У Парламенті відкрито виставку наукових досягнень

Національної академії наук України та галузевих академій наук

 

У Верховній Раді України за ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти 14-15 червня 2016 року відкрито виставку наукових досягнень Національної академії наук України та національних галузевих академій наук.

Відкриття виставки відбулося у вівторок 14 червня за участі Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександра Співаковського, Президентів академій наук України.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав учасників виставки наукових досягнень Національної академії наук України та національних галузевих академій наук, розгорнутої у кулуарах Парламенту та висловив переконання, що «у нашої держави є потужний науковий потенціал, українці причетні до багатьох сучасних міжнародних відкриттів та працюють у командах передових науковців».

А. Парубій зазначив, що Верховна Рада України дбає про розвиток вітчизняної науки. Зараз на розгляді у парламенті знаходяться два важливих законопроекти - це зміни до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» та проект змін до Державного бюджету України на 2016 рік щодо підвищення державної підтримки Національної академії наук України та національних галузевих академій наук. «Цей законопроект покликаний збільшити видатки державного бюджету на науку, його розгляд досі триває у профільному Комітеті», – сказав Голова Парламенту.

Андрій Парубій побажав науковцям успіху і наснаги та пообіцяв, що «Парламент усіма силами підтримуватиме українських науковців і освітян».

Організатором першої виставки досягнень Національної академії наук України у Верховній Раді України виступив Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський.

«Дуже важливо, що ми знайшли спільний майданчик для спілкування. Національна академія наук, галузеві академії наук будуть зустрічатися тут, у Верховній Раді України. Коли народні депутати України голосують за бюджет, вони фактично голосують за інвестиції в науку. Ми спроможні створювати startups, створювати фундаментальну складову, а головне, ми повинні залишати наших молодих людей, наш людський капітал в Україні», заявив Олександр Співаковський.

Народний депутат України висловив сподівання, що після виставки академій народні депутати України створять більш потужний interface між Верховною Радою України та академіями наук, з метою збільшення інвестицій в науку.

«Для нас дуже важливо, щоб галузеві міністерства створювали разом з галузевими академіями нові проекти. Таким чином, академії наук зможуть заробляти кошти не тільки у вигляді державних інвестицій, а й через створення і розвиток інтелектуальної власності», – зазначив О. Співаковський.

На виставці представлено такі академії наук як: Національна академія наук України, Національна академія правових наук України, Національна академія медичних наук України, Національна академія мистецтв України, Національна академія педагогічних наук України та Національна академія аграрних наук України. Відвідувачі мають змогу ознайомитися з досягненнями галузей медицини, видавничої справи, енергетики та енергоефективності, екології та переробки побутових відходів, агропромислового комплексу та продовольчої безпеки.

Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАНУ, зокрема, представив нові запатентовані медичні інструменти для хірургічних операцій, за допомогою яких було врятовано понад 600 українських бійців з зони АТО.

 

         

 

 

         

 

 

                    

 

 

         

 

 

        

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30