Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 08 лютого 2023 року

Секретаріат Комітету з питань освіти, науки та інновацій
08 лютого 2023, 15:00

08 лютого 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М.

Також у засіданні брали участь представники Міністерства освіти і науки України, Офісу Президента України, Міністерства соціальної політики України, експерти.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

Про проект Закону про дошкільну освіту (реєстр. № 8030 від 13.09.2022, н.д.В.Воронов, С.Бабак, О.Лис, С.Колебошин, Н.Піпа, В.Колюх, О.Коваль, Ю.Гришина та інші).

Про проект Закону про дошкільну освіту (реєстр. № 8030-1 від 29.09.2022, н.д.Н.Піпа, Ю.Клименко, Г.Васильченко, Р.Лозинський, Р.Павленко та інші).

Народними депутатами України – членами Комітету одночасно було розглянуто проект Закону про дошкільну освіту (реєстр. № 8030 від 13.09.2022) та альтернативний до нього – проект Закону про дошкільну освіту (реєстр. № 8030-1 від 29.09.2022).

Законопроекти розроблено з метою удосконалення функціонування системи дошкільної освіти з урахуванням набутого за роки незалежності України інституційного досвіду, забезпечення рівного та безбар’єрного доступу кожного українця до якісної дошкільної освіти, впровадження альтернативних механізмів фінансування дошкільної освіти, охоплення дошкільною освітою та додатковою увагою держави дітей від самого народження, впровадження ідеї автономії закладу дошкільної освіти та академічної свободи педагога, розвитку закладів дошкільної освіти усіх форм власності та інших суб’єктів освітньої діяльності, підвищення якості дошкільної освіти.

Заслухавши інформацію ініціаторів законопроектів, голови підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Володимира Воронова, заступника Міністра освіти і науки України Віри Рогової та широко обговоривши основні положення законопроектів, а також враховуючи рішення підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти від 06 лютого 2023 року, народні депутати України – члени Комітету ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про дошкільну освіту реєстр. № 8030-1 від 29.09.2022 р. відхилити та прийняти за основу проект Закону України про дошкільну освіту реєстр. № 8030 від 13.09.2022 р. і доручити Комітету з питань освіти, науки та інновацій доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Конституційний Суд України” щодо порядку формування Дорадчої групи експертів (реєстр. № 8302 від 23.12.2022, н.д.І.Геращенко, А.Герасимов, С.Федина, І.Фріз та інші).

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою удосконалення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах.

Для досягнення цією мети ініціатором законопроекту пропонується оновити процедуру конкурсного відбору суддів Конституційного Суду України, змінивши умови організації Дорадчої групи експертів.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха та широко обговоривши це питання, а також враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 06 лютого 2023 року, народні депутати України – члени Комітету ухвалили висновок запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про Конституційний Суд України” щодо порядку формування Дорадчої групи експертів (реєстр. № 8302 від 23.12.2022), поданого народним депутатом України Геращенко І.В. та іншими народними депутатами України, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань (реєстр. № 8313 від 27.12.2022, н.д.Г.Третьякова, М.Цимбалюк, Я.Рущишин та інші).

За твердженням авторів законопроекту, метою цього законопроекту є уточнення та осучаснення окремих норм законодавства, що регулюють питання надання та використання відпусток.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю України, Закону України “Про відпустки”, Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”, Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”, Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, Закону України “Про освіту”, Закону України “Про фахову передвищу освіту”, Закону України “Про державну службу”.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Ольги Коваль та широко обговоривши положення законопроекту, а також враховуючи рішення підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти від 06 лютого 2023 року, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань (реєстр. № 8313 від 27.12.2022), поданий народним депутатом України Третьяковою Г.М. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та при доопрацюванні його до другого читання врахувати пропозиції, зазначені в експертному висновку Міністерства освіти і науки України; направити Висновок до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

 

Про роботу Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій за восьму сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету – народного депутата України Сергія Бабака Про роботу Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій за восьму сесію ІХ скликання, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення взяти інформацію до відома.

Більш детальна інформація про роботу Комітету розміщена за посиланням: https://kno.rada.gov.ua/news/dijaln_komit/zvit_rc/76035.html.