Інформація про результати засідання Комітету 14 червня 2016 року

 

1. Розглянуто Проект Закону про внесення змін до розділу ХV Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про вищу освіту» (щодо вступу до аспірантури та діяльності спеціалізованих вчених рад) (реєстр. № 4783 від 06.06.2016р., н.д.О.Співаковський, І.Кириленко, Т.Кремінь, В.Литвин, М.Поплавський).

Метою проекту Закону є запровадження правових заходів для освітньо-наукової діяльності на третьому рівні вищої освіти та встановлення відповідних термінів до початку роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Прийняття законопроекту надасть можливість забезпечити вступ до аспірантури у 2016 році, уникнути загрози зриву державного замовлення на підготовку наукових кадрів вищої кваліфікації.

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 4783 за основу та в цілому як закон.

 

 

2. Заслухано питання про проект Постанови Верховної Ради України пропозиції «Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2015 рік».

Заслухавши інформацію заступника голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г., Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив:

1. Підтримати проект Постанови Верховної Ради України «Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2015 рік» та внести його на розгляд Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови Верховної Ради України «Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2015 рік» за основу та в цілому.

3. Доповідачем та співдоповідачам на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

 

3. Заслухано питання про проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2016 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених».

Заслухавши інформацію заступника голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г., Комітетом вирішено:

1. Підтримати проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2016 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених» та внести його на розгляд Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2016 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених» за основу та в цілому.

3. Доповідачем та співдоповідачам на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

 

4. Заслухано питання про проект Постанови Верховної Ради України «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення».

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Співаковського О.В. та Голови підкомітету з питань освіти Креміня Т.Д., Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови «Про рекомендації парламентських слухань на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення» прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступати від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Першому заступнику Голови Комітету з питань науки і освіти О.В. Співаковському.

 

5. Заслухано питання про Рекомендації круглого столу на тему: «Ідеологія вступу до вищих навчальних закладів України».

Розглянувши узагальнені пропозиції щодо подальшого правового врегулювання системи вступу до вищих навчальних закладів України, висловлені учасниками круглого столу 3 червня 2016 року, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив:

1. Рекомендації круглого столу «Ідеологія вступу до вищих навчальних закладів України» ухвалити з урахуванням пропозицій і зауважень, висловлених народними депутатами України – членами Комітету.

2. Направити зазначені Рекомендації Кабінету Міністрів України, Міністерству освіти і науки України, Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, Міністерству фінансів України, Спілці ректорів вищих навчальних закладів України для розгляду та використання в роботі.

3. Рішення Комітету і Рекомендації оприлюднити в засобах масової інформації та на сайті Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

 

6. Заслухано питання про Рекомендацій круглого столу на тему: «Освітня політика в умовах інформаційного суспільства».

Заслухавши інформацію про Рекомендації круглого столу «Освітня політика в умовах інформаційного суспільства», проведеного 24 травня 2016 року Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти, Комітетом Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку та Асоціацією підприємств інформаційних технологій України, Комітет з питань науки і освіти ухвалив:

1. Затвердити Рекомендації круглого столу «Освітня політика в умовах інформаційного суспільства».

2. Направити Рекомендації круглого столу Кабінету Міністрів України, Міністерству освіти і науки України, Міністерству економічного розвитку та торгівлі України, Національній академії наук України, Національній академії педагогічних наук України для використання у практичній діяльності.

 

7. Різне:

● про клопотання щодо нагородження цінним подарунком Верховної Ради України директора Українського державного центру позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України Шкури Геннадія Анатолійовича.

Вирішено звернутися з клопотанням до Голови Верховної Ради України про нагородження цінним подарунком Верховної Ради України директора Українського державного центру позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України Шкури Геннадія Анатолійовича за сумлінну багаторічну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у розвиток вітчизняної освіти.

 

Відео засідання можна подивитися за посиланням: http://pedpresa.ua/161454-online-46.html

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30