07 квітня 2023

НМТ-2023: 14 тис. осіб отримали повідомлення про успішну реєстрацію

За 4 дні від початку реєстрації для участі в національному мультипредметному тесті створено майже 54 тис. персональних кабінетів, 14 тис. осіб уже отримали повідомлення про успішну реєстрацію і можливість сформувати сертифікат НМТ 2023 року.

Бажання складати тестування у тимчасових екзаменаційних центрах, які будуть створені в Україні, виявили 46 570 осіб, за кордоном - 7 272. Вибираючи предмет додаткового блоку, вступники віддають перевагу історії України (26 220 осіб) й іноземним мовам (18 545 осіб).

Для реєстрації, потрібно за допомогою спеціального сервісу створити персональний кабінет. У разі ненадання копій документів або надання копій, що не відповідають вимогам, вступникам повідомлять про потребу виправити недоліки. Усунути помилки і повторно надіслати копії документів на перевірку до регіонального центру потрібно буде якнайшвидше, але не пізніше ніж 7 травня.

Також до 7 травня можна змінити навчальний предмет додаткового блоку, населений пункт в Україні або за кордоном, вказати потребу складання НМТ під час додаткової сесії.

Докладніше на сайті УЦОЯО.

 

Відбувся престур щодо реформи професійної освіти

6-7 квітня 2023 року у Львові відбувався престур про результати і досягнення реформи професійної освіти «Нові можливості української профтехосвіти». Під час престуру було ознайомлено журналістів із ключовими викликами та перемогами реформи профтехосвіти, змінами, що відбулися у закладах, практиками співпраці з бізнесом.

Серед доповідачів заходу були представники МОНУ, місцевої адміністрації, закладів професійної освіти та бізнесу.

Упродовж першого дня престуру представники медіа дізналися, як розпочиналась реформа профосвіти, які у неї ключові цілі, а також перспективи та потенціал професійної освіти у майбутній відбудові України. Учасники відвідали Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу і змогли подивитися, як працює профтех та проходить навчання і практика учнів.

Друга половина дня була присвячена екскурсії журналістів до Вищого професійного училища № 29 міста Львова, де вдалося оглянути сучасні STEM-лабораторії, поспілкуватись з педагогами та учнями, а також дізнатися, як реформа безпосередньо впливає на учасників освітнього процесу та роботу закладу.

 

06 квітня 2023

Стратегічна сесія очільників освіти та науки

06 квітня 2023 року відбулася стратегічна сесія Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, нової команди Міністерства освіти і науки України і офісу Віце-прем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій України.

На сесії декілька годин детально обговорювали проблемні питання, перспективи та майбутні кроки реформування сфери освіти і науки України.

Наступну зустріч заплановано провести найближчим часом.

 

Премію Іто 2022 року отримали українські науковці

Один із лауреатів – співробітник Інституту математики НАН України доктор фізико-математичних наук Андрій Пилипенко.

Премію Іто 2022 року присуджено завідувачеві кафедри дослідження операцій факультету кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка доктору фізико-математичних наук Олександру Іксанову та провідному науковому співробітнику відділу теорії випадкових процесів Інституту математики НАН України доктору фізико-математичних наук Андрію Пилипенку за статтю «On a skew stable Levy process», опубліковану в журналі «Stochastic Processes and Applications». Ознайомитися зі статтею.

Премія Іто вшановує пам’ять і спадщину професора Кійосі Іто та його величезний і фундаментальний внесок у теорію ймовірностей. Вона присуджується що два роки і відзначає значний внесок у розвиток теорії або застосування стохастичних процесів за відповідний період.

Статтю-переможця обирає комітет у складі провідних членів імовірнісної спільноти. Нагороду вручать на 43-й конференції зі стохастичних процесів та їхніх застосувань, яка триватиме у Лісабоні (Португалія) 24-28 липня 2023 року. Автори виступлять із пленарною доповіддю на конференції SPA 2023.

Переглянути інформацію про цьогорічне вручення нагороди

За інформацією Інституту математики НАН України

 

Відбулася зустріч української та угорської делегацій

У Міністерстві освіти і науки України відбулася зустріч української та угорської делегацій. Делегацію з України очолив Євген Кудрявець, заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції. У зустрічі взяли участь співробітники Міністерства освіти і науки України, Міністерства закордонних справ України, Дар’я Гайдай, заступниця керівника Служби, радниця з міжнародних питань віцепрем'єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, а також народні депутати України Юлія Гришина та Андрій Одарченко.

Угорську делегацію очолив Левенте Модьор, заступник Міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини, парламентський державний секретар. Від угорської сторони у зустрічі також узяли участь Оршоя Пачаї-Томашіч, президентка Угорської дипломатичної академії, та Іштван Ійдярто, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні.

Зустріч відбулася у формі відкритого та конструктивного діалогу.

Сторони обговорили актуальні питання співробітництва та напрями подальшої співпраці з питань забезпечення освітніх потреб угорської національної меншини в Україні відповідно до українського освітнього законодавства. Також відзначили досягнення прогресу за результатами проведення трьох засідань українсько-угорської міжвідомчої робочої групи з питань освіти, що відбулися у 2021 році; домовилися відновити діяльність міжвідомчої робочої групи з питань освіти; розпочати підготовку до проведення наступного четвертого засідання робочої групи у травні цього року в Угорщині.

За результатами переговорів сторони узгодили подальші спільні кроки для забезпечення якісних умов здобуття шкільної освіти громадянами України угорського походження та погодилися продовжувати спільно працювати в межах міжвідомчої робочої групи з питань освіти.

Українська сторона висловила вдячність угорській делегації за здійснені заходи з підтримки українських учнів та студентів, які знайшли прихисток в Угорщині, та надання їм можливості навчатися українською мовою.

 

Відбулася зустріч заступниці генерального директора ЮНЕСКО з питань освіти з Міністром освіти і науки України

06 квітня 2023 року заступниця генерального директора ЮНЕСКО з питань освіти зустрілася з очільником Міністерства освіти і науки України та його заступником з питань європейської інтеграції.

Головна мета зустрічі – обговорити спільні кроки співпраці, зокрема і розбудову екосистеми цифрових рішень у сфері освіти та науки, створення безпечного цифрового освітнього середовища, забезпечення закладів та установ освіти необхідними цифровими інструментами.

Міністр наголосив, що серед пріоритетів команди Міністерства – створення сталої взаємодії з міжнародною коаліцією донорів і партнерів. Також пріоритетом коаліції стане безпека освітнього процесу, відповідь на виклики війни, відновлення пошкоджених і зруйнованих закладів освіти та аналіз і продовження реформ загальної середньої освіти, професійної та вищої освіти.

 

Про створення регіональних центрів ветеранського розвитку на базі закладів освіти

06 квітня 2023 року відбулася робоча зустріч Міністра освіти і науки України Оксена Лісового з Міністеркою у справах ветеранів України Юлією Лапутіною.

Ціль зустрічі – обговорити створення регіональних центрів ветеранського розвитку на базі закладів освіти, що сприятиме реінтеграції ветеранів війни.

Під час зустрічі сторони обговорили спільні кроки щодо запровадження пілотного проекту Мінветеранів зі створення центрів ветеранського розвитку. Спочатку вони діятимуть у чотирьох областях України: Вінницькій, Дніпропетровській, Миколаївській та Львівській на базі визначених закладів вищої освіти. Із залученням фахівців цих ЗВО планується розробка спеціальних навчальних програм для підготовки фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб, а також для членів їхніх родин.

Також міністри обговорили створення умов для залучення ветеранів війни до діяльності у сфері громадянської освіти, національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання.

 

05 квітня 2023

Відбулося засідання Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій

На засіданні було розглянуто 7 питань. Народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення:

- підтримати проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти (реєстр. № 8095 від 04.10.2022) (повторне друге читання) – прийняти в другому читанні та в цілому;

- взяти до відома Доповідь Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти про якість вищої освіти в Україні, її відповідність завданням сталого інноваційного розвитку суспільства у 2022 році та визначити діяльність НАЗЯВО задовільною;

- внести зміни до Рішення Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до протоколу № 90 від 15.12.2021 року та визначити склад претендентів на отримання іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук за 2023 рік;

- провести слухання у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій:

11 травня 2023 року на тему: «Освітні втрати й освітні розриви на рівні загальної середньої освіти: вимірювання та механізми подолання»;

25 травня 2023 року на тему: «Відновлення освіти на деокупованих територіях».

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Відкрито Програму підтримки вразливих груп українських учених

У межах проекту EURIZON відкрито Програму підтримки вразливих груп українських учених з усіх галузей науки в Україні, роботі яких перешкоджає чи роботу яких ускладнює війна росії проти України.

УМОВИ ПОДАННЯ ПРОЄКТІВ

Програма EURIZON спрямована на підтримку не лише дослідницьких проектів українських учених, які лишилися в Україні, – приймаються також заявки на проекти з відновлення наукової інфраструктури (обладнання, устаткування тощо), зруйнованої внаслідок воєнних дій.

Для ширшого залучення українських дослідників до програми EURIZON з’явилася можливість пошуку європейських партнерів шляхом опублікування оголошення на «Дошці оголошень» порталу Indico, де потрібно заповнити шаблон і надіслати його на адресу: applications@eurizon-project.eu, – після чого ваше оголошення буде розміщено.

Варто також зареєструватися на розсилання повідомлень про нові пропозиції та ініціативи програми EURIZON.

 

Як скласти ЄДКІ поза межами України студентам-медикам?

Вітчизняні та іноземні студенти, які перебувають поза межами України, на час дії воєнного стану можуть здати Єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ) за місцем свого перебування або проживання.

Послідовність дій для здобувача освіти, який складатиме іспит КРОК 1, іспит з англійської мови професійного спрямування та іспит КРОК 2 за межами території України:

1. Повідомте заклад освіти, у якому ви навчаєтеся, назву країни, у якій ви складатимете іспит.

2. Відслідковуйте на вебсайті ДНП «Центр тестування» інформацію щодо місць знаходження центрів сертифікаційного тестування у обраній вами країні.

3. Через вебсайт ДНП «Центр тестування» у розділі Графік іспитів інформацію щодо дати проведення іспитів у центрах сертифікаційного тестування за межами території України.

4. Далі отримайте у закладі освіти свій унікальний ID-код здобувача для реєстрації та складання іспитів. ID-код здобувача надається Центром тестування до закладу освіти.

5. Використовуючи ваш унікальний ID-код зареєструйтеся на сторінці центру сертифікаційного тестування на складання іспиту, вибравши назву іспиту, локацію центру сертифікаційного тестування, дату та час складання.

Нагадуємо, що мова йде про ухвалену урядом України постанову «Про внесення змін до Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань “22 Охорона здоров’я”». Таке рішення забезпечить реалізацію права кожного на здобуття вищої освіти.

 

На Київщині відкрили модульний дитячий садок

У селі Загальці Бучанського району відкрили модульний дитячий садок для одночасного навчання 55 дітей. Сучасний освітній простір оснащено технікою, меблями, кухнею та генератором. Модульний дитячий садок – безпечне місце перебування.

Садок створено за сприяння благодійного фонду «Угорська екуменічна служба допомоги в Україні». Урочисте відкриття відвідали українські та іноземні гості, зокрема заступник Міністра закордонних справ і торгівлі Угорщини Левенте Мадяр та генеральний директор Екуменічної Служби допомоги Ласло Легел.

Уже зараз садок відвідує близько 30 дітей, тут також проходить навчання для учнів 1 і 2 класів. Модульний садочок тимчасове рішення для забезпечення безперервного освітнього процесу, наступним кроком стане комплексна відбудова закладів освіти.

 

Мінфін: У 2023 році для підтримки дітей із особливими освітніми потребами передбачено спрямувати 653 млн грн державних коштів

За інформацією Міністерства фінансів України у 2023 році для підтримки дітей із особливими освітніми потребами передбачено спрямувати 653 млн. грн. державних коштів. Із них для проведення психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять передбачено 304,6 млн гривень державної субвенції. У січні-березні 2023 року спрямовано 76,1 млн грн субвенції, або 100% помісячних призначень.

«Діти з особливими освітніми потребами мають отримувати в закладах освіти можливість соціалізації, особистого розвитку інтересів, інтеграції в суспільство та належні способи взаємодії з однолітками в колективі. Однак не всі засновники закладів освіти використовують кошти субвенції ефективно, а отже, не всі діти отримують вчасно якісні послуги. Для підвищення адресності надання якісних освітніх послуг та ефективності використання бюджетних коштів вважаємо за доцільне удосконалити механізм розподілу коштів субвенції на рівні регіонів та розширити можливості використання залишків на місцевому рівні», ? прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

 

Понад 40 тисяч дітей взяли участь у радіодиктанті про важливість мінної безпеки

У Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки понад 40 тис. дітей долучилися до радіодиктанту з мінної безпеки, який транслювали на Українському радіо. Діти слухали та записували поради, які можуть урятувати життя. Диктував – улюбленець популярного мультфільму Пес Патрон, якого озвучив актор Михайло Карпань.

Щоб нагадати правила мінної безпеки ЮНІСЕФ разом з Міністерством освіти і науки, Державною службою з надзвичайних ситуацій, Українським радіо та Центром розмінування організували диктант «Спільно до безпеки». Понад 1 400 дітей завітали до дитячих пунктів «Спільно», щоб написати диктант і майже 40 тис. долучилися онлайн.

У 2022 році масштабна кампанія з безпечного поводження з мінами та вибухонебезпечними предметами від ЮНІСЕФ охопила майже 10 млн. людей. Понад 300 тис. дітей та їхніх опікунів узяли участь у близько 20 тис. освітніх сесіях у школах та дитячих пунктах «Спільно». Майже 75 тис. дітей та молоді взяли участь в онлайн-уроках з інформування про ризики, пов'язані з вибухонебезпечними предметами.

 

04 квітня 2023

Рішення уряду про призначення нового заступника Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції

Кабінет Міністрів України призначив Євгена Кудрявця на посаду заступника Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції. Рішення ухвалено на черговому засіданні уряду 04 квітня 2023 року.

Пріоритетними завданнями Євгена Кудрявця на новій посаді є:

·  міжнародна діяльність, зокрема євроінтеграція української освіти й науки;

·  системна робота з донорами та неурядовими організаціями;

·  розвиток позашкільної освіти;

·  взаємодія з дітьми, які тимчасово навчаються за кордоном, їхня інтеграція в українську освітню систему.

Євген Кудрявець має докторський ступінь з економіки і понад 10 років досвіду управління українськими та міжнародними освітніми проектами.

Нагадаємо, заступником Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації призначено Дмитра Завгороднього.

 

Частина освітньої документації буде доступна онлайн

Частину освітньої документації планують перевести в онлайн у межах впровадження програми електронного документообігу.

Про це пише «Суспільне» з посиланням на слова Віце-прем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова.

Це планують зробити до початку нового навчального року 2023/2024. Електронний документообіг допоможе також оперативно перейти з однієї школи в іншу. Зокрема, це важливо для учнів тих шкіл, що розташовані на окупованих територіях.

 

Наука та інновації: у Бельгії відбувся семінар у межах програми «Горизонт Європа»

04 квітня 2023 року для підтримки дослідницької та інноваційної спільноти України в межах програми «Horizon Europe» в місті Брюссель (Бельгія) відбувся відкритий семінар IGLO Open. Захід ініційований та організований польським науковим агентством PolSCA PAN у Брюсселі.

Завдяки підтримці ЄС відкривається Офіс «Горизонт Європа» в Україні, що призведе до збільшення активності українських організацій у програмі та конкурентоспроможності проектних пропозицій.

Керівниця відділу генерального директорату з досліджень та інновацій Європейської комісії Рута Зарнаускайте, що відповідає за провадження програми «Горизонт Європа», презентувала реалізовані ініціативи з підтримки українських учених та інноваторів. У грошовому еквіваленті сумарна підтримка сфери науки та інновацій ЄС склала за останній рік понад 70 млн євро. ЄС готовий допомагати Україні й далі та шукає для цього спільні з українською стороною ефективні рішення.

Представниця відділу Європейської комісії Марія Федотовайте, що відповідає за напрям «Дії Марії Склодовської-Кюрі», розповіла про спеціальний конкурс для українських учених, за результатами якого 124 обрані проекти розпочнуть упроваджувати в середині 2023 року, бюджет конкурсу становить 25 млн євро.

 

Нова робоча програма «Євратом» – шлях до енергетичної безпеки України та ЄС

04 квітня 2023 року в місті Брюссель відбулася конференція «Дослідження «Євратом» в дії та можливості для Європи – стратегічна автономія ЄС та енергетичні системи майбутнього». Захід організовано Європейською комісією для представлення нової робочої програми «Євратом» на 2023-2025 роки.

Нова робоча програма «Євратом» передбачає низку напрямів, які спрямовані на підвищення безпеки наявних ядерних технологій та розвиток нових технологій ядерної енергетики. Україна є асоційованим учасником програми «Євратом» з червня 2022 року. Участь українських організацій в цій програмі дозволить підвищити рівень безпеки українських АЕС та буде мати вплив на впровадження нових ядерних технологій в Україні.

Нині 10 українських організацій виконують проекти в межах програми «Євратом», маючи загальний бюджет на виконання понад 2 млн євро. У новій програмі на 2023-2025 роки передбачено виділення окремого бюджету 0,75 млн євро для України на навчання, тренінги, розбудову можливостей та зміцнення співпраці між українськими та європейськими організаціями.

Представники українських організацій (ННЦ Харківський фізико-технічний інститут, Харківський національний університет імені Каразіна, Національний університет «Одеська політехніка», ТОВ ІПП-ЦЕНТР, Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки), присутні на заході, висловили зацікавленість щодо поглиблення участі в майбутніх проектах за програмою «Євратом» та мали можливість створення нових колаборацій за результатами конференції.

 

03 квітня 2023

НМТ 2023: Вступники вже можуть зареєструватися на участь у тестуванні

Реєстрація учасників національного мультипредметного тесту здійснюватиметься до 03 травня 2023 року.

Український центр оцінювання якості освіти підготував демонстраційні варіанти тестів з усіх предметів. Ця інформація допоможе у виборі предмета додаткового блоку. Де можна скласти НМТ за кордоном, дивіться тут.

Після надсилання на оброблення рекомендуємо переглядати інформацію в персональному кабінеті.

Докладна інформація про процедуру реєстрації - у рубриці «Процедура реєстрації» вебсайту УЦОЯО.

 

Хто має право безкоштовно харчуватися в закладах освіти: роз’яснення освітнього омбудсмена

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов докладно пояснив, хто має право на безоплатне харчування у закладах освіти. Про це він написав у своєму блозі.

Зокрема, право на безоплатне харчування мають: діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах); діти з малозабезпечених сімей; діти з сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; діти – внутрішньо переміщені особи; діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів; учні закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, евакуйованих із зони відчуження, дітей, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Також пільги на харчування може встановити і місцева влада. Наприклад, за рішенням місцевих рад, в окремих територіальних громадах пільги на безоплатне харчування можуть отримувати також діти захисників та захисниць України, які захищають Україну під час повномасштабної війни, але не мають статусу учасника бойових дій або які не зареєстровані за територією проживання, на якій зареєстрована дитина. Також часто місцеві органи влади встановлюють безоплатне харчування для учнів 1-4 класів. Дізнатися про пільги можна, звернувшись до органів управління освітою територіальної громади.

Також законодавством визначаються обставини, за яких для батьків може зменшуватися розмір плати за харчування. Наприклад, розмір плати за харчування в закладах дошкільної освіти зменшується на 50% для батьків, у сім’ях яких троє і більше дітей.

Які документи необхідно подати, аби скористатися пільгою, а також – хто саме відповідальний за забезпечення безкоштовного харчування, можна дізнатися на офіційному сайті освітнього омбудсмена.

 

На Житомирщині запрацював освітній хаб «Дружній простір»

На базі Житомирського професійного ліцею Житомирської обласної ради відкрито освітній хаб «Дружній простір» для людей, що постраждали внаслідок бойових дій. Тут створені ігрові зони для дошкільнят. Діти старшого віку можуть спробувати себе у вебмоделюванні, конструюванні та робототехніці, у ролях кондитера, вебдизайнера тощо.

Також локація призначена для людей «елегантного віку», де вони можуть навчатися цифрових компетентностей: записатися до лікаря, користуватися додатками «Дія» та «Е-Health».

 

Всеукраїнська учнівська олімпіада з української мови та літератури триває

02 квітня 2023 року на базі Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу стартував ІV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури, який триватиме до 6 квітня.

В олімпіаді беруть участь 110 учнів 8-11 класів з усіх областей України та міста Києва.

Роботи учасників олімпіади оцінюватиме журі, до складу якого входять понад 40 науковців та вчителів провідних закладів вищої та загальної середньої освіти України.

 

Оголошено переможця ХХ Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер і генетик»

Конкурс проводиться щорічно з 2003 року та має на меті залучити талановиту учнівську молодь до науково-дослідницької роботи і створити умов для їхнього професійного самовизначення. У цьому році участь узяли 24 учні загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів, 12 найкращих конкурсантів презентували науково-дослідницькі роботи на фінальному етапі.

Переможцем журі визнало науково-дослідну роботу «Агротехніка вирощування томатів. Динаміка врожайності та вегетації різних сортів і гібридів томатів в залежності від способів підживлення» Гавриленка Вадима, учня 11 класу Чернігівського колегіуму № 11.

 

02 квітня 2023

21 країна підтвердила проведення основної сесії НМТ-2023

Нині підтверджено домовленості щодо проведення основної сесії НМТ у таких країнах: Австрія, Азербайджан, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, США, Фінляндія, Франція, Чехія і Швеція. Під час додаткової сесії учасники зможуть скласти НМТ в Іспанії, Італії, Німеччині, Польщі та Чехії.

Під час реєстрації з 3 квітня до 3 травня включно вступники, які планують складати тестування за кордоном, матимуть змогу вибрати із наданого переліку найзручніший для доїзду населений пункт.

Якщо з’явиться більш зручна для учасника локація, до 7 травня включно можна змінити реєстраційні дані й вибрати ближчий до місцеперебування населений пункт. Про нові локації буде оприлюднено на сайті УЦОЯО.

НМТ за кордоном буде проведено таким же чином, як і в Україні: у спеціально обладнаних тимчасових екзаменаційних центрах, де з учасниками працюватимуть українськомовні педагоги, навчені українськими експертами. Тобто вступні випробування традиційно відбуватимуться на засадах прозорості та справедливості ? незалежно від того, де саме учасники їх складатимуть.

 

Українські вчені мають змогу безкоштовно публікувати свої статті у журналах видавництва «Bentham Science Publishers»

Видавництво «Bentham Science Publishers», яке є видавцем наукової літератури в галузях фармакології та медицини, технічних та суспільних наук, скасувало для українських дослідників плату за публікації в усіх своїх журналах до кінця 2023 року. Про це повідомляється на сайті Державної науково-технічної бібліотеки України.

Крім того, видавництво продовжило для дослідників з України до кінця цього року безкоштовний доступ до власних електронних колекцій журналів та книг. Наукові установи і заклади освіти України отримали доступ до понад 130 наукових журналів, більшість яких індексується провідними бібліографічними базами даних.

Дізнатися більше про ресурси видавництва та перевірити наявний доступ можна за посиланням.

 

ВПО і звільнені з полону можуть отримати ваучери на навчання

Скориставшись такою можливістю, вони матимуть більше шансів працевлаштуватися за обраною спеціальністю.

Наразі визначено 70 професій і спеціальностей, за якими можна отримати ваучер. Тобто документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання у закладах освіти.

Зокрема, на перепідготовку за робітничою професією, здобуття ступеня магістра на основі вищої освіти за іншою спеціальністю чи підвищення кваліфікації.

Такі ваучери можуть отримати в тому числі внутрішньо переміщені особи працездатного віку. А також – звільнені з полону особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення свободи внаслідок збройної агресії проти України. Цей факт встановлює відповідна Комісія, яка працює при Мінреінтеграції.

Вказані категорії громадян можуть звернутися до центру зайнятості для отримання ваучера на навчання.

З переліком професій і спеціальностей, закладів навчання, необхідних документів і процедурою видачі ваучерів можна ознайомитися за посиланням.

 

«Геноцид української нації: збройна агресія росії проти України»

31 березня 2023 року за сприяння Верховної Ради України відбувся національний круглий стіл: «Геноцид української нації: збройна агресія росії проти України», присвячений протидії та покаранню росії.

У заході взяли участь провідні правники та науковці, зокрема Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, міністр юстиції України Денис Малюська, голова комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

Науковці та правники круглого столу обговорили проблеми доведення геноциду, механізми протидії, притягнення винних до відповідальності.

За підсумками заходу та на підставі обговорення питань геноциду учасники вирішили підготувати комплексне дослідження провідних істориків, філософів, політологів, філологів, правознавців, міжнародників і презентувати його результати на Міжнародному форумі, присвяченому Голодомору як геноциду українців упродовж XX-XXI століття, залучивши до цього заходу широке коло представників міжнародних організацій та іноземних держав.

 

На українському телебаченні вийшов мультсеріал про потреби дітей, які живуть в умовах війни

З 27 березня 2023 року на українському телебаченні вийшло продовження всесвітньо відомого дитячого мультсеріалу «Вулиця Сезам» (Sesame Street’s) від анімаційного освітнього проекту «Sesame Workshop», що став партнером Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Одне із завдань Всеукраїнської програми ментального здоров’я допомогти дітям подолати цю травму, щоб у майбутньому стати дорослими зі здоровою психікою. Мультсеріал має на меті підтримати дитячу психіку та запобігти негативному впливу стресу на родину. Він навчатиме здорового способу життя, навичок безбар?єрного спілкування, особливу увагу надаватимуть унікальним потребам дітей, які живуть в умовах війни.

Серіал призначений для дітей віком від 3 до 8 років та озвучений українською мовою. Трансляція відбувається щодня о 12:30 на телеканалах «ПЛЮСПЛЮС» та «Київстар ТБ».

 

3185 навчальних закладів зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 330 повністю зруйнований

Станом на 02 квітня 2023 року 2855 закладів пошкоджено та 330 зруйнований повністю - про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку