Парламентське видавництво за ініціативи Комітету з питань науки і освіти видало книгу «Інтелектуальна власність у формуванні інноваційної економіки України: проблеми законодавчого забезпечення та державного регулювання».

 

Книга містить матеріали слухань у Комітеті з питань науки і освіти «Ефективність застосування законодавства України у сфері  авторського права і суміжних прав» (3 вересня 2008 року), «Ефективність застосування законодавства України у сфері  авторського права і суміжних прав» (3 липня 2009 року), «Промислова власність в інноваційній економіці України: ефективність застосування законодавства та державного регулювання» (5 жовтня 2009 року).

 

У передмові до книги Голова Комітету з питань науки і освіти Володимир Полохало підкреслив: «Конкурентоспроможність та стабільне зростання держави визначаються виваженою державною політикою у сфері інноваційної діяльності і охорони інтелектуальної  власності. Світовий досвід доводить, що результативна система охорони прав інтелектуальної власності може стати дієвим інструментом розвитку промисловості  шляхом нарощування  запасів технологічних знань та їх обміну між країнами».

 

У книзі наголошується той факт, що інтелектуальний по­тенціал України дотепер залишається досить потужним, незважаючи на те, що за останні роки її науково-технічний потенціал скоротився у 2,5–3 рази. Однак використовується він неефективно, що призводить до перетворення України в державу, яка експортує сировинні ресурси з незначною часткою доданої вартості, та виникнення загрози економічній та національній безпеці.

 

Наприклад, йдеться у книзі, за даними Асоціації виробників програмного забезпечення (BSA) Україна залишається серед країн з найвищим рівнем комп’ютерного піратства. Рівень використання неліцензійного програмного забезпечення в Україні у 2008р. зріс і становив 84%, що є одним із найвищих у Європі, а втрати національної економіки від комп’ютерного піратства склали 534 млн. доларів США на рік.

 

Голова Комітету зазначив у передмові, що вищезгадані проблеми обговорюються вже не перший рік, їм були присвячені, зокрема, ряд парламентських і комітетських слухань, за їх підсумками Верховною Радою України були прийняті відповідні рекомендації. Окрім того, у Парламентському видавництві вийшли Біла книга 1 і 2 Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України” із детальним аналізом зазначених проблем. Однак, Володимир Полохало підкреслив, що «багато заходів залишилось невиконаними, а окремі доручення Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України тривалий час ігноруються».

 

«Сьогодні, нагальною є розробка такої державної політики, яка б забезпечувала розширене відтворення об’єктної бази інноваційної діяльності та незворотній вплив інновацій на прискорене економічне зростання країни» - йдеться у передмові. Саме тому, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти системно ініціює проведення парламентських та комітетських слухань із зазначених питань, розробку відповідних законодавчих актів з метою комплексного вирішення проблем інтелектуальної власності, її визначальної ролі у формуванні інноваційної економіки України.

 

До редакційної колегії, яку очолив Голова Комітету, професор Полохало В.І., ввійшли члени-кореспонденти національної академії наук, керівники відповідних наукових установ і відомств, ректори і декани вищих навчальних закладів, науковці та експерти.

 

Книгу видано за підтримки Програми сприяння парламенту України II.

 

Електронний варіант книги «Інтелектуальна власність у формуванні інноваційної економіки України: Проблеми законодавчого забезпечення та державного регулювання».

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“VI скликання”

10 квітня 2014 13:18
11 грудня 2013 11:21
12 грудня 2012 15:25
16 липня 2012 17:04
13 липня 2010 17:12
23 червня 2010 14:25
13 жовтня 2009 12:50
12 жовтня 2009 18:02