24 березня 2023

Весняні канікули для столичних школярів розпочнуться 27 березня

Весняні канікули для столичних школярів розпочнуться 27 березня і триватимуть до 3 квітня поточного року. Про це повідомили в КМДА.

Інші заклади освіти Києва продовжать працювати з дотриманням безпекових вимог.

Окрім того, під час канікул у столичних школах організовано роботу «консультативних груп» за окремими розкладами, проведення індивідуальних занять та групових консультацій із використанням різноманітних освітніх технологій, зокрема «метод проєктів» та інші, робота гуртків та спортивних секцій.

Заклади дошкільної освіти та позашкілля столиці під час канікул продовжать роботу в форматі, у якому наразі працюють, та з огляду на безпекову ситуацію, дотримуючись алгоритму дій під час оголошення повітряної тривоги.

 

Київські школи розпочнуть прийом заяв до 1-х класів із 27 березня

Прийом документів у перші класи розпочнеться вже 27 березня та триватиме до 31 травня 2023 року. Про це повідомляє директорка Департаменту освіти і науки Олена Фіданян.

Також директорка Департаменту додала, що діти, які не мають свідоцтва про народження, але взяті на облік як внутрішньо переміщені особи, можуть бути зараховані без подання цього документу.

Пріоритет при зарахуванні до першого класу отримають наступні категорії дітей:

ті, що проживають на території обслуговування закладу;

зареєстровані внутрішньо переміщені особи;

діти, чиї брати чи сестри вже навчаються в цій школі та діти працівників цих закладів.

Із 1 червня ті, хто не зареєстрований у Києві або хоче навчати свою дитину не за місцем обслуговування закладу, можуть подати документи на вільні місця в будь-які школи столиці. У разі, якщо кількість заявок буде перевищувати кількість вільних місць, зарахування відбудеться методом сліпого жеребкування.

Також хочемо нагадати батькам тих дітей, яким станом на 1 вересня 2023 року вже виповниться 6 років: залишити дитину на так званий «другий рік» у садочку, якщо до цього немає медичних або інших передбачених нормативними актами підстав, буде можливо у разі оплати батьками повторного року перебування в садочку. Вартість утримання дитини в дошкільному закладі цього року становить приблизно 5 800 гривень на місяць.

 

НМТ-2023: оприлюднено демонстраційний тест із біології

24 березня 2023 року у спеціальному онлайн-середовищі Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти оприлюднено 30 завдань із біології для потенційних учасників національного мультипредметного тесту.

За структурою, типами завдань, тривалістю їхнього виконання демонстраційний варіант аналогічний вступному тесту, однак інтерфейс запропонованого тестувальника відрізняється від того, який буде на реальному НМТ.

Як під час проходження демонстраційного тесту, так і на реальному тестуванні, можна вибирати послідовність виконання завдань, за потреби повертатися до того чи іншого завдання, змінювати варіант відповіді, а після завершення роботи одержати результат тестування з цього предмета.

Демонстраційні варіанти тестів уже з п’ятьох предметів НМТ є доступними на сайті УЦОЯО: українська мова, математика, історія України, фізика, англійська мова.

Невдовзі будуть оприлюднені демонстраційні тести з інших предметів НМТ.

 

Відбулася Перша всеукраїнська наукова Пі-конференція

18 березня 2023 року відбулася Перша всеукраїнська наукова Пі-конференція, одним з організаторів якої була Київська Мала академія наук.

Перша всеукраїнська наукова Пі-конференція стала яскравим завершенням математичного тижня, що був присвячений Міжнародному дню математики та Міжнародному дню числа Пі.

Під час урочистого відкриття конференції до українських юних математиків звернулись з привітання науковці різних країн світу.

Наступним у порядку денному були пленарні доповіді переможців Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН та міжнародних науково-технічних конкурсів.

Робота у секціях проходила в змішаному форматі, мали місце як офлайн, так і онлайн виступи. Їх було понад 100 та всі вони були успішні.

Завданням конференції була підтримка талановитих школярів та студентів, які проявляють інтерес до науково-дослідницької роботи.

За інформацією Київської МАН

 

23 березня 2023

Відбулося виїзне засідання Президії Ради проректорів з наукової роботи при МОН України

23 року 2023 року на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка розпочалося виїзне засідання Президії Ради проректорів з наукової роботи при МОН України.

«Для підтримки молодих учених, зокрема у проведенні ними досліджень для розв'язання проблемних питань, МОН минулого року розширило можливості участі закладів освіти у конкурсі проєктів фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок. Найбільше фінансування комісія визначила для аграрних наук – 15 млн грн, адже сільськогосподарський сектор важливий для формування економіки країни. Саме молоді вчені різних напрямів науки мають відчувати підтримку держави, у такий спосіб створюючи конкурентоздатність на міжнародному ринку праці, та, безперечно, розбудовувати наукову діяльність», – зазначив заступник Міністра з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов.

Ректор університету Володимир Бугров презентував проєкт – Центр «BioMed-Science Hub», який спрямований створити в КНУ імені Тараса Шевченка унікальний інноваційний науково-дослідницький та освітній центр. Передбачається, що він стане високотехнологічною міждисциплінарною платформою для розроблення новітніх технологій лікування і діагностики поширених хвороб, проведення високоякісних доклінічних, а в майбутньому – клінічних досліджень кандидатів на нові лікарські засоби, підготовки бакалаврів, магістрів та докторів філософії за освітніми програмами на перетині хімії, фізики й біології.

Під час заходу також обговорили нормотворення в науковій та інноваційній діяльності України та найкращі практики ЗВО України щодо взаємодії науки та бізнесу.

Також програма передбачала засідання робочих груп Ради проректорів за участю представників профільних структурних підрозділів МОН України, підбивання підсумків та огляд наукових об’єктів університету, що становлять національне надбання України.

 

Блокчейн-рішення та безпека в Інтернеті: відкрито доступ до четвертого модуля курсу з криптограмотності та блокчейну

На платформі Дія.Цифрова освіта відкрито доступ до четвертого, останнього модуля освітнього курсу з криптограмотності та блокчейну.

Завдяки модулю студенти зможуть:

визначати, який вміст представляє той чи інший ідентифікатор вмісту;

перевіряти показник ризику адреси криптогаманця;

розпізнавати фішингові e-mail;

дізнатися, чи треба платити податки з криптовалютних операцій, та багато іншого.

Усього курс передбачає 100 годин теоретичної та практичної інформації про світ криптовалют.

Четвертий модуль курсу ви можете знайти за посиланням.

 

22 березня 2023

Про конкурс на здобуття у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій інформує, що відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук» від 05.02.2019 № 2676-VIII (зі змінами) на конкурс на здобуття у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій надійшло та після технічної експертизи прийнято до подальшого конкурсного відбору 51 робота претендентів.

Завірені належним чином критичні рецензії та зауваження щодо подань претендентів на здобуття у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук із зазначенням претендента і його роботи, а також посади з повною назвою установи, наукового ступеня та вченого звання підписанта українською мовою можна надсилати Комітету до 21 квітня 2023 року включно.

З короткими резюме подань конкурсантів можна ознайомитися за посиланням: https://kno.rada.gov.ua/news/main_news/76081.html

 

Команда МОН передала новому очільнику Перехідну книгу

21 березня 2023 року віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров представив команді Міністерства освіти і науки України нового Міністра освіти і науки України Оксена Лісового.

Під час зустрічі також були присутні народні депутати України: Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин та член Комітету, голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук.

Перший заступник міністра Андрій Вітренко передав Оксену Лісовому Перехідну книгу, у якій йдеться про пріоритети діяльності МОН із проблематикою, стратегічними цілями, показниками досягнення результатів та основні здобутки команди станом на березень 2023 року, а також про подальші стратегічні пріоритети.

 

21 березня 2023

Відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

21 березня 2023 року відбулося засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій, під час було розглянуто питання:

Про розгляд доручення Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. від 20.03.2023 до № 57024 щодо подання Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. № 6485/0/2-23 від 20.03.2023 про призначення Лісового Оксена Васильовича Міністром освіти і науки України.

Народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки, освіти та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти рішення про призначення Лісового Оксена Васильовича Міністром освіти і науки України.

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки, освіти та інновацій вітає Оксена Лісового з призначенням на посаду Міністра освіти і науки України

21 березня 2023 року Верховна Рада України призначила Оксена Лісового на посаду Міністра освіти і науки України. За відповідне рішення проголосувало 313 народних депутатів України.

 

Проект Закону України «Про дошкільну освіту» прийнято за основу

21 березня 2023 року Верховна Рада України ухвалила рішення прийняти за основу проект Закону про дошкільну освіту (реєстр. № 8030 від 13.09.2022).

Законопроект розроблено з метою удосконалення функціонування системи дошкільної освіти через урахуванням набутого за роки незалежності України інституційного досвіду, забезпечення рівного та безбар’єрного доступу кожного українця до якісної дошкільної освіти, впровадження альтернативних механізмів фінансування дошкільної освіти, охоплення дошкільною освітою та додатковою увагою держави дітей від самого народження, впровадження ідеї автономії закладу дошкільної освіти та академічної свободи педагога, розвитку закладів дошкільної освіти усіх форм власності та інших суб’єктів освітньої діяльності, підвищення якості дошкільної освіти.

Прийняття законопроекту дозволить суттєво розширити можливості для дітей, педагогів та закладів освіти, підвищити якість освіти, нарешті стимулювати розвиток галузі на належному рівні і закласти умови для плекання майбутнього потенціалу України – наших наймолодших співгромадян.

 

Верховна Рада України прийняла рішення про направлення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти» на повторне друге читання

21 березня 2023 року Верховна Рада України прийняла рішення про направлення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти» (реєстр. № 8095 від 04.10.2022) на повторне друге читання.

Законопроектом пропонується привести структуру Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) до європейських вимог та вдосконалити механізми його роботи з метою покращення якості вищої освіти.

Також мова йде про вдосконалення основних інструментів забезпечення якості вищої освіти, що в кінцевому рахунку сприятиме підвищенню якості вищої освіти, яку здобувають наші діти в українських університетах.

 

НМТ-2023: потенційні учасники тестування можуть виконати завдання з англійської мови

21 березня 2022 року оприлюднено онлайновий тест з англійської мови на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти за посиланням.

Як під час проходження демонстраційного тесту, так і на реальному тестуванні можна вибирати послідовність виконання завдань, за потреби повертатися до того чи іншого завдання, змінювати варіант відповіді, а після завершення роботи – отримати результат тестування з цього предмета.

У тестах з іноземних мов на реальному тестуванні не буде завдань з відкритою формою відповіді, як не буде і завдань з аудіювання.

 

20 березня 2023

Відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

20 березня 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, під час якого було розглянуто питання:

Про розгляд доручення Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. від 19.03.2023 до № 55611 «Про відставку Міністра освіти і науки України Шкарлета Сергія Миколайовича».

Відповідно до доручення Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. від 19.03.2023 до № 55611 народні депутати України – члени Комітету розглянули заяву Міністра освіти і науки України Шкарлета Сергія Миколайовича від 18.03.2023 року про свою відставку та прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти відставку Міністра освіти і науки України Шкарлета Сергія Миколайовича.

Переглянути запис засідання, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

19 березня 2023

Затверджено угоду між урядами України та Республікою Молдова про співробітництво у сфері вищої освіти

17 березня 2023 року на черговому засіданні Уряду ухвалено Постанову КМУ «Про затвердження Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про співробітництво в сфері вищої освіти».

Документ створює правові підстави для набрання чинності угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Молдова про співробітництво у сфері вищої освіти, яка вчинена 06 грудня 2022 року в місті Києві. Угода сприятиме розширенню освітнього партнерства між Україною та Республікою Молдова та забезпечить правове підґрунтя для розвитку двосторонніх академічних обмінів.

 

Освітян відзначили нагородами Верховної Ради України

17 березня 2023 року Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет разом з народним депутатом України, головою підкомітету з питань вищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлією Гришиною вручили нагороди Верховної Ради України освітянам.

«Дякую кожному за багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність та високий професіоналізм. Дякую, що у цей нелегкий час продовжуєте гідно тримати освітній фронт! Ви наша гордість!» – зазначив Міністр освіти і науки України.

Також відзнаку отримав колектив Сумського державного університету за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної освіти і науки та впровадження сучасних методів навчання і виховання молоді.

 

Про результати і досягнення реформи професійної освіти

Міністерство освіти і науки України провело інформаційну сесію про результати та досягнення реформи професійної освіти для блогерів і журналістів. На заході обговорили ключові виклики та перемоги реформи, зміни у закладах професійної освіти, а також потенціал сфери у відбудові України. Пресбрифінг відбувся 17 березня 2023 року.

За інформацією Міністерства освіти і науки України, за 3 роки реформування побудовано 265 навчально-практичних центрів за державний бюджет, оновлено 151 освітній стандарт під сучасні вимоги роботодавців та передано 192 профтехи з державної у комунальну власність, що становить 30% від загальної кількості. Підвищили кваліфікацію понад 2 тис. педагогів у сфері цифровізації, онлайн-навчання, менеджменту, профорієнтації, а також налагоджено партнерство з понад 15 міжнародними організаціями.

Важливим стало створення платформи дистанційного навчання «Професійна освіта онлайн», на якій розміщено 29 онлайн-курсів за різними професіями.

Відбулося збільшення стипендії учнів профтехів майже в 2,5 рази – до 1250 грн.

Крім МОН, серед спікерів заходу також були керівники та педагоги закладів професійної освіти, випускники профтехів, а також представники бізнесу.

У межах події учасники заходу відвідали «Міжрегіональний центр ювелірного мистецтва міста Київ», де дізналися, як працює профтех зсередини, поспілкувалися з дирекцією центру, його студентами, ознайомилися з навчально-виробничим процесом та результатами реформи на практиці.

Захід організований у межах Програми ЄС «EU4Skills: кращі навички для сучасної України».

 

Психологічна підтримка учасників освітнього процесу на всіх рівнях

16 березня 2023 року в Будинку уряду відбулося засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України, на якому генеральний директор директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Олег Єресько презентував пріоритетний проєкт Міністерства освіти і науки України у сфері психічного здоров’я.

Метою проєкту є забезпечення психічного здоров’я у сфері освіти на всіх рівнях.

Уся система забезпечення ПЗПСП в умовах війни у сфері освіти належить керівництву Міжвідомчого постійного комітету з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в умовах надзвичайної ситуації та буде спрямована на досягнення вимог Мінімальних стандартів освіти в надзвичайних ситуаціях, хронічних кризах і на ранніх етапах відновлення (INEE Minimum Standards for Education in Emergencies, Chronic Crises and Early Reconstruction), базуватися на аудиті ГО «Безбар’єрність» та підсумковому документі (резолюції) Стратегічної сесії «Удосконалення діяльності фахівців психологічної служби задля забезпечення ментального здоров’я учасників освітнього процесу».

З результатами забезпечення психічного здоров’я у сфері освіти з початку повномасштабної військової агресії рф можна ознайомитися тут.

Крім того, у межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою Олени Зеленської МОН спільно із ГО «Підтримай дитину» та проектом «Подбай про себе», ГО «Асоціація дієвих психологів України» педагоги та психологи постійно надають актуальні поради та рекомендації щодо підтримки психоемоційного стану.

 

Президентом України підписано Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання державної цільової підтримки окремим категоріям осіб у сферах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти»

17 березня 2023 року Президентом України підписано Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання державної цільової підтримки окремим категоріям осіб у сферах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти».

Зазначеним Законом доповнено категорії осіб, яким, зокрема, надається право на отримання державної цільової підтримки для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти у державних і комунальних закладах освіти, в тому числі соціальних стипендій, та поширено такі норми:

на осіб, стосовно яких установлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, після їх звільнення;

на дітей осіб, стосовно яких установлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії російської федерації проти України;

на дітей загиблих (померлих) осіб, стосовно яких установлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;

на дітей, які проживають у населених пунктах на лінії зіткнення, осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та дітей таких осіб.

Окрім того, зазначеним Законом України усунуто розбіжності у положеннях законів України «Про професійну (професійно-технічну) освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про вищу освіту» щодо забезпечення особливого соціального захисту та надання державної цільової підтримки, що потребували законодавчого врегулювання.

 

3156 навчальних закладів зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 370 повністю зруйнований

Станом на 19 березня 2023 року 2786 закладів пошкоджено та 370 зруйнований повністю - про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку