Закони та Постанови Верховної Ради України, з опрацювання яких головним визначено Комітет з питань освіти, науки та  інновацій, ухвалені протягом 2023 року Верховною Радою України:

 

1. Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності” (№ 2859-IX від 12 січня 2023 року) (реєстр. № 8294).

12 січня 2023 року Верховна Рада України ухвалила Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності”.

Реалізація цього Закону забезпечила продовження строку дії на ще один - 2023 рік - визначених законами України пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності в Україні, що дозволили продовжити фінансування у 2023 році розпочатих у попередні роки наукових досліджень і науково-технічних розробок, а також уможливило проведення конкурсних відборів нових досліджень і науково-технічних розробок відповідно до затверджених Верховною Радою України пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки і пріоритетних напрямів інноваційної діяльності в Україні.

 

2. Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року” (№ 2925-IX від 23 лютого 2023 року) (реєстр. № 8228-1).

23 лютого 2023 року Верховна Рада України ухвалила Закон України Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року”.

Законом пропонувалось доповнити Закони України “Про повну загальну середню освіту”, “Про фахову передвищу освіту” та “Про вищу освіту” положеннями про звільнення від проходження державної підсумкової атестації здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році, та про те, що прийом до закладів фахової передвищої освіти та вищої освіти на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра, який здійснювався у 2022 році в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки, продовжити на 2023 рік.

Реалізація цього Закону дозволила Міністерству освіти і науки України розробити та затвердити Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році, який надав поштовх для подальшої роботи з організації національного мультипредметного тестування як конкурсного критерію доступу до освітніх послуг.

 

3. Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо надання державної цільової підтримки окремим категоріям осіб у сферах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти” (№ 2940-IX від 23 лютого 2023 року) (реєстр. № 8400).

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання державної цільової підтримки окремим категоріям осіб у сферах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти» розширив категорії осіб, яким, зокрема, надається право на отримання державної цільової підтримки для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти у державних і комунальних закладах освіти, в тому числі соціальних стипендій.

Зокрема, зазначена підтримка відтепер буде поширена:

на осіб, стосовно яких установлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, після їх звільнення;

на дітей осіб, стосовно яких установлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України;

на дітей загиблих (померлих) осіб, стосовно яких установлено факт позбавлення  особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;

на дітей, які проживають у населених пунктах на лінії зіткнення, осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та дітей таких осіб.

 

4. Закон України “Про внесення змін до статті 19 Закону України Про професійну (професійно-технічну) освіту” щодо окремих аспектів процедури ліцензування” (№ 3025-IX від 10 квітня 2023 року) (реєстр. № 8365).

10 квітня 2023 року законопроект про внесення змін до статті 19 Закону України “Про професійну (професійно-технічну) освіту” щодо окремих аспектів процедури ліцензування (реєстр.№ 8365 від 16.01.2023) був прийнятий за основу та в цілому як Закон.

Необхідність прийняття змін до Закону України “Про професійну (професійно-технічну) освіту” полягала в узгодженні процедури ліцензування для закладів професійної (професійно-технічної) освіти з підходами, які застосовуються у сферах фахової передвищої та вищої освіти.

Вищезазначений Закон спрямований на усунення неузгодженостей між складниками освіти та дебюрократизацію процедури ліцензування у сфері професійної (професійно-технічної) освіти. Закон усунув недоцільні бюрократичні бар’єри у регулюванні діяльності закладів професійної (професійно-технічної) освіти, зокрема обов’язковості проходження ними повної процедури ліцензування при переоформленні ліцензій, зумовленому реорганізацією, зміною форми власності, найменування або юридичної адреси, та зміною назви професії (професійної назви роботи) або класу кваліфікаційного угруповання за Національним класифікатором України “Класифікатор професій”, за якими здійснюється підготовка здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти та/або професійне (професійно-технічне) навчання.

 

5. Закон України “Про внесення зміни до статті 51 Закону України Про повну загальну середню освіту” щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників у питанні надання психологічної підтримки учасникам освітнього процесу” (№ 3051-IX від 11 квітня 2023 року) (реєстр. № 8378).

11 квітня 2023 року Верховна Рада України ухвалила рішення прийняти за основу та в цілому як Закон законопроект про внесення змін до статті 51 Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників у питанні надання психологічної підтримки учасникам освітнього процесу (реєстр. № 8378 від 23.01.2023).

Зазначеним актом передбачено, що не менше 10 відсотків від загальної кількості годин, передбачених на підвищення кваліфікації педагогічного працівника, обов’язково повинні бути спрямовані на вдосконалення знань, вмінь і практичних навичок у частині надання психологічної підтримки учасникам освітнього процесу.

Реалізація цього акту матиме позитивний вплив на стан психічного здоров’я дітей під час воєнного стану та у післявоєнний період, зокрема дозволить підвищити компетентність педагогічних працівників у частині надання психологічної підтримки здобувачам освіти, сприятиме ранньому виявленню ознак психологічної травми та інших психологічних станів, попередженню появи посттравматичного стресового розладу, тривожних розладів та депресій, попередженню девіантної поведінки та профілактиці суїциду серед дітей, що пережили психотравмуючі події.

 

6. Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти” (№ 3062-IX від 02 травня 2023 року) (реєстр. № 8095).

02 травня 2023 року Верховною Радою України прийнято Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти”, згідно з яким вдосконалюються механізми роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, зокрема:

- структура НАЗЯВО приводиться у відповідність до європейських вимог (в частині функціонування Апеляційної палати);

- запроваджується постакредитаційний моніторинг як інструмент оцінювання виконання наданих за результатами акредитації рекомендацій та/або відповідності критеріям акредитації, що проводиться на безоплатній основі;

- конкретизовано механізм визнання сертифікатів (офіційних рішень) про акредитацію освітніх програм, виданих іноземними акредитаційними агентствами чи агентствами забезпечення якості вищої освіти, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України;

- дозволяється здійснювати оплату послуг з акредитації за рахунок видатків загального фонду бюджету на підготовку фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів;

- вдосконалені механізми акредитації освітніх програм;

- відтепер Голова, заступники Голови, інші члени НАЗЯВО, крім обраних з числа здобувачів вищої освіти та представників всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців, а також посадові особи секретаріату НАЗЯВО будуть подавати декларації відповідно до вимог Закону України “Про запобігання корупції”;

- визначено, що на Голову, заступників Голови та інших членів НАЗЯВО, а також працівників секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти не поширюється Закон України “Про державну службу”.

Вищезазначені зміни спрямовані на сприяння підвищенню якості вищої освіти, яка здобувається в українських університетах.

 

7. Постанова Верховної Ради України “Про деякі питання реалізації у 2023 році Постанови Верховної Ради України Про Премію Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти” (№ 3112-IX від 29 травня 2023 року) (реєстр. № 9273 ).

29 травня 2023 року Верховною Радою України прийнято Постанову Верховної Ради України Про деякі питання реалізації у 2023 році Постанови Верховної Ради України “Про Премію Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти», якою призупинені норми Постанови Верховної Ради України “Про Премію Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти” від 29 січня 2021 року № 1157-IX у 2023 році як таких, оскільки їх неможливо зреалізувати належним чином через особливості організації вступної кампанії 2023 року.

В результаті прийняття цієї Постанови у 2023 році з’явиться можливість перерозподілу коштів з виплати грошової частини у розмірі 5 млн гривень на здійснення заходів з відсічі військової агресії російської федерації проти України та захисту держави.

 

8. Закон України “Про внесення зміни до розділу XII Прикінцеві та перехідні положення” Закону України Про освіту” щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану” (№ 3143-IX від 10 червня 2023 року) (реєстр. № 9332).

10 червня 2023 року Верховною Радою України прийнято Закон України “Про внесення зміни до розділу XІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про освіту” щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану”.

Законом подовжено перехідний період для здобуття загальної середньої освіти особами, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і які розпочали здобуття загальної середньої освіти до 01 вересня 2018 року мовою відповідної національної меншини.

Такий підхід дозволить забезпечити реалізацію прав відповідних осіб в умовах триваючої збройної агресії російської федерації.

 

9. Постанова Верховної Ради України “Про призначення у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук” (№ 3297-IX від 09 серпня 2023 року) (реєстр. № 9509).

09 серпня 2023 року Верховною Радою України прийнято Постанову “Про призначення у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук”, якою призначено 48 іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук із щомісячною виплатою кожної у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня 2023 року.

Реалізація Постанови забезпечить виконання 48-ми стипендіальних робіт молодими вченими – докторами наук з актуальних та перспективних тематик, а також сприятиме здійсненню адресної підтримки молодих учених України – докторів наук і створенню додаткових можливостей та стимулів для проведення ними в Україні фундаментальних і прикладних наукових досліджень, підвищенню престижу наукових працівників та їх ролі у суспільстві, закріпленню молодих учених у вітчизняних наукових установах і закладах вищої освіти, а також розвитку науки та науково-технічної діяльності, стимулюванню інноваційного розвитку держави.

 

10. Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року(№ 3438-IX від 08 листопада 2023 року) (реєстр. № 10092).

08 листопада 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року”, який забезпечить організацію вступної кампанії 2024 року в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Законом встановлено продовжити у 2024 році практику проведення вступних випробувань в електронному форматі з використанням організаційно-технологічних процесів зовнішнього незалежного оцінювання для конкурсного відбору на навчання у закладах фахової передвищої, вищої освіти.

Також з 2024 року не проводиться набір вступників для здобуття ступеня вищої освіти молодшого бакалавра.

Прийняття Закону сприятиме формуванню контингенту здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, збереженню інтелектуального потенціалу нації, стимулюватиме до навчання в Україні, знизить соціальну напругу в суспільстві в частині визначеності правил та вимог вступної кампанії 2024 року.

 

11. Закон України “Про внесення змін до Закону України Про повну загальну середню освітущодо державної підсумкової атестації та державних стандартів(№ 3439-IX від 08 листопада 2023 року) (реєстр. № 9046).

08 листопада 2023 року Верховна Рада України ухвалила Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо державної підсумкової атестації та державних стандартів”.

Прийнятий Закон передбачає, що кожен учень має пройти державну підсумкову атестацію за кожний рівень повної загальної середньої освіти з державної мови, математики, а після здобуття базової та профільної середньої освіти – також з історії України та іноземної мови (крім мови держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом).

 

12. Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України (№ 3482-IX від 21 листопада 2023 року) (реєстр. № 9591).

21 листопада 2023 року Верховною Радою України прийнято Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України”.

Закон прийнято з метою забезпечення безперешкодної реалізації права громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території України, на продовження освіти шляхом відновлення механізму визнання результатів такого навчання.

Прийняття Закону забезпечить визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України незалежно від дати початку здобуття освіти в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Особи, які проходили навчання на тимчасово окупованій території України, матимуть змогу підтвердити свої знання та отримати українські документи про освіту. Для рівня вищої освіти також передбачається продовження навчання за індивідуальною освітньою траєкторією, яка має передбачати вивчення української мови, історії України, проходження спеціального курсу про наслідки російської агресії і протидію російській пропаганді, формування загальнокультурних та громадянських компетентностей.

 

13. Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності”. (№ -IX від 21 грудня 2023 року) (реєстр. № 10307). Закон прийнято 21 грудня.

21 грудня 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності”.

Закон прийнято з метою актуалізації чинних пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності з урахуванням дії воєнного стану в Україні та визначення окремо в пріоритетах сегменту національної безпеки і оборони.

Строк дії пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності продовжено до кінця припинення або скасування дії воєнного стану, який введений Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні” і затверджений Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX (зі змінами), та до 31 грудня наступного року після цього.

Крім того, цим Законом передбачено надання Уряду доручення щодо формування та подання оновленого пакету проектів законів про визначення пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності, спрямованих на повоєнну відбудову України, з визначенням конкретних механізмів їх забезпечення.

 

14. Постанова Верховної Ради України “Про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік (№ 3524-IX від 20 грудня 2023 року) (реєстр. № 10309).

20 грудня 2023 року Верховна Рада України прийняла Постанову Верховної Ради України “Про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік”.

Постановою присуджено 50 Премій Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік у розмірі шістдесяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб кожна, що складає 161 040 гривень.

Висунення кандидатур на присудження Премії проводилося вченими радами, відповідні пропозиції розглядалися центральними органами виконавчої влади, президіями національних академій наук України та подавалися до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій для ухвалення відповідного рішення.

Загалом на зазначений конкурс уже під час воєнного стану у 2022 році було подано і Комітетом отримано 62 роботи 108 претендентів. Отже, конкурс становив 1,24 роботи на одну Премію.

Об’єднана Конкурсна комісія здійснила експертизи та рейтингування подань на присудження у 2022 році Премії Верховної Ради України молодим ученим і 24 листопада 2023 року прийняла рішення, яким рекомендувала Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій підтримати відповідне подання переможців конкурсного відбору.

Прийняття вказаної Постанови сприятиме збереженню наукового потенціалу, підвищенню престижу наукових працівників та їх ролі у суспільстві, фінансовому забезпеченню молодих науковців – переможців конкурсного відбору, закріпленню молодих учених у вітчизняних наукових установах, створенню умов для реалізації інтелектуального потенціалу науковців у сфері наукової і науково-технічної діяльності, розвитку науки та науково-технічної діяльності, підвищенню обороноздатності держави, стимулюванню її інноваційного розвитку.

 

15. Постанова Верховної Ради України “Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти (№ 3525-IX від 20 грудня 2023 року) (реєстр. № 10310).

20 грудня 2023 року Верховна Рада України прийняла Постанову Верховної Ради України “Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти”, якою присудила 44 Премії педагогічним працівникам закладів освіти у розмірі шістдесяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб кожна, що складає 161 040 гривень.

Відбір, висунення кандидатур для присудження Премії здійснювався обласними радами, кандидатури затверджувались рішенням відповідної обласної ради. Обласні ради, Київська міська рада подавали клопотання до Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій для ухвалення відповідного рішення.

Прийняття Постанови сприятиме підвищенню авторитету та престижу педагогічних працівників та їх ролі в суспільстві, фінансовому забезпеченню педагогів – переможців конкурсного відбору, створенню умов для реалізації інтелектуального потенціалу педагогів в їх сфері діяльності, заохоченню педагогічних працівників до творчої, результативної праці.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00