15 листопада 2022 року відбулося засідання об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук (далі - об’єднана Конкурсна комісія) з розгляду питання «Про конкурс та подання щодо призначення у 2022 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук».

Засідання відкрив заступник голови об’єднаної Конкурсної комісії, голова підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Валерій Колюх. Він відзначив проблемні аспекти щодо  проведення цьогорічного конкурсу. У зв’язку з військовою агресією конкурсний відбір було зупинено, проте пізніше Комітетом було прийнято рішення про його відновлення.

Доповідач також відзначив, що відповідно до Постанови Верховної Ради України від 5 лютого 2019 року № 2676-VIII "Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук" та Інструкції з оформлення і подання документів на здобуття іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій надійшло на конкурс на стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук на 2022 рік 97 робіт претендентів. У 2022 році Верховна Рада України визначає ще 30 стипендіатів, а з наступного року вже будуть 50 стипендіатів. Отже конкурс склав 3,2 особи на одну стипендію.

Члени об’єднаної Конкурсної комісії обговорили методики оцінювання конкурсантів, цьогорічну специфіку щодо розгляду робіт конкурсантів, які уже отримували стипендію раніше. На прохання членкині об’єднаної Конкурсної комісії професора Ніни Хумарової секретар об’єднаної Конкурсної комісії Олег Левчук роз’яснив питання про те, що нормативне обмеження: "Стипендія може призначатися повторно, але не раніше ніж через два роки після отримання попередньої Стипендії і на виконання нових наукових (науково-технічних) робіт", набрало чинності пізніше, ніж були подані роботи на конкурс стипендій 2022 року і буде чинним лише для наступного конкурсного відбору. Проте експерти звертали увагу на повторні подання і перевіряли їх на новизну.

Олег Левчук зазначив також, що через військову агресію Російської Федерації проти України та введенням воєнного стану було оновлено інформацію щодо можливості виконання конкурсних стипендіальних робіт номінантами на іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук за 2022 рік. За інформацією номінантів через тимчасову окупацію Російською Федерацією території України, руйнування інфраструктури, втрату житла, обладнання та матеріалів для досліджень, а також виїзд окремих науковиць за кордон виникли суттєві перешкоди щодо можливості виконання конкурсних робіт, через які були зняті з подальшого конкурсного відбору 4 роботи молодих учених.

Член об’єднаної Конкурсної комісії академік НАН України Володимир Радченко звернув увагу колег на доцільність комплексного підходу до здійснення експертиз, коли звертається увага також на загальний потенціал усіх робіт конкурсантів. Крім того, було вказано на необхідність перевірки авторів на наявність після 2014 року спільних публікацій з науковцями країни агресора або пізніше, наприклад з 2016 року, з колаборантами. Особливу увагу при цьому слід приділяти публікаціям, у яких зазначені українські території як російські, наприклад Автономна республіка Крим, що є неприпустимим для України і вітчизняних науковців. Такі роботи слід знімати з розгляду з відповідним попередженням установ.

За результатами проведеного конкурсного відбору об’єднана Конкурсна комісія прийняла рішення затвердити рейтинговий список претендентів та визначити рекомендований перелік з 30-ти переможців конкурсного відбору на призначення у 2022 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, який подати на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Головуючий на засіданні заступник голови об’єднаної Конкурсної комісії Валерій Колюх та секретар об’єднаної Конкурсної комісії Олег Левчук подякували експертам за здійснену складну та відповідальну роботу, усім членам  об’єднаної Конкурсної комісії за участь у роботі, перепросили за незручності у роботі та пришвидшення ходу засідання через оголошення повітряної тривоги. Було зазначено, що наступним етапом підтримки молодих вчених має стати призначення у цьому році відповідної парламентської Премії.

 

За поданням об’єднаної Конкурсної комісії секретаріатом Комітету було сформовано відповідний проект Постанови Верховної Ради України, який було розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 28 листопада 2022 року.

Доповів питання на засіданні Комітету заступник голови об’єднаної Конкурсної комісії, голова підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Валерій Колюх. Він зокрема відзначив, що щорічно призначається 30 іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук із щомісячною виплатою кожної у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня року отримання стипендії, тобто у цьому році – 12 405 грн.

У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України у нашій державі був введений воєнний стан. Багато наукових та освітніх установ постраждали від цієї агресії і вимушені були перейти на особливий режим роботи. Через це фактично було зупинено проведення конкурсів на Премію Верховної Ради України молодим ученим та іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук.

Рішенням Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 15.06.2022, протокол № 101, зазначені конкурси були відновлені.

Рішенням Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 18.10.2022, протокол № 108, знято з подальшого розгляду 4 роботи молодих учених, які повідомили, що через тимчасову окупацію Російською Федерацією території України, руйнування інфраструктури з втратою обладнання та матеріалів для досліджень, а також виїзд окремих науковиць за кордон не зможуть виконати заплановані наукові (науково-технічні) роботи.

Стипендії встановлюються за поданням Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на основі рейтингового подання відповідної Конкурсної комісії за результатами експертиз.

Валерій Колюх просив колег підтримати таке подання об’єднаної Конкурсної комісії і направити на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, голова об’єднаної Конкурсної комісії Сергій Бабак подякував експертам і членам об’єднаної Конкурсної комісії за проведену роботу та просив колег підтримати проект Рішення Комітету з поправкою щодо визначення доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України заступника голови об’єднаної Конкурсної комісії, голову підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Валерія Колюха, а також внесення до проєкту відповідної Постанови норми про відтермінування строків звітування стипендіатів 2022 року про результати виконання наукової (науково-технічної) роботи та розгляду їхніх звітів на 6 місяців.

Член об’єднаної Конкурсної комісії, голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Комітету Роман Грищук відзначив важливість діалогу Верховної Ради України, Комітету з науковцями. Він нагадав про нещодавно проведений діалог з молодими вченими в рамках вручення дипломів Головою Верховної Ради України. Відзначив проблеми, які обговорювалися  під час бесіди з вченими, та важливість подальшої підтримки науковців.

Народні депутати України – члени Комітету одностайно підтримали подання об’єднаної Конкурсної комісії щодо призначення у 2022 році 30 іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук переможцям конкурсного відбору та відповідно до статті 93 Конституції України в порядку законодавчої ініціативи внесли на розгляд Верховної Ради України подання на призначення у 2022 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук переможцям конкурсного відбору з відповідним проектом Постанови Верховної Ради України.

Проект Постанови Верховної Ради України “Про призначення у 2022 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук” зареєстрований 30.11.2022 за номером 8248 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40932).

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00