Шановні освітяни, учні, студенти!

Від імені Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій щиро вітаю Вас з Днем української писемності та мови – святом, яке має глибинну духовну суть та історично звеличує нашу націю. Це свято відзначається щороку 9 листопада на честь Нестора-літописця, який залишив по собі нетлінну «Повість минулих літ», що знаменує собою початок писемної української мови.

Водночас це свято запроваджене не тільки на честь тих, хто дав нам писемність, але й вшановує всіх, хто навчає дітей і молодь рідній мові та розповсюджує грамотність.

Адже без рідної мови жодна людина не здатна повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії та культури. «Мова – це душа народу, а народ без мови – не народ», – говорив Володимир Сосюра. Нині ми є свідками того, як українське слово у вирішальні часи новітньої історії зближує українців і формує спільноту людей, готових відстоювати свою свободу, ідентичність і самобутність.

Рідна мова – наша головна зброя у війні за територіальну цілісність і українську незалежність. Вона – наша сила і єдність. Бо коли зникає мова – зникає держава. Тому російська імперська машина протягом століть намагалася знищити українську мову, насадити на нашій землі «русскій мір».

Розуміючи велику вагу рідного слова, усвідомлюємо особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням та майбутнім. Відтак нині нам важливо не тільки перемогти російського окупанта і повернути наші кордони. Маємо повернути й мовні рубежі і твердо стояти на них.

Дорогі школярі і студенти! Будьте грамотними, шануйте рідну українську мову! Це запорука не тільки Вашого самоствердження і успіху – це запорука майбутнього нашої держави. Хай материнське слово буде для Вас духовним джерелом життя і оберегом.

Дорогі освітяни! Від нас залежить, якими побачить світ українців. Разом з нашими воїнами Ви – на передовій боротьби за українську незалежність. Адже плекання грамотної особистості, формування покоління нової генерації, відповідального за себе і свою країну, готового стати в оборону рідної мови, – святий обовязок кожного з Вас. Це – наші освітянські інструменти, які важливі для перемоги над російським агресором і розбудови успішної України в XXI столітті.

Бажаю Вам утверджувати рідну мову, щоб цей нетлінний скарб служив єднанню між поколіннями, возвеличував Україну та українців.

Зичу всім мирного неба над головою, міцного здоров’я, невичерпної творчої енергії і нових звершень на благо України та запрошую долучитися до Всеукраїнського диктанту національної єдності.

Все буде Україна!

 

З повагою

Голова Комітету                                        Сергій БАБАК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30
06 червня 2024 14:20