовлено подовженими зимовими канікулами та особливостями освітнього процесу в умовах воєнного стану. Закладам освіти рекомендовано продовжити прийом документів до 5-х класів ще на півмісяця», - пояснили в адміністрації.

 

07 травня 2023

Платформа UNITED24 запустила новий напрям фандрейзингу «Освіта і наука»

05 травня 2023 року Президент України Володимир Зеленський оголосив про новий напрям роботи платформи UNITED24 «Освіта і наука». Його амбасадорами стали лауреати Нобелівської премії Пол Нерс, Едвард Мозер та Мей-Бритт Мозер, а також Іванна Сахно, виконавиця головної ролі у серіалі «Зоряні війни: Асока». Презентація відбулася під час саміту «The Power of Unity», присвяченому річниці діяльності UNITED24.

«Напрямок «Освіта і наука» дуже важливий, адже на сьогодні ми маємо майже 3 тис. зруйнованих російськими військами освітніх закладів. У них ціляться навмисно. Забезпечити навчання наших дітей, в тому числі дистанційно, у тих умовах, в яких ми знаходимось, – це величезний обсяг робіт. Але ми готові до нього», – наголосив Володимир Зеленський.

Під час саміту Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий презентував перший проект напряму «Освіта і наука» – збір коштів на відновлення Бузівського академічного ліцею у Дмитрівській громаді Київської області. Ліцей був зруйнований російськими військами під час наступу на Київ у березні 2022 року. Постраждали стіни, дах, повністю згоріли кабінети інформатики та початкової школи.

Для відновлення навчального закладу у Бузовій потрібно 1 млн 250 тис. $. Після презентації проєкту один із донорів UNITED24 оголосив про пожертву 1 млн $. Тож до закриття збору залишилося 250 тис. $. Кошти на відбудову шкіл надходитимуть через UNITED24 на спеціальний рахунок Національного банку України, закріплений за Міністерством освіти і науки України.

 

27-ма Українська антарктична експедиція повернулася додому

05 травня 2023 року із Варшави в Київ повернулася 27-ма Українська антарктична експедиція.

Загалом її шлях з Антарктики в Україну тривав майже місяць. 07 квітня на нашому науково-дослідному судні «Ноосфера» команда вирушила зі станції «Академік Вернадський» до Південно-Африканської Республіки. У порт Кейптауна судно прибуло 29 квітня, і вже звідти літаками та наземним транспортом 27-ма УАЕ дісталося Києва.

Це була перша експедиція, яку відправили на станцію «Академік Вернадський» під час повномасштабної війни, – їй довелося вирушати буквально за тиждень після початку вторгнення, щоб змінити колег із 26-ї УАЕ. Деяким людям дивом вдалося виїхати з Харкова, Київщини та інших регіонів, де точилися бойові дії. Але команда зібралася, дісталася Антарктики і рік відпрацювала на відмінно. Усі завдання виконані експедицією в повному обсязі на високому рівні.

Також разом із зимівниками в Україну повернулися учасники сезонної експедиції, які працювали впродовж антарктичного літа. Це, зокрема, команда технічних фахівців, що виконали невідкладні роботи з модернізації станції.

27-ма УАЕ, що працювала на «Вернадському» впродовж року, проводила дослідження та спостереження за трьома основними напрямами: геофізика, біологія, метеорологія, а також забезпечувала функціонування станції.

Нині на станції «Академік Вернадський» почала роботу 28-ма Українська антарктична експедиція, яка виконуватиме антарктичну місію найближчий рік.

 

Чорне море об’єднує дослідників та інноваторів з європейських країн

04 травня 2023 року у місті Брюссель (Королівство Бельгія) відбулося чергове засідання Оперативної мережі спонсорів, під час якого проведено захід «Запуск Плану реалізації Стратегічної програми досліджень та інновацій для Чорного моря в межах 2 проекту Black Sea CONNECT (CMA-SRIA) – Що чекає на Чорноморську дослідницьку та інноваційну співпрацю?». Зустріч організував депутат Європарламенту Маріан-Жан Марінеску (Mr. Marian-Jean MARINESKU).

Під час засідання Оперативної мережі спонсорів обговорили та презентували ініціативи Європейської комісії щодо Чорного моря і шляхів впровадження CMA-SRIA за межами Black Sea CONNECT CSA. У підсумках зустрічі ухвалили План реалізації SRIA IP.

Захід присвячений запуску СМA-SRIA для створення фундаменту захисту унікальних середовищ Чорного моря, одночасно підтримуючи розвиток морських секторів, що сприятимуть розвитку блакитної економіки і створенню нових робочих місць.

Українську делегацію представили Олена Марушевська, експертка з комунікацій Національного антарктичного наукового центру Міністерства освіти і науки України, представниця Національного хабу блакитної економіки в Україні для реалізації СМПДЧМ; Софія Садогурська, морська біологиня, наукова співробітниця Інституту ботаніки імені М.Г. Холодного НАНУ, молодіжна амбасадорка Чорного моря. Українську делегацію очолив Ігор Таранов, генеральний директор директорату науки та інновацій Міністерства освіти і науки України.

Проєкт СMA-SRIA та відповідний План будуть впроваджувати учасники академічних кіл, фінансових організацій, промисловості і суспільства для вирішення фундаментальних проблем Чорного моря. СМА-SRIA також сприятиме розвитку блакитної економіки, створенню життєво важливих систем підтримки та інноваційної дослідницької інфраструктури, вдосконаленню освіти, а також нарощуванню потенціалу Чорного моря.

 

3252 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 277 повністю зруйнований

Станом на 07 травня 2023 року 2975 закладів освіти пошкоджено та 277 зруйнований повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку