21 квітня 2023

27 квітня відбудеться інформаційний день програми з досліджень та навчання «Євратом» в Україні

Національний контактний пункт «Євратом» в Україні за підтримки Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України ініціює проведення заходу «EURATOM INFO DAY in UKRAINE 2023», що відбудеться 27 квітня 2023 року у форматі онлайн.

Захід присвячено представленню нової робочої програми «Євратом» на 2023-2025 рр., питанням участі в поточних проектах і конкурсах та розвитку подальшої інтеграції українських організацій до проектів та ініціатив програми.

Для участі у заході необхідно зареєструватися до 25 квітня 2023 року.

Контакти організаторів: НКП Євратом в Україні

Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут»

E-mail: info@uaineuratom.com.ua; uaineuratom.com.ua/pro-nkp/komanda

WEB: www.uaineuratom.com.ua; www.facebook.com/UAinEuratom; uaineuratom.com.ua/s/anonsy.

 

Понад 211 тисяч персональних кабінетів створили потенційні учасники НМТ-2023

До 03 травня 2023 року триває реєстрація на участь у національному мультипредметному тесті. Нині створено вже понад 211 тисяч персональних кабінетів, близько 188 тисяч осіб уже отримали повідомлення про успішну реєстрацію і можливість сформувати сертифікат НМТ 2023 року.

Бажання складати тестування у тимчасових екзаменаційних центрах, які будуть створені в Україні, виявили 169 573 особи, за кордоном - 18 364. Вибираючи предмет додаткового блоку, вступники віддають перевагу історії України (109 455 осіб) й іноземним мовам (68 066 осіб). 27 123 особи виявили бажання складати третім предметом біологію, 4 026 осіб - фізику, 2 673 особи - хімію.

Докладна інформація про процедуру реєстрації - у рубриці «Процедура реєстрації» сайту УЦОЯО.

 

Реєстрація участі в НМТ-2023: що робити, якщо неможливо увійти до персонального кабінету

Протягом останніх кількох днів Український центр оцінювання якості освіти отримав чимало звернень про неможливість входу до персонального кабінету. Здебільшого причиною цього є те, що потенційні учасники НМТ створили кілька кабінетів за різними паспортними документами, що посвідчують особу: закордонним паспортом, ID-карткою, іншим документом, що посвідчує особу.

Наприклад, потенційний вступник створив кілька кабінетів для участі в основній сесії НМТ та вибрав із запропонованого переліку і місто Варшаву, і місто Бидгощ, а також для участі в додатковій – місто Бидгощ. Таким чином він обмежив можливість інших учасників узяти участь у тестуванні в містах, де наші закордонні партнери створити спеціально обладнані комп’ютерні центри, адже кількість місць у таких центрах чітко визначена і практично не може бути збільшена. Такий підхід суперечить принципам проведення НМТ, відповідно, додаткові (повторно створені) кабінети такого вступника під час оброблення було видалено.

Інколи дублі кабінетів з’являються через намагання учасників виправити помилки в реєстрації. Навіть якщо ви припустилися помилки або хочете змінити місце проходження тестування, не створюйте нових персональних кабінетів. Дочекайтеся інформації про необхідність виправити помилку або про отримання сертифіката в тому кабінеті, який уже створили. У вас буде можливість змінити локацію.

Якщо учасник створював кілька персональних кабінетів, однак після коректного введення особистих даних з’явилося повідомлення про те, що особистого кабінету з такими даними не існує, – варто звернутися до регіонального центру оцінювання якості освіти, який здійснює обробку реєстраційних документів, для з‘ясування інформації.

 

20 квітня 2023

Відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Забезпечення і реалізація прав дітей на позашкільну освіту в умовах воєнного стану»

20 квітня 2023 року з ініціативи Міжнародної асоціації позашкільної освіти за участю представників Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки на інновацій, Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства молоді та спорту України, Державної служби якості освіти України, Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, керівників органів управління освітою, закладів позашкільної освіти, військових, вчених, громадськості відбулося засідання Всеукраїнського круглого столу на тему: «Забезпечення і реалізація прав дітей на позашкільну освіту в умовах воєнного стану».

Для обговорення було запропоновано актуальні питання законодавчого забезпечення прав дітей на позашкільну освіту; дотримання законодавства щодо реалізації прав дітей на позашкільну освіту; якість позашкільної освіти та кадрове забезпечення позашкільної освіти в умовах воєнного стану, а також обговорено проект Концепції позашкільної освіти в умовах воєнного стану.

Особливу увагу було приділено обговоренню проблемних питань позашкільної освіти в умовах воєнного стану, зокрема:

1) недостатнє нормативно-правове забезпечення позашкільної освіти, діяльності закладів позашкільної освіти;

2) зменшення регіональної підтримки позашкільної освіти, суттєве погіршення ситуації у забезпеченні рівного доступу здобувачів освіти;

3) недостатнє охоплення вихованців, учнів, слухачів військово-патріотичним напрямом позашкільної освіти;

4) простій педагогів, суттєве погіршення кадрового забезпечення системи позашкільної освіти внаслідок виїзду педагогів з України;

5) недостатнє вдосконалення змісту і методики освітнього процесу в закладах позашкільної освіти на засадах української національної та громадянської ідентичності;

6) втрати освітньої інфраструктури, реорганізація закладів позашкільної освіти, недостатній рівень фінансового і матеріально-технічного забезпечення.

До проекту Концепції було внесено пропозиції та доповнення, спрямовані перш за все, на успішну реалізацію норм та положень цього документу.

У заході взяли участь Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В., Голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень Європейського Союзу Грищук Р.П., співробітники секретаріату Комітету Красняков Є.В., Малигіна І.В.

 

У Києві відбулося обговорення викликів у сфері захисту прав українських дітей

«Нині ми прагнемо європейської інтеграції і щодня боремося за важливі для нас цінності – загальнолюдські та європейські. Дитина, її життя, безпека і доступ до освіти перебувають у центрі нашої уваги, адже діти є важливими агентами змін та побудови майбутнього», - зазначив Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

20 квітня 2023 року у Києві відбулося обговорення викликів у сфері захисту прав українських дітей за участю партнерів з Європейського парламенту та Європейської комісії. Обговорили питання посилення співпраці між державами-членами ЄС, інституціями ЄС та Україною у соціальній сфері.

Ключовими напрямами для співпраці також визначили:

розвиток системи підтримки сімей, що опинилися під загрозою соціальної ізоляції;

реформування напряму альтернативної опіки в Україні, зокрема з розробленням рішень щодо сімейної опіки для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківської опіки, та дітей, які потребують фостерної опіки;

розвиток інклюзивного навчання та підтримка дітей з особливими освітніми потребами.

Особливу увагу надали незаконному переміщенню та утриманню українських дітей на тимчасово окупованих територіях України та їхньої депортації на територію росії.

 

19 квітня 2023

19 квітня 2023 року Державна служба якості освіти України презентувала результати дослідження «Освіта під час війни»

Дослідження було проведено Державною службою якості освіти України спільно з Міністерством освіти і науки України, Українським інститутом розвитку освіти, Інститутом освітньої аналітики та за підтримки проекту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

Це моніторингове дослідження було спрямовано на вивчення питань якості організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти під час війни, зокрема якості організації дистанційного навчання, аналіз і оцінку стану освіти в умовах конфлікту, визначення проблем і шляхів їх вирішення, а також на розробку та впровадження нових форм та методів навчання, визначення потреб у допомозі та ресурсах для забезпечення якісної освіти в умовах війни.

Для участі у досліджені були відібрані 150 шкіл з усіх областей України, охоплено понад 20 тисяч респондентів (директори шкіл, вчителі, учні та батьки).

Під час заходу було обговорено питання, пов’язані з освітніми втратами та компенсаторними механізмами для учасників освітнього процесу.

У заході взяли участь заступник Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Колебошин С.В., голова підкомітету з питань вищої освіти Гришина Ю.М., голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень Європейського Союзу Грищук Р.П.

Онлайн-трансляція - на каналі YouTube Державної служби якості освіти.

 

НМТ-2023: У містах Польщі та Німеччини з’явилися додаткові місця

Раніше команда Українського центру оцінювання якості освіти повідомляла, що перелік закордонних міст, запропонований для потенційних учасників НМТ, не є остаточним, адже перемовини тривають.

Партнери у Польщі й Німеччині відгукнулися на прохання випускників та організаторів оцінювання щодо збільшення кількості робочих місць у спеціально обладнаних комп’ютерних центрах. Тож з’явилися додаткові місця для складання тестування в містах Варшава, Краків, Кельн і Мюнхен.

Якщо учасник створив персональний кабінет і вибрав із запропонованого переліку менш зручний для доїзду населений пункт, а тепер з’явилася більш зручна локація, – можна після отримання сертифіката до 7 травня 2023 року змінити реєстраційні дані, вибравши місто, ближче до місцеперебування під час проведення НМТ.

Перелік країн, у яких вступники матимуть змогу скласти тестування,  тут.

 

МОН розвиває партнерство у сфері захисту прав дітей щодо доступу до якісної освіти

19 квітня 2023 року Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий підписав Меморандум про співпрацю між Міністерством освіти і науки України та українським представництвом міжнародної неурядової організації «План Інтернешенал». Партнерство передбачає взаємодію у сфері захисту прав дітей щодо доступу до якісної освіти, привернення уваги громадськості до підтримки учасників освітнього процесу, зокрема в умовах війни.

Основними напрямами спільної діяльності є:

оцінювання потреб учасників освітнього процесу, зокрема дітей шкільного віку, їхніх батьків або осіб, які їх замінюють, та педагогічних працівників;

надання психологічної допомоги учасникам освітнього процесу;

оцінювання потреб українських учнів та вчителів у Молдові, Польщі та Румунії, де НО «План Інтернешенал Україна» реалізує освітню ініціативу «Хаб Україна»;

підтримка доступу до якісної освіти для внутрішньо переміщених осіб;

визначення освітніх втрат та реалізація компенсаторних заходів;

підтримка доступу дітей до формальної та неформальної освіти;

підтримка закладів освіти щодо створення безпечного освітнього середовища, зокрема цифрового.

 

18 квітня 2023

76 студентів та 15 аспірантів отримуватимуть стипендії КМУ

18 квітня 2023 року на черговому засіданні Уряду прийнято розпорядження КМУ «Про призначення академічної стипендії Кабінету Міністрів України студентам закладів вищої освіти та аспірантам».

З урахуванням пропозицій закладів вищої освіти та органів студентського самоврядування Вченої ради стипендіатами визначили 91 особу (76 студентів та 15 аспірантів).

Обдаровані студенти-магістранти закладів вищої освіти отримуватимуть академічні стипендії Кабінету Міністрів України у розмірі 4 тис. грн. протягом поточного семестру, аспіранти – 8 583 грн. 60 коп. протягом року.

Акт розроблено Міністерством освіти і науки України на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2001 р. № 980 «Про заснування академічної стипендії Кабінету Міністрів України студентам закладів вищої освіти та аспірантам».

 

Уряд затвердив зміни до складу Наукової ради Національного фонду досліджень України

18 квітня 2023 року Уряд затвердив оновлений персональний склад Наукової ради Національного фонду досліджень України.

Термін повноважень новообраних членів становитиме 4 роки. Вони замінять 16 членів Наукової ради, які були обрані у 2018 році та строк повноважень яких сплив 27 грудня 2022 року.

З 28 травня до 12 вересня 2022 року Наглядова рада Фонду, яка виконує функції Ідентифікаційного комітету, провела конкурс для оновлення складу Наукової ради та обрання її членів зі строком повноважень на 4 роки з урахуванням пропорційного представництва в наукових радах секцій Фонду, а саме: 8 місць за секцією природничих, технічних наук та математики; 5 місць за секцією біології, медицини та аграрних наук; 4 місця за секцією соціальних та гуманітарних наук. Також обрано одного члена Наукової ради на заміщення вакантного місця у секції природничих, технічних наук та математики, який прийняв рішення про дострокове припинення ним повноважень члена Наукової ради Фонду за власним бажанням.

Персональний склад Наукової ради було схвалено на засіданні Національної ради України з питань розвитку науки і технологій, яке відбулося 23 лютого 2023 року.

Прийняте рішення дозволить розблокувати процес укладання Національним фондом досліджень України договорів з грантоотримувачами на 2023 рік та оголошувати нові конкурсні відбори з метою надання грантової підтримки.

 

Розроблено мобільний застосунок «Reunite Ukraine» для пошуку осіб, які зникли безвісти

Національна поліція України спільно з компанією «Find My Parent» розробили мобільний застосунок «Reunite Ukraine» для пошуку осіб, зокрема дітей, які зникли безвісти, а також возз'єднання членів сімей, які були внутрішньо переміщені, виїхали за межі України або були незаконно депортовані до російської федерації, білорусі чи тимчасово окупованих територій.

Завантажити додаток можна в App Store і Google Play, а також дізнатись більше на сайті.

 

17 квітня 2023

Оксен Лісовий з Бартошем Ціхоцкі обговорили актуальні питання співпраці

14 квітня відбулася зустріч Міністра освіти і науки України Оксена Лісового з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Бартошем Ціхоцкі.

На зустрічі обговорили питання підтримки українських здобувачів освіти, які знайшли прихисток у Республіці Польща у зв’язку з війною в Україні, та забезпечення освітніх прав представників української та польської національних меншин в Польщі та Україні відповідно.

Міністр освіти і науки України повідомив про пріоритети нової команди Міністерства зі встановлення взаємодії з міжнародною коаліцією донорів і партнерів задля створення безпеки освітнього процесу, відповіді на виклики війни, відновлення пошкоджених і зруйнованих закладів освіти, а також продовження реформ загальної середньої, професійної та вищої освіти.

Бартош Ціхоцкі підтвердив готовність надавати подальшу підтримку освітній галузі України з боку Республіки Польща, зокрема у забезпеченні новітніми освітніми матеріалами та обладнанням для навчання.

У контексті удосконалення змісту підручників сторони домовилися про взаємодію у межах діяльності українсько-польської комісії з питань удосконалення шкільних підручників з історії та географії.

Сторони подякували одне одному за конструктивний діалог та підтвердили готовність на подальшу ефективну та результативну співпрацю, реалізацію нових освітніх і наукових проєктів та ініціатив.

 

3194 навчальних закладів зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 299 повністю зруйнований

Станом на 17 квітня 2023 року 2895 закладів пошкоджено та 299 зруйнований повністю - про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку