03 березня 2023

Цифрові пристрої для здобувачів освіти: понад 4 тис. Apple iPad отримали українські школи

Спільно із партнерами з міжнародної компанії «ASBISc Enterprises PLC», Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства цифрової трансформації України, громадської організації «СЕВЕН ФІЛДС» Міністерство освіти і науки України реалізує проєкт «5 000 iPad для українських школярів».

У межах проєкту «5 000 iPad для українських школярів», цього тижня Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак відвідав ще три сільські школи в Київській області, яким було передано нові планшети: с.Копилів, с.Королівка і с.Загальці.

Загалом понад 4 тисячі планшетів уже отримали заклади чотирьох областей України:

·  Київська – 4 школи;

·  Чернігівська – 2 школи;

·  Харківська – 4 школи;

·  Миколаївська – 4 школи.

Наступного тижня розпочнеться об’єднання всіх шкіл, що забезпечені планшетами, в комьюніті, яке буде тестувати передові технології навчання з доповненою і віртуальною реальністю.

 

Про формат вступної кампанії 2023 року, відмінності цьогорічного вступного випробування з тим, що було в минулому році, а також про пільги під час зарахування до ЗВО та пільгові категорії

Для вступу у 2023 році на бакалаврський (магістерський – для медицини) рівень вищої освіти потрібно скласти національний мультипредметний тест.

НМТ міститиме три блоки завдань, два з яких – обов’язкові, а третій – на вибір вступника. Обов’язкові предмети – українська мова й математика, на вибір – історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія та фізика.

З міркувань безпеки НМТ відбуватиметься протягом одного дня.

Вступники зможуть подавати до 20 заяв, але не більше 5 заяв на місця державного та/або регіонального замовлення.

Для вступу у цьому році замість результатів НМТ можна буде скористатися результатами НМТ 2022 року або ЗНО 2021/2020 років.

Вступники на мистецькі та спортивні спеціальності додатково складатимуть творче чи спортивне завдання.

Міністр наголосив, що усі пільги та пільгові категорії будуть збережені, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій.

Також вступники, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованій території, зможуть проходити усі етапи вступної кампанії дистанційно.

 

НМТ-2023: УЦОЯО розмістив демонстраційний тест з української мови

Український центр оцінювання якості освіти задля ознайомлення вступників із завданнями, що будуть у цьогорічному НМТ, розмістить тренувальні матеріали з усіх навчальних предметів.

Пропонуємо ознайомитися із завданнями з української мови.

Зауважте, що тест розміщено в спеціальному онлайн-середовищі Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти. Інтерфейс запропонованого тестувальника відрізняється від того, який буде на НМТ, однак за структурою, типами завдань, тривалістю їхнього виконання демонстраційний варіант аналогічний до вступного тесту. 

Виконати блок із 30 завдань демонстраційного варіанта «Українська мова» вступники можуть протягом 60 хвилин. Як під час проходження демонстраційного тесту, так і під час реального тестування, можна вибирати послідовність виконання завдань, змінювати варіант відповіді тощо. Після завершення роботи, учасники НМТ одержать результати тестування.

Детальну інформацію щодо особливостей проведення НТМ і технічних питань читайте на сайті УЦОЯО

 

Уряд підтримав проект Указу Президента України щодо призначення державних стипендій п’ятьом видатним діячам науки

Державні стипендії для видатних діячів науки, освіти, культури і мистецтва, охорони здоров'я, фізичної культури і спорту та інформаційної сфери призначають відповідно до Указу Президента України від 10 вересня 2011 року № 906 «Про державні стипендії для видатних діячів науки, освіти, культури і мистецтва, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту та інформаційної сфери».

Призначення стипендій сприятиме посиленню державної підтримки діячів науки, стимулюванню творчої праці діячів науки та відзначенню їхніх видатних особистих досягнень.

Для засвідчення державою видатних особистих досягнень державні стипендії строком на два роки отримуватимуть доктори технічних, геолого-мінералогічних та філософських наук.

Розмір кожної стипендії на місяць становить 1,5 прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

 

02 березня 2023

Стратегічні сесії з освіти на Буковині

1-2 березня на базі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулися Стратегічна сесія з питань розвитку педагогічної освіти та Стратегічна сесія з питань вищої освіти, в яких взяли участь народні депутати України, представники Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, управлінь освіти, керівники закладів освіти та представники бізнесу. Привітав учасників зібрання Голова Чернівецької обласної військової адміністрації Запаранюк Руслан.

Комітет з питань освіти, науки та інновацій у Стратегічних сесіях представляли голова підкомітету з питань вищої освіти Юлія Гришина та голова підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олена Лис.

Учасники Стратегічної сесії з питань розвитку педагогічної освіти обговорили такі питання: модель сучасного вчителя; яким має бути  сучасний випускник; якою має бути сучасна школа; яким має бути сучасний педагогічний університет, тощо.

Під час Стратегічної сесії з вищої освіти обговорювалося питання розвитку вищої освіти шляхом інтеграції у європейський освітній та дослідницький простір, подолання викликів, пов?язаних з російською агресією, необхідності створення потужних регіональних університетів шляхом об?єднання нині діючих, забезпечення вступної кампанії 2023 року.

 

01 березня 2023

Підписано Угоду про участь України у PISA-2025

Україну відвідала делегація Організації економічного співробітництва та розвитку на чолі з Генеральним секретарем Матіасом Корманном.

У межах візиту керівник директорату з освіти та навичок ОЕСР та Міністр освіти і науки України підписали Угоду про участь України у PISA-2025.

З огляду на бюджетні обмеження, які спричинені військовою агресією рф, МОН України ініціювало скасування внесків України для участі у дослідженні PISA-2025. ОЕСР підтримала цю пропозицію та погодилася покрити внески участі України у циклі дослідження PISA-2025.

 

Удосконалено процес проходження сертифікації педпрацівниками

28 лютого 2023 року Уряд схвалив постанову КМУ щодо внесення змін до Положення про сертифікацію педагогічних працівників.

За оновленим порядком у сертифікації можуть узяти участь педагогічні працівники, які на момент реєстрації працюють на відповідній посаді за основним місцем роботи та мають стаж педагогічної роботи не менше двох років.

Педагогічний працівник, який вже брав участь у сертифікації, але не отримав сертифіката, має право на повторне проходження не раніше ніж через рік.

Правом на проходження сертифікації за рахунок коштів державного бюджету педагогічний працівник може скористатися один раз на три роки.

Педагогічний працівник, який реєструється для проходження сертифікації, може подати документи електронним способом (скановані копії та/або фотокопії), а також обрати населений пункт, у якому бажає скласти незалежне тестування (з визначеного Міністерством освіти і науки України переліку).

Водночас нагадуємо, щоб заохотити педагогічних працівників, які впроваджують у практику роботи закладів загальної середньої освіти сучасні методики компетентнісного навчання та освітні технології, у наказі Міністерства освіти і науки України від 16 січня 2023 року № 35 затверджено важливі питання проведення сертифікації педагогічних працівників у 2023 році.

 

Уряд схвалив Порядок формування та перевірки електронних студентських (учнівських) квитків

28 лютого 2023 року Кабінет Міністрів України схвалив Порядок формування та перевірки електронних студентських (учнівських) квитків закладу фахової передвищої, вищої та/або професійної (професійно-технічної) освіти та їхніх електронних копій.

Порядок розробили для того, щоб забезпечити використання Е-студентських (учнівських) квитків на вимогу Закону України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг». Закон передбачає електронне відображення інформації, що міститься у документах, сформованих засобами інформаційно-телекомунікаційних систем. Таким чином унормовано застосування Е-студентських (учнівських) квитків, використання яких було запроваджено в межах експериментального проєкту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2019 р. № 1051 (зі змінами), після завершення експериментального проекту.

Порядок визначає механізм формування Е-студентських (учнівських) квитків закладу фахової передвищої, вищої та/або професійної (професійно-технічної) освіти та їхніх електронних копій і процедуру перевірки документів власниками (держателями) інформаційно-комунікаційних систем, іншими юридичними особами та фізичними особами-підприємцями. Це сприятиме забезпеченню безперервності використання електронних студентських (учнівських) квитків та розширенню сфери їхнього застосування.

 

28 лютого 2023

У Парижі у вівторок, 31 країна проголосувала за обмеження участі росії та білорусі в органах Комітету Конвенції про визнання кваліфікацій з вищої освіти в Європейському регіоні (Лісабонської конвенції)

28 лютого 2023 року відбулося позачергове засідання Комітету Конвенції про визнання кваліфікацій з вищої освіти в Європейському регіоні (Лісабонської конвенції), на якому 31 країна-учасниця Лісабонської конвенції ухвалила декларацію на підтримку України.

У відповідь на військову агресію російської федерації проти України Албанія, Андорра, Австралія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Чеська Республіка, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Угорщина, Латвія, Литва, Естонія, Мальта, Велика Британія, Ірландія, Ісландія, Італія, Іспанія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Польща, Румунія, Сан-Марино, Словацька Республіка, Швеція, Швейцарія разом з Україною проголосували за обмеження участі представників російської федерації та республіки білорусь у засіданнях та іншій діяльності Комітету Лісабонської конвенції, а також унеможливлення їхнього обрання до керівних та колегіальних органів Комітету.

Конвенція про визнання кваліфікацій, що стосуються вищої освіти в європейському регіоні була ухвалена в Лісабоні у 1997 році. Документ розроблений та прийнятий під егідою Ради Європи та ЮНЕСКО.

 

У межах Екосистеми психологічної допомоги у сфері освіти експерти ВООЗ провели майстер-клас для шкільних психологів

У межах Екосистеми психологічної допомоги у сфері освіти з початку року комунікаційна платформа об’єднала понад 10 тис. практичних (шкільних) психологів для можливості обміну успішним кейсами, знаннями та навичками із психосоціальної підтримки, а також першої психологічної допомоги, яка реалізується у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Нині відбувся другий вебінар, присвячений новоствореному освітньому курсу «Практичні навички подолання стресу», що розроблений на основі ілюстрованого керівництва Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) «Важливі навички в періоди стресу» за підтримки ГО «Безбар’єрність».

Також відбувся майстер-клас «Огляд основних технік самодопомоги з доведеною ефективністю».

Учасники обговорили актуальні питання, які постають перед практичними психологами під час надання психосоціальної підтримки учасникам освітнього процесу та педагогам.

Вебінар можна подивитись тут.

Наступний захід комунікаційної платформи для практичних (шкільних) психологів відбудеться у березні, про дату та час буде повідомлено додатково.

 

Рік війни: EU4Skills продовжує підтримувати Україну

Програма ЄС «EU4Skills: кращі навички для України» продовжує допомагати Україні створювати сучасну інфраструктуру системи професійно-технічної освіти. Так, після повномасштабного російського вторгнення в Україну програма зосередилася на екстреній допомозі закладам профтехосвіти та внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

На термінову допомогу закладам профтехосвіти та ВПО з проєкту виділили 700 тис. євро. Влітку речі першої необхідності, меблі та техніку отримали 9 закладів профтехосвіти.

Український фонд соціальних інвестицій до кінця 2022 року організував чергову допомогу для ВПО, яких розмістили в гуртожитках професійно-технічних закладів, що беруть участь у проекті.

У новому пакеті від Європейського Союзу, загальним обсягом понад 4,5 млн гривень, допомогу отримав Новоодеський професійний аграрний ліцей, що на Миколаївщині. Це, зокрема, 75 столів та шаф, 150 ліжок, матраців, наматрацників, подушок та ковдр, 200 комплектів постільної білизни, 200 кухонних та банних рушників, 500 стільчиків. А також 201 одиницю побутової техніки: бойлери, пральні машини, холодильники, електричні плити, мікрохвильовки, мультиварки, електрочайники, електричні обігрівачі, праски та телевізори.

Фінансований ЄС проєкт «EU4Skills: модернізація інфраструктури системи професійно-технічної освіти в Україні» є частиною Програми «EU4Skills: кращі навички для сучасної України» (Компонент 3) та спрямований на оновлення і модернізацію обладнання та інфраструктури закладів професійно-технічної освіти в Україні. Мета проєкту – створити сучасну інфраструктуру системи професійно-технічної освіти, яка сприятиме підвищенню її привабливості для молоді. Проєкт має закласти основу для ефективної освіти, яка відповідатиме потребам ринку праці, надасть учням навички, які нині необхідні роботодавцям. Від імені Німецького державного банку розвитку (KfW) Проєкт реалізує Український фонд соціальних інвестицій.

 

27 лютого 2023

Порівняльний аналіз рамки кваліфікацій України та ЄС

27 лютого 2023 року відбулася презентація порівняльного звіту Європейської та Національної рамки кваліфікацій.

Побудова сталої національної системи кваліфікацій та вдосконалення Національної рамки кваліфікацій – одні з ключових зобов’язань країн-учасниць Болонського процесу. Україна виконує їх на високому рівні, свідченням чого є звіт, який було презентовано.

Порівняльний звіт є важливим здобутком також у контексті виконання Угоди про асоціацію України з ЄС, що вимагає тіснішої співпраці з питань кваліфікації. Метою проведення порівняльного аналізу є підвищення прозорості та порівнянності кваліфікацій.

У результаті порівняльний аналіз підтверджує, що рамки кваліфікацій України та ЄС є зіставними і між ними може бути встановлена відповідність.

У презентації звіту взяли участь понад 600 учасників, які представляли органи влади, заклади освіти, громади з України, ЄС та інших країн. Трансляція доступна для перегляду за посиланням.

Подальшими кроками у сприянні прозорості та порівнянності українських і європейських кваліфікацій стане забезпечення поширення результатів порівняльного аналізу ЄС та Україною, а також розроблення та впровадження спільного плану дій.

 

Цифрові пристрої для вчителів: понад 3 100 ноутбуків отримали вчителі Сумщини й Харківщини

За сприяння Фундації Олени Зеленської у межах ініціативи Глобальної бізнес-коаліції для освіти (GBC-Education) та проекту «Цифровий актив для України» компаній «HP» та «Microsoft» до регіонів України надійшла чергова партія ноутбуків.

Цього разу електронні пристрої отримали вчителі Сумщини і Харківщини – майже 1,8 тис. і понад 1,3 тис. одиниць відповідно.

Загалом домовлено про доставлення майже 39 тис. ноутбуків для підтримки вчителів у 12 регіонах країни. За цією ініціативою вже передано близько 24 тис. електронних пристроїв.

 

Українські учні продовжують навчатися та опановувати навички для успішного життя в українському освітньому хабі у Польщі

З листопада минулого року у Варшаві за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) на базі українського освітнього хабу в Польщі (Цифровий освітній центр/DLC) стартував проект для українських учнів, який допомагає надолужувати навчання (кетчап-класи), здобувати освіту за українською державною програмою та засвоювати м’які, цифрові та підприємницькі навички під час уроків для успішного життя, які використовують, зокрема підхід UPSHIFT.

«Уроки для успішного життя» вже пройшли майже 4,5 тис. осіб, а до кінця жовтня цього року навчання пройдуть загалом 10 тис. учнів.

Усі уроки мають гриф МОН України.

Також у межах проєкту системно відбувається підвищення кваліфікації українських учителів у набутті м’яких навичок (soft skills) та проводять курси із вивчення польської мови.

Станом на сьогодні вже діють 18 українських освітніх хабів. Вони розташовані у тих регіонах України, де перебуває найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб, та країнах ЄС з найбільшою кількістю осіб, які тимчасово виїхали за межі України внаслідок військової агресії рф.

 

26 лютого 2023

Всесвітня продовольча програма ООН забезпечить гарячим харчуванням учнів 1-4 класів

24 лютого 2023 року відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю щодо реалізації програми шкільного харчування.

Всесвітня продовольча програма є провідною гуманітарною програмою ООН, яка спрямована на допомогу в боротьбі з голодом.

Підписаний Меморандум визначає засади співробітництва між Міністерством освіти і науки України та Всесвітньою продовольчою програмою у сфері реалізації реформи харчування в закладах освіти, що бере початок близько трьох років тому за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

У межах реалізації Меморандуму Всесвітня продовольча програма зможе забезпечити 50% від кількості порцій гарячого харчування для учнів 1-4 класів у Київській області.

Наразі визначено 58 пілотних шкіл у Київській області для запуску цієї програми. Незабаром вже буде 600 шкіл, у яких буде забезпечено учнів гарячим харчуванням.

 

3151 навчальних закладів зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 440 повністю зруйнований

Станом на 26 лютого 2023 року 2711 закладів пошкоджено та 440 зруйнований повністю - про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку