23 вересня 2022

Розпочинаються вебінари для українських учителів про використання Всеукраїнської школи онлайн

28 вересня 2022 року стартує серія безкоштовних вебінарів для українських учителів про використання Всеукраїнської школи онлайн, мета якої – цікаве та ефективне навчання учнів 5-11 класів.

Методичні вебінари допоможуть освітянам краще розібратися в темі використання цифрової платформи «Всеукраїнська школа онлайн» – від реєстрації, створення та налаштування особистого кабінету, до організації обговорень та проєктної діяльності під час уроку, а також відстеження прогресу учнів в режимі реального часу.

Крім технічних інструкцій та відповідей на найбільш розповсюджені питання, учасники зможуть перейняти практичний досвід та найкращі методики для організації дійсно цікавих та ефективних уроків з різних предметів від найкращих учителів України.

Вебінари транслюватимуться у Фейсбуці о 18:00 год. на сторінках «Освіторії», УІРО, МОНУ та ЮНІСЕФ.

 

TalkEn.Cloud оголосили грант для вчителів англійської мови, на загальну суму 130 000 гривень.

Величезна кількість українських батьків шукають для своїх дітей можливі шляхи вивчати англійську, щоб спілкуватись єдиною мовою зі світом.

Багато українських вчителів навіть в сьогоднішніх умовах намагаються не тільки продовжувати викладання, але й вдосконалювати його, підлаштовуючись під потреби учнів та вимоги сучасності.

TalkEn.Cloud прагне надати вчителям можливість викладати, а учням вивчати англійську, де б вони не знаходились і не дивлячись ні на які обставини.

Прийняти участь в конкурсі на грант можуть як вчителі, так і директори навчальних закладів, або курсів, де викладають англійську.

Заявки приймаються до 31 жовтня 2022 року.

Деталі, умови участі та форма реєстрації  за посиланням.

 

22 вересня 2022

Учасники пробного ЗНО-2022 можуть повернути кошти або перерахувати їх на потреби ЗСУ

Набув чинності Порядок повернення невикористаної частини коштів, сплачених за участь у пробному ЗНО-2022.

Цьогоріч через війну в Україні скасовано проведення традиційного ЗНО, було скасовано і пробне ЗНО-2022.

Особам, які зареєструвалися для проходження пробного ЗНО, буде повернуто частину сплачених, але не використаних для підготовлення тестувань коштів. Сума, що підлягає поверненню, залежатиме від регіону, де вступник планував складати тестування.

Також охочі можуть здійснити перерахунок тих коштів, які мають бути повернені за послугу з проведення пробного тестування, на підтримку Збройних сил України. Для цього потрібно підтвердити згоду на переказ коштів, зазначивши свої прізвище та ім’я так, як зазначили під час реєстрації для участі в пробному ЗНО.

Докладна інструкція, як отримати кошти на особистий рахунок на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. У випадку неправильного заповнення заяви учасникові доведеться особисто звертатися до регіонального центру оцінювання якості освіти й очікувати опрацювання документів для повернення коштів.

 

В Україні та Європі працює 16 українських освітніх хабів

Мережа українських освітніх хабів лише за декілька місяців виросла до 16 центрів, які розташовані як в Україні, так і у країнах Європи.

В освітніх хабах українці можуть безкоштовно користуватися 14 пропозиціями, зокрема вивчати IT та робочі професії, набувати найзатребуваніших навичок для професійного зростання, удосконалювати українську та англійську мови, отримувати психологічну підтримку тощо.

Перші освітні хаби були відкриті в Україні, нині мережа вже функціонує у шести країнах ЄС та у Великій Британії. Процес відкриття хабів триватиме і надалі.

Мапа мережі українських освітніх хабів.

Сайт мережі українських освітніх хабів: eduhub.org.ua.

 

Освіторія, МОН та War Child Holland презентують гейміфікований застосунок для учнів 1-4 класів

26 вересня 2022 року громадська спілка “Освіторія”, Міністерство освіти і науки України та міжнародна організація War Child Holland презентують гейміфікований мобільний застосунок для учнів 1-4 класів “Вивчаю – не чекаю”.

Він допоможе українським учням 1-4 класів вивчати математику та читання за українською навчальною програмою. Застосунок створено у відповідь на освітні виклики воєнного часу для безперервного навчання дітей.

Ключова його перевага – універсальність. Він підходить для навчання як офлайн у школі, так і онлайн у будь-якій точці світу. Його також можна використовувати для домашнього навчання. У застосунку дитина вчиться, переглядаючи освітні відеоуроки та граючи в навчальні інтерактивні мініігри.

Застосунок адаптовано для України. До роботи над навчальним контентом було залучено найкращих українських вчителів та методистів. Як результат – всі відео та міні ігри відповідають українській навчальній програмі.

 

21 вересня 2022

Участь української делегації в ХІ Усепольському педагогічному з’їзді

20-21 вересня 2022 року у м. Познань (Республіка Польща) відбувся ХІ Усепольський педагогічний з’їзд.

На запрошення голови Польського педагогічного товариства та голови Комітету педагогічних наук Польської академії наук у Польщу виїхала представницька делегація з України.

ХІ Національний педагогічний конгрес – це з’їзд науково-педагогічної спільноти, що збирається що три роки. Цьогоріч він мав слоган «Перезавантаження. Будуймо кращий світ у собі й помежи нами».

21 вересня відбулося спеціальне секційне засідання, так звана українська панель.

Форум був присвячений питанням виховання дітей та молоді з України, які нині перебувають за межами нашої держави внаслідок широкомасштабного вторгнення рф на територію незалежної України.

 

20 вересня 2022

Українець Ігор Клименко став найкращим студентом світу за версією престижної Всесвітньої премії Global Student Prize.

Про це повідомили у Нью-Йорку, США, організатори премії Varkey Foundation. Ігор отримав нагороду у 100 000 доларів як студент, що здійснює найбільший реальний вплив на навчання, життя своїх однолітків і на суспільство загалом.

Ігор Клименко навчається на фізико-математичному факультеті у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Попри війну, Ігор щодня продовжує навчатися, щоб здобути якісну освіту для відбудови України. Свій внесок у перемогу вбачає у розмінуванні територій своєї країни. І цю справу хоче започаткувати не за кордоном, а саме на рідній землі. Отриману премію в 100 000 доларів Ігор спрямує на розвиток своїх винаходів. У планах юного інноватора — масове виробництво.

При виборі кращих студентів Global Student Prize бере до уваги декілька факторів: навчальні досягнення, креативність, інноваційні підходи, реальний вплив на своїх однолітків, спільноту та суспільства в цілому.

Всесвітню студентську премію Global Student Prize заснували компанія Chegg.org у партнерстві з організація Varkey Foundation. Премію було запроваджено, щоб висвітлювати зусилля незвичайних студентів у всьому світі, які змінюють наш світ на краще.

 

Заклади профосвіти проводитимуть вступну кампанію за оновленими Правилами прийому

Подання документів через електронний кабінет, гнучкість для вступників з тимчасово окупованих територій (ТОТ), збільшені повноваження приймальних комісій – ці та інші зміни передбачені оновленими Типовими правилами прийому до закладів профосвіти. Наказ Міністерства освіти і науки України від 10 червня 2022 року № 541, яким визначаються нові правила, вже зареєстровано у Мін'юсті. Документ набув чинності 20 вересня 2022 року.

Вступники зможуть подати заяви одночасно не більше ніж до 5 профтехзакладів.

 

Вступники до правничої магістратури отримали понад тисячу рекомендацій до зарахування на бюджет за «широким конкурсом»

1048 вступників у магістратуру на спеціальності «Право» та «Міжнародне право» отримали рекомендації до зарахування на бюджет. Розподіл відбувся за алгоритмом адресного розміщення державного (регіонального) замовлення 19 вересня 2022 року.

Це вже вп'яте бюджетні місця до правничої магістратури розподілені за «широким конкурсом», тобто надані не в конкретні заклади, а для найкращих вступників, які обрали ці заклади вищої освіти. Цього року для спеціальності «Право» – 1 006 бюджетних місць, а для «Міжнародного права» – 42.

У вступників, що отримали рекомендацію, навпроти однієї із заяв статус змінився на «Рекомендовано (бюджет)». Інформація вже є в електронних кабінетах, а також на сайті.

Рекомендація надається лише на одне бюджетне місце, за однією заявою. Для зарахування потрібно подати документи до ЗВО до 18-ї години 24 вересня поточного року. Це можна зробити як офлайн – принести особисто до приймальної комісії закладу, так і онлайн, надіславши сканкопії з накладеним кваліфікованим електронним підписом вступника на електронну скриньку приймальної комісії.

Після зарахування статус заяви зміниться на «Включено до наказу (навчання за кошти державного бюджету)». Якщо вступник не виконає вимоги до зарахування, то його рекомендація на бюджет анулюється.

 

19 вересня 2022

Вступ до магістратури 2022: 19 вересня розпочинається реєстрація для участі в спеціальній сесії МТНК/МКТ

19 вересня 2022 року, для вступників, які не змогли зареєструватися для участі в основній сесії МТНК/МКТ, було відкрито реєстрацію для участі в спеціальній сесії МТНК/МКТ, що запланована на 29 вересня – 3 жовтня.

Реєстрацію для участі у МКТ/МТНК здійснює приймальна комісія одного з вибраних вступником закладів вищої освіти, де він бажає взяти участь у конкурсному відборі на навчання для здобуття ступеня магістра.

У разі успішної реєстрації учасникові буде надіслано скановану копію екзаменаційного листа та реєстраційної картки на електронну адресу, зазначену в заяві-анкеті. Оригінал екзаменаційного листка зберігатиметься в приймальній комісії.

Для кожного учасника, який отримав екзаменаційний листок, на вебсайті Українського центру оцінювання якості освіти створюють інформаційну сторінку «Кабінет вступника», доступ до якої здійснюється за номером екзаменаційного листка та РIN-кодом, зазначеним у ньому.

 

Глобальна підтримка освіти під час війни

17 вересня 2022 року в межах Саміту ООН з питань трансформації освіти, що проходив у Нью-Йорку, відбувся захід «Трансформація освіти в часи кризи: погляд України».

Захід став платформою для обговорення викликів та рішень для підтримки української освіти в умовах війни. Разом із Міністерством освіти і науки Польщі та партнерами з ЮНЕСКО Україна транслювала освітні потреби та шляхи надання підтримки учням та вчителям, що перебувають на території України та поза її межами.

Захід зібрав понад 100 учасників, які представляють уряди, міжнародні донорські організації, фундації та бізнес. Очікується, що результатами заходу стане мобілізації міжнародних ресурсів для покриття критичних освітніх потреб в Україні.

 

Відбулася Міжнародна конференція у межах Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону.

15-16 вересня 2022 року відбулась Міжнародна конференція у межах Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону за темою: «Освіта, перепідготовка та інклюзія: трансформація під час кризи».

Конференція присвячена питанню інклюзії у сфері професійної перепідготовки, трансформації професійної освіти під час війни, а також обговоренню змін у законодавчій сфері профосвіти.

Спікерами події стали Національний координатор України у Стратегії ЄС для Дунайського регіону, урядовці міністерств, представники Європейської Комісії та партнерів розвитку, заклади вищої та професійно-технічної освіти, обласні департаменти освіти.

Конференція пройшла в змішаному форматі: онлайн та оффлайн (у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника в місті Івано-Франківськ). Під час заходу учасники також обговорили питання професійної перепідготовки дорослих, особливості ринку праці в воєнних умовах, а також розглянули основні проблеми трансформації професійної освіти під час війни.

Переглянути запис конференції можна тут:

·  День 1: youtu.be/_d9oykm51qg

·  День 2: youtu.be/5j3VW1kl6AQ

Конференція реалізована в межах Пріоритетного напряму 9 ЄСДР «Люди та навички», який Україна координує разом з Австрією та Молдовою.

 

Національна премія Global Teacher Prize Ukraine

Національна премія Global Teacher Prize Ukraine продовжує збирати історії про героїв освітнього фронту, щоб розповісти про них Україні та світу. Деякі з цих історій українці побачать 2 жовтня 2022 року, у День вчителя, в ефірі національного телемарафону.

Замість визначення фіналістів та переможців організатор премії – громадська спілка «Освіторія» покаже мужній та хоробрий портрет учительства, який втілюється реальними героями, а саме:

·  вчителями, які вступили до лав ЗСУ і зараз воюють на фронті;

·  освітянами, які стали волонтерами під час війни;

·  педагогами, які навчають дітей у складних умовах — у бомбосховищах, під гул сирен;

·  вчителями, які чинять опір на окупованій території;

·  змінотворцями, які попри все знаходять нові способи викладання і розвивають освіту в Україні.

Global Teacher Prize Ukraine — престижна національна премія, яка відзначає вчителів – агентів освітніх змін. Щорічно глобальна премія в 1 мільйон доларів надається видатному вчителю за його досягнення та внесок у розвиток професії.

В Україні національну премію Global Teacher Prize Ukraine засновано у 2017 році ГС «Освіторія». Цьогоріч премія відзначатиме героїв освітнього фронту, які виборюють майбутнє для українських дітей.

 

18 вересня 2022

Україна візьме участь в основному етапі міжнародного дослідження PISA-2022.

Міністерства освіти і науки України затвердило рішення про участь України в основному етапі міжнародного дослідження PISA-2022. Це дослідження дає змогу оцінити компетентність 15-річних учнів із читання, математики та природничо-наукових дисциплін.

Провідною галуззю циклу PISA-2022 буде математика, а додатковою інноваційною – креативне мислення. Для України цей цикл буде особливим через те, що вперше буде проводитися масштабне порівняльне дослідження в онлайн форматі.

За визначенням авторів PISA, дослідження компетентностей школярів прямо не пов’язані з опануванням шкільної програми, водночас рівень їхньої сформованості засвідчує здатність учнів успішно навчатися й бути конкурентоздатними в сучасному інноваційному суспільстві.

До вибірки увійшли ті заклади освіти, які визначила міжнародна агенція «Westat». Результати PISA-2022 буде презентовано світовій спільноті в грудні 2023 року.

Зібрані дані допоможуть провести вивчення чинників, які зумовлюють відмінності в читацькій, математичній і природничій грамотності учнів 15-ти років як у межах країни, так і порівняно з іншими країнами.

Пілотний етап PISA в Україні був проведений у 58 закладах освіти в 2021 році. Понад 2,5 тисячі учнів і студентів склали комп’ютерне тестування з читання, математики, природничих наук, креативного мислення, а також взяли участь в анкетуванні.

 

17 вересня 2022

Україна виходить з Угоди про співробітництво в галузі освіти, серед сторін якої є уряди рф та рб

16 вересня 2022 року під час засідання Уряду було ухвалено постанову Кабінету Міністрів України «Про вихід з Угоди про співробітництво в галузі освіти», що забезпечить припинення для України дії Угоди, серед сторін якої є уряди країни-агресора – російської федерації та її союзника республіки білорусь.

У зв’язку із безпрецендентим широкомасштабним збройним вторгненням російської федерації на територію незалежної України та його активною підтримкою республікою білорусь, було прийнято рішення щодо припинення дії всіх міжнародних договорів України з країною-агресором та її союзником – республікою білорусь, зокрема виходу України з Угоди про співробітництво в галузі освіти, учиненої в місті Ташкент 15 травня 1992 року.

Відповідне повідомлення буде надіслано депозитарію цієї Угоди. 

 

Міжнародна співпраця у сфері освіти та науки: КМУ створив умови для підписання Угоди між Урядами України та Молдови

16 вересня 2022 року на черговому засіданні Уряду було прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України «Про підписання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про співробітництво в сфері вищої освіти».

Прийняття документа створює правові підстави для подальшого підписання Угоди між Урядами країн про співробітництво у сфері вищої освіти, а також створить умови для розширення освітнього партнерства та розвитку двосторонніх академічних обмінів.

 

Черговий освітній хаб відкрито на Тернопільщині

Жителі Тернопільської області зможуть навчатися впродовж життя, що стало можливим завдяки відкриттю там освітнього хабу, який реалізовуватиме концепцію «Навчання впродовж життя» (Life Long Learning) на території всієї області.

Навчання найзатребуваніших навичок на ринку праці (soft skills), актуальних робітничих та IT-професій, української та англійської мови, емоційного інтелекту та інших корисних знань і навичок вже доступне для жителів Тернопільської області.

Хаб на Тернопільщині буде діяти як складова мережі Українських освітніх хабів, що визначена державою пріоритетним проєктом у сфері освіти під час воєнного стану.

Важливим інструментом в межах діяльності освітнього хабу стане Всеукраїнський проєкт із профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії», який надає можливість учням 7-11 класів та їхнім батькам за допомогою штучного інтелекту визначити власні здібності до професій, що дозволить побудувати індивідуальну траєкторію подальшого навчання та кар’єри.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30
06 червня 2024 14:20