14 жовтня 2022 року

14 жовтня 2022 року прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України № 902-р «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету з метою покриття витрат за червень 2022 р. закладів, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форми власності, закладів освіти приватної форми власності», яким виділено Міністерству освіти і науки - 3 784 593 гривні для надання компенсації закладам державної форми власності, які належать до сфери його управління, та закладам освіти приватної форми власності  у приміщеннях (будівлях) яких в умовах воєнного стану на безоплатній основі розміщувалися тимчасово переміщені особи.

 

14 жовтня відбувся захід «Смарт спільноти: ЄС зустрічає Україну» у хабі Promote Ukraine в місті Брюссель, присвячений розвитку та посиленню взаємодії між регіональними хабами смарт спільнот Європи та України.

Захід мав на меті обговорення політики ЄС та України у сфері стимулювання відносин між представниками українських університетів, стартапів, малого і середнього бізнесу тощо, а також посилення співпраці, залучення інвестицій. Особлива увага була приділена розвитку взаємин України та ЄС. Під час заходу було здійснено практичний огляд можливостей, які пропонують українському малому та середньому бізнесу програми ЄС, та шляхів приєднання до партнерства та ринків ЄС у контексті спільної розробки рішень смарт спільнотами та прискорення темпів цифрової трансформації. Учасники порушували питання перед спікерами з ЄС та України про участь підприємств у програмах та ініціативах ЄС, а також про нефінансову підтримку, зокрема бізнес-консультації та підбір партнерів.

 

З 12 до 15 жовтня в місті Осіяк (Хорватія) відбулось Міжнародне інноваційне шоу «INOVA» (International Innovation Show, INOVA)

Команда України – представники Харківської, Запорізької, Дніпропетровської, Київської, Волинської, Львівської, Кіровоградської, Черкаської, Івано-Франківської, Херсонської, Одеської областей та міста Києва, які є вихованцями  Малої академії наук.

Усього українські молоді винахідники здобули 40 золотих медалей. Окремо нашу команду організатори заходу нагородили спеціальним призом «За мужність». Ще три спеціальні нагороди українці отримали від румунських колег

 

15 жовтня 2022 року портал «Освіторія» запропонував для ознайомлення покрокову інструкцію для українських педагогів – як стати майстром ZOOM-уроків.

В інструкції детально описано:

- які налаштування ZOOM варто використовувати;

- про які зручні функції вчителі повинні пам’ятати;

- як створити безпечну і зручну онлайн-конференцію.

Пропонуємо ознайомитись з матеріалом за посиланням:

https://osvitoria.media/experience/stante-majstrom-zoom-uroku-pokrokova-instruktsiya/

 

17 жовтня 2022 року

Освітній омбудсмен України оприлюднив інформацію про правила безпеки під час повітряної тривоги

Це узагальнені рекомендації ДСНС, органів управління освіти, інформація про досвід Ізраїлю, а також власні пропозиції щодо підготовки та дій учасників освітнього процесу під час повітряної тривоги в різних ситуаціях:

якщо тривога застала до початку занять;

якщо тривога застала дорогою до закладу;

якщо тривога застала в закладі освіти;

якщо під час повітряної тривоги працівників викликають на роботу до закладу;

якщо під час повітряної тривоги батьки хочуть забрати дитину з укриття.

З рекомендаціями можна ознайомитись за посиланням:

https://eo.gov.ua/yak-diiaty-zakladu-osvity-ta-uchasnykam-osvitnoho-protsesu-pid-chas-povitrianoi-tryvohy/2022/10/17/

 

17 жовтня 2022 року Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак взяв участь в онлайн-нараді з питань створення та підтримки безпечного середовища у закладах освіти, яка відбулась у Міністерстві освіти і науки України.

У засіданні також взяли участь представники Офісу Президента України, Офісу першої леді, центральних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, ЮНІСЕФ, громадських організацій та народні депутати України.

Під час онлайн-наради, Радник – уповноважена Президента з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник представила презентацію досвіду та системи забезпечення безпеки та психоемоційної підтримки на прикладі шкільної системи Ізраїлю.

Учасники домовились про подальшу співпрацю та розроблення дорожньої карти щодо зазначених питань.

 

18 жовтня 2022 року

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій, народні депутати України – члени Комітету, обговоривши законопроекти № 7721 та 7721-1, висловили підтримку ідеям обох законопроектів, адже позбавлення від символів імперської та комуністичної Росії, утвердження значущості українських національних цінностей є нагальною потребою сьогодення, пов’язаною насамперед з агресією Росії проти України, що спрямована на знищення нашої держави та народу. Вирішення питання про деколонізацію гуманітарної сфери України постає як необхідність для безпеки та виживання українського народу.

 

18 жовтня 2022 року

прийнято у першому читанні за основу законопроект авторства народних депутатів України – членів Комітету Романа Грищука і Сергія Колебошина про внесення змін до Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації" щодо вдосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Проектом Закону передбачається внесення наступних змін до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»:

- скасування положення щодо обов’язковості подання довідки з банку (довідок з банків) зі збереженням відповідних відомостей про реквізити банківських рахунків, призначених для здійснення благодійної діяльності, у відповідній заяві;

- фіксація положення щодо можливості подання документів для включення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації як у письмовій, так і в електронній формі.

 

18 жовтня 2022 року, на засіданні Уряду схвалено розпорядження Кабінету Міністрів України «Про присудження Премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій» у 2022 році.

Метою розпорядження є відзначення науковців і винахідників за особливі досягнення у створенні та впровадженні у виробництво інноваційних технологій, а також виведення продукції на український ринок.

Премія КМУ щорічна, цьогоріч її присуджено за такі роботи:

«Розроблення та впровадження у виробництво нових екологічно чистих технологій, виготовлення особливо чистої сировини для вирощування галогенідних сцинтиляційних монокристалів»;

«Інноваційна технологія створення препаратів на основі живих бактерій для отримання якісних та безпечних м’ясних продуктів»;

«Розроблення і впровадження інноваційних технологій у діагностиці, лікуванні та прогнозуванні туберкульозу у цивільних і військових із зони Операції Об'єднаних Сил в умовах пандемії»;

«Розроблення та впровадження комплексу інноваційних медико-біологічних технологій для індивідуалізованого оцінювання ризику, ранньої діагностики та прогнозування онкологічної трансформації у постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції»;

«Створення вітчизняного інноваційного комплексу з серійного виробництва та випробувань радіогідроакустичної системи на базі пасивних ненаправлених буїв».

34 провідним ученим України присвоєно звання лауреата Премії.

Відповідно до урядового рішення розмір Премії становить 50 тис. грн.

 

18 жовтня відбувся семінар «Неурядові організації (CSO) та розвиток людського капіталу в контексті навчання впродовж життя», організований Європейською навчальною фундацією та Платформою навчання упродовж життя в місті Турин, Італія.

У заході взяли участь Голова Національного агентства Андрій Бутенко та член Національного агентства Микита Андрєєв, що представляв Українську асоціацію освіти дорослих. У ході семінару учасники обговорювали заходи, необхідні для визнання неурядових організацій учасниками процесів реалізації політик навчання впродовж життя на національному та міжнародному рівнях, внесок неурядових організацій  у навчання упродовж життя.  Окрім того, учасники окреслили підходи й майбутні можливості для створення мереж неурядових організацій для підтримки ефективного розвитку людського капіталу у контексті навчання впродовж життя.

 

18 жовтня 2022 року, відбулася третя онлайн-зустріч у межах всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації «STEM-освіта: науково-практичні аспекти та перспективи розвитку сучасної системи освіти в умовах війни».

Темою онлайн-зустрічі було питання - «STEM-освітній напрям діяльності інтерактивного музею науки МАН в умовах воєнного часу».

Переглянути матеріали можна за посиланням:

https://cuesc.org.ua/novini/onlajn-lektsiya-zi-stem-osvitnogo-napryamu-diyalnosti-interaktivnogo-muzeyu-nauki-man/

 

Станом на 18 жовтня 2022 року через систему ЄДЕБО для здобуття вищої освіти на основі ПЗСО подали понад 188 тис. вступників (понад 640 тис. електронних заяв).

За інформацією Сергія Шкарлета – Міністра освіти і науки України, найбільше заяв подано на правові, управлінські, гуманітарні та IT-спеціальності. До рейтингу за кількістю поданих заяв також увійшла педагогічна спеціальність «Середня освіта».

«Середня освіта» із кількістю 6 924 очолює рейтинг спеціальностей за кількістю рекомендованих на бюджет.

Рейтинг спеціальностей за кількістю поданих заяв:

Право – 44 192;

Комп'ютерні науки – 41 508;

Філологія – 36 596;

Менеджмент – 35 053;

Психологія – 34 066.

 

19 жовтня 2022 року стартує голосування в конкурсі КрутеЗНО.

Конкурс літературних подкастів КрутеЗНО, який Київська Мала академія наук проводить спільно з креативною аґенцією “Баляндраси” у мобільному застосунку LitCom, оголосив про початок онлайн голосування до 10.11.2022 року.

До цього етапу допущено 128 літкастів у 5-ти номінаціях та двох вікових категоріях. Усі літкасти змагаються вподобайками за призовий фонд у 100 тисяч гривень (10 переможців, яких визначать за сумою оцінок журі та онлайн голосування,  отримають гонорар по 10 тисяч гривень). Втім і решта літкастів теж  мають шанси бути відзначеними партнерськими призами - навчальними сертифікатами, книгами, цінними подарунками.

Київська Мала академія наук завжди радо вітає запровадження нових освітніх форматів.  Саме тому у конкурсі КрутеЗНО підтримала формат літературного подкасту - літкасту. Відтепер ґаджет і навушники, з якими нерозлучні наші вихованці, забезпечать знайомство з творами шкільної програми, але у звичному для підлітків і молоді форматі споживання інформації. Харизматичні голоси, цікаві факти, стисло про головне, «смачні» акценти - це все те, що допоможе ефективніше й захопливіше готуватися до уроків літератури та ЗНО.

Усі літкасти розміщено в застосунку для смартфонів LitCom, який доступний до безкоштовного завантаження на Google Play.

Посилання на завантаження додатка: 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.balyandrasy.litcom

 

20 жовтня 2022 року у програмі «Про науку. Компетентно» президент Національної академії медичних наук України академік НАН України і НАМН України Віталій Цимбалюк розповів про роботу Національної академії медичних наук України: здобутки і труднощі, особливості реформування медичної сфери в Україні, внесок українських учених у світову медицину, перспективи створення української силіконової долини, розвиток вітчизняної військової нейрохірургії.

Пропонуємо ознайомитись з матеріалами за посиланням:

http://amnu.gov.ua/interv-yu-prezydenta-namn-ukrayiny-akademika-nan-i-namn-ukrayiny-vitaliya-czymbalyuka/

 

20 жовтня 2022 відбулась IT Ukraine Education Summit 2022 — найбільша профільна подія, присвячена ІТ-освіті.

На учасників чекали 5 цікавих панельних дискусій на теми майбутнього ІТ-освіти:

- Майбутнє ІТ-освіти: результати запуску навчального року під час війни та прогнози;

- Синергія досвідів: корпоративна та вища освіта;

- Світчери: зміна загального портрету кандидата та можливості;

- Практичні інструменти щодо підвищення якості вищої освіти;

- Взаємодія національних та регіональних об’єднано щодо збереження ІТ-потенціалу України;

Також актуальною є розглянута тема: як створити український Гарвард і чому саме ІТ має бути основним напрямком?

 

21 жовтня 2022

Мала академія наук пропонує випробувати себе.

Пропонуємо ознайомитись з випробуваннями цієї осені за посиланням: https://man.gov.ua/

Так, у жовтні - грудні відбудеться Всеукраїнський відкритий інтерактивний національний конкурс «МАН-Юніор Ерудит». Це найбільший конкурс МАН, на якому можна продемонструвати знання з історії, астрономії, екології та техніки всій країні, а також потренувати логічне та критичне мислення.

У листопаді заплановано провести конкурс командних головоломок. Це всеукраїнські змагання для учнів 7–11 класів, де команда вирішуватиме нестандартні головоломки та завдання з математики.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30
06 червня 2024 14:20