14 жовтня 2022

 

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій щиро вітає з чудовим святом – Днем захисників і захисниць України

Це свято уособлює мужність, честь, гідність і обов’язок. Десятки тисяч синів і дочок України, наділених цими найвищими чеснотами, стали до лав Збройних Сил України, Сил територіальної оборони, волонтерської спільноти, щоб боронити рідну землю. Сотні педагогів і студентів замість книги і ручки взяли в руки зброю, адже за ними найдорожче – Україна.

Дорогі захисники і захисниці, наші нездоланні воїни! Своїм життям і своєю кров'ю Ви пишете нову історію України. Про неї створять нові підручники, за якими будуть вчитися наступні покоління українців. Бо це буде наша правдива історія.

Доземний уклін Вам за відданість Україні та її народу!

Борімося - поборемо! Нехай російський імперський чобіт назавжди забуде сюди дорогу! Хай наша священна українська земля буде благословенною, вільною та незалежною!

Ми переможемо! Слава Україні!

 

18 жовтня 2022 року о 16.00 відбудеться засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

На засіданні Комітету планується розглянути наступні питання:

1. Про проект Закону про внесення зміни до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану (реєстр. № 8109 від 06.10.2022, Президент України В.Зеленський).

2. Про проект Закону про деколонізацію гуманітарної сфери України (реєстр. № 7721 від 01.09.2022, н.д.М.Княжицький, Ф.Фріз, М.Бондар, В.Ар’єв).

3. Про проект Закону про подальшу деколонізацію, деокупацію та суверенізацію культурного простору України (реєстр. № 7721-1 від 14.09.2022, н.д.М.Потураєв, Є.Кравчук, О.Санченко).

4. Про виконання Постанови Верховної Ради України “Про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України щодо кількісного та персонального складу комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання”.

5. Про внесення змін до складу об’єднаної Конкурсної комісії та складу претендентів на отримання іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук за 2022 рік.

6. Різне.

 

Затверджено програми підвищення кваліфікації вчителів НУШ

Міністерством освіти і науки України затверджено Типові програми підвищення кваліфікації вчителів та керівників шкіл, які впроваджують новий Державний стандарт базової середньої освіти.

Програма для вчителів розрахована на 150 годин, або 5 кредитів ЄКТС і має реалізовуватись через інваріантний і варіативний складники.

Програма для директорів складається з 14 модулів, де кожен модуль передбачає теоретичну та практичну складові та самостійну роботу слухачів.

Підвищення кваліфікації педагогів може відбуватись в очній, віддаленій або очно-дистанційній формі.

Актуальність програм полягає в необхідності підготовки педагогів, готових працювати за новим Державним стандартом базової середньої освіти в контексті вимог Нової української школи.

Метою підвищення кваліфікації є професійний розвиток педагогів, удосконалення раніше набутих та набуття нових компетентностей.

 

В новому рейтингу університетів Times Higher Education World University Rankings 2023 Україна представлена 10 університетами:

401-500:

Сумський державний університет

601-800:

Національний університет Львівська політехніка

1001-1200:

Харківський національний університет радіоелектроніки 

1201-1500:

Львівський національний університет ім. І.Франка

Національний технічний університет «ХПІ»

Національний технічний університет «КПІ ім.Сікорського»

Дніпровський національний університет ім. О. Гончара

Київський національний університет ім. Т.Шевченка

Харківський національний університет ім. Каразіна

Чернівецький національний університет ім. Федьковича

 

Цьогорічний рейтинг охоплює 1799 університетів з 104 країн світу.

Очолюють рейтинг 2023 року:

University of Oxford

Harvard University

University of Cambridge

Stanford University

Massachusetts Institute of Technology

 

Зазнав ушкоджень офіс Національного антарктичного наукового центру в центрі Києва

10 жовтня 2022 року через масовані ракетні удари рф по українських містах зазнав ушкоджень і офіс Національного антарктичного наукового центру в центрі Києва. Ніхто із працівників не постраждав.

Фахівці НАНЦ змогли потрапити до офісу тільки 12 жовтня. Потужна вибухова хвиля вибила усі вікна будівлі. У внутрішніх бетонних перегородках пішли тріщини. Розбито групові портрети українських антарктичних експедицій.

Дані на серверах та унікальні паперові архіви збереглися.

Українські полярники зі станції «Академік Вернадський» розіслали інформаційний лист всім антарктичним станціям щодо руйнування офісу НАНЦ, щоб сповістити міжнародну спільноту про черговий доказ воєнних злочинів росіян.

Нині співробітники Національного антарктичного наукового центру працюють онлайн, робота із забезпечення нинішньої та підготовки наступної експедицій не переривалася.

 

SCOPUS оновив список виключених журналів

Вийшов вже восьмий список виключених журналів Scopus за 2022 рік. Scopus намагається оновлювати списки кожен місяць.

Завантажити оновлений список можна тут:

https://www.elsevier.com/.../91122/extlistSeptember2022.xlsx

 

13 жовтня 2022

Фонд ООН відвідав заклади освіти Ірпеня та працює над підготовкою багаторічної програми інвестицій

Минулого тижня місія Фонду «Освіта не може чекати» (Education Cannot Wait, (ECW) прибула до України на чолі з освітнім координатором Грехамом Лонгом та здійснила поїздку до закладів освіти Ірпеня.

В Україні зруйновано понад 2 тисячі закладів освіти. Фонд ECW зараз працює над підготовкою багаторічної програми інвестицій для України.

Місія Фонду відвідала школи та садочки Ірпеня, що зазнали значних руйнувань унаслідок російської військової агресії та на власні очі переконалася у критичній необхідності відбудови української освіти.

Водночас представники ECW побачили вже відбудовану спеціалізовану школу художнього профілю в Ірпені та переконалися у спроможності місцевих органів влади до ефективного використання допомоги міжнародних партнерів із розвитку.

Враженнями від побаченого ECW поділились у відео.

 

На хімічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка розпочалась реєстрація учасників на новий навчальний рік освітнього проекту «Лекторій для юних хіміків»

Курс надає унікальну можливість усім бажаючим поглибити свої знання в галузі хімії та отримати нові.

У програмі – тематичні лекції з основних розділів хімії, науково-популярні лекції та семінари. Заняття проходять в інтерактивній формі й супроводжуються обов’язковим для природничників експериментальним блоком, завдяки чому слухачі з цікавістю і легкістю сприймають, розуміють та засвоюють найскладніші питання.

Лектори – провідні викладачі та науковці Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Участь у Лекторії безкоштовна з обов’язковою реєстрацією.

Теоретичні заняття будуть проходити в онлайн-форматі.

Детальніше про Лекторій

 

Для вчителів та шкільних психологів створено поглиблений курс із психолого-емоційної підтримки

13 жовтня 2022 року громадська спілка «Освіторія» за підтримки Міністерства освіти і науки України та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) започаткувала безкоштовний курс із психологічно-емоційної підтримки для вчителів та шкільних психологів «Розумію».

Він має на меті допомогти освітянам стабілізувати власний емоційний стан в умовах постійного стресу та війни, а також надати практичні інструменти для підтримки учнівства та батьківства під час адаптації до нових реалій навчання.

Курс поєднав теорію та практику психології і нейрофізіології та побудований на дослідженнях від провідних світових експертів і практичному досвіді найкращих українських учителів та психологів.

Інструменти є універсальними. Їх можна використовувати в освітньому процесі як офлайн, так і онлайн.

Долучитись до курсу можна за посиланням.

Навчання є повністю безкоштовним. Після успішного проходження курсу вчителі отримають сертифікат про підвищення кваліфікації на 30 годин.

 

12 жовтня 2022

Україна доєдналася до міжнародної інноваційної програми «Трансформація цифрової педагогіки»

12 жовтня 2022 року в Україні розпочалася міжнародна інноваційна програма «Трансформація цифрової педагогіки», у відкритті якої взяли участь генеральний директор директорату цифрової трансформації Міністерства освіти і науки України, генеральний директор НР Inc Emerging Countries Group (ECG) і голова Ради громадської організації «ЕдКемп Україна».

Україна стала 17-ою країною, яка реалізує цю інноваційну програму, що розроблена за участю Вищої школи педагогічних наук Гарвардського університету та Університету Мічигану, а реалізується завдяки партнерству Академії інновацій та цифрової освіти «Hewlett-Packard» (HP IDEA) в Україні та громадської організації «ЕдКемп Україна».

Програма спрямована на розширення цифрового та педагогічного потенціалу освітян. HP IDEA дає змогу почати власний інноваційний шлях та забезпечує належне наставництво, навчання та підтримку, необхідну для розроблення інноваційних проєктів, спрямованих на вирішення педагогічних та цифрових проблем у школах.

У процесі роботи команди створять унікальні інноваційні продукти для закладів освіти, де працюють. Після успішного завершення учасниці й учасники отримають індивідуальні сертифікати та статус партнерів програми.

Інформаційну підтримку програми в Україні та формування учасницьких груп здійснює спільнота «EdCamp Ukraine». У першій хвилі заявки на участь у програмі надійшли від 143 освітянських команд.

Перша група із 50 учительських команд розпочала навчання – це пілотні групи лише закладів загальної середньої освіти.

На початку 2023 року формуватимуться такі групи не тільки із представників і представниць закладів загальної середньої освіти, а й закладів вищої освіти, центрів професійного розвитку, інститутів післядипломної професійної освіти.

 

Стартує третій етап сертифікації педагогічних працівників 2022 року

12 жовтня 2022 року розпочався третій етап сертифікації педагогічних працівників 2022 року. На цьому етапі Державна служба якості освіти проаналізує практичний досвід роботи учасників сертифікації.

Планована тривалість вивчення практичного досвіду роботи учасника сертифікації – протягом дня. Експерти оцінюватимуть професійні компетентності учасників сертифікації за допомогою таких методів збору інформації, як спостереження за навчальними заняттями та їхнім самоаналізом, аналіз самопрезентації учасника сертифікації, проведення інтерв’ю.

До вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації будуть залучені орієнтовно 1500 експертів, які пройшли відповідне навчання у вересні.

Нововведенням цього етапу є використання електронної форми експертного висновку, щоб оперативно працювати з документами та залучати експертів з-за кордону.

Метою сертифікації є виявлення та заохочення педагогічних працівників із високим рівнем педагогічної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їхньому поширенню.

 

Понад 520 тис. педпрацівників продовжують навчати дітей у школах, дитячих садочках і закладах позашкілля

За інформацією Міністерства освіти і науки України, станом на сьогодні від початку нового навчального року наші захисники і захисниці звільнили від окупантів території, де розміщено загалом 387 шкіл і закладів дошкільної освіти.  

Понад 520 тис. педагогічних працівників продовжують навчати наших дітей у школах, дитячих садочках і закладах позашкілля, аби вони в майбутньому стали високоосвіченими громадянами України.

Українські вчителі поступово повертаються із-за кордону. Так, за місяць повернулося понад 2,4 тис. наших педагогів.

 

Спостерігається великий потенціал у розвитку української IT-сфери

12 жовтня 2022 року у Варшаві Amazon Web Services з почесним патронатом, зокрема, Мінцифри та проекту Дія. Цифрова освіта, запустили освітню програму навчання хмарним технологіям. Проект триватиме до літа 2023 року та пропонуватиме українцям безкоштовне навчання AWS cloud.

Програма має на меті допомогти українцям отримати необхідні навички для роботи з AWS cloud та знайти роботу в сфері, яка гостро потребує сертифікованих фахівців. Наприклад, на європейському порталі пошуку роботи EURES відкрито понад 240 000 вакансій, пов’язаних із хмарними технологіями. У проекті IT Skills 4U українці зможуть безоплатно пройти необхідне навчання і скласти іспит на отримання сертифіката.

Проект розрахований на 2 аудиторії студентів:

Досвідчені ІТ-фахівці.

Початківці, які не мають досвіду роботи в ІТ, або мають мінімальний ІТ-досвід.

Також проект надаватиме кар’єрну підтримку - доступ до оновлюваної бази вакансій на порталі itskills4u.com.ua, що міститиме пропозиції від світових IT-компаній.

Понад 30 клієнтів і партнерів AWS взяли на себе зобов’язання пропонувати українським студентам постійну роботу, стажування, учнівство та тренінги на посадах з хмарних обчислень.

Дізнатися більше і зареєструватися на навчання: https://itskills4u.com.ua

 

11 жовтня 2022

11 жовтня 2022 року у столиці Литви Вільнюсі відбулося засідання Генеральної Асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL). Уповноважений із захисту державної мови України в онлайн-форматі долучився до заходу.

За словами Уповноваженого, протягом останніх 7 місяців Україна захищає не лише власні кордони та східні кордони Європейського Союзу, а й головні принципи демократичних суспільств, якими об’єднані країни євроатлантичної спільноти – повагу до свободи громадян, вибір і самовизначення щодо території держави, її культури, мови.

Нагадаємо, 21 березня 2022 року, на позачерговому засіданні Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій одноголосно прийнято рішення про надання Україні статусу асоційованого члена EFNIL.

EFNIL об’єднує національні мовні інституції країн-членів ЄС. Серед основних завдань – контроль за виконанням мовного законодавства, захист державних мов, збір матеріалів про мовну політику в ЄС, заохочення до вивчення офіційних європейських мов задля мовного та культурного розмаїття в ЄС

 

08 жовтня 2022

Україна приєдналась до країн ЄС, що мають затверджений план реалізації принципів відкритої науки

08 жовтня 2022 року Уряд схвалив розпорядження «Про затвердження національного плану щодо відкритої науки».

Документ є черговим кроком на шляху інтеграції України до Європейського дослідницького простору. Його виконання забезпечить реалізацію Угоди між Україною, з одного боку, і Європейським Союзом та Європейським співтовариством з атомної енергії, з іншого, про участь України у Рамковій програмі з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021 – 2025), комплементарній до Рамкової програми з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Стаття 6 Угоди визначає необхідність підтримки практик відкритої науки відповідно до правил програми «Горизонт Європа» та «Євратом». Реалізація заходів Національного плану створить умови для виконання угоди українськими організаціями.

Відтепер Україна приєдналась до країн ЄС, що мають затверджений план реалізації принципів відкритої науки.

Подальша реалізація Національного плану щодо відкритої науки створить:

·  нормативно-правові передумови для формування державної політики відкритої науки;

·  надасть заінтересованим сторонам відкритий доступ до приладів, інструментів та інших засобів отримання наукового результату;

·  забезпечить опрацювання наукових даних з урахуванням принципів FAIR (сукупність принципів щодо видимості, доступності, сумісності, і багаторазового використання наукових даних);

·  сприятиме прискоренню обігу наукової інформації, забезпечить доступ до актуальної наукової інформації без будь-якої дискримінації;

·  створить умови для більш ефективного використання результатів досліджень та розробок, виконаних із залученням бюджетних коштів;

·  зробить більш прозорим науковий та освітній простір.

 

Внесено зміни до Концепції розвитку громадянської освіти в Україні

08 жовтня 2022 року Уряд схвалив розпорядження «Про внесення змін до Концепції розвитку громадянської освіти в Україні».

Виклики, пов’язані з формуванням активного та відповідального громадянина із розвиненим почуттям власної гідності, стійкою громадянською позицією, готовністю до виконання громадянських обов’язків, потребують комплексного підходу до вирішення поставлених завдань в умовах модернізації системи освіти України.

Під громадянською освітою розуміється освіта на основі національних та загальнолюдських цінностей, спрямована на формування та розвиток громадянських компетентностей, які надають особі можливість реалізовувати і захищати права та свободи людини і громадянина, відповідально ставитися до прав та громадянських обов’язків, дотримуватися їх, відігравати активну роль у суспільному житті з метою захисту демократії і верховенства права, а також на усвідомлення громадянами, що носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Кожна людина та громадянин через реалізацію своїх виборчих та інших прав, дії, сумлінну сплату податків і рішення на місцевому та національному рівні несе персональну відповідальність за розвиток України, територіальних громад, професійних та інших спільнот в усіх сферах життя.

Основними стратегічними напрямами громадянської освіти є: правова освіта громадян, зокрема в частині розуміння та вміння реалізовувати власні права та обов’язки; посилення здатності брати участь у суспільному житті та використовувати можливості для впливу на процес прийняття рішень на всеукраїнському та місцевому рівні (реалізація права на участь).

Громадянська освіта має охоплювати всі види освіти (формальну, неформальну, інформальну), а також всі складники, рівні освіти і вікові групи громадян, зокрема освіту дорослих, та бути спрямованою на формування громадянських компетентностей. Громадянська освіта має бути практичною і повинна допомагати у набутті необхідних компетентностей.

 

Держава компенсує вищим навчальним закладам заборгованості студентів із зон проведення бойових дій

08 жовтня 2022 року під час засідання Уряду прийняли важливе рішення стосовно процедури та підстав надання закладам вищої освіти, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України, компенсації витрат на підготовку студентів, які навчаються за рахунок коштів фізичних осіб.

Таке рішення Кабінету Міністрів України забезпечує погашення заборгованостей студентів, які через війну втратили спроможність оплачувати навчання, шляхом надання компенсації закладам вищої освіти.

Вищим навчальним закладам держава компенсує борги студентів, що проживають у районах проведення воєнних (бойових) дій, а також тих, які перебували у тимчасовій окупації.

Компенсація надаватиметься закладам освіти Міністерства освіти і науки України, які одночасно відповідають таким вимогам:

1) договір про надання освітніх послуг був укладений до 24 лютого 2022 року;

2) в умовах воєнного стану втратили платоспроможність в частині оплати освітніх послуг, що надаються закладом вищої освіти у другому семестрі 2021/2022 року, внаслідок чого станом на 30 червня 2022 року утворилася дебіторська заборгованість такого закладу.

З актуальним переліком територіальних громад, які розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), можна ознайомитися за посиланням.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30
06 червня 2024 14:20