02 грудня 2022

Понад 6 тисяч ноутбуків для вчителів отримали Київська та Херсонська області

За сприяння Фундації Олени Зеленської у межах ініціативи Глобальної бізнес-коаліції для освіти (GBC-Education) та проекту «Цифровий актив для України» компанії «HP» та «Microsoft», понад 6 тис. ноутбуків передано для забезпечення роботи вчителів Київської та Херсонської областей.

Загалом доставлено понад 9 тис. девайсів із запланованих майже 39 тис. ноутбуків для підтримки вчителів у 12 регіонах країни.

Організацію постачання у межах України та адресно до всіх вчителів забезпечує GBC-Education у співпраці з Ukraine House Foundation та Посольством України у Сполучених Штатах Америки.

 

«Спільно до навчання: ефективна та безпечна освіта під час війни» - онлайн-курс для вчителів

Для шкільних вчителів, директорів і адміністрації стартував безплатний онлайн-курс за підтримки дитячого фонду ЮНІСЕФ із порадами провідних експертів від ГС «Освіторія» у співпраці зі студією онлайн-освіти EdEra, МОН -  «Спільно до навчання: ефективна та безпечна освіта під час війни».

10 змістовних відео допоможуть учителям швидко поглибити знання щодо евакуаційних заходів, безпеки укриття, дистанційного та змішаного навчання, а також опанувати техніки психологічної підтримки та ефективної комунікації в умовах кризи.

Курс містить вичерпну та експертну інформацію про: алгоритм дій під час повітряної тривоги; організацію простору в укритті; активності для дітей в укритті; ефективні методики змішаного та онлайн-навчання; психологічну підтримку дітей; інструменти, як подбати про ментальне здоров’я вчителів; мінну безпеку для дітей; здоровий спосіб життя в умовах війни; взаємодію вчителів з батьками.

Теми розкривають досвідчені освітяни, психологи та експерти.

 

01 грудня 2022

Прийнято Постанову Верховної Ради України «Про призначення у 2022 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук»

1 грудня 2022 року Верховна Ради України ухвалила Постанову Верховної Ради України «Про призначення у 2022 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук», якою пропонується за результатами проведеного конкурсу присудити у 2022 році 30 іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук. Розмір кожної такої стипендії становить щомісячно п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня 2022 року (2481 грн), тобто за 2022 рік розмір кожної стипендії складе 148 860 грн.

Реалізація Постанови сприятиме здійсненню адресної підтримки молодих учених України – докторів наук, створенню додаткових можливостей і стимулів для проведення ними фундаментальних і прикладних наукових досліджень з пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки, підвищенню престижу наукового працівника, доктора наук та його ролі у суспільстві.

 

Прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання джерел інформації держави-агресора або держави-окупанта в освітніх програмах, в науковій та науково-технічній діяльності»

01 грудня 2022 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання джерел інформації держави-агресора або держави-окупанта в освітніх програмах, в науковій та науково-технічній діяльності», яким передбачається розроблення механізмів захисту освітньої та наукової сфер в Україні від пропаганди та поширення шовіністичної загарбницької геополітичної доктрини «русского міра» через наукові дослідження, академічні тексти та джерела інформації у цих сферах.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про освіту» та «Про наукову і науково-технічну діяльність», закріпивши загальні принципи захисту освітньо-інформаційного та наукового простору України від російського впливу. Зокрема, законопроектом вводяться обмеження на використання посилань освітніх програмах та наукових дослідженнях на джерела інформації, створені на території, державною мовою, громадянами та юридичними особами держави-агресора.

 

Майже 1200 учителів початкових класів успішно пройшли сертифікацію 2022 року

01 грудня 2022 року відбулося засідання комісії Державної служби якості освіти України для визначення порогового балу – кількості балів, мінімально достатньої для видачі сертифіката за результатами третього етапу сертифікації педагогічних працівників.

1171 учитель початкових класів успішно пройшов сертифікацію цьогоріч, набравши 122 і більше балів за результатами вивчення практичного досвіду роботи. Максимальні 160 балів отримали 52 вчителя, з яких кожен третій - сертифікований учитель 2019 року, що свідчить про високий рівень підготовки, відповідальності учасників сертифікації всіх років та довіру до цієї процедури.

Навіть в умовах повномасштабної війни цього року на сертифікацію зареєструвалося 1984 учасники (при квоті 2500 осіб), з них 1855 взяли участь у незалежному тестуванні. До другого етапу сертифікації допущено 1335 учителів, з них 1326 успішно здійснили самооцінювання в інформаційно-аналітичній системі EvaluEd. Третій етап сертифікації – вивчення практичного досвіду роботи вчителів – проходив у дистанційному форматі.

Пороговий бал щороку визначається комісією, що утворюється Державною службою якості освіти України. До складу комісії, окрім працівників Служби, входять сертифіковані вчителі-практики, які є експертами водночас, наукові та науково-педагогічні працівники з-поміж розробників професійного стандарту вчителя.

 

Заклади професійної освіти отримають 18 автобусів від міжнародних партнерів

Заклади професійної освіти, яких визначило МОН України, отримають 18 автобусів для забезпечення власних потреб, які передані Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за підтримки Федерального уряду Німеччини.

Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (Німецьке товариство міжнародного співробітництва) за дорученням Федерального уряду Німеччини в межах проєкту «Професійна інтеграція внутрішньо переміщених осіб» надає постійну підтримку у забезпеченні навчання молоді та дорослих.

Мета проєкту — надання екстреного пакету допомоги для забезпечення закладів освіти, де тимчасово проживають ВПО. Проєкт покликаний постачати програмне забезпечення розробки різноманітних спеціалізованих онлайн-курсів та інших важливих цифрових інструментів освітнього процесу.

 

30 листопада 2022

Визначено лауреатів премії Президента України для молодих учених 2022 року

30 листопада 2022 року Указом Президента України Володимира Зеленського присуджено премії для молодих учених 2022 року.

Премію Президента України для молодих учених присуджують за видатні досягнення в галузі природничих, технічних та гуманітарних наук, які сприяють розвитку науки, суспільному прогресу та утверджують високий авторитет вітчизняної науки у світі.

Премії отримають автори 32 наукових робіт. Розмір кожної 40 тис. грн.

 

Визначено лауреатів Національної премії України імені Бориса Патона

30 листопада 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про присудження Національної премії України імені Бориса Патона 2022 року.

Установлено присудити Національну премію України імені Бориса Патона 2022 року колективам дослідників за роботи:

·  «Технології для систем захисту військовослужбовців: функціональні матеріали, композити та покриття»;

·  «Медичне забезпечення сил оборони на засадах єдиного медичного простору»;

·  «Організація екстреної медичної допомоги та лікування гострої крововтрати в умовах бойових дій та клінічній практиці»;

·  «Створення органічних сполук для сучасної медицини – важливої складової безпеки та обороноздатності України».

Установлено розмір Національної премії України імені Бориса Патона на 2022 рік – триста тисяч гривень.

 

29 листопада 2022

Відбувся міжнародний симпозіум «Наука України в умовах сучасних викликів і загроз: проблеми і пріоритети розвитку»

29 листопада 2022 року під патронатом ЮНЕСКО в Києві відбувся міжнародний симпозіум «Наука України в умовах сучасних викликів і загроз: проблеми та пріоритети розвитку» (подія тривала у змішаному форматі – офлайн і онлайн), організований у межах серії присвячених пам’яті академіка НАН України Бориса Євгеновича Патона щорічних міжнародних науково-практичних конференцій, що проходять під загальною назвою «Наука – в життя». Організатор заходу – Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М.Доброва НАН України.

Для участі в симпозіумі було запрошено українських та іноземних науковців і організаторів науки, керівників національних галузевих академій наук та інших наукових об’єднань, представників урядових і громадських організацій, ЮНЕСКО, Європейської Комісії та інших міжнародних організацій, що займаються проблемами розвитку науки, поширення й використання її результатів.

На симпозіумі обговорювалися такі питання:

• наука як перевірений практикою інструмент виходу суспільства з будь-яких екстремальних ситуацій та криз;

• проблеми функціонування національної науки в умовах  сьогоднішніх викликів та загроз і можливості їх подолання;

• особливості державної підтримки науки в кризових умовах: європейський досвід та українські реалії;

• шляхи відновлення кадрового потенціалу науки України і можливості входження у глобальні тенденції в галузі людського капіталу;

• НАН України в умовах воєнного стану: пошук шляхів оптимізації діяльності на основі власного та світового досвіду;

• відкрита наука й відкрита освіта – найкращий засіб ефективної співпраці та подолання кризових явищ у науковій і освітній сферах України.

 

Відбудеться конкурс-захист наукових робіт МАН

За ухваленим рішенням Міністерства освіти і науки Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України в поточному навчальному році відбудеться в дистанційній формі.

І етап конкурсу департаменти та управління освіти мають провести до 20 січня 2023 року.

ІІ етап конкурсу-захисту учнівських робіт має відбутись до 28 лютого 2023 року.

ІІІ етапу конкурсу має бути організований та проведений до 30 червня 2023 року.

 

28 листопада 2022

Відбулося засідання Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій

28 листопада 2022 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

У межах здійснення контрольних функцій Комітетом заслухали інформацію Міністерства освіти і науки України про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками системи загальної середньої освіти в 2022/2023 навчальному році. Враховуючи актуальність питання та проблеми, які виникають під час воєнного стану щодо забезпечення підручниками та навчальними посібниками, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення інформацію Міністерства освіти і науки України про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками системи загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році взяти до відома та заслухати зазначене контрольне питання повторно в січні 2023 року.

Народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення:

- підтримати подання об’єднаної Конкурсної комісії щодо призначення у 2022 році 30 іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук переможцям конкурсу та рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2022 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук» до порядку денного сесії Верховної Ради України та за наслідками його розгляду прийняти за основу та в цілому.

- підтримати такі законопроекти:

проект Закону про освіту дорослих (реєстр. № 7039 від 10.02.2022, КМУ);

проект Закону про внесення змін до статті 42 Закону України “Про вищу освіту” щодо забезпечення демократичних засад управління закладами вищої освіти (реєстр. № 8050 від 19.09.2022);

проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну службу” щодо удосконалення порядку вступу, проходження, припинення державної служби (реєстр. № 6496 від 31.12.2021, КМУ).

Законопроекти реєстр. №№ 7039-1, 8050-1, 8050-2, 8050-3, 8050-4, 7670 після їх розгляду та обговорення народними депутатами було вирішено повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання; законопроект реєстр. № 5621 за наслідками його розгляду в першому читанні відхилити.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

28 листопада 2022 року у Комітеті ВРУ з питань освіти, науки та інновацій відбулися засідання підкомітетів


І. Підкомітет з питань науки та інновацій.

Народними депутатами України – членами Комітету були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити наступні рішення:

- рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про інноваційні парки (реєстр. № 7658 від 11.08.2022, КМУ) направити суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання; разом з представниками органів центральної виконавчої влади в Комітеті з питань освіти, науки та інновацій створити робочу групу з доопрацювання зазначеного законопроекту;

- проект Закону про бджільництво та захист бджіл (реєстр. № 5274-1 від 08.02.2022) (доопрацьований) прийняти за основу.

 

ІІ. Підкомітет з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу.

Народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити наступні рішення:

- рекомендувати Верховній Раді України під час розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації педагогічним працівникам, які працюють в закладах дошкільної та позашкільної освіти (реєстр. № 8117 від 07.10.2022) прийняти за основу;

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо керування автомобілями (реєстр. № 8039 від 16.09.2022) відхилити.

 

ІІІ. Підкомітет з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях.

Розглянувши і обговоривши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення стабільної роботи закладів фізичної культури і спорту та дошкільних навчальних закладів в умовах воєнного стану (реєстр. № 7726 від 02.09.2022), народні депутати прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити рішення прийняти його за основу.

 

27 листопада 2022

Платформа «Labster» для віртуальних лабораторій та інтерактивної науки відкриває нові можливості для України

Головна мета – забезпечення доступу до якісного дистанційного та змішаного навчання на платформі «Labster», що надає безкоштовний доступ до своїх інтерактивних курсів до всіх шкіл, коледжів та університетів України.

Унікальна пропозиція платформи «Labster» дозволить понад 4,5 млн учнів і студентів у кожному закладі освіти в Україні навчатися, використовуючи визнані у світі віртуальні наукові симуляції від платформи «Labster» протягом року. Викладачі можуть легко знайти корисні для їхніх дисциплін інтерактивні симуляції серед 300 доступних та ефективно впровадити їх у навчальний процес, зробити його цікавішим та ефективнішим.

Окрім надання доступу до свого каталогу симуляцій, платформа «Labster» також надасть послуги з професійного розвитку та технічну підтримку для всіх викладачів і студентів з видачею відповідних сертифікатів.

Декілька університетів в Україні протягом останніх кількох тижнів скористалися пропозицією платформи «Labster» і почали впроваджувати симуляції від платформи «Labster» як частину своїх курсів. Серед них Сумський державний університет, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна та Український державний хіміко-технологічний університет.

Платформа «Labster» – світовий лідер з розроблення віртуальних навчальних симуляторів, завдяки яким успішно навчаються вже 5 млн. студентів та учнів 3000 навчальних закладів в 70 країнах світу. Віртуальні симуляції на платформі доступні з таких галузей: анатомія та фізіологія; біохімія; біологія; біотехнологія; хімія; наука про землю; мікробіологія; фізика та інш.

 

Відбулося нагородження Золотою медаллю імені Б.Є.Патона Національної академії наук України

23 листопада 2022 року на засіданні Президії НАН України було прийнято рішення про присудження Золотої медалі імені Б.Є.Патона Національної академії наук України.

За результатами конкурсу 2022 року нагороду було присуджено заступнику директора Інституту електрозварювання ім.Є.О.Патона НАН України академіку НАН України Леоніду Лобанову за створення технологій бездеформаційного зварювання виробів ракетно-космічної техніки та розроблення й впровадження методів лазерної інтерферометрії для оцінювання якості зварних з’єднань та генеральному директору ДП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч» члену-кореспонденту НАН України Олегу Коростельову за розроблення та організацію серійного виробництва новітніх зразків озброєння і військової техніки.

Золота медаль імені Б.Є.Патона Національної академії наук України була присуджена вперше. Вона була заснована у 2020 році з метою увічнення пам’яті академіка Бориса Патона.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17