28 вересня 2016 року у місті Старобільськ відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти у Луганській області на тему: «Про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Луганської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та вищої освіти».

У засіданні взяли участь народні депутати – члени Комітету – Перший заступник Голови Комітету О. Співаковський, Голова підкомітету з питань освіти Т. Кремінь, Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування В. Курило, Заступник Міністра освіти і науки України П. Хобзей, Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Ю. Гарбуз. На засіданні також були присутні заступники голів райдержадміністрацій з профільних питань, керівники управлінь та відділів освіти міських рад та райдержадміністрацій, завідувачі методичними кабінетами, голови профспілок працівників освіти, керівники, викладачі та майстри виробничого навчання закладів професійно-технічної освіти області, керівники закладів освіти обласної комунальної власності, ректори вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації, представники міжнародних фондів та організацій, що надають допомогу закладам освіти області.

Засідання відкрив Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Ю. Гарбуз, який у своєму вітальному слові підкреслив, що головне питання, яке потрібно вирішити – це забезпечити мир і стабільність в регіоні. Ю. Гарбуз запропонував запровадити на території Луганської області так звану «політичну дієту» - відмову від політичних акцій і дискусій на Луганщині з метою уникнення розбіжностей у суспільстві. Натомість задля відновлення регіону необхідно посилити розвиток взаємодії суспільних рухів і громадянської свідомості.

Перший заступник Голови Комітету О. Співаковський у своєму виступі підкреслив, що розбудова України може відбутися виключно за рахунок людського капіталу. Тому питання підвищення рівня освіченості громадян України є запорукою подальшого розквіту нашої держави. Як зазначив О. Співаковський, засідання Комітету відбувається напередодні прийняття стратегічно важливого документу – Державного бюджету України на наступний рік. Під час свого попереднього засідання Комітет разом з представниками Міністерства освіти і науки України та Міністерства фінансів України обговорив деякі показники проекту Державного бюджету на 2017 рік і висловився щодо необхідності його доопрацювання, зокрема в частині розподілу освітньої субвенції, яка, в цьому проекті, розрахована виключно з урахуванням підвищення заробітної плати вчителям, але без покриття комунальних та інших поточних витрат.

Учасники засідання висловились щодо необхідності передбачення в Державному бюджеті України на наступний рік коштів на відновлення та зміцнення матеріально-технічної бази переміщених вищих начальних закладів, введення спеціального коефіцієнту до нарахування заробітної плати педагогічним і науково-педагогічним працівникам, які працюють на лінії зіткнення, та переміщених осіб.

Заступник Міністра освіти П. Хобзей зазначив про визначальну роль учителя в сучасних умовах переходу школи на компетентісний підхід. Також зазначив позицію Міністерства щодо необхідності передбачити в Державному бюджеті освітньої субвенції для здобуття загальної середньої освіти як в школі, так і в професійно-технічних навчальних закладів, а також висловив пропозиції щодо стосовно передачі фінансування закладів професійно-технічної освіти Луганщини виключно на обласний рівень.

Інші виступаючі – представники усіх ланок освіти висвітлили найбільш болючі проблеми функціонування закладів освіти в Луганському регіоні, зокрема формування мережі загальноосвітніх навчальних закладів, яке повинно враховувати реалії регіону, пов’язані з безпекою дітей під час їх перевезення, гостру потребу в кадрах для шкіл, удосконалення правил прийому на навчання до вищих навчальних закладів на наступний рік з урахуванням минулорічної практики.

Подальша дискусія була перенесена на майданчик Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Також відбулася зустріч народних депутатів і представників Міністерства освіти і науки України з керівниками професійно-технічних навчальних закладів Луганської області та з педагогічним колективом  опорного навчального закладу «Половинкинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Старобільської районної ради». Учасники засідання обмінялись думками щодо подальшого удосконалення законодавства про освіту з метою забезпечення подальшого функціонування та підвищення якості освіти.

Висловлені протягом виїзного засідання пропозиції та зауваження освітянської спільноти Луганщини будуть розглянуті та обов’язково враховані у роботі Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30