28 квітня 2023

НМТ-2023: завершується реєстрація для участі в тестуванні

03 травня 2023 року завершується реєстрація для участі в національному мультипредметному тесті.

На сьогодні, 28 квітня 2023 року, створено понад 255 тис. персональних кабінетів, понад 243 тис. осіб отримали повідомлення про успішну реєстрацію і можуть сформувати сертифікат НМТ 2023 року.

Бажання складати тестування у тимчасових екзаменаційних центрах, які будуть створені в Україні, виявили 231 067 осіб, а за кордоном – 24 403. Вибираючи предмет додаткового блоку, вступники віддають перевагу історії України (133 738 осіб) й іноземним мовам (79 963 особи). 33 665 осіб виявили бажання складати третім предметом біологію, 4 973 особи – фізику, 3 131 особа – хімію.

Якщо вступник/вступниця не натисне на кнопку «Надіслати на обробку», регіональний центр не зможе опрацювати інформацію, тож його/її не буде зареєстровано для участі в НМТ.

У разі ненадання копій документів або надання копій, що не відповідають вимогам, йому/їй буде повідомлено про потребу виправити недоліки. Усунути помилки і повторно надіслати копії документів на перевірку до регіонального центру потрібно буде якнайшвидше, не пізніше 07 травня 2023 року.

Тож після надсилання документів рекомендуємо заглядати до персонального кабінету, щоб не пропустити важливого повідомлення.

Так само до 7 травня в персональному кабінеті вступник/вступниця матиме змогу змінити навчальний предмет додаткового блоку, з якого він/вона бажає скласти тестування, чи населений пункт в Україні або за кордоном, де перебуватиме у дні проведення НМТ, чи вказати на потребу у проходженні НМТ під час додаткової сесії.

Докладна інформація про процедуру реєстрації – на сайті УЦОЯО.

 

Відкрито конкурс на здобуття стипендії імені Героїв Небесної Сотні для студентів та курсантів

Розпочато подання кандидатів на здобуття академічних стипендій імені Героїв Небесної Сотні для студентів та курсантів, які здобувають освіту за спеціальностями:

«Фізична терапія, ерготерапія»;

«Залізничний транспорт»;

«Агроінженерія»;

«Економіка»;

«Військове управління (за видами збройних сил)»;

«Географія»;

«Архітектура та містобудування»;

«Інженерія програмного забезпечення»;

«Сценічне мистецтво»;

«Психологія».

Стипендії отримає молодь, яка своєю активною громадянською позицією утверджує ідеали та цінності Революції гідності.

Кандидатами на призначення стипендії можуть бути студенти, які досягли значних успіхів у навчанні та/або науковій, громадській, спортивній або творчій діяльності, та курсанти, які мають зразкову військову дисципліну.

Від кожного закладу освіти може бути відібраний один кандидат. Заклади вищої освіти державної форми власності мають надіслати документи до ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» до 15 червня 2023 року.

 

Державний секретар Міністерства освіти і науки Королівства Швеції про підтримку українських дітей за кордоном

Під час міжнародного саміту «International Summit on the Teaching Profession» відбулася зустріч заступника Міністра освіти і науки України Євгена Кудрявця з державним секретарем Міністерства освіти і науки Королівства Швеції Девідом Ліндбергом. Обговорили підтримку українських дітей, які навчаються в країнах Європейського Союзу, а також домовилися про майбутню співпрацю в межах підготовки фахівців з євроінтеграції та гармонізації освітніх програм ЄС та України. Такий діалог став можливим завдяки тому, що з 2023 року Швеція розпочала головування у Раді Європейського Союзу.

Нині багато українських дітей вимушено перебувають у країнах Європи, рятуючись від повномасштабної війни, та навчаються одночасно у двох освітніх системах – європейській та українській. Отже, потрібно шукати шляхи зменшення навантаження, щоб програма була посильною для здобувачів освіти, а діти не втрачали інтерес до навчання через перевтому і мали час для відпочинку. Під час зустрічі визначили можливі шляхи взаємодії та домовилися спільно працювати у напрямі зменшення навантаження, а також колегам зі Швеції було презентовано пріоритетні напрями діяльності команди МОН України – створення безпечних умов для здобуття освіти, ефективне реагування на виклики війни, продовження реформ освіти.

 

Дівчата з української збірної з математики перемогли на Європейській олімпіаді

Про це повідомив комітет олімпіади.

На Європейській математичній олімпіаді серед дівчат українська збірна отримала перемогу, набравши максимальну кількість балів серед більш ніж 150 команд з інших країн. У командному заліку наша команда здобула найвищий бал, що складається з результатів кожної учасниці. В індивідуальному заліку золоту медаль отримала Поліна Геник, а срібні вибороли Ірина Романюк, Євгенія Франкевич та Марина Спектрова. У змаганнях взяли участь 213 учасниць та 151 команда з країн Європи.

Європейська математична олімпіада серед дівчат — щорічне змагання з математики для школярок, яке цьогоріч проходило у Словенії.

 

27 квітня 2023

Відбувся Всеукраїнський конкурс молодих істориків «Врятувати від забуття»

27 квітня 2023 року в приміщенні Національного музею літератури України проведено підсумковий етап 16–го Всеукраїнського конкурсу молодих істориків «Врятувати від забуття».

Всеукраїнський конкурс мультимедійних проектів «Врятувати від забуття» започатковано у 2007 році. Він має на меті підвищення інтересу молоді до української історії, збереження та відновлення національної пам’яті, подолання історичних міфів.

Організаторами конкурсу є Міжнародний благодійних фонд національної пам’яті України у співпраці з Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, центральними і місцевими органами влади, Інституту історії України Національної академії наук України, Спілки письменників України.

У фінальній частині взяли участь шість творчих колективів, які представляли заклади загальної середньої, позашкільної освіти.

За дорученням Голови Комітету у заході взяв участь головний консультант секретаріату Комітету, член журі конкурсу Євген Васильович Красняков.

 

Відбулися Загальні збори Національної академії наук України

27 квітня 2023 року у великому конференц залі НАН України відбулася звітна сесія Загальних зборів Національної академії наук України.

У сесії взяли участь члени НАН України, керівники академічних установ, делеговані представники від академічних установ та запрошені гості.

Президент НАН України академік НАН України А.Г. Загородній озвучив привітання Президента України Володимира Зеленського учасникам сесії, у своєму виступі привітав науковців також заступник Міністра освіти і науки України Денис Курбатов.

Було заслухано звітну доповідь президента НАН України академіка НАН України А.Г. Загороднього, представлено найвагоміші результати фундаментальних і прикладних досліджень НАН України з широкого спектру галузей наукових знань і практичних застосувань, висвітлено співпрацю НАН України зі Збройними силами України, проведено обговорення звітної доповіді, Звіту про діяльність НАН України в 2022 році (https://files.nas.gov.ua/PublicMessages/Documents/0/2023/04/Zvit_NASU_2022.pdf) та прийнято постанову Загальних зборів НАН України.

На сесії відбулися вручення Золотої медалі імені В.І. Вернадського Національної академії наук України https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=10022,

Золотої медалі імені Б.Є. Патона Національної академії наук України https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=10021,

премії НАН України «За популяризацію науки» https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=10024 та

премій імені видатних учених України Національної академії наук України.

Від секретаріату Комітету у сесії взяв участь головний консультант Олег Левчук.

 

Нагороджено перших лауреатів Золотої медалі ім. Б.Є. Патона НАН України

Під час чергової сесії Загальних зборів Національної академії наук України 27 квітня 2023 року Золоту медаль ім. Б.Є. Патона НАН України отримали її перші лауреати (за підсумками конкурсу 2022 року).

Першими лауреатами Золотої медалі ім. Б.Є. Патона НАН України – за підсумками конкурсу 2022 року – стали:

заступник директора з наукової роботи Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України академік НАН України Леонід Лобанов за створення технологій бездеформаційного зварювання виробів ракетно-космічної техніки та розроблення й впровадження методів лазерної інтерферометрії для оцінювання якості зварних з’єднань;

генеральний директор Державного підприємства «Державне Київське конструкторське бюро «Луч» член-кореспондент НАН України Олег Коростельов за розроблення та організацію серійного виробництва новітніх зразків озброєння і військової техніки.

Президент НАН України академік НАН України Анатолій Загородній вручив лауреатам почесну нагороду і побажав їм подальших творчих успіхів.

https://www.nas.gov.ua/EN/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=10021

Нагадаємо, задля увічнення пам’яті академіка Бориса Патона Академія 2020 року заснувала Золоту медаль ім. Б.Є. Патона НАН України і присуджує цю нагороду за видатні досягнення у створенні інноваційних науково-технічних розробок, які знайшли широке практичне використання.

 

За підтримки ЄС та Республіки Корея ЮНІСЕФ передав українським школярам 10 тис. планшетів і ноутбуків

27 квітня 2023 року в Міністерстві освіти і науки України відбулося передавання ноутбуків і планшетів для школярів Луганської області за участю Міністра освіти і науки України Оксена Лісового, заступника голови Представництва Європейського Союзу в Україні Ремі Дюфло, голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мурата Шахіна та голови Луганської обласної військової адміністрації Артема Лисогора.

ЮНІСЕФ за фінансової підтримки Європейського Союзу та Республіки Корея доставив 5 тис. планшетів для учнів молодшої школи. Ще стільки ж ноутбуків отримають діти середнього та старшого шкільного віку. Електронні пристрої розповсюдять до закладів освіти по всій Україні. Нове постачання від ЮНІСЕФ допоможе українським дітям продовжувати навчання онлайн, адже відвідування школи вже тривалий час недоступне багатьом з них через безпекову ситуацію. Надана допомога також спрямована на дітей-переселенців, які вимушено покинули рідні домівки через бойові дії. Крім того, пристрої отримають діти з інвалідністю, діти з малозабезпечених сімей або позбавлені батьківського піклування та діти, які не мають гаджетів для під‘єднання до онлайн-занять.

Нове постачання ноутбуків та планшетів від ЮНІСЕФ уможливило фінансування Європейського Союзу в розмірі 10 млн. євро, спрямоване на забезпечення доступу до освіти для дітей в умовах повномасштабної війни. Мета фінансової підтримки ЄС – дати можливість продовжувати освіту для 680 тис. дітей та 22 тис. учителів онлайн, а якщо дозволяє безпекова ситуація, то й офлайн.

Республіка Корея виділила 4 млн доларів США на підтримку формальної та неформальної освіти для дітей в Україні.

Лише близько третини українських шкіл змогли розпочати очне навчання з 1 вересня 2022 року. Це означає, що близько 3 млн. дітей сьогодні відвідують заняття онлайн або у змішаному форматі.

Ноутбуки та планшети отримають діти у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Харківській, Одеській, Полтавській, Сумській, Чернігівській, Кіровоградській та Херсонській областях.

 

Відбувся інформаційний день програми з досліджень та навчання «Євратом» в Україні

Національний контактний пункт «Євратом» в Україні за підтримки Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України ініціював проведення заходу «EURATOM INFO DAY in UKRAINE 2023», що відбувся 27 квітня 2023 року у форматі онлайн.

Захід присвячено представленню нової робочої програми «Євратом» на 2023-2025 рр., питанням участі в поточних проектах і конкурсах та розвитку подальшої інтеграції українських організацій до проектів та ініціатив програми.

 

26 квітня 2023

Дітей і підлітків з усієї України віком від 7 до 18 років запрошують до участі в конкурсі VEXcode VR Art Canvas

Участь у конкурсі безкоштовна. Діти зможуть навчитися працювати з новою платформою програмування VEXcode VR та майданчиком Art Canvas. А потім за допомогою власного робота VR Art Robot створять авторський артпроєкт - віртуальну листівку. Переможців обиратимуть у трьох вікових категоріях. Усі вони отримають подарунки від ГО «Асоціація Ноосфера».

Реєстрація для участі обов’язкова. Вона триватиме до 30 квітня за посиланням. Потім 3 травня для учасників проведуть вебінар, на якому викладачі ознайомлять їх із платформою та особливостями виконання завдань. Артпроекти прийматимуть до 7 травня включно.

Для участі в конкурсі необхідно мати комп’ютер або планшет з надійним підключенням до інтернету та ознайомитися з офіційними правилами конкурсу.

Подія відбудеться в рамках Дніпровського відкритого обласного конкурсу творчої робототехніки в номінації «Моя ідея» за підтримки ГО «Асоціація Ноосфера».

 

25 квітня 2023

Оголошено Міжнародний конкурс творчих робіт «Уроки війни та голокосту – уроки толерантності»

Міністерство освіти і науки України та Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» оголошують ХХ Міжнародний конкурс творчих робіт школярів, учителів, студентів та аспірантів «Уроки війни та Голокосту – уроки толерантності».

Заявки на конкурс можна подати до 15 серпня 2023 року.

Більше інформації – за посиланням.

 

24 квітня 2023

НМТ-2023 за кордоном: розширено перелік міст/країн, де проходитиме тестування

Цього тижня досягнуто домовленостей із представниками міст Мерша (Люксембург), Майнца (Німеччина), Осло (Норвегія) та Бельдібі (Туреччина).

Перелік закордонних населених пунктів, де передбачено створення тимчасових екзаменаційних центрів, – на сайті УЦОЯО.

Змінити локацію можна після отримання сертифіката до 07 травня 2023 року.

Попри те, що перелік міст для складання НМТ розширено, є обмеження щодо кількості місць у спеціально обладнаних комп’ютерних центрах, запропонованих закордонними партнерами.

Нагадаємо, затверджено календарний план організації та проведення у 2023 році вступних випробувань для вступу до магістратури.

 

Цифрові пристрої для освітян: понад 5 тис. ноутбуків доставлено до Запорізької області

За сприяння Фундації Олени Зеленської у межах ініціативи Глобальної бізнес-коаліції для освіти (GBC-Education) та проєкту «Цифровий актив для України» компаній «HP» та «Microsoft» триває доставлення ноутбуків вчителям 12 регіонів України.

5 194 пристрої доставлено до Запорізької області.

Загалом домовлено про доставлення майже 39 тис. ноутбуків. Нині пристрої отримали вчителі таких областей:

Донецької – 1 350;

Житомирської – 4 633;

Київської – 3 808;

Луганської – 814;

Миколаївської – 4 251;

Одеської – 4 020;

Сумської – 1 793;

Харківської – 1 314;

Херсонської – 2 309;

Чернігівської – 2 283.

Учителі Дніпровщини отримали – 1507 із запланованих 7 089.

 

МОН надає роз'яснення щодо коментарів стосовно переходу на 12-річну систему шкільної освіти в України

У зв'язку із коментарями у соціальних мережах та зверненнями, що надходять до МОНУ стосовно теми про перехід на 12-річну систему шкільної освіти в Україні, МОНУ на своїй офіційній сторінці поінформувало про таке.

Згідно із Законом України «Про освіту» перехід на 12-річну систему шкільної освіти має відбутися у 2027 році як частина реформи НУШ. Нині експерти тільки працюють над розробленням державного стандарту про профільну старшу школу. Цей документ визначатиме, яким буде навчання у старших класах.

Тож наразі не можна говорити про будь-яке прискорення переходу на 12-річне навчання, оскільки освітній процес повинен бути послідовним і безперервним. Окрім того, такий перехід потребує значних фінансових ресурсів, яких нині в бюджеті не передбачено.

Освітні втрати, спричинені ковідом і повномасштабною війною, – це однозначно великий виклик для української системи освіти. МОН разом із низкою профільних експертів шукає різні варіанти для розв’язання проблем, однак прискорений перехід на 12-річну систему шкільної освіти нині не розглядають.

 

23 квітня 2023

Уряд затвердив Положення про післядипломну освіту та інші форми підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини

21 квітня 2023 року на черговому засіданні Кабінету Міністрів України постановою Кабінету Міністрів України № 379 було затверджено Положення про післядипломну освіту та інші форми підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини відповідно до частини восьмої статті 50 Закону України “Про ветеринарну медицину”.

Це Положення визначає організаційно-правові засади організації післядипломної освіти та інші форми підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини.

Підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини здійснюється шляхом післядипломної освіти, проходження курсів підвищення кваліфікації, стажування, участі у семінарах і тренінгах з питань ветеринарної медицини, які проводяться в Україні та за кордоном. Підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини проводиться не менш як один раз на п’ять років.

Метою післядипломної освіти та інших форм підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини є їх професійний розвиток відповідно до державної політики у галузі ветеринарної медицини і задоволення потреб економіки та суспільства у працівниках із високим рівнем професіоналізму і культури, здатних компетентно та відповідально виконувати посадові обов’язки, впроваджувати новітні технології, сприяти інноваційним процесам у галузі ветеринарної медицини шляхом забезпечення їх безперервного навчання.

Ця постанова набирає чинності через один рік з дня припинення або скасування воєнного стану.

 

Уряд затвердив Порядок залучення до надання медичної допомоги фармацевтичних працівників, здобувачів вищої освіти 4-6 років навчання за спеціальностями галузі знань 22 “Охорона здоров’я”

21 квітня 2023 року на черговому засіданні Уряду постановою Кабінету Міністрів України № 375 ухвалено Порядок залучення до надання медичної допомоги фармацевтичних працівників, здобувачів вищої освіти 4-6 років навчання за спеціальностями галузі знань 22 “Охорона здоров’я”, молодших спеціалістів з медичною освітою, лікарів-інтернів та лікарів-спеціалістів без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії на період встановлення карантину, запровадження надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану.

Цей Порядок визначає правові та організаційні засади залучення фармацевтичних працівників, здобувачів вищої освіти 4-6 років навчання за спеціальностями галузі знань 22 “Охорона здоров’я”.

Дія цього Порядку поширюється на МОЗ, інші центральні органи виконавчої влади, Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські держадміністрації (у період воєнного стану – військові адміністрації) та інші уповноважені органи управління закладу охорони здоров’я, заклади охорони здоров’я, заклади вищої (післядипломної) освіти, що здійснюють підготовку лікарів-інтернів та здобувачів вищої освіти за спеціальностями галузі знань 22 “Охорона здоров’я”.

На період встановлення карантину, запровадження надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану в Україні з метою повного, своєчасного та безперервного задоволення потреб населення у медичній допомозі до надання всіх видів медичної допомоги у закладах охорони здоров’я можуть залучатися без урахування єдиних кваліфікаційних вимог, затверджених МОЗ, за їх згодою:

лікарі-спеціалісти без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії;

лікарі-інтерни;

молодші спеціалісти з медичною освітою без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії;

фармацевтичні працівники;

здобувачі вищої освіти 4-6 років навчання за спеціальностями 221 “Стоматологія”, 222 “Медицина”, 223 “Медсестринство”, 224 “Технології медичної діагностики та лікування”, 225 “Медична психологія”, 226 “Фармація, промислова фармація” (спеціалізація 226.01 “Фармація”), 227 “Терапія та реабілітація”, 228 “Педіатрія” галузі знань 22 “Охорона здоров’я”.

 

3198 навчальних закладів зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 286 повністю зруйнований

Станом на 23 квітня 2023 року 2912 закладів пошкоджено та 286 зруйнований повністю - про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку