07 листопада 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М., н.д. України Пуртова А.А.

Також у засіданні брали участь представники Офісу Президента України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Національної академії правових наук України, працівники секретаріату Комітету. Усього 39 учасників.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

На початку засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Кириленко Іван Григорович – член Комітету, за дорученням Президії Національної академії аграрних наук України, урочисто вручив пам’ятну медаль «100 років Національній академії аграрних наук України» Голові Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергію Бабаку.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розширення можливостей спеціальних закладів загальної середньої освіти для реабілітації осіб з особливими освітніми потребами та військовослужбовців (реєстр. № 10160 від 18.10.2023), поданий н.д. України А.А.  Пуртовою та іншими народними депутатами України

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою забезпечення конституційних прав і державних гарантій особам з особливими освітніми потребами та військовослужбовцям на надання освітніх та реабілітаційних послуг у спеціальних закладах освіти державної та комунальної форм власності.

Заслухавши та обговоривши інформацію авторів законопроекту Анни Пуртової, Сергія Бабака, Першого віце-президента Національної академії правових наук України Олександра Бандурки, представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з соціальних та економічних прав Олени Колобродової, голови підкомітету з питань вищої освіти Комітету Юлії Гришиної, заступниці Міністра освіти і науки України Євгенії Смірнової, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 06 листопада 2023 року та з урахуванням наданих до проекту Закону експертних висновків Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства оборони України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення можливостей спеціальних закладів загальної середньої освіти для реабілітації осіб з особливими освітніми потребами та військовослужбовців» (реєстр. № 10160 від 18.10.2023), поданий народним депутатом України Пуртовою А.А. та іншими народними депутатами України, включити до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України та за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з урахуванням пропозицій, запропонованих Комітетом.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України (реєстр. № 9591 від 08.08.2023) (друге читання)

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій доопрацював до другого читання проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України» (реєстр. № 9591) з урахуванням зауважень і пропозицій народних депутатів України – суб’єктів права законодавчої ініціативи та розглянув його на своєму засіданні.

Заслухавши інформацію Голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету Романа Грищука до поданого законопроекту, Комітет ухвалив затвердити та внести до порівняльної таблиці пропозиції, запропоновані Комітетом, та рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України» (реєстр. № 9591 від 08.08.2023), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду прийняти в другому читанні та в цілому.

 

Про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні (реєстр. № 9319 від 23.05.2023), поданий н.д. України Д.О.  Гетманцевим, О.В.  Ковальчуком

Згідно з пояснювальною запискою законопроект розроблений з метою забезпечення належного функціонування правового режиму Дія Сіті та адаптації його до умов воєнного стану в Україні.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету Романа Грищука, заступника Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитра Завгороднього, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 06 листопада 2023 року та з урахуванням наданих до проекту Закону експертних висновків Міністерства освіти і науки України, Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства фінансів України, Державної податкової служби України, Національної академії наук України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (реєстр. № 9319 від 23.05.2023), поданий народними депутатами України Д. Гетманцевим та О. Ковальчуком, прийняти за результатами розгляду в першому читанні за основу, доопрацювати до другого читання із врахуванням висловлених Комітетом зауважень та пропозицій та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо сприяння соціалізації та адаптації внутрішньо переміщених осіб у приймаючих територіальних громадах (реєстр. № 10059 від 15.09.2023), поданий н.д. України Н.І.  Приходько та іншими народними депутатами України

Автори законопроекту зазначають, що законопроект розроблений з метою забезпечення соціалізації та адаптації внутрішньо переміщених осіб шляхом розроблення та прийняття державної цільової програми, яка буде визначати конкретні заходи та необхідне ресурсне забезпечення для їх реалізації.

Пропонована законопроектом державна цільова програма соціалізації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб повинна передбачати заходи, зокрема, щодо професійного навчання/перенавчання, підтримки зайнятості і самозайнятості внутрішньо переміщених осіб, у тому числі шляхом реалізації відповідних позадержавних проектів та програм підтримки, а також підтримку та захист дітей внутрішньо переміщених осіб, зокрема, шляхом забезпечення фінансування цільової підтримки дітей з числа внутрішньо переміщених осіб для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти; створення умов для їх соціальної інтеграції.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету Ольги Коваль, представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з соціальних та економічних прав Олени Колобродової, Першого віце-президента Національної академії правових наук України Олександра Бандурки, заступника Міністра освіти і науки України Михайла Винницького, враховуючи рішення підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти від 06 листопада 2023 року та з урахуванням наданих до проекту Закону експертних висновків Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністерства соціальної політики України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо сприяння соціалізації та адаптації внутрішньо переміщених осіб у приймаючих територіальних громадах (реєстр.№ 10059 від 15.09.2023), поданий народним депутатом України Приходько Н.І. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00