Міжнародне співробітництво

 Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

 за період 1 та 2 сесій VІІІ скликання

В рамках імплементації Закону України «Про вищу освіту» Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич провела декілька зустрічей з послами країн, зокрема:

-    04.03.2015 р. зустріч з  Надзвичайним і Повноважним Послом Німеччини в Україні паном доктором Крістофом Вайлем. Під час зустрічі обговорювалися питання щодо можливостей співробітництва між Україною та Німеччиною у сфері освіти, питання імплементації Закону «Про вищу освіту» та розробки нового Закону «Про освіту».

-    28 березня 2015 року відбулася зустріч Голови Комітету з питань науки та освіти Лілії Гриневич з керівником напрямку освіти, співпраці у галузі науки та соціальної політики Групи підтримки України Європейської Комісії Хосе Романом Леоном Лорою.

Під час зустрічі обговорювалися питання щодо необхідних законодавчих ініціатив Верховної Ради України з метою імплементації угоди між Україною і Європейським Союзом про участь України у Рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій "Горизонт 2020".

-    червня 2015 року з послом Ізраїлю в Україні Еліавом Бєлоцерковські з метою обговорення питань обміну досвідом у сферах реабілітації та соціалізації ветеранів АТО, освіти та науки. Ізраїльське законодавство та система освіти мають численні законопроекти та програми, спрямовані на допомогу громадянам-учасникам бойових дій. Пан посол  запевнив у сприянні щодо  обміну досягненнями у цій сфері,  започаткуванні партнерських проектів у  науковому співробітництві;

-    Розширення міжнародних освітніх зв'язків стало можливим завдяки співпраці Комітету з посольством Австралії в Україні. До списку країн-учасниць Австралійської стипендіальної програми для студентів та аспірантів, яка має назву «Australian Endeavour Scholarships», нещодавно включено Україну. Оголошено початок прийому заяв на тур 2016 року. Здобутки у сфері науки та освіти Австралії стануть неоціненною базою для українських студентів, аспірантів та науковців. Зустріч з послом Австралїї в Україні Дагласом Траппеттом відбулася 30.06.2015 р.

Комітет започаткував дослідницький партнерський проект з обміну досвідом у справі реформування вищої освіти з Національною радою науки та вищої освіти Польщі та Фундацією польських ректорів,  який має назву «Аналіз співпраці польських та українських вищих навчальних закладів на фоні порівняння систем вищої освіти. Висновки та рекомендації та перспективи співпраці у майбутньому». Проект присвячено питанням дерегуляції та автономії, спільної системи європейських академічних цінностей, спільної експертної діяльності, провадження досвіду університетів Польщі щодо популяризації інновацій.

Очолив роботу по напрямку співпраці з Королівством Швеція Перший заступник Голови Комітету Співаковський О.В. залучення досвіду у сфері освіти, енергетики, залучення допомоги для військових, сприяння реалізації двосторонніх проетів: 11 березня - участь у зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з Прем’єр-міністром Королівства Швеція Стефаном Льовеном, 15-17 березня - зустріч делегації зі Швеції на чолі зі спікером Ріксдагу Урбаном Аліном в рамках візиту делегацій голів парламентів держав Північної Європи та Балтії, квітень-вересень – планові зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеція в Україні Андреас фон Бекерат. Візит до м. Стокгольм 26-29 серпня: зустрічі з депутатом Риксдагу,  представниками МЗС, професурою Королівського технологічного університету, з представниками мерії міста Стокгольм та Агенції Швеції з енергетики.

Протягом року періодичні візити Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В. до Поморської Академії у Слупську: започаткування програми ”Подвійні дипломи”, сприяння контрольованої мобільності студентів, налагодження співпраці.

-    10 березня - зустріч Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В. з делегацією Європейської Народної партії (ЄНП) на чолі з Віце-президентом ЄНП Корін Вортманн-Коол.

-    21-22 червня - робочий візит Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В. до Республіки Польща, м.Варшава в рамках VIII сесії Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща.

-    Зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща та Надзвичайним і Повноважним Послом СР В’єтнам Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В. Тема зустрічі: обговорення  шляхів співпраці у сфері освіти.

3-4 травня 2015 року Комітет провів міжнародний семінар за участі європейських експертів, на якому в контексті підготовки нової редакції Закону України «Про освіту», обговорювались питання децентралізації в сфері освіти, розподілу повноважень між різними гілками влади, механізмів фінансування освіти, якості освіти, а також системи підготовки педагогічних працівників. Семінар відбувся за підтримки програми TAEIX в Україні та Інституту освітнього розвитку.

20 березня 2015 року відбулося підписання Угоди між Україною і Європейським Союзом про участь України у Рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій "Горизонт 2020".  Угода відкриває для українських вчених доступ до серйозних фінансових ресурсів, їхні заявки зможуть на рівних конкурувати з грантовими заявками інших європейських країн. Голова Комітету з питань науки та освіти взяла участь у церемонії підписання угоди між Україною і Європейським Союзом про участь України у Рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій "Горизонт 2020".

Українська наука фінансується зараз в обсязі 0,7% від ВВП, з них з державного бюджету 0.25%. Це дуже низькі цифри. Але, саме підписання угоди між Україною і Європейським Союзом про участь України у програмі з наукових досліджень та інновацій "Горизонт 2020" відкриває для нас нові можливості для фінансування досліджень.

Програма «Горизонт 2020» розпочалася у 2014 р., розрахована на 7 років, спрямована на підтримку дослідницької та інноваційної діяльності у всіх сферах життя суспільства й об'єднує всі програми ЄС з фінансування досліджень та інновацій.

Горизонт 2020 є фінансовим інструментом реалізації флагманської ініціативи Інноваційного союзу, Європа 2020 з метою зміцнення конкурентоспроможності  Європи у глобальному вимірі, її економічне зростання та створення нових робочих місць.

Підписання Угоди відкриває доступ для українських вчених з університетів і науково-дослідних інститутів до серйозних ресурсів де їхні заявки зможуть конкурувати з усіма грантовими заявками європейських країн.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку