Відбувся ІV Всеукраїнський форум рад молодих вчених

19 жовтня 2023 року в дистанційному форматі відбувся ІV Всеукраїнський форум рад молодих вчених, ініційований Радою молодих учених при Міністерстві освіти і науки України. Тематика цьогорічного Форуму була «Проблема впровадження та масштабування розробок молодих учених у взаємодії зі стейкхолдерами різних рівнів».

У роботі Форуму від Верховної Ради України взяли участь голова підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Валерій Колюх, голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Юлія Овчинникова, секретаріат Комітету з питань освіти, науки та інновацій представив головний консультант Олег Левчук.

Також учасників форуму привітали заступник Міністра молоді та спорту України Владислав Яцук, т.в.о. гендиректора директорату науки та інновацій Григорій Мозолевич, перший заступник виконавчого директора з питань грантової підтримки Національного фонду досліджень Андрій Кузнецов.

У своєму зверненні до молодих учених голова підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Валерій Колюх відзначив важливу, активну та плідну роботу Ради молодих вчених при МОН України, яка з початку повномасштабної війни продовжує на громадських засадах активну організацію та проведення великої кількості заходів та проєктів з розвитку науки та підтримки вчених.

Він наголосив, що Комітет у своїй діяльності зосереджує увагу на максимально можливій підтримці молодих учених та наукової спільноти. Зокрема, разом із колегами домоглися збереження щорічного призначення іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, а також Премії Верховної Ради України молодим ученим, незважаючи на воєнний стан та обмежене фінансування науки.

Крім того, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій завжди підтримує ті законодавчі ініціативи, які спрямовані на стимулювання наукового пошуку, створення умов для реалізації творчого потенціалу, проведення наукових досліджень.

Валерій Колюх звернув увагу на те, що молоді учені мають неймовірний потенціал для інновацій і креативності та представляють собою майбутнє нашої науки. Тож нашою спільною метою, відзначив він, є створення найкращих умов для того, аби їх ідеї та праця ставали важливою рушійною силою, яка призведе до проривів у різних галузях знань.

Крім того, важко переоцінити внесок науковців у розбудову країни після війни, адже саме вони стають ключовими фігурами у відновленні економіки, інфраструктури та соціальної сфери власної держави. Завдяки їх знанням та умінням стається можливим перехід від руйнування економіки до її відродження. Народний депутат України порадив молоді не тільки ставити в пріоритети наукову діяльність, а й активно проявляти себе в державотворенні і політиці, більше залучатись у цей процес. Було наголошено, що у нас завжди в Комітеті відкриті двері для науковців тож чекаємо на ваші законодавчі ініціативи.

Валерій Колюх завершив свій виступ словами: «Бережіть себе і Україну!».

Головний консультант секретаріату Комітету з питань освіти, науки та інновацій Олег Левчук виступив із доповіддю «Про проблемні питання застосування законів з питань науки та техніки, які потребують вжиття відповідних заходів, участь молодих вчених у їх вирішенні». Було, зокрема, висвітлено основні проблеми, вирішення яких у комплексі з іншими надасть можливість розвитку наукової сфери та підвищення її ефективності.

Так, серед проблемних питань було наголошено на: недостатній фінансовій підтримці наукової галузі в цілому; втраті як досвідчених так і молодих наукових кадрів; відсутності ефективних стимулів для науковців, зокрема щодо їх матеріального забезпечення та кар’єрного росту; зниженні престижу професії науковця і бачення значимості науки загалом для України; відсутності стабільності законодавчої та нормативної бази; відсутності довгострокових пріоритетів у галузі та порушенні термінів і процедур щодо їх прийняття; недостатній координації та співпраці на різних рівнях прийняття рішень; низький рівень комерціалізації наукових розробок тощо.

Олег Левчук відзначив, що порушені питання заплановано розглянути в межах здійснення контрольної функції Комітету під час проведення засідання з контрольного питання «Про проблемні питання з практики застосування базового законодавства України з питань науки і техніки та шляхи їх вирішення», та закликав молодих учених долучитися до підготовки пропозицій до цього питання.

Також було відзначено тісну співпрацю Ради молодих вчених при МОН України та Комітету, зокрема розгляд Комітетом законопроєктних ініціатив молодих науковців, їх участь в підготовці та експертизі окремих законодавчих та нормативних змін у сфері науки, участь експертів від рад молодих учених у роботі об’єднаної Конкурсної комісії з конкурсів Верховної Ради України для молодих учених тощо.

Олег Левчук закликав молодих учених активно долучатися до конкурсу на стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук у частині подання робіт за визначеними Комітетом тематиками конкурсних робіт та побажав успіхів науковцям.

Під час роботи Форуму відбулася міжнародна панель, в рамках якої представниками Eurodoc (Sebastian Dahle), Polish Academy of Sciences Representative Office in Kyiv (Mateusz Bialas), Elsevier (Rachel Herbert), Warsaw School of Economics (Iryna Degtyaryova), Scholar Support Office (Yevheniia Polishchuk), Technical University of Munchen (Liudmyla Lisova) було розкрито питання кооперації та підтримки наукової і науково-технічної діяльності молодих учених в Україні.

 

 

Під час другої панельної дискусії представники інститутів громадянського суспільства та бізнесу окреслили можливості співпраці у науковій та освітній сфері, а молоді вчені – представники рад молодих вчених регіонів розкрили виклики та можливості впровадження та масштабування розробок в Україні.

 

Як відзначив Валерій Колюх, подібні заходи безумовно сприяють налагодженню співпраці та активізації обміну власними напрацюваннями, що створює можливості для забезпечення розвитку наукового потенціалу нашої країни.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00