17 лютого 2023

Як захистити дітей від мін: створено новий сайт про мінну безпеку

Україна увійшла до переліку країн, найбільш забруднених мінами. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні підтвердила, що міни та вибухонебезпечні предмети спричинили 75 жертв серед дітей у період з 24 лютого 2022 року до 15 лютого 2023 року. Щоб зменшити ризики поранення чи загибелі дітей, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з Міністерством освіти і науки України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) та Міністерством внутрішніх справ України запустили вебсайт «Все про мінну безпеку» для батьків, вчителів та дітей.

Ресурс містить чотири розділи: для батьків, вчителів, підлітків та дітей. У кожному з них викладено адаптовану до віку інформацію про різновиди мін та правила поводження з ними. У розділі «Вчителям» можна знайти методичні рекомендації щодо проведення уроку з мінної безпеки та презентації для учнів різних класів.

За даними ДСНС, станом на 17 лютого 2023 року в Україні залишалося близько 174 тис. км2 потенційно забруднених мінами та іншими вибухонебезпечними предметами територій. Фахівці повідомляють про випадки мінування дитячих іграшок та інших предметів, які привертають увагу малюків, а тому становлять велику загрозу для їхнього життя та здоров?я.

 

На ТБ покажуть анімаційний проєкт «Говоримо українською»

На телеканалі ПЛЮСПЛЮС відновився показ анімаційного соціально важливого проєкту «Говоримо українською», створеного свого часу за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

Щодня, о 8:00, на дітей та їхніх батьків очікуватимуть епізоди проєкту (по одному в день), де герої всесвіту ПЛЮСПЛЮС розкриватимуть актуальні теми, пов?язані з вивченням української мови. Проєкт створений у ігровій та розважальній формі.

Проєкт має на меті популяризацію української мови та культури, тому буде реалізована серія ініціатив та масштабних акцій. Повернення «Говоримо українською» в ефір перший з таких кроків.

 

16 лютого 2023

Відбувся Міжнародний форум «Педагогічна еліта України: ціннісні орієнтири»

16 лютого 2023 року відбувся Міжнародний форум «Педагогічна еліта України: ціннісні орієнтири». Організаторами заходу стали Національна академія педагогічних наук України, Міжнародна асоціація ректорів педагогічних університетів Європи, Міністерство освіти і науки України, Український державний університет імені Михайла Драгоманова.

Педагогічна спільнота відчуває необхідність у консолідації зусиль українського суспільства та міжнародних партнерів задля удосконалення професійної майстерності педагогічної еліти, напрацювання стратегій неперервної освіти та професійного розвитку, формування якості й безпеки освітнього простору у нових умовах життя. Проведення заходу зумовили соціальні запити модернізації педагогічної освіти у глобальному вимірі безпеки, що передбачають фахівця нової формації – морально зрілого, з усвідомленням національної ідентичності, здатного працювати на деокупованих територіях з дітьми, які певний час перебували під впливом російської пропаганди.

Учасники наукового заходу обговорили актуальні теми у межах панелей: педагогічна освіта впродовж життя; Steam-освіта – High-tech технопарк, Smart-університет; «Освіта для мене – школа для всіх». Заклади освіти: територія безпеки та комфорту.

 

PlayMath: школярі 5-9 класів, вивчаючи математику, отримають шанс виграти планшети

За ініціативи Міністерства цифрової трансформації та Міністерства освіти і науки інтерактивна платформа для вивчення математики GIOS спільно з Українським фондом стартапів започаткувала інноваційний проєкт «PlayMath».

Головна мета – підтримати українських учнів у навчанні та допомогти самостійно опанувати шкільний курс математики в ігровому форматі.

У межах проєкту всі зареєстровані учні отримають доступ до платформи GIOS та зможуть самостійно перевірити свій рівень знань за допомогою тестів, отримати рекомендації стосовно навчання. А також надолужити пропущені теми з математики та вивчити нові. Короткі відеоуроки у форматі тік-току та інтерактивні завдання мотивуватимуть навчатися.

Участь у проєкті не передбачає чітких графіків, тож учні можуть займатися у будь-який зручний час, без страху втратити прогрес.

Організатори проєкту влаштовують змагання, до якого можуть долучитися всі учасники та поборотися за головний приз – планшет.

Узяти участь у проєкті «PlayMath» можуть українські школярі 5-9 класів. Для участі необхідно зареєструватися на сайті: https://playmath.gioschool.com/.

 

Понад 55 тисяч українців вже вивчають англійську мову разом з Національною екосистемою

Міністерство культури та інформаційної політики України, Міністерство освіти і науки України, та Асоціація інноваційної та цифрової освіти презентували Національну екосистему вивчення та тестування рівня володіння англійською мовою у межах Дорожньої карти впровадження англійської мови як мови міжнародного спілкування в Україні.

Національна екосистема вивчення та тестування рівня володіння англійською мовою – безкоштовна та доступна 24/7 всім українцям, незалежно від місця їхнього перебування під час та після завершення воєнних дій.

За перший тиждень сайт відвідали понад 55 тисяч користувачів. Зокрема, Національною екосистемою вивчення та тестування рівня володіння англійською мовою скористалися:

32 891 особа – тестування щодо визначення рівня володіння англійською мовою;

13 284 особи – маркетплейс сервісів навчання англійської мови;

21 708 осіб – наймасовіший освітній онлайн-проєкт України «Lingva.Skills».

 

15 лютого 2023

Інтерв'ю Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака агентству "Інтерфакс-Україна"

Голова Комітету відповів на питання, які стосуються: компенсації освітніх втрат під час війни; державної підсумкової атестації в формі зовнішнього незалежного оцінювання; національного мультипредметного тесту; нових дисциплін у закладах загальної середньої освіти: "цивільний захист", "довійськова підготовка", "тактична медицина"; реформи оплати праці педагогічних працівників; академічної доброчесності.

Більш детально ознайомитись з інтерв’ю можна за посиланням:

https://interfax.com.ua/news/interview/891454.html?fbclid=IwAR3nw0_CrzUMcuHkOz4FW9aiBgg6ON7qqyfyQx7UpfYIZ5dvQyFXzzXTh_E

 

Опубліковано порівняльний звіт Європейської та Національної рамки кваліфікацій

15 лютого 2023 року Європейська комісія оприлюднила звіт «Порівняння Європейської рамки кваліфікацій та Національної рамки кваліфікацій України», підготовлений спільно з українськими та європейськими партнерами, зокрема Європейським фондом освіти (ETF).

Звіт – це результат пілотного проєкту з вивчення значення порівняння національних рамок кваліфікацій (NQF) третіх країн з Європейською рамкою кваліфікацій (EQF). Це важливий крок, який сприятиме визнанню кваліфікацій і навичок між державами-членами ЄС і державами, що не є членами ЄС, поліпшенню можливостей транскордонної кар’єри, працевлаштуванню та навчанню для окремих осіб тощо.

Щоб сприяти інтеграції українців до ЄС, 1 березня 2022 року було одноголосно ухвалено Директиву про тимчасовий захист, яка надає спеціальні права громадянам України, які тікають від війни, зокрема право на житло та роботу в будь-якій державі-члені ЄС на термін до трьох років. Щоб полегшити інтеграцію переміщених українців на ринки праці ЄС, необхідно розуміти їхні кваліфікації. Звіт робить це можливим, демонструючи порівняння українських кваліфікацій з EQF.

Цей звіт є першим поглибленим порівнянням та аналізом, який стане корисним інструментом для практиків, політиків, закладів освіти та громадян як в Україні, так і за її межами. Він є частиною ширшої ініціативи Європейської комісії щодо роботи з країнами за межами ЄС, як зазначено в Рекомендації EQF 2017 року.

Крім того, 27 лютого 2023 року відбудеться онлайн-захід, під час якого буде презентовано та обговорено опублікований порівняльний звіт. Участь у події можуть узяти практики, представники органів влади, заклади освіти, громади з України, ЄС та інших країн. Для участі в заході відкрито попередню реєстрацію.

 

Навчання повинно бути безпечним, доступним, якісним та безбар’єрним

15 лютого 2023 року за участю першої леді України Олени Зеленської та під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулося засідання Ради безбар’єрності, під час якого було розглянуто проєкт Плану заходів на 2023–2024 роки, зокрема вісім пріоритетних проєктів, які реалізовуватимуть профільні міністерства.

Олена Зеленська наголосила, що безбар'єрність в умовах повномасштабної війни та в період відбудови не може бути формальністю. Доступність будівель, освіти, роботи, інформації, можливостей жити повноцінно повинні бути пріоритетом під час прийняття будь-яких рішень і змін, що, як зазначила перша леді, мають втілюватися «по-людськи й для людей».

Відповідно до представленого на засіданні проєкту Плану заходів на 2023-2024 роки, заплановано 472 різноманітних заходи з безбар’єрності, до виконання яких залучено 20 міністерств. Профільні міністерства реалізовуватимуть вісім флагманських проєктів.

 

14 лютого 2023

Уряд схвалив підписання угоди між Україною та Румунією про визнання документів про освіту

14 лютого 2023 року під час засідання Уряду схвалено проєкт розпорядження КМУ «Про підписання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Румунії про взаємне визнання документів про освіту».

Підписання Угоди сприятиме взаєморозумінню щодо визнання документів про здобуту освіту за різними рівнями, виданих в Україні та Румунії, а також документів про періоди навчання в Україні та Румунії.

Угода застосовується до документів про освіту, виданих визнаними акредитованими закладами освіти обох держав відповідно до їхнього чинного законодавства.

Серед заінтересованих сторін вступники до закладів вищої освіти, студенти, аспіранти, працівники різних сфер діяльності.

Підписанню цієї Угоди передували минулорічний візит та низка переговорів Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, заступника Голови Комітету Сергія Колебошина з керівництвом Парламенту та Міністерством освіти Румунії.

 

Схвалено проєкт Указу Президента України «Про призначення довічних державних стипендій видатним діячам науки»

На черговому засіданні Уряду схвалено проєкт Указу Президента України, відповідно до якого будуть призначені довічні державні стипендії видатним діячам науки, які досягли сімдесятирічного віку.

Серед них доктори сільськогосподарських, біологічних, технічних, фізико-математичних та історичних наук.

Призначення Президентом України довічних державних стипендій видатним діячам науки сприятиме посиленню державної підтримки, стимулюванню творчої праці діячів науки, відзначенню їхніх видатних особистих досягнень.

 

ЮНІСЕФ в Україні - напрями подальшої співпраці

14 лютого 2023 року відбулася зустріч Голови представництва ЮНІСЕФ в Україні з Міністром освіти і науки України.

Сторони обговорили питання забезпечення ментального здоров’я учасників освітнього процесу, видання та друк підручників, функціонування і розширення мережі українських освітніх хабів.

Освітні хаби розташовані у країнах ЄС та в західних регіонах України, де перебуває найбільше здобувачів освіти та внутрішньо переміщених осіб.

Результати діяльності освітніх осередків від квітня 2022 року до січня 2023 року:

понад 1 тис. дітей надолужили навчання;

більше 4 тис. осіб пройшли навчання «Навички для успішного життя» (до кінця жовтня 2023 року пройдуть 10 тис. учнів);

майже 1,5 тис. осіб отримали психосоціальну підтримку;

понад 25 тис. освітян пройшли курс підвищення кваліфікації з першої психологічної допомоги;

майже 21,5 тис. учнів склали профорієнтаційні тестування;

майже 1,5 тис. пройшли курси підвищення кваліфікації з робочих професій (переважно внутрішньо переміщені особи);

понад 1 тис. осіб відвідали розмовні клуби та пройшли навчання з української, англійської та польської мов;

майже 5,5 тис. осіб завершили IТ-курси.

Нині постало питання щодо забезпечення навчання для громад, які найбільше постраждали від військової агресії рф, зокрема тих, де зруйновано заклади освіти.

 

13 лютого 2023

Набув чинності наказ МОН про звільнення від проходження ДПА учнів 4-х і 9-х класів

Міністерство освіти і науки України повідомляє, що набув чинності наказ Міністерства освіти і науки України від 11 січня 2023 року № 19 «Про звільнення від проходження державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти, у 2022/2023 навчальному році», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26 січня 2023 року за № 167/39223.

 

12 лютого 2023

3098 навчальних закладів зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 438 повністю зруйновано

Станом на 12 лютого 2023 року 2660 закладів пошкоджено та 438 зруйновано повністю - про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку