У засіданні взяли участь 57 членів об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії  Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук (далі - об’єднана Конкурсна комісія), з яких 18 осіб дистанційно.

 

На засіданні було розглянуто 2 питання.

 

Питання 1. Щодо призначення у 2020 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук.

Питання доповів голова об’єднаної Конкурсної комісії Сергій Віталійович БАБАК.

Доповідач, зокрема відзначив, що на конкурс робіт з призначення іменних стипендій Верховної Ради України у 2020 році представлено 89 робіт.

Список претендентів на призначення стипендій був розміщений на сайті Комітету та опублікований в газеті «Голос України» 27 листопада 2019 р.

Також на сайті Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій розміщені короткі резюме подань претендентів.

Згідно з Постановою Верховною Радою України щорічно надається 30 стипендій для молодих учених – докторів наук із щомісячною виплатою кожної у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня року отримання стипендії.

Вік науковців на весь період отримання стипендії не може бути більшим 40 років.

Іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук призначаються щороку терміном на один рік вітчизняним науковцям, які збагатили науку визначними здобутками, проводять важливі фундаментальні та/або прикладні наукові дослідження, а також мають змогу виконувати в Україні актуальну наукову (науково-технічну) роботу.

Цьогорічний конкурс, майже 3 особи на одне місце – найбільший за учасниками за весь 13-річний період вручення цієї стипендії.

Технічні експерти  та експерти за галузями наук здійснили експертизу робіт. Відповідні висновки були озвучені представницею експертів, що здійснювали технічну експертизу подань претендентів – ВАЩУК Олесею Петрівною, а також секретарем об’єднаної Конкурсної комісії ЛЕВЧУКОМ Олегом Миколайовичем.

За результатами проведеного конкурсу та з урахуванням висновків технічних експертів об’єднана Конкурсна комісія затвердила рейтинговий список претендентів та визначила рекомендований перелік з 30-ти переможців конкурсу на призначення у 2020 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, який визначено подати на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Голова об’єднаної Конкурсної комісії Сергій Віталійович БАБАК привітав переможців конкурсу та подякував експертам за важливу та відповідальну роботу.

 

Питання 2. Різне. “Про подання щодо присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2019 рік.

Питання доповів секретар об’єднаної Конкурсної комісії ЛЕВЧУК Олег Миколайович. Зокрема було відзначено роботу, яка була зроблена Комітетом з питань освіти, науки та інновацій з підготовки нормативної бази для забезпечення проведення конкурсів. Окреслені проблеми, з якими стикнулися експерти під час проведення експертиз робіт у зв’язку з введенням карантинних заходів. Ознайомлено з кількісними показниками подань на Премію 2019 року.

Наступним виступила представниця експертів, що здійснювали технічну експертизу подань претендентів – СІМАХОВА Анастасія Олексіївна з окресленням вирішення технічних моментів роботи експертів.

Голова об’єднаної Конкурсної комісії БАБАК Сергій Віталійович ще раз відзначив важливу та відповідальну роботу експертів та подякував їм за цю працю. Відзначено, що експертам потрібно провести за своїми напрямами експертну оцінку представлених робіт на Премію і у вересні знову зустрітися об’єднаній Конкурсній комісії для визначення переможців на Премію 2019 року. Також С. Бабак попросив експертів знайомитися та визначатися з роботами на наступний конкурс із Премії за 2020 рік, які уже теж поступили до Комітету.

З подякою за виконану роботу експертів та вітанням переможцям конкурсу виступила представниця об’єднаної Конкурсної комісії, Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій ГРИШИНА Юлія Миколаївна.

За результатами розгляду цього питання об’єднана Конкурсна комісія рекомендувала Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій віднайти можливість збільшення кількості експертів за галузями наук, а також підготувати зміни до положень та інструкцій щодо конкурсів Верховної Ради України для молодих науковців, передбачивши особливості роботи експертів та об’єднаної Конкурсної комісії у режимі карантину.

На завершення Голова об’єднаної Конкурсної комісії Сергій БАБАК побажав усім міцного здоров’я, успіхів та творчого натхнення.










Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30