03 лютого 2023

В Україні буде створено Офіс програми «Горизонт Європа»

Президентка Єврокомісії пані Урсула фон дер Ляєн під час брифінгу в межах спільного засідання Уряду України та Колегії Європейської комісії оголосила про підтримку українських науковців. Зокрема, ЄС допоможе створити та профінансує роботу Офісу програми «Горизонт Європа» в Україні до кінця 2027 року.

Ключові завдання Офісу:

· Надавати цільову підтримку дослідникам України у підготовці конкурсних заявок та пошуку відповідних партнерів.

· Проводити тренінги щодо підготовки конкурсних пропозицій.

· Сприяти створенню активної та ефективної мережі національних контактних пунктів, які надаватимуть професійні послуги українським дослідникам та інноваторам по всій країні.

· Надавати політичні консультації з інтеграції України до Європейського дослідницького простору (ERA).

· Здійснювати моніторинг реалізації проєктів співпраці та популяризувати наукову співпрацю.

· Організовувати цільові інформаційні заходи щодо можливостей співпраці в галузі наукових досліджень та інновацій.

Робота Офісу сприятиме інтеграції України до Європейського дослідницького простору, а також посилить розбудову нашої країни в межах Плану відновлення України.

 

 

Розпочато прийом заявок на проходження держатестації наукових установ

Розпочалося приймання заявок та інформаційних матеріалів від наукових установ для проходження державної атестації у І півріччі 2023 року.

Документи мають бути подані в електронному та паперовому вигляді.

Комплект документів передбачає заявку на проведення державної атестації та інформаційні матеріали з відомостями про діяльність наукової установи.

Докладна інформація щодо процедури

 

02 лютого 2023

Оголошено конкурс для науковців на 2023 рік за програмою НАТО «Наука заради миру та безпеки» (SPS)

Міністерство освіти і науки України оголосило конкурс для науковців на 2023 рік за програмою НАТО «Наука заради миру та безпеки» (SPS) для посилення цивільної науки та технологій щодо вирішення нових викликів у сфері безпеки та їхнього впливу на міжнародну безпеку.

Перевага надається дослідженням у сфері штучного інтелекту, квантових та біотехнологій, технологічної конвергенції, зміни клімату, екологічної та енергетичної безпеки.

Заявки приймаються до 17 лютого 2023 року.

Докладна інформація про конкурс

 

Вчителі початкової школи вже можуть реєструватися для проходження сертифікації

30 січня 2023 розпочався основний етап реєстрації учителів початкової школи для проходження сертифікації. Він триватиме до 5 лютого 2023 року.

Максимальна кількість охочих від вчителів початкової школи не може перевищувати 1500 осіб. Правила реєстрації для них передбачають:

· основний етап (30 січня — 5 лютого) — у межах граничної кількості для кожного регіону;

· додатковий (06 — 13 лютого) — у межах загальної граничної кількості.

Якщо всі місця будуть заповнені раніше, то реєстрацію закриють достроково.

Повна покрокова інструкція вже доступна на сайті Українського центру оцінювання якості освіти за посиланням.

 

01 лютого 2023

 

Безпека, доступність та освіта впродовж життя є пріоритетами освітньої політики в умовах війни

31 січня 2023 року в місті Люксембург за участю представників Міністерства освіти і науки України відбувся круглий стіл «Людський капітал та соціальна інфраструктура» в межах бізнес-форуму «Rapid Recovery of Ukraine».

Учасники круглого столу також обговорили роль освіти у соціальній згуртованості української нації, перелік навичок, які будуть необхідними для розбудови майбутньої економічної моделі України, а також державну політику інтеграції ветеранів.

 

31 січня 2023

У Польщі визнають українські атестати про закінчення 9-го класу. Так само як і результати ЗНО зараховуються для вступу в польські виші

Освіта – один з інструментів інтеграції у європейський простір. На цьому наголосила Віце-прем’єр-міністр Ірина Верещук під час наради, на якій обговорювались можливості отримання освіти українцями в Польщі й поляками – в Україні. До наради долучилися представники Міністерства освіти і науки України й Українського центру оцінювання якості освіти.

Говорили про необхідність тісної гуманітарної й освітньої взаємодії України та європейських держав. Передусім Польщі. Зокрема, про можливість включення польської мови до переліку навчальних предметів, з яких проводиться зовнішнє незалежне оцінювання.

Наразі для громадян Польщі уряд України опрацьовує алгоритм визнання та зарахування результатів Egzamin maturalny (польська матура) при вступі до українських навчальних закладів.

Своєю чергою представники МОНУ повідомили про умови вступу для українських випускників до польських закладів освіти. Так, у Польщі визнаються українські документи про базову загальну середню освіту (атестати про закінчення 9 класу). Так само як і результати ЗНО зараховуються для вступу у польські вищі навчальні заклади.

 

Відбувся круглий стіл, присвячений освітнім правам національних меншин

В Ужгороді 31 січня 2023 року відбувся черговий круглий стіл «Освітні права здобувачів освіти національних меншин». Такі заходи присвячено проблематиці задоволення освітніх потреб представників національних меншин, які проживають в Україні, зокрема угорської, румунської, польської, молдовської, проводяться щорічно.

Учасники заходів також відвідали Ужгородську загальноосвітню школу № 10 імені Дойко Габора із класами з навчанням угорською мовою, спеціалізовану загальноосвітню школу № 4 з поглибленим вивченням словацької мови. 1 та 2 лютого програма заходів передбачає зустрічі з освітянами та керівниками органів місцевого самоврядування.

 

Понад 10 тис. шкільних психологів створили мережу психосоціальної підтримки дітям, їхнім батькам та освітянам

31 січня 2023 року відбувся перший вебінар для практичних психологів у межах Екосистеми психологічної допомоги у сфері освіти, яку запровадило Міністерство освіти та науки України спільно з Інститутом модернізації змісту освіти і Асоціацією інноваційної та цифрової освіти у межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської зі створення Національної програми ментального здоров’я. Реалізація цієї ініціативи стала можливою завдяки підтримці міжнародних партнерів.

Вебінари проходитимуть щомісяця, під час них для практичних психологів будуть презентувати ефективні сервіси та інструменти, якими вони можуть скористатись під час роботи; проводити майстер-класи від провідних українських та іноземних фахівців; порушать актуальні питання, які виникають час роботи у закладах освіти.

Першим майстер-клас «Як знайти ресурсний стан під час війни» провів відомий телевізійний ведучий та психолог Дмитро Карпачов.

 

30 січня 2023

Відбулося засідання Робочої групи щодо нормативно-правового забезпечення функціонування закладів освіти

30 січня 2023 року під головуванням заступника Голови Комітету, Голови Робочої групи щодо нормативно-правового забезпечення функціонування корпоративних закладів освіти Сергія Колебошина відбулося засідання голів підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, під час якого були обговорені питання подальшої роботи з напрацювання законодавчих ініціатив.

 

Український майданчик для наукової спільноти «Info Science Bot» підтримує Німецько-українське академічне товариство

У 2022 році було створено онлайн-інструмент «Info Science Bot» для інформування науковців та інноваторів про актуальні професійні можливості в Україні та за кордоном. Фінансово підтримали цю ініціативу наші міжнародні партнери з Німеччини – Німецько-українське академічне товариство (German-Ukrainian Academic Society). Це професійна спільнота, що відкрита для дослідників з будь-якої сфери, зацікавлених у розвитку міжнародної академічної співпраці з Україною.

Запити щодо членства можна надсилати на електронну пошту info@ukrainet.eu.

 

Підписано меморандум про наміри щодо розвитку Міжнародної українсько-вірменської школи

Міжнародна українсько-вірменська школа створена з метою укріплення співробітництва у сфері освіти, обміну професійним досвідом та поглибленням вивчення культурної спадщини, наукових досягнень України та Вірменії. Будівля школи зведена вірменською громадою міста Одеси. Відкриття закладу планується на вересень 2023 року. Крім того, на базі Міжнародної українсько-вірменської школи буде створений науково-креативний Центр для дітей, який буде тісно співпрацювати з відомим у світі Центром креативних технологій «Тумо» (Вірменія).

 

29 січня 2023

Українські освітяни ознайомилися з найкращими практиками восьми найпотужніших естонських освітніх та наукових установ

У межах проекту «Сходи до досконалості: посилення ефективної та надійної системи вищої освіти в Україні» делегація Міністерства освіти і науки України та закладів вищої освіти України відвідали Раду з питань освіти та молоді, Естонську дослідницьку раду та Тартуський університет.

Ректори українських закладів вищої освіти зазначили, що такий досвід є важливим для впровадження у діяльності національних університетів та наукових установ.

 

МОНУ підписало меморандум про співробітництво із Фондом Ганнса Зайделя та Українським інститутом міжнародної політики

Міністерство освіти і науки України підписало меморандум про співпрацю з Фондом Ганнса Зайделя та Українським інститутом міжнародної політики. Підписання документа відбулось 27 січня 2023 року.

У межах співробітництва планують провести просвітницьку роботу і наблизити українське суспільство до європейських стандартів розуміння демократії, розвинути сталий діалог з (європейських) політичних тем між офіційними і посадовими особами сфер політики, науки, юстиції, ЗМІ та громадянського суспільства на національному регіональному та європейському рівні.

Крім того, передбачається низка заходів для посилення демократичної культури за допомогою розвитку політичної освіти в суспільстві та побудови активного діалогу про європейські цінності та стандарти.

 

3051 навчальних закладів зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 420 повністю зруйновано

Станом на 29 січня 2023 року 2631 закладів пошкоджено та 420 зруйновано повністю - про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку