25 жовтня 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М.

Також у засіданні брали участь представники Офісу Президента України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Національної академії наук України, Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), працівники секретаріату Комітету.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

Перш ніж заслухати перше питання порядку денного, Кириленко Іван Григорович – член Комітету оголосив присутнім народним депутатам України та запрошеним на засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій про Рішення Президії Національної академії аграрних наук України про нагородження пам’ятною медаллю «100 років Національній академії аграрних наук України» Голови Комітету Сергія Бабака.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану (реєстр. № 10062 від 18.09.2023), поданий н.д. України Арахамією Д.Г. та іншими народними депутатами України

Законопроект розроблено з метою законодавчого удосконалення процедури інформаційної взаємодії між державними реєстрами, встановлення можливості подання заяви (звернення) в паперовій або електронній формі до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також визначення порядку набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану.

Для досягнення зазначеної мети законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів», «Про публічні електронні реєстри», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Заслухавши інформацію заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, генерального директора Директорату цифрової трансформації Міністерства освіти і науки України Василини-Роксолани Швадчак про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану (реєстр. № 10062 від 18.09.2023), поданий н.д. України Арахамією Д. Г. та іншими народними депутатами України, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України поданий законопроект, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та направити Висновок Комітету разом з експертним висновком Міністерства освіти і науки України до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, який є головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (реєстр. № 10144 від 13.10.2023), поданий н.д. України Арахамією Д.Г. та н.д. України Кулінічем О.І.

У пояснювальній записці до проекту Постанови Верховної Ради України визначено, що її головною метою є забезпечення функціонування Комітетів Верховної Ради України відповідно до вимог чинного законодавства.

Для реалізації цієї мети проектом постанови пропонується:

обрати ПРИХОДЬКА Бориса Вікторовича – народного депутата України, депутатська група «ДОВІРА», членом Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, увільнивши його від обов’язків члена Комітету з питань економічного розвитку;

обрати СКРИПКУ Тетяну Василівну – народного депутата України, фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ», членом Комітету з питань освіти, науки та інновацій, увільнивши її від обов’язків члена Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики;

обрати ТАРАСЕНКА Тараса Петровича – народного депутата України, фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ», заступником голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, увільнивши його від обов’язків члена цього Комітету.

Заслухавши інформацію заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, а також враховуючи рішення підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу від 24 жовтня 2023 року, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (реєстр. № 10144 від 13.10.2023), поданий народними депутатами України Арахамією Д.Г. та Кулінічем О.І., за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу і в цілому та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України, який є головним з опрацювання цієї Постанови Верховної Ради України.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа в галузі освіти (реєстр. № 9231 від 21.04.2023), поданий н.д. України Приходько Н.І. та іншими народними депутатами України

Автори законопроекту зазначають, що законопроект розроблений у зв’язку з необхідністю підвищення соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа в галузі освіти шляхом надання їм права на першочергове зарахування до закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, оскільки на даний час питання доступу дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа до фахової освіти врегульовано лише у статті 43 Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту», яка встановлює переважне право для цієї категорії осіб для зарахування до закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету Ольги Коваль, заступника Міністра освіти і науки України Михайла Винницького, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа в галузі освіти (реєстр.№ 9231 від 21.04.2023), поданий народним депутатом України Приходько Н.І. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення питань з охорони та використання тваринного і рослинного світу (реєстр. № 9470 від 10.07.2023), поданий КМУ

У Пояснювальній записці до законопроекту автори визначили, що його метою є внесення змін до деяких законодавчих актів для приведення їх у відповідність з вимогами законів України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про адміністративні послуги».

Заслухавши інформацію Першого заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександра Краснолуцького, голови підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Валерія Колюха, заступника Міністра освіти і науки України Дениса Курбатова, представника Національної академії наук України Володимира Радченка, народні депутати України – члени Комітету ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення питань з охорони та використання тваринного і рослинного світу (реєстр. № 9470 від 10.07.2023), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та врахувати пропозиції Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Національної академії педагогічних наук України, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України до другого читання. Направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, який визначено головним комітетом з розгляду даного законопроекту, разом з експертними висновками Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Національної академії педагогічних наук України.

 

Про закінчення виконання стипендіатами Верховної Ради України молодими вченими – докторами наук наукових (науково-технічних) робіт за 2022 рік, успішне їх звітування та рекомендацію щодо вручення відповідних дипломів

Заслухавши інформацію Голови Комітету, Голови об’єднаної Конкурсної комісії Сергія Бабака про закінчення виконання стипендіатами Верховної Ради України молодими вченими – докторами наук наукових (науково-технічних) робіт за 2022 рік, успішне їх звітування та рекомендацію щодо вручення відповідних дипломів, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення інформацію Голови Комітету С. Бабака взяти до відома.

Рекомендувати Голові Верховної Ради України відповідно до пункту 4 Постанови Верховної Ради України «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук» від 5 лютого 2019 року № 2676-VIII та пунктів 18 і 19 Положення про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, затвердженого зазначеною Постановою, видати Розпорядження про вручення 30-ти дипломів стипендіатів Верховної Ради України – молодих учених – докторів наук за 2022 рік.

 

Про затвердження складу робочої групи з підготовки проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми (реєстр. № 6393-д від 09.06.2023) (друге читання)

Заслухавши інформацію секретаря Комітету Наталії Піпи про затвердження складу робочої групи з підготовки проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми (реєстр. № 6393-д від 09.06.2023), (друге читання), народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення затвердити склад робочої групи та вважати, що склад робочої групи може бути доповненим за поданням народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

 

Різне

Про кадрове питання «Про призначення на посаду головного консультанта секретаріату Комітету з питань освіти, науки та інновацій Пількевич Л.В.»

Заслухавши інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, керівника секретаріату Комітету з питань освіти, науки та інновацій Олени Козієвської про призначення на посаду головного консультанта секретаріату Комітету з питань освіти, науки та інновацій Пількевич Л.В., народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення рекомендувати Керівнику Апарату Верховної Ради України призначити Пількевич Людмилу Володимирівну головним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій з 01 листопада 2023 року.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00